‘Ayrılış’ ölümcül bir hastalığın pençesindeki 15 yaşında bir kızla karşısına büyüyüp küçülebilen bir papağan suretinde çıkan ölümün yarenliği üzerine bir öykü anlatıyor. Daina Oniunas-Pusic imzalı yapım bir annenin evladını yaşatmak adına verdiği mücadelenin yanı sıra Tanrı’nın varlığı, öte dünya gibi meselelerde de dolaşıyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/14.09/2024)
Çok uzun süredir cinayet işleyen bir seri katil ve psişik yetenekleriyle onu yakalaması için davaya atanan genç bir FBI ajanı... Osgood Perkins imzalı ‘Cambaz’, ‘Kuzuların Sessizliği’, ‘Se7en’, ‘Zodiac’ gibi yapımların havasını taşıyan, görsellik ve atmosfere önem veren ama karmaşık hale getirdiği düğümleri pek de çözemeyen bir yapım olmuş. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/07.09.2024)
‘Sizi Dinliyor’, evlerine test etmek üzere aldıkları dijital asistanın önce kendilerini mest eden uygulamalar sunması, daha sonra da ‘gerçek’ yüzünü göstermesi suretiyle hayatları sekteye uğrayan bir ailenin yaşadıklarına odaklanıyor. Chris Weitz imzalı yapım George Orwell’in ‘Big Brother’ını yapay zekâ meselesi üzerinden tartışmaya açmaya çalışan bir gerilim filmi. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/31.08.2024)
Kız arkadaşıyla birlikte öldürülen ama öbür dünyadan gelip intikamını alan bir rock’çının öyküsünü anlatan 1994 tarihli ‘The Crow’, biraz da çekimler sırasında başrol oyuncusu Brandon Lee’nin kaza kurşunuyla ölmesiyle daha sonraları ‘kült film’ statüsüne ulaşmıştı. Şimdi aynı öykü kimi rötuşlar eşliğinde yeniden karşımızda. ‘Ölümsüz’ Türkçe adıyla gösterime çıkan bu yeni versiyon, ‘John Wick’ tadında görsel bir estetiğe sahip, çok daha kanlı ve şiddet dozajı yüksek bir çalışma olmuş. UĞUR VARDAN (24.08.2024)
Ailesini ziyaret ettiği Oklohama’dan evine dönen genç bir kadınla havaalanında bindiği taksinin şoförü arasında başlayan ve hayat, aşk, tutku, ilişkiler vs. üzerine giderek derinleşen bir muhabbet... Christy Hall imzalı ‘New York’ta Bir Gece’de, JFK Havalimanı’ndan Manhattan’a kadar süren yolculuk iki taraf için de bir tür terapi seansına dönüşüyor. Filmde ana karakterlere Dakota Johnson-Sean Penn ikilisi hayat veriyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/10.08.2024)
Bindikleri trendeki çetenin, kız arkadaşına ve ailesine zarar vermesiyle harekete geçen bir komandonun şiddet dozajı yüksek intikam mücadelesini anlatan ‘Geber!’ son derece kanlı sahneleriyle dikkat çekiyor. Hint yapımı, estetik kadrajlarla yüklü bu aksiyon bir yanıyla ‘Raid’i ama genel yapısı itibariyle de ‘John Wick’ serisini andırıyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/03.07.2024)
'Deadpool&Wolverine’, Marvel Sinematik Evreni’nin iki üyesini bir araya getirerek seriye olan ilgiyi yeniden ayağa kaldırmaya çalışıyor. Paralel evrenler meselesinde gezinen bir öyküye sahip film, göndermeler bombardımanı adeta. Ama bütün bu çabalar pek karşılığını bulmuyor. Ryan Reynolds’la Hugh Jackman’ın başrollerini paylaştığı yapım vasatı aşamıyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/ 27.07.2024)
Tarihi bir yapımın seçmeleri için gittiği Cinecittà Stüdyoları’nda filmin yıldızı tarafından beğenilen ve bir gün içinde farklı bir dünyanın içinde gezinen genç bir kız. Saverio Costanzo imzalı ‘Şafak Sökerken’, 50’ler İtalya’sında geçen ve sinema dünyasındaki yıldızların parlak görünen ama gerçekte ikiyüzlü, sorunlu hayatlarına ayna tutan bir çalışma. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/20.07.2024)
