Sinema Müzik Sinema Müzik Sinema Müzik
  • HABER
    • Sinema Haberleri
    • Müzik Haberleri
  • FİLM
    • Yeni Vizyon Filmleri
    • Vizyondakiler
    • Gelecek Program
    • Pek Yakında
    • Box Office
  • MÜZİK
    • 1 Numara
    • Yeni Albümler
    • Kayıt Odası
    • Uzunçalar
    • Film Müzikleri
  • YAZARLAR
    • Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan
    • Konuk Yazar
    • Eleştirmenler Ne Dedi?
    • Yıldızlı Pekiyi
  • ÖZEL DOSYA
  • RADYO

  1. Anasayfa
NESRİN SİPAHİ  SAHNELERİN, RADYOLARIN, PLAKLARIN HANIMEFENDİSİ

NESRİN SİPAHİ SAHNELERİN, RADYOLARIN, PLAKLARIN HANIMEFENDİSİ

01 Mart 2025 Cumartesi 12:28

İletişim yayınları etiketiyle satışa çıkan kitapta müzik yazarı, eleştirmen, programcı Murat Beşer, Türk müziğinin zarif sesi Nesrin Sipahi’nin yaşamı ve sanat serüvenini ayrıntılarıyla anlatıyor. Kitap, Yeşilköy’de başlayan çocukluğun, radyolardan plak kayıtlarına, turnelerden gazinolara uzanan başarı öyküsüne dönüşümü kadar Sipahi’nin bilinmeyen yönlerini de ortaya koyuyor. Nesrin Sipahi-Sahnelerin, Radyoların, Plakların Hanımefendisi aynı zamanda bir dönemin kültürel portresi.


'SANA DÜN BİR TEPEDEN BAKTIM AZİZ TÜRKİYE-MÜZİK YAZILARI-1' (TİMUR SELÇUK)

'SANA DÜN BİR TEPEDEN BAKTIM AZİZ TÜRKİYE-MÜZİK YAZILARI-1' (TİMUR SELÇUK)

15 Kasım 2024 Cuma 09:35

Timur Selçuk'un Adam Sanat dergisinde yayınlanmış müzik yazılarının bir araya getirildiği Sana Dün Bir Tepeden Baktım Aziz Türkiye - Müzik Yazıları - 1 kitabı Eksik Parça Yayınları etiketiyle satışa çıktı. 256 sayfalık yapıt için Turgay Fişekçi şunları yazmış:


OLCAY BAĞIR'DAN 'SİNESÖZLÜK-SİNEMAYA GİRİŞ' KİTABI

OLCAY BAĞIR'DAN 'SİNESÖZLÜK-SİNEMAYA GİRİŞ' KİTABI

22 Mayıs 2024 Çarşamba 19:31

Sinema yazarı ve eleştirmen Olcay Bağır'ın 'Sinesözlük-Sinemaya Giriş' kitabı Kara Karya yayınları etiketiyle satışa çıktı. 344 sayfalık yapıt basın bülteninde şöyle özetleniyor:


BURHAN ŞEŞEN: 'NESİNİ SÖYLEYİM'

BURHAN ŞEŞEN: 'NESİNİ SÖYLEYİM'

29 Şubat 2024 Perşembe 09:03

Burhan Şeşen’in kaleme aldığı “Nesinİ Söyleyim” kitabı yayınlandı. "Biz Kitap" etiketi taşıyan yapıtı Şeşen, kitabını, oğlu Serhan ile kızı Dilhan'a armağan etti. Okuma serüveninin başladığı mahalle kütüphanesinden bu günlere süreci okuyucularıyla paylaşan Şeşen'in kitabı 183 sayfa.


NEREDEN GELDİ BU İLHAM PERİLERİ

NEREDEN GELDİ BU İLHAM PERİLERİ

27 Mart 2023 Pazartesi 12:32

Yerli popa birçok hit parça kazandıran, en değerli bestecilerimizden Ali Kocatepe, yapıtlarının yaratı sürecini Nereden Geldi Bu İlham Perileri adlı kitapta topladı.  Kocatepe kitabını şöyle özetledi:


OSMANLIDAN BUGÜNE EĞLENCE İLE ARAMIZ NASIL?

