Gaspar Noé’nin ‘yüreklerini yitirmeden önce akıllarını yitiren tüm insanlara’ adadığı son çalışması ‘Vortex’ biri demans problemleriyle uğraşan yaşlı bir çiftin hayatlarında dolaşıyor. Provokatif yapıtlarıyla tanıdığımız Arjantin kökenli yönetmen, kıvrımları son derece zor bu öyküyü ekranı ikiye bölerek farklı bir görsel dille anlatıyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/ 14.05.2022)
J.K. Rowling’in 2001 tarihli kitabı ‘Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar?’dan yola çıkarak çekilen ‘Fantastik Canavarlar’ serisinin üçüncü adımı ‘Dumbledore’un Sırları’... Film, büyücülerin ve cadıların dahil olduğu iyi ve kötünün mücadelesini faşizme ve Hitler Almanya’sının reflekslerine göndermelerle anlatıyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/16.04.2022)
Az görülen bir kan hastalığından mustarip bir doktor, kendine ve benzer rahatsızlığı olan yakın dostuna çare ararken vampir DNA’sıyla birleşmesi sonucu tuhaf bir yaratığa dönüşür... Morbius ‘Marvel Sinematik Evreni’nin yeni üyesi olarak podyumdaki yerini alıyor. Karakterle aynı adı taşıyan filmse görsel açıdan yer yer etkileyici olsa da vasatı aşamıyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/02.04.2022)
Kenneth Branagh’ın otobiyografik öğeler taşıyan filmi ‘Belfast’, Ağustos 1969’da Kuzey İrlanda’nın çalkantılı günlerinde geçiyor ve küçük bir çocuğun gözünden dönemin panoramasını çiziyor. Siyah-beyaz yapım En İyi Film ve En İyi Yönetmen de dahil yedi dalda Oscar’a aday. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/26.03.2022)
Farklı kuşaktan iki bekâr kadın ve doğum yaptıkları hastanede başlayan dostlukları... Pedro Almodóvar imzalı ‘Paralel Anneler’ kişisel dramların yanı sıra İspanyol İç Savaşı ve ‘Franco rejimi’nin günümüze uzanan tortularında da geziniyor. Yılın şu ana kadarki en iyi filmi denebilecek yapımda Penélope Cruz ve Milena Smit muhteşem oynuyorlar. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/19.03.2022)
Sadece kendisinin duyduğu tuhaf bir ses ve o sesin peşinde arayışa çıkan bir kadın botanikçi... Uhrevi filmlerin yönetmeni Apichatpong Weerasethakul’un imzasını taşıyan ‘Memoria’ insanın varoluşuna, zihinsel köklerine, arayışlarına, anılarına, belleğin birikimine ilişkin son derece etkileyici bir sinemasal yolculuk. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/132.03.2022)
Ünlü tiyatro klasiği ‘Cyrano de Bergerac’ farklı bir yorumla ve müzikal formatında huzurlarımızda. Karşılıksız olarak sevdiği kadına başkası adına romantik mektuplar yazan âşığın öyküsü, sinemaya İngiliz yönetmen Joe Wright tarafından uyarlanmış. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/26.02.2022)
‘6 Numaralı Kompartıman’ Moskova’dan kuzeybatıdaki Murmansk’a araştırma yapmak için giden arkeoloji öğrencisi Finli bir kadınla kaba saba, sarhoş bir Rus gencinin tren yolculuğunu anlatıyor. Juho Kuosmanen imzalı yapım geçen yıl Cannes’da Asghar Farhadi’nin ‘Kahraman’ıyla birlikte Büyük Ödül’ün (Grand Prix) sahibi olmuştu. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/19.02.2022)
Nil Nehri üzerinde seyreden lüks bir teknede art arda gelen cinayetler ve kanlı bir serüvene dönüşen bir düğün töreni... Kenneth Branagh, 2017 tarihli ‘Doğu Ekspresi’nde Cinayet’ten sonra Agatha Christie’nin bir başka ünlü romanı ‘Nil’de Ölüm’ü sinemaya taşırken dedektif Hercule Poirot rolünü yine kendisi üstlenmiş. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/12.02.2022)
