Modeline âşık olan bir ressam... ‘Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi’, 18. yüzyılda geçen ve iki kadın arasında yavaş yavaş gelişen tutkulu bir ilişkinin öyküsünü anlatıyor. Başrollerini Noemie Merlant ve Adele Haenel ikilisinin paylaştığı film, genel çizgileriyle klasik dönem romanı hissi ve tadı veriyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/07.12.2019
İstanbul bölümüne ise Sultanahmet-Kapalıçarşı arterinde çekilmiş kimi turistik görüntüler, Veliefendi’deki bir at yarışı (‘Turkish derby’!) ve şehir hatları vapurunda yapılmış bir tur hâkim. Sonuç olarak olarak Kristen Stewart, Naomi Scott ve Ella Balinska’nın sürüklediği film, izleyicisini fazla sıkmadan izlettiren bir seyirlik. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/30.11.2019)
O, ‘Dünyanın en iyisi’ydi. Halter diskinin karşısına geçer, önce nefesiyle kâküllerini havalandırır, sonra da kendisinden kat kat büyük ağırlıkları kaldırırdı. Erişilmeyecek başarılara, kırılamayacak rekorlara imza attı. Bulgaristan’daki Todor Jivkov rejiminin Türk azınlığa yönelik asimilasyon politikasına karşı çıkıp anavatanına iltica etti. ‘Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu’, iki yıl önce kaybettiğimiz ünlü haltercinin hayatının ilk bölümünden kesitler sunan, ansiklopedik bir çalışma olmuş. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/23.11.2019)
60’lı yıllarda satış stratejisinde yeni rota belirleyerek farklı otomobil tasarımlarıyla genç kitleye ulaşmak isteyen Ford, bu kabuk değişimini önce yarış pistlerinde göstermek istiyor. James Mangold imzalı ‘Asfaltın Kralları’, Ford-Ferrari kapışmasının yanı sıra ‘24 Hours of Le Mans’ta sahne alan İngiliz sürücü Ken Miles’ın tutkulu ve aykırı serüveninden de kesitler sunuyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/16.11.2019)
Makedonya’nın küçük bir kasabasında çıkışsız bir genç kadının, nehirden haç çıkarma gününde sahne almasıyla başlayan olaylar zincirini anlatan ‘Onun Adı Petrunya’, erkek egemen geleneklere ve cinsiyetçi rollere karşı verilen mücadeleyi anlatıyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/09.11.2019)
‘Parazit’, Seul’de yoksul bir ailenin zengin bir ailenin hayatına dahil olmasıyla değişen dengeleri, sınıf mücadelesi ekseninde anlatıyor. Güney Kore sinemasının usta yönetmenlerinden Bong Joon-ho imzalı yapım, bu yıl Cannes’da ‘Altın Palmiye’nin sahibi olmuştu. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/02.11.2019)
Deri Ceket’, yeni aldığı vintage deri ceketle çığırından çıkan ve kendisini yönetmen olarak tanıtan tuhaf bir adamın öyküsünü anlatıyor. Quentin Dupieux imzalı yapım, sezonun en ilginç sinemasal sürprizlerinden... UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/26.10.2019)
Cem Yılmaz’ın yazıp yönettiği ve ana karakterlerine hayat verdiği ‘Karakomik Filmler’ serisinin ilk iki adımı ‘2 Arada’ ve ‘Kaçamak’ vizyonda. Perdede izlediğimiz iki öykü, güç eline geçtiğinde şirazesini kaybedenlerle artık uzaylıların bile kurtaramayacağı insanlığımızın gidişatında geziniyor... UĞuR VARDAN (HÜRRİYET/19.10.2019)
Her şarkısına koca bir hikâye, hatta kimilerine roman sığdırabilmiş emsalsiz şarkı sözü yazarımız Fikret Şeneş’in şarkılarından oluşan iki albüm aynı anda piyasaya çıktı. Aslında bir tribute albümü. Ama yapımcı firmalar, albümü ikiye bölmenin -en azından ticari anlamda- iyi olacağına karar vermişler ki CD1 ve CD2 şeklinde ayrı ayrı satışa sunuldu. NAİM DİLMENER (HÜRRİYET/12.10.2019)
