Eylül ortasını bulduk… Kalabalık vizyon haftaları sürüyor. Her hafta biri veya ikisi hatta üçü doğaüstü korku öyküsü olan yerli filmler, aynı minval ve içerikle izleyiciyle buluşmaya devam ediyorlar! Özellikle kalabalık haftalarda keşfedilen birkaç iyi film, bünyeye o derece iyi geliyor ki o kadar olur! Hafifçe serinleyen hava, sinema salon klimalarını biraz insafa çağırıyor gibi! Kardeşim, biricik dostum ve değerli meslektaşım Murat Özer’in yokluğundan sonra benim ve bazılarımız için eski tadı yok hiçbir şeyin zira. Ne denli çok anı biriktirmişiz… Her sabah hemen önümdeki o boş koltuğa takılıp kalmak… Hayat sürüyor tabii fakat o dinmeyen, dinmeyecek ‘eksiklik’ hissi yok mu? Yalnız, renksiz, kahkahasız, tatsız günler. Ehemmiyetsiz, hissiz, bencil insanlarla dolu salonlar, sokaklar, caddeler. Sonra etrafta her gün gördüğün bazı tanıdıklar. Ne denkli keyifli ve neşeliler… Nasıl da ‘eksiksiz’, düşüncesiz, gayet rahat, sorumsuzca bir tek kendileri varmış ve daima var olacaklarmış gibi devam edebiliyorlar hissi ve sorusu zihni kurcalıyor… Bu, senin için kati ve su götürmez düşüncelerden utanıp, gündelik hayatın hiçbir şeyi takmayan dingin gücüne şapka çıkartıyorsun… Pes diyorsun bazen sadece!
Üçü yerli yapım olmak üzere toplam sekiz yeni filme ev sahipliği yapıyor 8 Eylül haftası! Joanna Hogg’un yönettiği, usta aktris Tilsa Swinton’un bir anne-kızı canlandırdığı gizem yüklü dram ‘The Eternal Daughter / Sonsuz Sır’, yeni bir korku serisine dönüşen Michael Chaves imzalı ‘The Nun 2 / Dehşetin Yüzü 2’, Nicolas Cage’i başrolde izleyeceğimiz gerilimi yüksek dram ‘Sympathy for the Devil’ ile Selcen Ergun’un ilk uzun metraj kurmacası olan, başrolünü Merve Dizdar’ın üstlendiği ödüllü yapım ‘Kar ve Ayı’, haftanın notlarımız arasında yer alan yenileri…
Eylül ayının ilk vizyon haftası, üçü yerli yapım olmak üzere toplam yedi yeni filme ev sahipliği yapıyor! 30 Ağustos Çarşamba günü vizyon görecek olan yerli animasyon ‘Doru Macera Adası’nı da eklersek, sekiz filmlik bir hafta diyebiliriz 1 Eylül için! Haftanın üç yeni filmi notlarımız arasında. Denzel Washington’lu aksiyon serisinin üçüncü halkası olan ‘The Equalizer 3 / Adalet 3: Son’, bir baba-kız öyküsü olan İngiltere yapımı ‘Scrapper / Hırçın’ ve henüz vizyon görmeden adından sıklıkla söz ettiren popüler korku-gerilim ‘Talk to Me / Konuş Benimle’…
İkisi yerli yapım olmak üzere toplam sekiz yeni filme ev sahipliği yapıyor 25 Ağustos haftası! Kapkara suç dramı ‘To Catch a Killer / Katili Yakalamak’, beyazperdenin de çok sevdiği Bram Stoker karakteri ‘Dracula’nın okyanuslarda geçen ürkütücü yolculuğunu anlatan ‘The Last Voyage of the Demeter / Drakula: Son Yolculuk’, ünlü konsol oyunundan perdeye taşınmış, gerçek bir hikâyeyi ele alan yarış arabalı ‘Gran Turismo’ ve Ukrayna filmi ‘Bachennya metelyka / Kelebek Görüşü’ haftanın notlarımız arasında yer alan yenileri.
Üçü yerli yapım olmak üzere toplam on yeni filme ev sahipliği yapıyor 18 Ağustos vizyonu! Latin bir süper kahramanı bizle tanıştıran DC Comics patentli ‘Blue Beetle’, Fransa yapımı romantik dram ‘Arrête avec tes Mensonges / Bırak Artık Şu Yalanlarını’, Çiğdem Sezgin imzalı yerli dram ‘Suna’, Perdeye defalarca yansımış ‘Carmen’in Avustralya-Fransa ortak yapımı, müzikal içerikli yeni yorumu ve Kolombiya’dan çıkagelen gerilim ‘Quicksand / Bataklık’, haftanın notlarımızda yer alan yenileri!
Kelimeler kifayetsiz! Hal böyleyken hemen hiçbir şeyin, bizim işimiz özelinde filmlerin ve vizyonda ne olup olmadığının bir önemi kalmıyor! İnsan deprem bölgesinden uzakta, yatağında yatmaya, bir bardak çay içmeye, neredeyse nefes alıp vermeye utanıyor! Öte yandan film şirketleri çalışmalarına devam ediyorlar. Sinemalar açık. Her hafta yeni filmler vizyona girmeye devam ediyor. İki hafta süreyle ara verdiğimiz vizyon/film tanıtımlarına, işimiz mecburiyeti gereği 24 Şubat haftasından itibaren yeniden başladık.