Amerikan sinemasının yıllık değerlendirmesi niteliğindeki Oscar’ların bu yılki heyecanı için ilk adım atıldı. Salı günü açıklanan adaylarla Akademi kimlere göz kırptığını ya da kırpacağını, kimleri bu yıl görmezden geldiğini gösterdi. Listeler elimizde; artık 27 Mart’ta verilecek ödüllere kadar bol bol favoriler, sürpriz başarılara imza atabilecekler, geceye renk katacaklar vs. konuşulacak. Biz de ilk eldeki verilere göre kimi detaylarda dolaşalım ve kimi bilgileri paylaşalım dedik... UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/10.02.2022)
Ketche imzalı ‘Dilberay’ 2019’da aramızdan ayrılan şarkıcı Dilber Ay’ın trajik geçmişi eşliğinde; etrafını saran kötülük, şiddet ve zulüm sarmalını yeteneğiyle kırıp özgürlüğüne kavuşan bir kadın portresi sunuyor. Sinematografik açıdan çok etkili bir yapım olmasa da ele aldığı karakteri ve travmalarını yansıtmada başarılı. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/ 05.02.2022)
Haruki Murakami’nin aynı adlı öyküsünden sinemaya uyarlanan ‘Drive My Car’, sevdiği kadını kaybettikten sonra ruhsal yaralarıyla başa çıkmaya çalışan kederli bir adamı ve onun dertlerine ortak olan şoförünün yaşadıklarını anlatıyor. Ryûsuke Hamaguchi imzalı yapım, Oscar’larda da adından söz ettireceğe benziyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/29.01.2022)
Gazeteci Marienne Winckler, emekçilerin hayatını yansıtan bir kitap yazmak için onların arasına karışır ve temizlik işçisi olarak çalışmaya başlar. Juliette Binoche’un sürüklediği ‘Ayrı Dünyalar’ hem işçi sınıfının dertlerini anlatıyor hem de meseleyi basın etiği açısından ele alıyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/ 22.01.2022)
‘Kod 355’, farklı istihbarat teşkilatlarına mensup kadın ajanların ortak hareket ederek dünyayı kurtarma mücadelesini anlatıyor. Kadrosunda Jessica Chastain, Diane Kruger, Penelope Cruz, Lupita Nyong’o, Bingbing Fan gibi isimlerin yer aldığı film “Kadın James Bond olur mu” sorusuna da cevap veriyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/15.01.2022)
Asghar Farhadi ‘Kahraman’da borcu yüzünden hapse giren ve iki günlük izninde, özgürlüğüne kavuşmak için yaptığı hamleyle bir tür ‘aziz’ katına yükselen bir adamın hikâyesini anlatıyor. Film gurur, dürüstlük ve özgürlük gibi değerler etrafında biçimlenen ahlaki bir tartışma da sunuyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/08.01.2022)
‘Louis Wain’in Renkli Dünyası’, resimleriyle önce İngiltere’de, sonra ABD’de ve nihayetinde tüm dünyada insanların kedilere bakışını değiştiren Louis Wain’in ilginç hayat hikâyesini anlatıyor. Will Sharpe imzalı yapımda, ressamı Benedict Cumberbatch canlandırıyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/01.01.2022)
Merakla beklenen ‘The Matrix Resurrections’ bütün meselesini Neo ve Trinity arasında alevlenen ama seyirci olarak yüreğimize çok da dokunmayan aşk hikâyesi üzerine kuruyor. Durum böyle olunca felsefi tabanda tekrarlar ve alışılmış aksiyon sahneleri eşliğinde film ortalamanın üzerine çıkamıyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/25.12.2021)
