Kara Plak Yayınları yeni kitabında sözü kadınlara bırakıyor. Kadın müzisyen, kadın şarkıcı, kadın prodüktör… Bu tabirleri kullanmayı ne zaman bırakacağız, ne zaman sadece “müzisyen” diyeceğiz? Diyecek miyiz? Demeli miyiz? Deniz Koloğlu farklı coğrafyalardan gelen, farklı dillerde, farklı türlerde müzik yapan, bambaşka hayatlar yaşamış, yaşayan 23 kadın müzisyenle konuştu, şaşırtan, düşündüren sorular sordu.
Muğlalı Yazar Hakan Güngör'ün Yeşilçam aile filmlerinin bilinmeyen sırlarını, anılarını ve ayrıntılarını ele aldığı yeni kitabı "Biz Güzel Bir Aileyiz" yayınlandı.
“Türk Âşık ve Ozanları”, isimleri uluslararası etnomüzikoloji alanında Türkiye ile özdeşleşen Kurt ve Ursula Reinhard’ın 33 yıllık çalışmasının ürünü olup halen uluslararası literatürde âşıklarla ilgili alan çalışmasına dayanan en kapsamlı yayınlardan biridir. Kitabın en önemli özelliklerinden biri, içinde yer alan şarkıların bazılarının ilk kez yayımlanıyor olması ve zaman içerisinde bu kültür unsurları değiştiği veya kaybolduğu için tekrar toplanmalarının artık imkânsız olmasıdır.
Bu kitap piyano çalmak isteyen sekiz yaş ve üzeri tüm müzikseverler için ülkemizde kullanılan ve yurt dışında da büyük başarıya ulaşan bazı tanınmış seri metotların alternatifi olarak hazırlanmış.. Yabancı piyano metotlarındaki şarkılar, yabancı kültürlerinin örneklerini yansıttığından, bu kitapta aynı konulara kendi şarkılarımızla ve Türkçe sözlü olarak yer veriliyor.
Film eleştirmeni, senarist Burak Göral'ın, "Çocukla Sinema- Çocuklarınız İçin Film Seçme Rehberi" kitabı, 3-12 yaş arasındaki çocuklarınızla izleyebileceğiniz filmler konusunda titizlikle hazırlanmış bir başucu kitabı.
Sinema yazarı Rıza Oylum’un kaleme aldığı İran Sineması kitabı yayınlandı. Seyyah Kitap etiketiyle satışa çıkan yapıt, İran’daki sinema festivallerini, Türkçe çekilen filmleri, edebiyat uyarlamalarını, devrimin sinemaya etkilerini, sansürü inceliyor.
Temmuz 11… Vizyon hız kesmiyor. Gişe canavarı filmler de dahil, yerli, yabancı, farklı türler izleyicisini bekliyor... İkisi yerli yapım olmak üzere toplam altı yeni filme ev sahipliği yapıyor 11 Temmuz haftası. İstanbul dışında bulunduğumdan ötürü kimi filmler adına düzenlenen basın gösterimlerine katılamadığımdan, haftanın yeni filmlerine yapım notlarına değinerek yer vereceğim.
Çeyrek yüzyılı aşkın, başta pop olmak üzere müziğin tarihini tutan, radyo programları üreten, kitaplar, eleştiriler yazan, plaklar çalan Naim Dilmener bu uzun yürüyüşün Gazete Pazar ile Radikal adımlarında kaleme aldığı yazılarıyla, müzik serüvenimizden önemli ve değerli isimleri bizlerle paylaşıyor.
Kariyerinin başlangıcında parlak bir profil çizen ama geçirdiği kazayla pistlere veda eden eski bir pilotun 30 yıl sonra sektörün zirvesi sayılan Formula 1 yarışlarında tekrar boy göstermesi üzerine bir hikâye anlatan ‘F1 Filmi’, dibi görüp tekrar ayağa kalkan sporcu formülünü yeniden üretiyor. Filmi bu yapımdaki rolüyle meslek hayatının en yüksek ücretini (30 milyon dolar) alan Brad Pitt sürüklüyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/29 HAZİRAN 2025)
Gündemdekilere ve vitrindekilere aldırmadan upuzun sinema tarihinden cımbızla seçilen hoş filmler, insan kokan öyküler, gözden kaçanlar, ıskalananlar, pamuklara sarılması gereken mütevazı başyapıtlar ve diğerleri Hilal Çetinder’in kaleminden Film Makarası’nda…
Bu yıl, Uçan Süpürge Film Festivali, 27 Mayıs – 4 Haziran tarihleri arasında düzenlendi. Gösterimlerin büyük bölümü Kült Kavaklıdere’de gerçekleştirildi. Bu yıl Etimesgut Belediye’sinin Kültür Merkezi’nde de gösterimler yapıldı. Üzerinden belli bir zaman geçmiş olsa da, filmler eskimez diyerek, festivalde izlediğimiz filmlere, izleme sırasıyla bir göz atmaya başlayalım.