Eylül ortasını bulduk… Kalabalık vizyon haftaları sürüyor. Her hafta biri veya ikisi hatta üçü doğaüstü korku öyküsü olan yerli filmler, aynı minval ve içerikle izleyiciyle buluşmaya devam ediyorlar! Özellikle kalabalık haftalarda keşfedilen birkaç iyi film, bünyeye o derece iyi geliyor ki o kadar olur! Hafifçe serinleyen hava, sinema salon klimalarını biraz insafa çağırıyor gibi! Kardeşim, biricik dostum ve değerli meslektaşım Murat Özer’in yokluğundan sonra benim ve bazılarımız için eski tadı yok hiçbir şeyin zira. Ne denli çok anı biriktirmişiz… Her sabah hemen önümdeki o boş koltuğa takılıp kalmak… Hayat sürüyor tabii fakat o dinmeyen, dinmeyecek ‘eksiklik’ hissi yok mu? Yalnız, renksiz, kahkahasız, tatsız günler.
Çeyrek yüzyılı aşkın, başta pop olmak üzere müziğin tarihini tutan, radyo programları üreten, kitaplar, eleştiriler yazan, plaklar çalan Naim Dilmener bu uzun yürüyüşün Gazete Pazar ile Radikal adımlarında kaleme aldığı yazılarıyla, müzik serüvenimizden önemli ve değerli isimleri bizlerle paylaşıyor.
Kenneth Branagh, Agatha Christie romanlarından yaptığı uyarlamaların üçüncüsü olan ‘Venedik’te Cinayet’te muhteşem bıyıklı, ‘inançsız’ dedektif Hercule Poirot’yu ruhlar âlemiyle buluşturmaya çalışıyor. Öykü, sular altındaki Venedik’te hayaletlerin yaşadığı varsayılan bir malikânede geçiyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/16.09.2023)
Gündemdekilere ve vitrindekilere aldırmadan upuzun sinema tarihinden cımbızla seçilen hoş filmler, insan kokan öyküler, gözden kaçanlar, ıskalananlar, pamuklara sarılması gereken mütevazı başyapıtlar ve diğerleri Hilal Çetinder’in kaleminden Film Makarası’nda…
Güz festivalleri yavaş yavaş başlarken, vizyon da büyük ölçüde, ay sonundaki Kuru Otlar Üstüne filmine odaklanmışken, gösterimdeki filmlerin pek de parlak olmadığını, Harry Potter ve Yüzüklerin Efendisi serilerinin, tekrar gösterime sokulmasından ve iyi seyirci çekmelerinden anlayabiliriz. Bu hafta, ana akım sinemadan bir aksiyon ve bir korku filmine bakalım, Cage’in delice performanslarından birini daha övelim ve 20 yıl öncesinden bir modern klasiği analım.
İpek Açar ve konuklarından sevilen şarkılar bugün 21.15'te TRT Müzik'te ekranlara gelecek İpek Yolu programında.
Yeni fotoğrafı görmek, müzikseverlerin beğenisinin ne kadar değiştiğini öğrenmek için yerli rockta ‘bütün zamanların en iyileri’ni sinemamuzik.com okurlarına ve müzik eleştirmenlerine sorduk. İlginç liste çıktı ortaya:
Her biri meslekte en az 20 yılı devirmiş müzik yazarlarımızın saptadığı yerli grupların ‘şeref tablosu’nda Moğollar, Bulutsuzluk Özlemi ile ‘orta yaş’a dayanmış akranlar mor ve ötesi ile Duman gözüküyor. Hemen enselerinde Kurtalan Ekspres ile Dervişan yer alıyor. Bir alt basamakta ise, az zamanda çok iş yapmış Hardal ve Mazhar Fuat Özkan bulunuyor. Aslında gözler Mazharlar’ı daha üstte arıyor da, ‘ticaret’in dozunu kaçırmak bazen böyle sonuçlara neden oluyor.
Sinemamuzik.com, bir çoğu Altın Portakal’da jürilik de yapmış sinema yazarlarına sordu: ‘Antalya Altın Portakallı en iyi film hangisi’?... Birinciler listesinde ‘kortej’e çıkan ve bütün zamanların Altın Portakal birincilerini değerlendiren 31 sinema yazarının katıldığı araştırmada, Zeki Ökten’in 1980 tarihli Sürü filmi 213 puan toplayarak birinciliği kazandı. Sürü’yü 204 puanla Muhsin Bey (Yavuz Turgul) ve 192 puanla Uzak (Nuri Bilge Ceylan) izledi.
Sinemamuzik.com sinema yazarlarına sordu: ‘İlk uzun filmini 21. yüzyılda çeken en iyi 10 yerli yönetmen kim?... 30 sinema yazarının katıldığı araştırmada bol ödüllü Emin Alper 195 puan toplayarak birinciliği kazandı. Alper’i 145 puanla Pelin Esmer ve 136 puanla Özcan Alper izledi. Emin Alper'i 27 sinema yazarı listesine alırken, Pelin Esmer’e 25, Özcan Alper’e 20 listede yer verildi. Bazı popüler isimler ön sıralarda yer alamadı.
Yerli popa birçok hit parça kazandıran, en değerli bestecilerimizden Ali Kocatepe, yapıtlarının yaratı sürecini Nereden Geldi Bu İlham Perileri adlı kitapta topladı. Kocatepe kitabını şöyle özetledi:
Türkiye´nin büyük kentlerinde yayında olan radyo kanallarının geniş listesi
Genç yaşına karşın uzun yıllardır rap müzikle uğraşan ´sinemamuzik.com´ okuru Emre Onaran sitemiz için şarkı yazdı. Yapıtını arkadaşı Uygar´la (Ragyu) birlikte seslendiren Emre Onaran´ın (Sürgün) videosu içeride:
Ünlü grupların kuruluş öyküleri, müzik serüvenleri yakından takip edilse de isimlerinin nasıl doğduğu ve koyulduğu pek bilinmez. Meraklısı için ilginç bir liste hazırladık: