Grubun 1971’de çıkardığı 45’lik (B yüzü Rainin’n Painin), bütün zamanlarda 10 milyon satış barajını aşan beş plaktan biri unvanıyla müzik tarihine geçti. Bu versiyon, son derece basit yapısıyla ve kulaklarda kolay kalan ezgisiyle günümüze kadar birçok kez coverlandı ve zamansız bir şarkı olarak birçok kuşak tarafından sevildi, kabul gördü.
Grubun ilk flaş parçası Gence’nin düzenlediği Hilal adlı mehter marşı yorumu oldu. Devamında Kafkas halk kahramanı Şeyh Şamil’e adanmış ‘Şeyh Şamil’le Durul Gence 10, haftalarca listelerin en üst sırasında kalmayı başardı. 45’liğin yüzünde Hilal, arka yüzünde Şeyh Şamil (1970) vardı.
Bizde de herkesten önce davranıp Taka Takata’yı Nilüfer kapmıştı. Nilüfer, Aralık 1972'de çıkan ilk 45'liği Kalbim Bir Pusula/Ağlıyorum Yine ile pop markete adımını atmıştı. Daha sonra Gülden Karaböcek (Şaka Yaptım), Sevil Hasman (Şaka yaptım Ben Sana), Neşe Karaböcek (Aşka saygın Varsa), İstanbul Gelişim Orkestrası (Taka Taka), Örder Bali, Öztürk Serengil, Kutsi (Taka Taka), Osman İşmen, Meyra da şarkıyı yorumlamıştı.
Yetmişler’in başı; arabesk egemenliğini ilana hazırlandığı günlerde bu tip arayışlara ‘fantezi müzik’ de dendiği zamanlar. Zerrin Zeren (1954/Kırşehir) isminde gencecik bir ses çıkıyor ve fantezi şarkılarıyla önce tavernalarda adını duyuruyor, ardından da gazino sahnelerine transfer oluyor, assolistliğe kadar yükseliyor. Büyük ilgi çekiyor, özellikle de 1973’de dönemin flaş topluluğu Kupa Dörtlüsü’yle doldurduğu, orgun hakimiyetinde akan Tatlı Dile Güler Yüze’yle.
Hayatımıza bu kadar girmiş kaç tane yabancı parça vardır ki! Yetmişli yılların başında dillerden düşmeyen Si Tu Savais Combien Je T’Aime adeta marş olmuştu o günlerde. Şarkının söz ve müziğini yazan ve de seslendiren Christian Adam Türkiye’ye davet edilmiş, imza günlerine katılmış, parçanın 45’liği (arka yüz Je N’Ai Jamais Rencontre) çok iyi satmıştı.
Yıl 1975'ti; Türkiye ilk kez katılacağımız Eurovision Şarkı Yarışması'nın heyecanını yaşıyordu. Büyük orkestrayı yönetecek Timur Selçuk, sınıfındaki öğrencilerden yarışmanın sinyal müziği için beste yazmalarını istiyor, Melih Kibar'ın bir gecede hazırladığı ve 'Çoban Yıldızı' adını verdiği sinyal müziğini seçiyordu. 'Çoban Yıldızı' o kadar beğeniliyordu ki ...
O güne kadar yaptığı plaklar çok satmasa da adını geniş kitlelere tanıtmayı başaran Barış Manço, 1970’de ilk büyük ticari çıkışını gerçekleştirir ve Türkiye’de bir ilki başararak bestesi Dağlar Dağlar’ı iki ayrı yorumla plağa okur. 45Liğin ilk yüzünde grubu ‘Barış Manço Ve’ ile parçayı söylerken, arka yüzünde Türk Sanat musikisinin usta isimlerinden Cüneyt Orhon’un klasik kemençesi ona eşlik eder.
İlk seslendirildiği dönemde ünü Mısır sınırlarına şarkı, 1960'da Mısırlı şarkıcı Bob Azzam'ın Fransa'da aynı şarkıyla büyük patlama yapmasıyla tüm dünyaya mal oluyor ve birçok farklı şarkıcı tarafından birçok dilde söyleniyor.
19. Sanremo Müzik Festivali; 1969 yarışması. 16 yaşındaki Nada (Malanina) adlı bir kız sahneye çıkıyor ve grubu The Rokes’le adı soğuk, kendisi sıcacık bir şarkı söylüyor: ‘Ma Che Freddo Fa’ (Amma Soğuk ha!)... Nada beşinci oluyor; ama şarkı herkesin dilinde. Müthiş çıkış yapıp tam bir milyon 45’lik (arka yüzü Un Rondine Bianca) satıyor. Türkiye’de de çok seviliyor, plağı basılıyor. Kamuran Akkor da Arkadaş Yok adıyla aranjmanını yapıyor.