OSMANLIDAN BUGÜNE EĞLENCE İLE ARAMIZ NASIL?

15 Aralık 2022 Perşembe 20:19

Yazar, araştırmacı, gazeteci Gökhan Akçura’nın yeni kitabı ‘Yıldızların Altında-Cumhuriyet Döneminde Türkiye’de Eğlence Yaşamı’ YapıKredi Yayınları etiketiyle satışa çıktı. Akçura’nın Osmanlı’nın son dönemine de sarkıp bugüne kadar incelediği eğlence tarihimizi, kültürümüzü, eğlenceden nasıl ve ne şekilde keyif aldığımızı ayrıntılarla yansıttığı yapıtı, sosyolojik saptamalar da içeriyor.


SERHAN YEDİĞ'DEN YENİ KİTAP: ÖNCÜ VİZTÜÖZLER ŞAŞIRTICI ÖYKÜLER'

SERHAN YEDİĞ'DEN YENİ KİTAP: ÖNCÜ VİZTÜÖZLER ŞAŞIRTICI ÖYKÜLER'

11 Eylül 2022 Pazar 18:03

Gazeteci, müzik yazarı Öncü Virtüözler Şaşırtıcı Öyküler adını koyduğu yeni kitabını yayınladı. 250 sayadan oluşan kitabın tanıtımında şu sözlere yer veriliyor: ' İdil Biret, Suna Kan, Fazıl Say, Güher-Süher Pekinel'den önce Türkiye coğrafyasından hangi Batı müziği yorumcuları dünya sahnelerine çıkmış, başarıları dünya basınına haber olmuştu? Uluslararası virtüözite ya da kompozisyon yarışmalarında kimler ilk ödülleri kazanmıştı? Hangi virtüözlerin olmayan başarıları müzik kılavuzlarına, ansiklopedilerine girmiş ve hangi önemli başarıları görmezden gelinmişti? “Öncü Virtüözler Şaşırtıcı Öyküler” 19. yüzyılın son çeyreğinden 20. yüzyıla öncü kimlikleri, başarıları, talihsizlikleri ya da renkli kişilikleriyle hatırlanmaya değer sekiz müzisyenin bugüne kadar eksik bırakılmış, kimi unsurları hatalı aktarılmış portrelerini sunuyor.'


İBB'DEN FATMA GİRİK'E SAYGI KİTABI

İBB'DEN FATMA GİRİK'E SAYGI KİTABI

07 Ağustos 2022 Pazar 10:31

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yayınları, Barış Saydam, Bircan Usallı Silan, Burçak Evren, Cengiz Özkarabekir, Doğuşcan Göker, Haydar Ali Albayrak ile Şükran Kuyucak Esen tarafından hazırlanan ‘Fatma Girik’ kitabını piyasaya çıkardı. Kitap, Girik’in zor ve renkli sinema serüveninden, politik yaşamından, aile yaşantısından, özel hayatından kesitler sunuyor.


SAHNEYE ADANMIŞ BİR ÖMÜR: METİN AKPINAR

SAHNEYE ADANMIŞ BİR ÖMÜR: METİN AKPINAR

17 Mayıs 2022 Salı 18:38

Bir süre önce Netflix'te İyi ki Yapmışım adlı belgeseli yayınlanan Metin Akpınar'ın yaşamı bu kez de kitaba konu oldu. Mundi etiketiyle satıa sunulan 'Sahneye Adanmış Bir Ömür: Metin Akpınar' adı yapıtın yazarı ise Zeynep Miraç.


UNUTULMAZ FİLMLERLE İSTANBUL'UN BEYAZPERDE SERÜVENİ

UNUTULMAZ FİLMLERLE İSTANBUL'UN BEYAZPERDE SERÜVENİ

25 Eylül 2021 Cumartesi 16:23

Sinema yazarı, eleştirmen Tunca Arslan'ın proje yönetmenliğiyle hazırlanan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yayımlanan Türk Sinemasında İstanbul kitabı satışa çıktı. 472 sayfalık kitapta 13 ayrı bölümle, İstanbul'un beyazperde serüveninin izi sürülüyor.