‘Örümcek-Adam’ın sinemadaki üçüncü serisinin son filmi ‘Eve Dönüş Yok’ta devreye ‘Doktor Strange’ de giriyor ve yaptığı büyü sonucu eski düşmanlar ‘Yeşil Cin’, ‘Doktor Ahtapot’, ‘Kumadam’, ‘Kertenkele’ ve ‘Electro’ geri dönüyor. Öykü, Peter Parker’ın kötüleri eski hallerine, yani iyi oldukları kişiliklerine döndürme çabasının altını çizerek bir tür ahlak ve hayat dersine soyunuyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/18.12.2021)
Yönetmen Steven Spielberg, sinema tarihinin en unutulmaz müzikallerinden “Batı Yakası’nın Hikâyesi”ni ‘bir tür’ restorasyonla huzurlarımıza getiriyor. Filmde birbirine düşman olan iki topluluğun üyelerinden Maria ve Tony’nin aşkı günümüz politik hassasiyetleri de gözetilerek yeniden perdeye taşınmış. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/11.12.2021)
Semih Kaplanoğlu’nun son üçlemesinin ikinci ayağı ‘Bağlılık Hasan’, eşiyle hacca gitmeye hazırlanan bir çiftçinin ‘helalleşme’ olgusu üzerinden yaşadığı ahlaki ve vicdani hesaplaşmayı anlatıyor. Yönetmeninin sinema serüvenindeki en iyi filmlerden biri olarak dikkat çeken yapım Oscar yarışında da Türkiye’yi temsil edecek. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/04.12.2021)
Eylül 13’ü gösteriyor takvim! Mehmet Rauf durumları… Güzün hüznü her yerde. Henüz yapraklar tam sarı sarı değil ama yakındır… Ayrılıklar, alışkanlıklar, hasretler, hüzünler, düşler… Şarkıların, resmin ve şiirin olduğu kadar sinemanın da çok sevdiği bir ay Eylül! Ingmar Bergman’ın, Woody Allen’ın favori ayındayız! Ay içinde film festivalleri var. Bu yıl 31. kez düzenlenecek olan Uluslararası Adana Altın Koza örneğin! Vizyon filmlerinin tanıtımı ve artık sizin de ilgiyle takip ettiğiniz ‘Sinema Tarihinden 5 Klasik’ ‘Hafta Sonu Aile Sineması’ ve ‘Tarihte Bu Hafta’ bölümleri dışında, haftalardır artık tarihte ve anılarda kalmış bir Kadıköy sinemasını anımsatıyorum sizlere. Devam ediyoruz!
Çeyrek yüzyılı aşkın, başta pop olmak üzere müziğin tarihini tutan, radyo programları üreten, kitaplar, eleştiriler yazan, plaklar çalan Naim Dilmener bu uzun yürüyüşün Gazete Pazar ile Radikal adımlarında kaleme aldığı yazılarıyla, müzik serüvenimizden önemli ve değerli isimleri bizlerle paylaşıyor.
‘Ayrılış’ ölümcül bir hastalığın pençesindeki 15 yaşında bir kızla karşısına büyüyüp küçülebilen bir papağan suretinde çıkan ölümün yarenliği üzerine bir öykü anlatıyor. Daina Oniunas-Pusic imzalı yapım bir annenin evladını yaşatmak adına verdiği mücadelenin yanı sıra Tanrı’nın varlığı, öte dünya gibi meselelerde de dolaşıyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/14.09/2024)
Gündemdekilere ve vitrindekilere aldırmadan upuzun sinema tarihinden cımbızla seçilen hoş filmler, insan kokan öyküler, gözden kaçanlar, ıskalananlar, pamuklara sarılması gereken mütevazı başyapıtlar ve diğerleri Hilal Çetinder’in kaleminden Film Makarası’nda…
Yine bir hafta boş geçtikten sonra, vizyondan yeni notlarımızla karşınızdayız. Bu sefer, elimizde birikmiş epey film var. Önce, yaz sonunun güzel sürprizlerinden biri olan, Strange Darling’e bir göz atalım. Sonra sürprizli başka bir film olan Blink Twice’a bakalım. Yapay zeka, hepimizi dinliyor filminden sonra, yılın en büyük başarısızlıklarından biri olan The Crow, gerçekten o kadar kötü müydü diyelim. Aylin Tezel’in fena olmayan aşk filminden sonra, ülkemizdeki Rus seyirciler için gösterime girmiş gibi gözüken bir filme bakalım. Son olarak iyi bir film olmayı, ucundan kaçıran Lavinya ve hiç öyle bir potansiyeli olmayan Sen de mi? filmlerini inceleyelim. Haftanın kapanışı da yine İngiltere’den bir tiyatro kaydı ile olsun.