Pedro Almodovar son çalışması ‘Acı ve Zafer’de depresyondaki bir yönetmenin arayışlarını anlatırken, kendi hayat hikâyesinden de pasajlar sunuyor. Dengede seyreden hüznüyle dikkat çeken yapımda ana karakteri canlandıran Antonio Banderas, performansıyla bu yıl Cannes’da ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülüne uzanmıştı. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/12.10.2019)
‘Venedik’ten ‘Altın Aslan’ alarak dönen ve başarısız bir palyaçodan yaratılan kötülük ve karanlığı anlatan ‘Joker’ huzurlarımızda. Todd Phillips imzalı yapımda ana karaktere hayat veren Joaquin Phoenix ortaya koyduğu performansla şimdiden, ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında Oscar’ın sahibi ilan edildi. Geçmişin klasiklerine çok sayıda gönderme içeren film müthiş bir seyir zevki sunsa da içerik anlamında bıçak sırtı sularda geziniyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/ 05.10.2019)
Bir yandan insanlığın geleceğini kurtarmak için çabalayan, öte yandan da yıllar önce uzayda kaybolan babasını arayan bir astronot... ‘Yıldızlara Doğru’, yalnızlık, varoluş ve baba-oğul ilişkisi gibi meselelerde dolaşan bir bilimkurgu. Filmi, performansıyla ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında Oscar’a aday olması beklenen Brad Pitt sürüklüyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/22.09.2019)
‘Kız Kardeşler’, besleme verildikleri yerlerden dönen ve tekrar aile ocağında buluşan üç kız kardeşin öyküsü eşliğinde taşranın çıkışsızlığını, umutsuzluğu ve kasvetini anlatıyor. Emin Alper imzalı yapım, ‘bu yıl şu ana kadar vizyona giren en iyi yerli film’ unvanını hak ediyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/14.09.2019)
Güzel Günler Göreceğiz, Büyükgönenç’in eski kayıtlarından oluşan bir albüm aslında. 12 Eylül 1980’de yapılan darbe, onun dinleyiciyle buluşmasını geciktiriyor. Dokuz yıl sonra yayımlandığında, etkisinden ve güncelliğinden hiçbir şey kaybetmemiş şarkılarla karşılaşıyor dinleyici –ki bugün dinlediğimizde de aynı etkiyi hissetmek mümkün: Bir yanıyla eski ama sanki dün yapılmış gibi. Zamansız bir albüm. MURAT MERİÇ (gazeteduvar.com.tr/09.09.2019)
Stephen King’in en etkileyici romanlarından ‘O’nun devamı niteliğindeki ‘O Bölüm 2’de, artık yetişkin olan ‘Kaybedenler’ adlı yedi kişilik çete, 27 yıl sonra tekrar ortaya çıkan ölümcül palyaço Pennywise’a yine dayanışma ruhuyla karşı koyuyor. Kadrosunda James McAvoy, Bill Skarsgard, Jessica Chastain, Bill Hader, Isaiah Mustafa gibi isimleri barındıran filmde Stephen King de küçük bir rolde seyirci karşısına çıkıyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/07.09.2019)
Film, yönetmeninin öyküsünü kendi evi olan şehirde kurması itibariyle nispeten formunu gösterir bir hamle olmuş. Lakin Woody Allen, uzun bir süredir geçmişteki taciz vakalarının eşliğinde kendisine duyulan sevgiyi, saygıyı kaybetmiş bir sanatçı. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/31.08.2019)
Quentin Tarantino imzalı “Bir Zamanlar Hollywood’da”, bir türlü zirveye çıkamamış ve kariyeri düşüşe geçmiş alkolik bir aktörle onun her türlü işine koşan dublörü üzerinden bir ‘erkek dostluğu’ hikâyesi anlatıyor. Film ayrıca ‘Sharon Tate cinayeti’ni de kendince yorumlayarak tıpkı ‘Soysuzlar Çetesi’nde olduğu gibi farklı bir tarihe soyunuyor. Brad Pitt ve Leonardo DiCaprio’nun muhteşem oyunculuklarıyla sürükledikleri yapım, hemen her Tarantino filminde olduğu gibi ele aldığı dönemin sosyopolitik yanlarıyla ilgilenmekten uzak duruyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/25.08.2019)
‘Gece Kuşu’, kanal yöneticisi tarafından miadının dolduğuna eleştiriler alan popüler bir şov programının sunucusu Katherine Newbury’nin, ayakta kalma mücadelesini ekibine katılan genç bir Hintli kadın yazar üzerinden anlatıyor. Emma Thompson ve Mindy Kaling’in sürüklediği film, yer yer Hollywood’vari formüllere sırtını dayasa da bazı bölümleri itibariyle başarılı bir komedi. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/17.08.2019)
Taşradan gelip Paris’te, ortamın ikiyüzlü yapısına, sahte ilişkilerine, gösterişli ama kof kişiliklerine başkaldıran bir kadın... ‘Colette’, Fransız edebiyatının aykırı, özgür ve sarsıcı kalemi Sidonie-Gabrielle Colette’in edebi ve cinsel kimliğini bulma sürecini anlatıyor. Keira Knightley, performansıyla filme damgasını vuruyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/13.07.2019)
‘Örümcek Adam’ın büyüme sancılarını ‘Marvel dünyası’ içinde sunan yeni serinin ikinci adımı ‘Evden Uzakta’da Peter Parker bir yandan aşkını, öte yandan da dünyayı kurtarmaya çabalıyor. Film Venedik, Prag ve Londra gibi Avrupa merkezlerinde geçiyor... UĞUR VARDAN (06.07.2019)
Eylül 13’ü gösteriyor takvim! Mehmet Rauf durumları… Güzün hüznü her yerde. Henüz yapraklar tam sarı sarı değil ama yakındır… Ayrılıklar, alışkanlıklar, hasretler, hüzünler, düşler… Şarkıların, resmin ve şiirin olduğu kadar sinemanın da çok sevdiği bir ay Eylül! Ingmar Bergman’ın, Woody Allen’ın favori ayındayız! Ay içinde film festivalleri var. Bu yıl 31. kez düzenlenecek olan Uluslararası Adana Altın Koza örneğin! Vizyon filmlerinin tanıtımı ve artık sizin de ilgiyle takip ettiğiniz ‘Sinema Tarihinden 5 Klasik’ ‘Hafta Sonu Aile Sineması’ ve ‘Tarihte Bu Hafta’ bölümleri dışında, haftalardır artık tarihte ve anılarda kalmış bir Kadıköy sinemasını anımsatıyorum sizlere. Devam ediyoruz!
Çeyrek yüzyılı aşkın, başta pop olmak üzere müziğin tarihini tutan, radyo programları üreten, kitaplar, eleştiriler yazan, plaklar çalan Naim Dilmener bu uzun yürüyüşün Gazete Pazar ile Radikal adımlarında kaleme aldığı yazılarıyla, müzik serüvenimizden önemli ve değerli isimleri bizlerle paylaşıyor.
‘Ayrılış’ ölümcül bir hastalığın pençesindeki 15 yaşında bir kızla karşısına büyüyüp küçülebilen bir papağan suretinde çıkan ölümün yarenliği üzerine bir öykü anlatıyor. Daina Oniunas-Pusic imzalı yapım bir annenin evladını yaşatmak adına verdiği mücadelenin yanı sıra Tanrı’nın varlığı, öte dünya gibi meselelerde de dolaşıyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/14.09/2024)
Gündemdekilere ve vitrindekilere aldırmadan upuzun sinema tarihinden cımbızla seçilen hoş filmler, insan kokan öyküler, gözden kaçanlar, ıskalananlar, pamuklara sarılması gereken mütevazı başyapıtlar ve diğerleri Hilal Çetinder’in kaleminden Film Makarası’nda…
Yine bir hafta boş geçtikten sonra, vizyondan yeni notlarımızla karşınızdayız. Bu sefer, elimizde birikmiş epey film var. Önce, yaz sonunun güzel sürprizlerinden biri olan, Strange Darling’e bir göz atalım. Sonra sürprizli başka bir film olan Blink Twice’a bakalım. Yapay zeka, hepimizi dinliyor filminden sonra, yılın en büyük başarısızlıklarından biri olan The Crow, gerçekten o kadar kötü müydü diyelim. Aylin Tezel’in fena olmayan aşk filminden sonra, ülkemizdeki Rus seyirciler için gösterime girmiş gibi gözüken bir filme bakalım. Son olarak iyi bir film olmayı, ucundan kaçıran Lavinya ve hiç öyle bir potansiyeli olmayan Sen de mi? filmlerini inceleyelim. Haftanın kapanışı da yine İngiltere’den bir tiyatro kaydı ile olsun.
Esra İçöz ile İhsan Güvenç, müzik tarihimizde iz bırakmış eserleri bugün 20.30’da TRT Müzik’te yayınlanacak Senin Şarkın programında icra ediyor...
Yeni fotoğrafı görmek, müzikseverlerin beğenisinin ne kadar değiştiğini öğrenmek için yerli rockta ‘bütün zamanların en iyileri’ni sinemamuzik.com okurlarına ve müzik eleştirmenlerine sorduk. İlginç liste çıktı ortaya:
Her biri meslekte en az 20 yılı devirmiş müzik yazarlarımızın saptadığı yerli grupların ‘şeref tablosu’nda Moğollar, Bulutsuzluk Özlemi ile ‘orta yaş’a dayanmış akranlar mor ve ötesi ile Duman gözüküyor. Hemen enselerinde Kurtalan Ekspres ile Dervişan yer alıyor. Bir alt basamakta ise, az zamanda çok iş yapmış Hardal ve Mazhar Fuat Özkan bulunuyor. Aslında gözler Mazharlar’ı daha üstte arıyor da, ‘ticaret’in dozunu kaçırmak bazen böyle sonuçlara neden oluyor.
Sinemamuzik.com, bir çoğu Altın Portakal’da jürilik de yapmış sinema yazarlarına sordu: ‘Antalya Altın Portakallı en iyi film hangisi’?... Birinciler listesinde ‘kortej’e çıkan ve bütün zamanların Altın Portakal birincilerini değerlendiren 31 sinema yazarının katıldığı araştırmada, Zeki Ökten’in 1980 tarihli Sürü filmi 213 puan toplayarak birinciliği kazandı. Sürü’yü 204 puanla Muhsin Bey (Yavuz Turgul) ve 192 puanla Uzak (Nuri Bilge Ceylan) izledi.
Sinemamuzik.com sinema yazarlarına sordu: ‘İlk uzun filmini 21. yüzyılda çeken en iyi 10 yerli yönetmen kim?... 30 sinema yazarının katıldığı araştırmada bol ödüllü Emin Alper 195 puan toplayarak birinciliği kazandı. Alper’i 145 puanla Pelin Esmer ve 136 puanla Özcan Alper izledi. Emin Alper'i 27 sinema yazarı listesine alırken, Pelin Esmer’e 25, Özcan Alper’e 20 listede yer verildi. Bazı popüler isimler ön sıralarda yer alamadı.
Sinema yazarı ve eleştirmen Olcay Bağır'ın 'Sinesözlük-Sinemaya Giriş' kitabı Kara Karya yayınları etiketiyle satışa çıktı. 344 sayfalık yapıt basın bülteninde şöyle özetleniyor:
Türkiye´nin büyük kentlerinde yayında olan radyo kanallarının geniş listesi
Genç yaşına karşın uzun yıllardır rap müzikle uğraşan ´sinemamuzik.com´ okuru Emre Onaran sitemiz için şarkı yazdı. Yapıtını arkadaşı Uygar´la (Ragyu) birlikte seslendiren Emre Onaran´ın (Sürgün) videosu içeride:
Ünlü grupların kuruluş öyküleri, müzik serüvenleri yakından takip edilse de isimlerinin nasıl doğduğu ve koyulduğu pek bilinmez. Meraklısı için ilginç bir liste hazırladık:
Popüler orkestralar ile grupların Türkiye serüvenini ‘Günlerin İçinden Canım’ / 100 Yıllık Türkiye Popüler Orkestralar ve Gruplar Tarihi (1923-2022) adlı internet sitesinde anlattım.