MEMET BAYDUR'UN 'SİNEMA YAZILARI'

MEMET BAYDUR'UN 'SİNEMA YAZILARI'

12 Temmuz 2021 Pazartesi 09:27

Kırmızı Kedi Yayınevi, Memet Baydur'un Sinema Yazıları kitabını yeniden bastı. 2004 yılında İletişim Yayınları tarafından yayınlanmış yapıt Baydur'un 1999-2000 akademik yılında, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı'nda verdiği derslerin notlarından derlenmiş bölümlerden oluşuyor.


YENİ TÜRKİYE SİNEMASINDA SINIFSAL GÖRÜNÜMLER

YENİ TÜRKİYE SİNEMASINDA SINIFSAL GÖRÜNÜMLER

16 Mayıs 2021 Pazar 16:42

Sinema yazarı, akademisyen Janet Barış ilk kitabı 'Yeni Türkiye Sinemasında Sınıfsal Görünümler'i yayınladı. Barış yapıtını şöyle özetledi: “Sınıfı ya da karakterleri birbirinden ayırmak salt ekonomiyi değil, birçok farklı dinamiği barındırıyor içinde. Bu yüzden zengin ile yoksul ya da orta sınıf ile ayırdına varılamayacak kadar da geniş. Geçen zamanların, modernizmin yeniden yarattığı bireyin, kentin, kalabalıkların, değişen, dönüşen yoksulluğun, mülkiyet ilişkilerinin, sınıf üzerine çokça düşünülen ve hâlâ üretilmekte olan kuramların topyekün bir toplamı aslında.


BAĞLAMADAKİ YENİ ARAYIŞ VE DENEMELER KİTAP OLDU

BAĞLAMADAKİ YENİ ARAYIŞ VE DENEMELER KİTAP OLDU

02 Aralık 2020 Çarşamba 11:40

Bağlama sanatçısı ve besteci Boran Mert, yüksek lisans yaparken yazdıklarını Yeni Anlatım Olanaklarıyla Bağlama / Bağlamada Genişletilmiş Çalım Teknikleri Metodu adıyla kitapta bir araya getirdi. Kitap, bağlama çalgısının geniş olanaklarını inceleyerek bir metodoloji olarak  müzikseverlere sunuyor ve bağlamadaki yeni arayışlara farklı kapılar açıyor. Kitabın künyesi: 


YERALTI KÜTÜPHANESİ

YERALTI KÜTÜPHANESİ

16 Ağustos 2020 Pazar 09:07

Müzikle ilgili kütüphanemiz o kadar cılız ki, her yayınlanan yenikitap bizi heyecanlandırıyor, umut aşılıyor. Son olarak Koray Sarıdoğanın 90'ların Türkiye'sinde altkültür, rock, dergi, fanzin,edebiyata dair topladığı notlar, ürettiği yorumlar Yeraltı Kütüphanesi adlı yapıtta bir araya getirildi. Karakarga Yayınları etiketiyle satışa suulan kitap için Sarıdoğan şöyle bir özet yapmış: 


MESUT KARA'DAN YENİ KİTAP: DEVLET, TOPLUM VE SİNEMA

MESUT KARA'DAN YENİ KİTAP: DEVLET, TOPLUM VE SİNEMA

13 Haziran 2020 Cumartesi 18:14

Mesut Kara'nın yeni kitabı 'Devlet, Toplum ve Sinema' Klaros Yayınları etiketiyle satışa çıktı.  Kitabın arka kapağına yapıtla ilgili şu not düşülmüş: 


BİR ŞEHR-İ İSTANBUL Kİ...

BİR ŞEHR-İ İSTANBUL Kİ...