TRT sanatçıları halkla buluşuyor. Bugün 21.00'de TRT Müzik'te ekranlara gelecek “TRT Sanatçıları Şehir Konserleri”, yurdun dört bir yanında devam ediyor...
Yeni fotoğrafı görmek, müzikseverlerin beğenisinin ne kadar değiştiğini öğrenmek için yerli rockta ‘bütün zamanların en iyileri’ni sinemamuzik.com okurlarına ve müzik eleştirmenlerine sorduk. İlginç liste çıktı ortaya:
Her biri meslekte en az 20 yılı devirmiş müzik yazarlarımızın saptadığı yerli grupların ‘şeref tablosu’nda Moğollar, Bulutsuzluk Özlemi ile ‘orta yaş’a dayanmış akranlar mor ve ötesi ile Duman gözüküyor. Hemen enselerinde Kurtalan Ekspres ile Dervişan yer alıyor. Bir alt basamakta ise, az zamanda çok iş yapmış Hardal ve Mazhar Fuat Özkan bulunuyor. Aslında gözler Mazharlar’ı daha üstte arıyor da, ‘ticaret’in dozunu kaçırmak bazen böyle sonuçlara neden oluyor.
Sinemamuzik.com, bir çoğu Altın Portakal’da jürilik de yapmış sinema yazarlarına sordu: ‘Antalya Altın Portakallı en iyi film hangisi’?... Birinciler listesinde ‘kortej’e çıkan ve bütün zamanların Altın Portakal birincilerini değerlendiren 31 sinema yazarının katıldığı araştırmada, Zeki Ökten’in 1980 tarihli Sürü filmi 213 puan toplayarak birinciliği kazandı. Sürü’yü 204 puanla Muhsin Bey (Yavuz Turgul) ve 192 puanla Uzak (Nuri Bilge Ceylan) izledi.
Sinemamuzik.com sinema yazarlarına sordu: ‘İlk uzun filmini 21. yüzyılda çeken en iyi 10 yerli yönetmen kim?... 30 sinema yazarının katıldığı araştırmada bol ödüllü Emin Alper 195 puan toplayarak birinciliği kazandı. Alper’i 145 puanla Pelin Esmer ve 136 puanla Özcan Alper izledi. Emin Alper'i 27 sinema yazarı listesine alırken, Pelin Esmer’e 25, Özcan Alper’e 20 listede yer verildi. Bazı popüler isimler ön sıralarda yer alamadı.
Sinema yazarı ve eleştirmen Olcay Bağır'ın 'Sinesözlük-Sinemaya Giriş' kitabı Kara Karya yayınları etiketiyle satışa çıktı. 344 sayfalık yapıt basın bülteninde şöyle özetleniyor:
Türkiye´nin büyük kentlerinde yayında olan radyo kanallarının geniş listesi
Genç yaşına karşın uzun yıllardır rap müzikle uğraşan ´sinemamuzik.com´ okuru Emre Onaran sitemiz için şarkı yazdı. Yapıtını arkadaşı Uygar´la (Ragyu) birlikte seslendiren Emre Onaran´ın (Sürgün) videosu içeride:
Ünlü grupların kuruluş öyküleri, müzik serüvenleri yakından takip edilse de isimlerinin nasıl doğduğu ve koyulduğu pek bilinmez. Meraklısı için ilginç bir liste hazırladık:
Popüler orkestralar ile grupların Türkiye serüvenini ‘Günlerin İçinden Canım’ / 100 Yıllık Türkiye Popüler Orkestralar ve Gruplar Tarihi (1923-2022) adlı internet sitesinde anlattım.