‘Beni Ay’a Uçur’, Apollo 11 mürettebatından Neil Armstrong’un “Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım” diye nitelendirdiği Ay’a ayak basma harekâtının reklam kampanyası sırasında olası başarısızlığa önlem almak için sahte bir projenin devreye girmesini anlatıyor. Scarlett Johansson, Channing Tatum ve Woody Harrelson’ın sürüklediği film vasat bir örnek olmanın ötesine gidemiyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/13.07.2024)
Sadece gençlere hayat hakkı tanıyan, aileye yeni bir üye katıldığında evdeki yaşlının yok edilmesini isteyen bir sistem... ‘Bir Zamanlar Gelecek: 2121’ distopik kulvarın klasiklerine selam gönderen, iklim krizi sonrası ayakta kalanların yaşamlarını yeraltında sürdürdükleri bir geleceğin tasvirine soyunuyor. Serpil Altın imzalı yapım, sinemamızın bu kategorideki nadir örneklerinden biri... UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/ 29.06.2024)
‘Motorcular’ 60’ların sonundan 70’lerin başına uzanan süreçte ‘Vandallar’ adlı bir motosiklet çetesinin öne çıkan iki karakterinin, Johnny ve Benny’nin öyküsünü, âşık olduğu kişi yüzünden aralarına karışan Kathy’nin aktardıkları vasıtasıyla anlatan bir yapım. Jeff Nichols imzalı film dönemin sosyolojik tasvirinden çok ele aldığı karakterlerin mafyavari dünyalarında geziniyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/22.06.2024)
‘Ters Yüz’ adlı animasyonun ikinci adımında ana karakter Riley’nin hayatına yön veren ‘Kumanda Merkezi’nde görev yapan Neşe, Üzüntü, Öfke, Korku ve Tiksinti’ye yeni yapılar; Kaygı, Gıpta, Bıkkınlık ve Utanç ekleniyor. Öykü, hokey kampına giden minik kızın buradaki sürecine hâkim olmak isteyen Kaygı’yla ona set çekmeye çalışan Neşe’nin mücadelesi üzerine kurulu. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/15.06.2024)
‘Hit Man’, New Orleans Polis Departmanı adına çalışırken kiralık katil rolü yaparak birçok cinayeti önleyen bir psikoloji profesörünün yaşadığı dönüşümü ve görev başında bir müşterisine âşık olmasını anlatıyor. Richard Linklater imzalı bu kayda değer romantik polisiye, zekice yanlara sahip senaryosuyla dikkat çekiyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/ 08.06.2024)
Emekli öğretmen Lia, vefat eden kız kardeşine verdiği sözü tutmak adına kendilerini terk eden transseksüel yeğenini bulmak için Batum’dan İstanbul’a uzanan, sonu belirsiz bir serüvene çıkar... Bu serüven onun için bir iç yolculuğa dönüşecektir. Levan Akin imzalı ‘Geçiş’ kamerasını yedi tepeli şehirde gezdirirken transların, seks işçilerinin ve sokak çocuklarının hayatlarına da göz atıyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/01.06.2024)
George Miller sinema tarihine geçen distopik serisinin son halkası ‘Furiosa: Bir Mad Max Destanı’nda bir önceki filmi ‘Fury Road’un ana karakteri Furiosa’nın çocukluk ve gençlik dönemine uzanıyor. ‘Püraksiyon’un hâkim olduğu yapımı Anya Taylor-Joy sürüklüyor. ‘Thor’dan hatırladığımz Chris Hemsworth de öykünün kötü adamlarından Dementus’u canlandırıyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/ 25/05.2024)
İlki 1968’de çekilen ve 2011’den itibaren üç filmlik yeni bir oluşumla modernize edilen ‘Maymunlar Cehennemi’ serisinde farklı bir sayfa açmayı hedefleyen ‘Yeni Krallık’, Noa adlı genç bir maymunun yaşadıkları üzerinden “İnsanlar ve maymunlar bir arada yaşayabilir mi” sorusunu bir kez daha masaya taşıyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/ 11.05.2024)