09 Haziran 2020 Salı 08:58

Araştırmacı, yazar, gazeteci Gökhan Akçura'dan yakın tarihle ilgili bir kitap daha: Bir Şehr-i İstanbul Ki... Oğlak Yayıncılık etiketi taşıyan yapıt, Nisan 2020'de satışa çıktı:


İSTANBUL ŞARKILARI

İSTANBUL ŞARKILARI

29 Aralık 2019 Pazar 10:58

Araştırmacı, yazar, gazeteci Gökhan Akçura yakın tarihle ilgili kitaplarına bir yenisini ekledi: İstanbul Şarkıları/ Şehrin Müzikli tarihinde Kazı Çalışmaları. Oğlak Yyınları etiketiyle yayınlanan 312 sayfalık kitap şu sözlerle tanıtılıyor: 


KLASİK MÜZİK KİTABI

KLASİK MÜZİK KİTABI

19 Kasım 2019 Salı 22:29

İlk gerçek “opera”yı kim yazdı? Nota sistemi nasıl ortaya çıktı? Besteciler senfonileri nasıl besteliyor? Bu kitap ilk yalın ezgilerden modern minimalizmin ortaya çıkışına kadar Batı klasik müziğinin gelişimini ve bunda kilit rol oynayan temel müzik eserlerini keşfedip analiz ederek birçok sorunun yanıtını veriyor.


UNUTULMAZ ŞARKILARIN BESTECİSİ EROL SAYAN

UNUTULMAZ ŞARKILARIN BESTECİSİ EROL SAYAN

29 Eylül 2019 Pazar 21:57

Besteciliğinin yanında tanburî, şef ve hoca olarak da Türk müziğine hizmet etmiş olan Erol Sayan'ın anıları, Türkiye'nin bir dönemine ve o dönemin sanat anlayışına ışık tutuyor. Murat Derin'in yazdığı 'Unutulmaz Şarkıların Bestecisi Erol Sayan adlı kitap Pan Yayıncılık etiketi taşıyor. 


MÜZİKLE YAŞAYAN KADINLAR

MÜZİKLE YAŞAYAN KADINLAR

21 Ağustos 2019 Çarşamba 09:26

Kara Plak Yayınları yeni kitabında sözü kadınlara bırakıyor. Kadın müzisyen, kadın şarkıcı, kadın prodüktör… Bu tabirleri kullanmayı ne zaman bırakacağız, ne zaman sadece “müzisyen” diyeceğiz? Diyecek miyiz? Demeli miyiz? Deniz Koloğlu farklı coğrafyalardan gelen, farklı dillerde, farklı türlerde müzik yapan, bambaşka hayatlar yaşamış, yaşayan 23 kadın müzisyenle konuştu, şaşırtan, düşündüren sorular sordu.


  • 1
  • 2
  • »

MURAT ERŞAHİN SİNEMADAN ÇIKMIŞ İNSAN


MURAT ERŞAHİN SİNEMADAN ÇIKMIŞ İNSAN

16 MAYIS 2025

Ülkemiz vizyonu son hız sürerken 78. Cannes Film Festivali 13 Mayıs’ta başladı. Yedinci sanatın kalbinin attığı ve nitelikli ürünlerle sinemanın varlığını müjdeleyen ana festivallerden olan Cannes bu yıl 13-24 Mayıs tarihleri arasında düzenleniyor. Festivalin resmi çift posterinde ise bu yıl, 1966’da Altın Palmiye kazanan Claude Lelouch imzalı romantik başyapıt ‘Un homme et une femme / Bir Kadın Bir Erkek’ filminin unutulmaz ikilisi Anouk Aimée ve Jean Louis Trintignant yer alıyor... Beşi yerli yapım olmak üzere toplam on bir yeni filme ve sahipliği yapıyor 16 Mayıs vizyonu! Belkıs Bayrak’ın ilk uzun metraj kurmacası olan ‘Gülizar’, haftanın notlarımız arasında geniş olarak yer alan tek yenisi.

NAİM DİLMENER'LE GEÇMİŞ ZAMANIN İZİNDE


NAİM DİLMENER'LE GEÇMİŞ ZAMANIN İZİNDE

Çeyrek yüzyılı aşkın, başta pop olmak üzere müziğin tarihini tutan, radyo programları üreten, kitaplar, eleştiriler yazan, plaklar çalan Naim Dilmener bu uzun yürüyüşün Gazete Pazar ile Radikal adımlarında kaleme aldığı yazılarıyla, müzik serüvenimizden önemli ve değerli isimleri bizlerle paylaşıyor.

'LEZZET'Lİ YAZILAR


'LEZZET'Lİ YAZILAR

YAZARLAR DA UÇAR!

