Konuk Yazar

BİR XATAR KOLAY YETİŞMİYOR

07 Temmuz 2023 Cuma 09:02
BİR XATAR KOLAY YETİŞMİYOR

Yönetmen Fatih Akın'ın, İranlı Kürt kökenli Alman rapçi Xatar'ın (Giwar Hajabi) hayatından yola çıkarak gerçekleştirdiği muhteşem film Rheingold (Ren Altını) nihayet Türkiye sinemalarında.

Irak'ta bir hapishanede çok sert sahnelerle başlayan ve sonuna kadar da tüm sertliğiyle devam eden bu film aslında tam bir sinema şöleni. Bunu, hep sert ve acıklı bir siyasi filmmiş gibi devam edeceğini sanırken birdenbire ‘bu komik tipli adam (kendini Charlie Chaplin'e benzeten maestro baba Hajabi) nereden çıktı’ dediğiniz sahneden itibaren anlamaya başlıyorsunuz. Aslında bu hikâye, yer yer acıklı ve gergin olsa da bol bol güldüren ve şaşırtan sahnelerle dolu.

Sinemanın ‘entertainment’ tanımına tamamen uygun. Filmde, ailesi siyasi mülteci olarak İran'dan Almanya'ya kaçan Giwar'ın, hayallerinin peşinden gitmek isterken nasıl bir suç makinesine dönüştüğü, ancak sonunda her türlü badireyi atlatıp ünlü rapçi Xatar olmayı başardığı çarpıcı biçimde ekrana yansıtılıyor.

Bir sürü suça karıştıktan sonra, ünlü rapçi Xatar (Tehlike) olmayı başaran Giwar'ı, Alman aktör ve müzisyen Emilio Sakraya canlandırıyor. Xatar, ünlü orkestra şefi, müzik profesörü babasının (annesi Türk, babası İtalyan oyuncu Denis Moschitto'nun canlandırdığı Egbar Hajabi) baskısıyla dokuz yaşında piyano çalmayı öğrenmiş, 1993 yılında Dr. Dre'nin The Chronic albümü ile ilk kez rap müzikle tanışmıştır. Müziğini yapmaya çalışırken gerekli parayı yasa dışı yollardan kazanma yoluna gider. Uğur Yücel’in başarıyla canlandırdığı mafya lideri Kertel’in yardımıyla Almanya’nın önemli yeraltı üyelerinden birisi olur. Ancak Xatar, beklenmedik gelişmeler nedeniyle işler ters gidince 2010 yılında hapse girer ve 2014 yılında tahliye edilir. Hapishane deneyimleri müziğine ve sözlerine yansımıştır ve Xatar'ın müziği daha da etkileyici ve gerçekçi bir hal almıştır. Genellikle sokak kültürüne, suç hayatına ve gerçek yaşam deneyimlerine odaklanan, sözlerinde çoğunlukla şiddet, yoksulluk, haksızlık ve hayatta kalma mücadelesi gibi konuları ele alan Xatar'ın müziği kendine özgü, sert ve etkileyici bir tarza sahiptir.

Bu sertliği Fatih Akın, senaryosunu Xatar'ın kendisi (Giwar Hajabi) ile birlikte yazdığı filmine mükemmel yansıtmış, sonuçta ortaya dört dörtlük bir epik drama çıkmış. Aşk da var tabii.

HÜSEYİN GÖNDOĞDU



Diğer Yazılar