Dublörlükten gelip kamera arkasına geçen David Leitch imzalı ‘Dublör’ hem sinemanın perdede görünmeyen bu emekçi sınıfından kesitler sunuyor hem de doludizgin bir aksiyona soyunuyor. Başrollerinde Ryan Gosling ve Emily Blunt’ı izlediğimiz film, sektörden uzak kaldıktan sonra eski sevgilisinin çektiği yapımla tekrar setlere dönen bir dublörün kendisine kurulan kumpası ortaya çıkarmaya çalışmasını anlatıyor. UĞUR VARDAN HÜRRİYET/27.04.2024)
Ülkeyi harap eden bir iç savaştan sonra hâkimiyeti ele geçiren güçler Başkan’ı öldürmek ve son noktayı koymak ister. Bu ana tanıklık etme çabasındaki farklı kuşaktan dört gazeteci de New York’tan Washington’a yola çıkar. Garland’ın distopik filmi ‘İç Savaş’ Trump dönemiyle su yüzüne çıkan politik meselelere ama asıl olarak zor zamanlarda gazetecilik ve meslek etiğine odaklanıyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/20.04.2024)
‘Milyoner’, ‘Lion’ ve ‘Yeşil Şövalye’ gibi yapımlardan hatırladığımız Dev Patel’in ilk yönetmenlik çalışması ‘Maymun Adam’ annesinin ölümüne neden olanlardan intikam almaya çalışan amatör bir kick boksçunun hikâyesini anlatıyor. Film kanlı ve koreografik yanı güçlü aksiyon sahneleriyle adeta ‘John Wick’ serisine selam gönderiyor ve seyircinin adrenalinini yükseltiyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/06.04.2024)
Kariyerinin eksik parçalarını oğulları üzerinden tamamlamak isteyen eski bir güreşçi ve onun despotik yapısıyla darmadağın olan hayatlar... Sean Durkin imzalı ‘Demir Pençe’ gerçek öyküye dayanan etkileyici bir trajediyi perdeye taşıyor. Büyük kısmı ringlerde geçen hüzünlü aile dramını anlatan yapım, yılın en iyilerinden. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/23.03.2024)
Eylül 13’ü gösteriyor takvim! Mehmet Rauf durumları… Güzün hüznü her yerde. Henüz yapraklar tam sarı sarı değil ama yakındır… Ayrılıklar, alışkanlıklar, hasretler, hüzünler, düşler… Şarkıların, resmin ve şiirin olduğu kadar sinemanın da çok sevdiği bir ay Eylül! Ingmar Bergman’ın, Woody Allen’ın favori ayındayız! Ay içinde film festivalleri var. Bu yıl 31. kez düzenlenecek olan Uluslararası Adana Altın Koza örneğin! Vizyon filmlerinin tanıtımı ve artık sizin de ilgiyle takip ettiğiniz ‘Sinema Tarihinden 5 Klasik’ ‘Hafta Sonu Aile Sineması’ ve ‘Tarihte Bu Hafta’ bölümleri dışında, haftalardır artık tarihte ve anılarda kalmış bir Kadıköy sinemasını anımsatıyorum sizlere. Devam ediyoruz!
Çeyrek yüzyılı aşkın, başta pop olmak üzere müziğin tarihini tutan, radyo programları üreten, kitaplar, eleştiriler yazan, plaklar çalan Naim Dilmener bu uzun yürüyüşün Gazete Pazar ile Radikal adımlarında kaleme aldığı yazılarıyla, müzik serüvenimizden önemli ve değerli isimleri bizlerle paylaşıyor.
Gündemdekilere ve vitrindekilere aldırmadan upuzun sinema tarihinden cımbızla seçilen hoş filmler, insan kokan öyküler, gözden kaçanlar, ıskalananlar, pamuklara sarılması gereken mütevazı başyapıtlar ve diğerleri Hilal Çetinder’in kaleminden Film Makarası’nda…
Yine bir hafta boş geçtikten sonra, vizyondan yeni notlarımızla karşınızdayız. Bu sefer, elimizde birikmiş epey film var. Önce, yaz sonunun güzel sürprizlerinden biri olan, Strange Darling’e bir göz atalım. Sonra sürprizli başka bir film olan Blink Twice’a bakalım. Yapay zeka, hepimizi dinliyor filminden sonra, yılın en büyük başarısızlıklarından biri olan The Crow, gerçekten o kadar kötü müydü diyelim. Aylin Tezel’in fena olmayan aşk filminden sonra, ülkemizdeki Rus seyirciler için gösterime girmiş gibi gözüken bir filme bakalım. Son olarak iyi bir film olmayı, ucundan kaçıran Lavinya ve hiç öyle bir potansiyeli olmayan Sen de mi? filmlerini inceleyelim. Haftanın kapanışı da yine İngiltere’den bir tiyatro kaydı ile olsun.
TRT sanatçıları halkla buluşuyor. Bugün 21.00'de TRT Müzik'te ekranlara gelecek “TRT Sanatçıları Şehir Konserleri”, yurdun dört bir yanında devam ediyor...
Yeni fotoğrafı görmek, müzikseverlerin beğenisinin ne kadar değiştiğini öğrenmek için yerli rockta ‘bütün zamanların en iyileri’ni sinemamuzik.com okurlarına ve müzik eleştirmenlerine sorduk. İlginç liste çıktı ortaya:
Her biri meslekte en az 20 yılı devirmiş müzik yazarlarımızın saptadığı yerli grupların ‘şeref tablosu’nda Moğollar, Bulutsuzluk Özlemi ile ‘orta yaş’a dayanmış akranlar mor ve ötesi ile Duman gözüküyor. Hemen enselerinde Kurtalan Ekspres ile Dervişan yer alıyor. Bir alt basamakta ise, az zamanda çok iş yapmış Hardal ve Mazhar Fuat Özkan bulunuyor. Aslında gözler Mazharlar’ı daha üstte arıyor da, ‘ticaret’in dozunu kaçırmak bazen böyle sonuçlara neden oluyor.
Sinemamuzik.com, bir çoğu Altın Portakal’da jürilik de yapmış sinema yazarlarına sordu: ‘Antalya Altın Portakallı en iyi film hangisi’?... Birinciler listesinde ‘kortej’e çıkan ve bütün zamanların Altın Portakal birincilerini değerlendiren 31 sinema yazarının katıldığı araştırmada, Zeki Ökten’in 1980 tarihli Sürü filmi 213 puan toplayarak birinciliği kazandı. Sürü’yü 204 puanla Muhsin Bey (Yavuz Turgul) ve 192 puanla Uzak (Nuri Bilge Ceylan) izledi.
Sinemamuzik.com sinema yazarlarına sordu: ‘İlk uzun filmini 21. yüzyılda çeken en iyi 10 yerli yönetmen kim?... 30 sinema yazarının katıldığı araştırmada bol ödüllü Emin Alper 195 puan toplayarak birinciliği kazandı. Alper’i 145 puanla Pelin Esmer ve 136 puanla Özcan Alper izledi. Emin Alper'i 27 sinema yazarı listesine alırken, Pelin Esmer’e 25, Özcan Alper’e 20 listede yer verildi. Bazı popüler isimler ön sıralarda yer alamadı.
Sinema yazarı ve eleştirmen Olcay Bağır'ın 'Sinesözlük-Sinemaya Giriş' kitabı Kara Karya yayınları etiketiyle satışa çıktı. 344 sayfalık yapıt basın bülteninde şöyle özetleniyor:
Türkiye´nin büyük kentlerinde yayında olan radyo kanallarının geniş listesi
Genç yaşına karşın uzun yıllardır rap müzikle uğraşan ´sinemamuzik.com´ okuru Emre Onaran sitemiz için şarkı yazdı. Yapıtını arkadaşı Uygar´la (Ragyu) birlikte seslendiren Emre Onaran´ın (Sürgün) videosu içeride:
Ünlü grupların kuruluş öyküleri, müzik serüvenleri yakından takip edilse de isimlerinin nasıl doğduğu ve koyulduğu pek bilinmez. Meraklısı için ilginç bir liste hazırladık:
Popüler orkestralar ile grupların Türkiye serüvenini ‘Günlerin İçinden Canım’ / 100 Yıllık Türkiye Popüler Orkestralar ve Gruplar Tarihi (1923-2022) adlı internet sitesinde anlattım.