Bir kargo şirketinde pilot olarak çalışan Antoine de Saint-Exupéry, And Dağları çevresinde kaybolan yakın dostu Henri Guillaumet’yi kurtarmak için harekete geçer. Pablo Agüero imzalı ‘Saint-Ex’, ‘Küçük Prens’in yazarının hayatından bir kesiti aktarırken şiirsel bir havada seyreden, görselliğiyle dikkat çeken bir yapıt olmuş. Filmde başrolleri Louis Garrel, Vincent Cassel ve Diane Kruger paylaşıyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/10.05.2025)

FİLM MAKARASI / HİLAL ÇETİNDER


FİLM MAKARASI / HİLAL ÇETİNDER

Gündemdekilere ve vitrindekilere aldırmadan upuzun sinema tarihinden cımbızla seçilen hoş filmler, insan kokan öyküler, gözden kaçanlar, ıskalananlar, pamuklara sarılması gereken mütevazı başyapıtlar ve diğerleri Hilal Çetinder’in kaleminden Film Makarası’nda…

SİNEFİLDEN NOTLAR / HASAN NADİR DERİN


SİNEFİLDEN NOTLAR / HASAN NADİR DERİN

SINNERS, STAR WARS, TOLGA KARAÇELİK VE DİĞERLERİ

Sinema salonlarına giden seyirci sayısı giderek düşse de, vizyona giren filmlerin sayısı azalmıyor. Hatta, tam tersine artıyor. Her ne kadar, bunların çoğunluğu vasat olsa da, aralarında güzel sürprizler de çıkabiliyor. Bu hafta da önce, bunlardan birine, Sinners’a bir göz atalım. Sonra, modern klasikler kontenjanından vizyona giren, 20 yıllık bir Star Wars filmine, Tolga Karaçelik’in Amerika’da çektiği ilk filme, Güney Kore yapımı bir gençlik filmine ve bir cin filmine bakalım.

TV'DE MÜZİK


TV'DE MÜZİK

YILDIZLAR ALTINDA

TRT İstanbul Radyosu ses sanatçısı Ayşen Birgör, gökteki yıldızlar misali ışıl ışıl şarkıları bugün 21.15'de TRT Müzik'te ekranlara gelecek Yıldızlar Altında programında seslendiriyor.

ÖZEL DOSYALAR


ÖZEL DOSYALAR

ROCK TARİHİMİZİ 'YERİNDEN OYNATAN' ŞARKILAR SEÇİLDİ

Yeni fotoğrafı görmek, müzikseverlerin beğenisinin ne kadar değiştiğini öğrenmek için yerli rockta ‘bütün zamanların en iyileri’ni sinemamuzik.com okurlarına ve müzik eleştirmenlerine sorduk. İlginç liste çıktı ortaya:

ROCK TEKNESİ


ROCK TEKNESİ

YERLİ ORKESTRA VE GRUPLARIN 'ŞEREF TABLOSU'

Her biri meslekte en az 20 yılı devirmiş müzik yazarlarımızın saptadığı yerli grupların ‘şeref tablosu’nda Moğollar, Bulutsuzluk Özlemi ile ‘orta yaş’a dayanmış akranlar mor ve ötesi ile Duman gözüküyor. Hemen enselerinde Kurtalan Ekspres ile Dervişan yer alıyor. Bir alt basamakta ise, az zamanda çok iş yapmış Hardal ve Mazhar Fuat Özkan bulunuyor. Aslında gözler Mazharlar’ı daha üstte arıyor da, ‘ticaret’in dozunu kaçırmak bazen böyle sonuçlara neden oluyor.

ALTIN PORTAKAL'IN EN İYİ FİLMİ HANGİSİ


ALTIN PORTAKAL'IN EN İYİ FİLMİ HANGİSİ

Sinemamuzik.com, bir çoğu Altın Portakal’da jürilik de yapmış sinema yazarlarına sordu: ‘Antalya Altın Portakallı en iyi film hangisi’?... Birinciler listesinde ‘kortej’e çıkan ve bütün zamanların Altın Portakal birincilerini değerlendiren 31 sinema yazarının katıldığı araştırmada, Zeki Ökten’in 1980 tarihli Sürü filmi 213 puan toplayarak birinciliği kazandı. Sürü’yü 204 puanla Muhsin Bey (Yavuz Turgul) ve 192 puanla Uzak (Nuri Bilge Ceylan) izledi.