Esra İçöz ile İhsan Güvenç, müzik tarihimizde iz bırakmış eserleri bugün 20.30’da TRT Müzik’te yayınlanacak Senin Şarkın programında icra ediyor...
Yeni fotoğrafı görmek, müzikseverlerin beğenisinin ne kadar değiştiğini öğrenmek için yerli rockta ‘bütün zamanların en iyileri’ni sinemamuzik.com okurlarına ve müzik eleştirmenlerine sorduk. İlginç liste çıktı ortaya:
Her biri meslekte en az 20 yılı devirmiş müzik yazarlarımızın saptadığı yerli grupların ‘şeref tablosu’nda Moğollar, Bulutsuzluk Özlemi ile ‘orta yaş’a dayanmış akranlar mor ve ötesi ile Duman gözüküyor. Hemen enselerinde Kurtalan Ekspres ile Dervişan yer alıyor. Bir alt basamakta ise, az zamanda çok iş yapmış Hardal ve Mazhar Fuat Özkan bulunuyor. Aslında gözler Mazharlar’ı daha üstte arıyor da, ‘ticaret’in dozunu kaçırmak bazen böyle sonuçlara neden oluyor.
Sinemamuzik.com, bir çoğu Altın Portakal’da jürilik de yapmış sinema yazarlarına sordu: ‘Antalya Altın Portakallı en iyi film hangisi’?... Birinciler listesinde ‘kortej’e çıkan ve bütün zamanların Altın Portakal birincilerini değerlendiren 31 sinema yazarının katıldığı araştırmada, Zeki Ökten’in 1980 tarihli Sürü filmi 213 puan toplayarak birinciliği kazandı. Sürü’yü 204 puanla Muhsin Bey (Yavuz Turgul) ve 192 puanla Uzak (Nuri Bilge Ceylan) izledi.
Sinemamuzik.com sinema yazarlarına sordu: ‘İlk uzun filmini 21. yüzyılda çeken en iyi 10 yerli yönetmen kim?... 30 sinema yazarının katıldığı araştırmada bol ödüllü Emin Alper 195 puan toplayarak birinciliği kazandı. Alper’i 145 puanla Pelin Esmer ve 136 puanla Özcan Alper izledi. Emin Alper'i 27 sinema yazarı listesine alırken, Pelin Esmer’e 25, Özcan Alper’e 20 listede yer verildi. Bazı popüler isimler ön sıralarda yer alamadı.
Müzik yazarı, eleştirmen ve program yapımcısı Yavuz Hakan Tok'un yeni kitabı Şarkı Hikayeleri Masa Kitap yayınevi etiketiyle satışa çıktı. 240 sayfalık yapıtta Tok, 60'lardan 90'lara uzanan zaman diliminde yerli popu şekillendirmiş 80 şarkının yaratı öyküsünü, ilginç notları ve toplumdaki yeri ile rolü hakkındaki görüşlerini anlatıyor.
Türkiye´nin büyük kentlerinde yayında olan radyo kanallarının geniş listesi
Genç yaşına karşın uzun yıllardır rap müzikle uğraşan ´sinemamuzik.com´ okuru Emre Onaran sitemiz için şarkı yazdı. Yapıtını arkadaşı Uygar´la (Ragyu) birlikte seslendiren Emre Onaran´ın (Sürgün) videosu içeride:
Ünlü grupların kuruluş öyküleri, müzik serüvenleri yakından takip edilse de isimlerinin nasıl doğduğu ve koyulduğu pek bilinmez. Meraklısı için ilginç bir liste hazırladık:
Hemen her öğretmenin, okul müdürünün maratona benzettiği hayatın henüz başında biri Lezzet. Başka bir deyişle; böğürtlenli, limonlu, çilekli, çikolatalı, vişneli, karamelli, karadutlu dondurmalardan henüz tatmadı, sadece vanilyalının tadını biliyor. Onunla tanışmak için sayfaları çevirmen yeterli. Çelişki Bilmez Lezzet’in Geçmiş Zaman Maceraları Uğur Vardan’ın çocukluk anılarından yola çıkarak yazdığı öykülerden oluşuyor.
Popüler orkestralar ile grupların Türkiye serüvenini ‘Günlerin İçinden Canım’ / 100 Yıllık Türkiye Popüler Orkestralar ve Gruplar Tarihi (1923-2022) adlı internet sitesinde anlattım.