Dönem aranjman devridir ve Sezen Cumhur Önal'ın sözlerini yazdığı, Turgut Dalar'ın düzenlemesini yaptığı Doğum Günün Kutlu Olsun'la (1969) listelere dönen Berkant, yine beğenilen bir iş sunmuştur müzikseverlere. Arka yüzünde Gel Güzelim Yavrum şarkısının bulunduğu 45'lik yılın en iyileri arasına girmiştir ve bir Samanyolu olmasa da Berkant deyince akla gelen ilk parçalardan olmuştur...
Anadolu’nun ritmiyle müziğini popa aktararak geniş kitleleri yakalayan, çizgisini sürdürebilmek için çok çabalayan Binboğa’nın başarısını es geçmeyen TRT, bu albümde yer alan, ayrıca 45’lik olarak da yayınlanan Birlik İçin Elele adlı bestesini, ‘1977’ diye değiştirerek yılbaşı kutlamalarının jenerik parçası olarak seçmişti...
Birçok ‘ilk’e imza atar Büyükburç; 1961’de, dört yabancı parçayı plağa okumasını öneren Odeon şirketinin yöneticileriyle tartışa tartışa istediğini kabul ettirir ve İngilizce sözlerle yazdığı ilk yerli pop müziği bestesi Little Lucy’nin taşplak halinde piyasaya sürülmesini sağlar. Radyodan yayımlanan Little Lucy yepyeni bir sayfa açmış, bir Türk bestecinin elinden çıkmış bu yapıt gençleri heyecanlandırırken müzisyenleri de cesaretlendirmiştir.
Sözü-müziği Atasoy'a ait Kurtulamazsın, kısa sürede hit haline gelmiş ve radyo cıngıllarında kullanılmıştı. Atasoy 70'lerle, Seksenli yılların ilk yarısında çok sayıda iyi pop şarkı üreterek listelerin üst sıralarında kalmayı başarmıştı.
Bazı Hollandalı gruplar Türkiye'ye gelmiş, konserler vermişti. Bunlardan biri de, 1968'de kurulmuş Dizzy Man's Band'di. Grup, çok sevdiğini söylediği Türkiye için 'Turkey Turkey' '1976) adında 'turistik' bir şarkı yapmıştı. Bizim şarkılardan tutam tutam izler taşıyordu Turkey Turkey...
Bu plak, Philips firmasının yaş günü şerefine üretilir ve Türkiye'den firmayla Çalışan bu üç isim seçilmiştir: Vokalde çok ileriye gitmiş Modern Folk Üçlüsü, yerli popun tazecik ismi Nilüfer ve ustalaşmış Tanju Okan...
Yıl 1975'ti. B yüzüne Piranha şarkısının koyulduğu Ramaya 45'liği bizde de aynı günlerde piyasaya çıkarken, TRT'nin sevimli çizgi film dizisi Vikingler'e 'Haftaya, buluşalım, haftaya...' şeklinde uyarlanıp çocukların da 1 numaralı gözdesi olmuştu.
1974’te Toplu İğne Şarkı Yarışması’na Yanımda Sen Olmayınca adlı besteyle katılan ve aynı yıl evlenen ikilinin 1975 tarihli Gençlik Başımda Duman/Eski Çamlar Bardak Oldu 45’liği, yerli popta adeta olay yarattı. Tek kanallı TRT televizyonunda sık sık gözüken Güzin ile Baha’nın sempatik ateş böceği dansının yardımıyla dillere dolanan bu parça, o gün bugün en sevilen yerli pop şarkılarından biri olacaktı.
Arayışların deneysel havasını yitirdiğini ve ticarete kaydığını iddia edip Moğollar’dan ayrılan Murat Ses yeni grubu Ağrı Dağı Efsanesi'yle kaydettiği progressive rock örneği Fasulye Dişli Adam’ı (B yüzü geleneksel türkünün yorumu Dağ Çiçekleri) 1976’da solo 45’lik olarak yayımlamıştı. 18 Şubat 1976 tarihli Hey dergisinde Fasulye Dişli Adam’ın öyküsünü şöyle anlatmıştı:
Beş yaşında piyanoya başlayan, konservatuar eğitimi gören, burnu ve çenesiyle org çalmasıyla ünlenmiş Rıza Silahlıpoda (1946 İstanbul doğumlu) tarafından 1968 yılında kurulan Ritm 68 Orkestrası, kısa sürede popüler topluluklardan biri haline gelmiş, 1976’da çok sevilmiş ve birçok Yeşilçam filminde kullanılmış Silahlıpoda’nın enstrümantal bestesi 24 Saat ile yine Silahlıpoda ile Oğuz Katmandu’nun seslendirdiği Seni Unuttum Sanma'yı (Hasta Luego’nun aranjmanı) 45’likte bir araya getirmişti.