CENNET SİNEMASI


CENNET SİNEMASI

Sinemamuzik.com sinema yazarlarına sordu: ‘İlk uzun filmini 21. yüzyılda çeken en iyi 10 yerli yönetmen kim?... 30 sinema yazarının katıldığı araştırmada bol ödüllü Emin Alper 195 puan toplayarak birinciliği kazandı. Alper’i 145 puanla Pelin Esmer ve 136 puanla Özcan Alper izledi. Emin Alper'i 27 sinema yazarı listesine alırken, Pelin Esmer’e 25, Özcan Alper’e 20 listede yer verildi. Bazı popüler isimler ön sıralarda yer alamadı.

KİTAP


KİTAP

NESRİN SİPAHİ SAHNELERİN, RADYOLARIN, PLAKLARIN HANIMEFENDİSİ

İletişim yayınları etiketiyle satışa çıkan kitapta müzik yazarı, eleştirmen, programcı Murat Beşer, Türk müziğinin zarif sesi Nesrin Sipahi’nin yaşamı ve sanat serüvenini ayrıntılarıyla anlatıyor. Kitap, Yeşilköy’de başlayan çocukluğun, radyolardan plak kayıtlarına, turnelerden gazinolara uzanan başarı öyküsüne dönüşümü kadar Sipahi’nin bilinmeyen yönlerini de ortaya koyuyor. Nesrin Sipahi-Sahnelerin, Radyoların, Plakların Hanımefendisi aynı zamanda bir dönemin kültürel portresi.

RADYO


RADYO

RADYO REHBERİ

Türkiye´nin büyük kentlerinde yayında olan radyo kanallarının geniş listesi

RAP MÜZİK 'SİNEMAMÜZİK'


RAP MÜZİK 'SİNEMAMÜZİK'

SİNEMAMUZİK ´RAP OLDU´

Genç yaşına karşın uzun yıllardır rap müzikle uğraşan ´sinemamuzik.com´ okuru Emre Onaran sitemiz için şarkı yazdı. Yapıtını arkadaşı Uygar´la (Ragyu) birlikte seslendiren Emre Onaran´ın (Sürgün) videosu içeride:

HER İSMİN BİR ÖYKÜSÜ VAR


HER İSMİN BİR ÖYKÜSÜ VAR

Ünlü grupların kuruluş öyküleri, müzik serüvenleri yakından takip edilse de isimlerinin nasıl doğduğu ve koyulduğu pek bilinmez. Meraklısı için ilginç bir liste hazırladık:

İLAN...İLAN...İLAN..İLAN...İLAN


İLAN...İLAN...İLAN..İLAN...İLAN

ÇELİŞKİ BİLMEZ LEZZET'İN GEÇMİŞ ZAMAN MACERALARI

Hemen her öğretmenin, okul müdürünün maratona benzettiği hayatın henüz başında biri Lezzet. Başka bir deyişle; böğürtlenli, limonlu, çilekli, çikolatalı, vişneli, karamelli, karadutlu dondurmalardan henüz tatmadı, sadece vanilyalının tadını biliyor. Onunla tanışmak için sayfaları çevirmen yeterli. Çelişki Bilmez Lezzet’in Geçmiş Zaman Maceraları Uğur Vardan’ın çocukluk anılarından yola çıkarak yazdığı öykülerden oluşuyor.

GÜNLERİN İÇİNDEN CANIM


GÜNLERİN İÇİNDEN CANIM

100 YILLIK TÜRKİYE POPÜLER ORKESTRALAR VE GRUPLAR TARİHİ (1923-2022)

Popüler orkestralar ile grupların Türkiye serüvenini ‘Günlerin İçinden Canım’ / 100 Yıllık Türkiye Popüler Orkestralar ve Gruplar Tarihi (1923-2022) adlı internet sitesinde anlattım.

MADE IN WEB
MADE IN WEB