‘Örümcek Adam’ın büyüme sancılarını ‘Marvel dünyası’ içinde sunan yeni serinin ikinci adımı ‘Evden Uzakta’da Peter Parker bir yandan aşkını, öte yandan da dünyayı kurtarmaya çabalıyor. Film Venedik, Prag ve Londra gibi Avrupa merkezlerinde geçiyor... UĞUR VARDAN (06.07.2019)
İngiliz sineması, kendi müzik ikonlarının izlerini sürmeye devam ediyor. Gerçi ‘Yesterday’ vasıtasıyla bu kez ‘Bohemian Rhapsody’ ya da ‘Roc ketman’de olduğu gibi rock yıldızlarının hayat izlerinde değil, belki de müzik tarihinin gelmiş geçmiş en unutulmaz grubu olan ‘Beatles’ın sonsuza kadar varlığını koruyacak şarkılarında dolaşıyoruz. ‘Yesterday’ aslında bir fantezinin ifadesi. Özellikle ‘Shallow Grave’ ve ‘Trainspotting’le gönlümüzde taht kuran Danny Boyle imzalı film, ünlü senarist Richard Curtis’in “Allah korusun” dedirtecek cinsten bir düşüncesine dayanıyor ve hikâye ‘Beatles’ın hiç var olmadığı (ki sonradan anladığımız üzre Coca Cola, Oasis, sigara ve Harry Potter da yok) bir dünya ne menem bir şeydir’in peşine düşüyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/30.06.2019)
Henüz haziran ama havalar ağustos havası. Bu sıcaklara şarkılarla katlanmak daha kolay. Yeterince yeni şarkı çıktı/çıkıyor. Hızlısı da var, yavaşı da. Söyleyenler de çeşitli; eskisi de var, yenisi de. Ve eskilerden yenilere uzanabilen tek isim Ajda Pekkan da tabii... Onsuz olmuyor! NAİM DİLMENER (HÜRRİYET/22.06.2019)
‘Hotel Mumbai’, Kasım 2008’de din adına katliama girişen ve 174 kişiyi öldüren teröristlerin Bombay’daki ünlü Taj Mahal Palace Oteli’ndeki eylemlerini, işlediği cinayetleri ve müşteriler üzerinde yarattıkları psikolojik tahribatı anlatıyor. Anthony Maras imzalı yapım, genel olarak gerçekçi çizgilere sahip bir film olmuş. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/22.06.2019)
‘Rocketman’, İngiliz pop/rock ikonlarından Elton John’un hayatından kimi kesitleri aktarıyor. Film, ebeveyninden hiçbir zaman sevgi ve şefkat görmeyen, şöhretin zirvesindeyken de yaşadığı yalnızlığı ve çıkışsızlığı kendi ifadesiyle alkol, uyuşturucu ve seks bağımlılığında çözmeye çalışan bir yıldızın trajedisine odaklanıyor. Taron Egerton ise Elton John’u canlandırmıyor, yaşıyor adeta... UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/ 14.06.2019)
‘Dark Phoenix’, ‘X-Men’ ailesi üyelerinden Jean Grey’in öyküsünü anlatıyor. ‘Marvel’in modern zamanlara ve güncel politik gidişata en uygun reflekslere sahip serisinin bu son filmi, ne yazık ki genel toplam içindeki en zayıf halka olmuş. Kendisini esir alan kozmik bir varlıkla gücün karanlık yanına geçen Phoenix’in yaşadıklarını anlatan yapımın en büyük problemi, klişelere fazla göz kırpan öyküsü... UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/08.06.2019)
Japon sinema miti Godzilla’nın modern zamanlardaki maceraları sürüyor. ‘Godzilla II: Canavarlar Kralı’, dünya sathını tarihöncesi devasa yaratıklarla dolu bir ringe çevirirken ekolojik mesajlar peşine de düşüyor. Ne var ki film zorlama konusu ve göndermeleriyle vasatı aşamayan bir çalışma olmuş. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/ 01.06. 2010)
Film, fiziksel farklılığından dolayı dışlanmış bir kadının hikâyesi şeklinde başlıyor ve ana karakter Tina’nın, görev başındayken şüphelendiği Vore’yle ilişkisini ilerletmesiyle bambaşka bir safhaya geçiyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/25.05.2019)
Zamanımızın en görkemli yakın dövüş sanatları aksiyonu ‘John Wick’ serisinin üçüncü adımında, yine kan gövdeyi götürüyor. Öykü New York-Casablanca hattında gidip gelirken ‘yakışıklı tetikçi’, peşindeki kiralık katilleri yok etmek için olağanüstü bir mücadele veriyor ve film boyunca yaklaşık 200 kişiyi öte tarafa gönderiyor. Keanu Reeves’ın sürüklediği film koreografik anlamda çok iyi tasarlanmış aksiyon sahneleriyle dikkat çekiyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/18.05.2019)
Bir operasyon esnasında uyguladıkları orantısız şiddetle teşkilattan ayrılmak zorunda kalan iki polisin kanun dışına sürüklenişlerini anlatan ‘Adaletsiz’, arka planında suç kavramının sınıfsal analizine soyunuyor. Mel Gibson ve Vince Vaughn’un başrollerini paylaştığı film, gevezeliğiyle Tarantino, şiddete olan ilgisiyle de Peckinpah esintileri sunuyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/11.05.2019)
Claire Denis imzalı ‘High Life’, suçlulardan oluşan mürettebatıyla uzayın boşluğunda kara delik arayan bir gemide yaşananları anlatıyor. Film, yönetmeninin ifadesiyle zaman ve mekân duygusuyla oynayan, şehvet, arzu, bastırılmış veya tatmin olmayan duygulardan, şefkat ihtiyacımızdan bahseden bir bilimkurgu. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/04.05.2019)
Bir önceki yazımın son paragrafı şöyle başlıyor: “Dayanışmanın yolunu bulduğu, gözleri yaşarttığı güzel hadiselerden biri bu.” Öyleydi. Yanılmadığımızı görmek, güzeldi. Bahar Şenliği, bu yıl sahiden “şenlik” oldu. Söyledim, tekrarlayayım: Bu, geleceğe dair umudumuzu güçlendiriyor. MURAT MERİÇ (gazeteduvar.com.tr)
‘Avengers’ serisinin son halkası ‘Endgame’de hayatta kalanlar, yitip gidenlerin yarattığı boşlukta debelenirken zamanı da başa sarmanın yollarını arıyor. 181 dakikalık film ‘epik’ olmaya çalışmış ama bilimkurgu evreninde sıkça rastladığımız bir temanın peşine takılırken vasatı aşamamış. UĞUR VARDAN (27.04.2019)
Mads Mikkelsen’in adeta tek başına sürüklediği ‘Arctic’, uçağının düşmesi sonucu Kuzey Kutbu’nun buzullarında hayatta kalma mücadelesi veren bir pilotun yaşadıklarını anlatıyor.
Kapanmayan yaralarını yanında taşıyarak Mardin’den Berlin’e göçmüş bir Süryani ailesi... Minik torunlarının yaş gününde Türkiye’den gelen bir telefon, onları tekrar kökleriyle ve acılarıyla buluşturur. Yakup ve Şemsa, yanlarına yârenlik etsin diye aldıkları torunları Nardin’le birlikte Mardin’e giderler. Mesele şudur:
Müziğimizin en güçlü, en popüler isimlerinden Barış Manço'nun, henüz bir lise öğrencisiyken yani 'sıfır noktası'nda yaptıkları bir albümde toplandı. Onun daha ilk günlerinden müziği değiştirmeye nasıl çabaladığını görmek isterseniz mutlaka dinleyin. NAİM DİLMENER (HÜRRİYET/16.02.2019)
Robert Redford’u oyuncu olarak son kez huzurlarımıza getiren ‘İhtiyar Adam ve Silah’, yaşlı bir soyguncunun hikâyesini anlatıyor. David Lowery imzalı yapım, bu büyük sinema ikonuna zarif bir veda olmuş. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/06.04.2019)
Mazhar’ın durup dururken bunu gündeme getirmesini ters bulanlar var. Oysa gündeme getiren Alanson değil, bunu haber yapanlar ve sonrasında bunun üzerinden tartışma başlatanlar. Bunların bir kısmı durumu güne uyarlıyor ve “iktidara yakınlaşma çabası” olarak nitelendiriyor ama ortada AKP yokken de Mazhar bunu söylüyordu. Dahası, iktidara zaten yakındı. AKP iktidarına değil, genel olarak “iktidar”a. MURAT MERİÇ (gazeteduvar.com.tr)
Serdar Ateşer çok ama çok güçlü bir albüm yaratmış. Anadolu pop’un üstüne güzelce oturan, gayet şık duran, özetle yakışan bir kılık bu. NAİM DİLMENER (HÜRRİYET/08.12.2018)
Perşembe günü Hilal Cebeci yeni klibini yayımladı ve herkes buna odaklandı. Üzerine konuşulmayacak gibi değil zira durup dururken hiç alakası olmayan birinden “Bella Ciao” dinlemek tuhaf. Üstelik ödenmiş onca bedel varken… Şüphesiz herkes her şeyi söylemekte özgür, kimseye karışamayız ama söylenen şarkının neyi anlattığına dikkat etmek, vurguyu biraz da buna yapmak gerekiyor. MURAT MERİÇ (gazeteduvar.com.tr)
Nisan ayının ilk haftası… Bahar artık her yerde… Hayat akıp gidiyor, kim karşı koyabilir! Umudun, tazeliğin, çiçekli dalların ayındayız… Doğa dışarıda kıpır kıpırken, düş dünyalara pasaportsuz seyahat edebileceğimiz sinema salonları hafif serin, bahar tazeliğinde buyur ediyor biz sinemaseverleri... Beş yeni filme ev sahipliği yapıyor Nisan ayının ilk haftası.
Çeyrek yüzyılı aşkın, başta pop olmak üzere müziğin tarihini tutan, radyo programları üreten, kitaplar, eleştiriler yazan, plaklar çalan Naim Dilmener bu uzun yürüyüşün Gazete Pazar ile Radikal adımlarında kaleme aldığı yazılarıyla, müzik serüvenimizden önemli ve değerli isimleri bizlerle paylaşıyor.
Yedi tepeli şehir için baharın müjdecilerinden biridir İstanbul Film Festivali. Bu yıl 44’üncü kez düzenlenecek bu kültür şenliği 11 Nisan’da başlayıp 22 Nisan’da sona erecek. Organizasyon dahilinde 139 uzun metraj ve 15 kısa film izleyiciyle buluşacak. Festivale ilişkin bir rehber olması amacıyla kaçırılmaması gereken 10 filmlik bir liste hazırladık. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/29/03/2025)
Gündemdekilere ve vitrindekilere aldırmadan upuzun sinema tarihinden cımbızla seçilen hoş filmler, insan kokan öyküler, gözden kaçanlar, ıskalananlar, pamuklara sarılması gereken mütevazı başyapıtlar ve diğerleri Hilal Çetinder’in kaleminden Film Makarası’nda…
Geçen hafta, Berlin Film Festivali (Berlinale) izlenimlerimize başlamıştık. Kaldığımız yerden devam edelim. Bu hafta bahsedeceğimiz filmler arasında, festivalden Altın Ayı ile dönen ve İstanbul Film Festivali’nde de gösterilecek olan Drømmer, Radu Jude’nin yeni filmi Kontinental ’25, tümüyle yapay zeka ile oluşturulmuş görseller ile yapılmış bir animasyon ve festivalden Teddy ödülü ile dönen, Lesbian Space Princess de var. Haftaya, Berlinale notlarımızın üçüncü bölümü ile devam edeceğiz.
TRT İstanbul Radyosu ses sanatçısı Ayşen Birgör, gökteki yıldızlar misali ışıl ışıl şarkıları bugün 21.15'de TRT Müzik'te ekranlara gelecek Yıldızlar Altında programında seslendiriyor.
Yeni fotoğrafı görmek, müzikseverlerin beğenisinin ne kadar değiştiğini öğrenmek için yerli rockta ‘bütün zamanların en iyileri’ni sinemamuzik.com okurlarına ve müzik eleştirmenlerine sorduk. İlginç liste çıktı ortaya:
Her biri meslekte en az 20 yılı devirmiş müzik yazarlarımızın saptadığı yerli grupların ‘şeref tablosu’nda Moğollar, Bulutsuzluk Özlemi ile ‘orta yaş’a dayanmış akranlar mor ve ötesi ile Duman gözüküyor. Hemen enselerinde Kurtalan Ekspres ile Dervişan yer alıyor. Bir alt basamakta ise, az zamanda çok iş yapmış Hardal ve Mazhar Fuat Özkan bulunuyor. Aslında gözler Mazharlar’ı daha üstte arıyor da, ‘ticaret’in dozunu kaçırmak bazen böyle sonuçlara neden oluyor.
Sinemamuzik.com, bir çoğu Altın Portakal’da jürilik de yapmış sinema yazarlarına sordu: ‘Antalya Altın Portakallı en iyi film hangisi’?... Birinciler listesinde ‘kortej’e çıkan ve bütün zamanların Altın Portakal birincilerini değerlendiren 31 sinema yazarının katıldığı araştırmada, Zeki Ökten’in 1980 tarihli Sürü filmi 213 puan toplayarak birinciliği kazandı. Sürü’yü 204 puanla Muhsin Bey (Yavuz Turgul) ve 192 puanla Uzak (Nuri Bilge Ceylan) izledi.
Sinemamuzik.com sinema yazarlarına sordu: ‘İlk uzun filmini 21. yüzyılda çeken en iyi 10 yerli yönetmen kim?... 30 sinema yazarının katıldığı araştırmada bol ödüllü Emin Alper 195 puan toplayarak birinciliği kazandı. Alper’i 145 puanla Pelin Esmer ve 136 puanla Özcan Alper izledi. Emin Alper'i 27 sinema yazarı listesine alırken, Pelin Esmer’e 25, Özcan Alper’e 20 listede yer verildi. Bazı popüler isimler ön sıralarda yer alamadı.
İletişim yayınları etiketiyle satışa çıkan kitapta müzik yazarı, eleştirmen, programcı Murat Beşer, Türk müziğinin zarif sesi Nesrin Sipahi’nin yaşamı ve sanat serüvenini ayrıntılarıyla anlatıyor. Kitap, Yeşilköy’de başlayan çocukluğun, radyolardan plak kayıtlarına, turnelerden gazinolara uzanan başarı öyküsüne dönüşümü kadar Sipahi’nin bilinmeyen yönlerini de ortaya koyuyor. Nesrin Sipahi-Sahnelerin, Radyoların, Plakların Hanımefendisi aynı zamanda bir dönemin kültürel portresi.
Türkiye´nin büyük kentlerinde yayında olan radyo kanallarının geniş listesi
Genç yaşına karşın uzun yıllardır rap müzikle uğraşan ´sinemamuzik.com´ okuru Emre Onaran sitemiz için şarkı yazdı. Yapıtını arkadaşı Uygar´la (Ragyu) birlikte seslendiren Emre Onaran´ın (Sürgün) videosu içeride:
Ünlü grupların kuruluş öyküleri, müzik serüvenleri yakından takip edilse de isimlerinin nasıl doğduğu ve koyulduğu pek bilinmez. Meraklısı için ilginç bir liste hazırladık:
Hemen her öğretmenin, okul müdürünün maratona benzettiği hayatın henüz başında biri Lezzet. Başka bir deyişle; böğürtlenli, limonlu, çilekli, çikolatalı, vişneli, karamelli, karadutlu dondurmalardan henüz tatmadı, sadece vanilyalının tadını biliyor. Onunla tanışmak için sayfaları çevirmen yeterli. Çelişki Bilmez Lezzet’in Geçmiş Zaman Maceraları Uğur Vardan’ın çocukluk anılarından yola çıkarak yazdığı öykülerden oluşuyor.
Popüler orkestralar ile grupların Türkiye serüvenini ‘Günlerin İçinden Canım’ / 100 Yıllık Türkiye Popüler Orkestralar ve Gruplar Tarihi (1923-2022) adlı internet sitesinde anlattım.
50. yaşını kutlayan albümlerin, yayınlandığı dönemde yarattıkları heyecan, uzunçaların kulaklardaki doygunluğu, yeni yeni piyasaya çıkan kasetlerin sunduğu kolaylık, bugünün dijital ortamında unutulmuş plakların önemi müzik camiasının en tatlı muhabbetlerden biri bu yıl. Doğum günü pastaları 50 mumla adeta yangın yerine dönmüş, eskimeyen, çoğu klasikleşen albümler arasında gezintiye ne dersiniz?