Tek yumurta ikizi Meral ile Zuhal (doğum 16.11.1947), ticaret lisesini bitirdikten sonra bankacılık sektöründe çalıştı. 70’lerin ortalarında tesadüf eseri ‘İkizler’ adıyla müzik dünyasına giriş yaptı. Sonra Meral ile Zuhal ismiyle yollarına devam eden kardeşler kısa sürede üne kavuştu.
Yerli müzikte Nazan Öncel, şarkısı İmdat ile birinci, Kalben, Teoman'la birlikte seslendirdiği Robot Kozmonot'la ikinci, Zeynep Bastık 'Kendi Yolumuzda' ile üçüncü üçüncü oldu (19 MART - 26 MART 2021).
Türkiye´nin büyük kentlerinde yayında olan radyo kanallarının geniş listesi
Teoman merakla beklenen yeni albümünü yayınladı. Müziğe yeniden döndükten sonra art arda yeni yapıtlar, toplamalarla gündemden hiç düşmeyen Teoman Gecenin Sonuna Yolculuk adını verdiği albümüyle ilgili şunları söyledi:
Spandau Ballet'nin gitarcısı, klavyecisi, bestecisi, Saucherful of Secrets grubunun vokali Gary Kemp, yayınlayacağı yeni albümü In Solo'dan ilk teklisi Ahead Of The Game'i müzikseverlere sundu. İlk solo albümü Little Bruises'dan tam 25 yıl sonra çıkaracağı bu ikinci solo albümü için 18 Haziran tarihini uygun gören Kemp, '61 yaşında eski günlerin heyecanını duyup stüdyoya girdim. Albümde 70'li yılların gruplarından izler bulacaksınız. Söz olarak da bugünün dünyası için dillendirecek bir sürü derdin olduğuna inanıyorum.' dedi.
Popüler bir TV dizisinde görüntülerine yer verildikten sonra eski popülaritesini yeniden kazanan Ferdi Özbeğen'in geçmişte ürettikleri teker teker satışa sunuluyor. Bunlardan, dört plaktan oluşan set Renkli Plaklar, Özbeğen tarihinden önemli örnekler sunuyor:
Ajda Pekkan 45’liğin ön yüzü için, ünlü Orhan Gencebay bestesi Kaderimin Oyunu’yu uygun görmüş. Arabesk camianın marşlarından birini kendine göre okumuş ve farklı bir kulvara kur yapmış adeta. Arka yüze de, sevemediği Kimler Geldi Kimler Geçti seçilmiş. Pekkan’ın arabeske meyletmesinin gürültü çıkarması beklenirken Kimler Geldi Kimler Geçti daha fazla ilgi görünce Kaderimin Oyunu gölgede kalmış. 1973 tarihli şarkı hemen listelerde zirveye yükselmiş ve 1975 tarihli yeni Ajda albümünün de lokomotif parçalarından biri olmuş.
Yerli müzikte geçen hafta görsel-işitsel medyada en fazla dinlenilen şarkı Oğuzhan Koç'un Hepsi Geçiyor adlı yapıtı oldu. Zirvedeki ilk 10 şarkı şöyle sıralanıyor:
Rock ve müzik tarihinde bugün neler yaşandı? İşte tarihin sayfalarından birkaç önemli not:
Genç yaşına karşın uzun yıllardır rap müzikle uğraşan ´sinemamuzik.com´ okuru Emre Onaran sitemiz için şarkı yazdı. Yapıtını arkadaşı Uygar´la (Ragyu) birlikte seslendiren Emre Onaran´ın (Sürgün) videosu içeride:
Ramazan ayı boyunca, Klasik Türk müziğine ait makamların, İstanbul Radyosu sanatçılarının icrasıyla ekrana getirileceği program Fasıl Vakti bugün 19.50'de TRT Müzik'te.
Naz Koçaş, best of'unu Stig'in şarkılarından yaptı: