1986’da bir şarkı üzerinde birlikte çalışırlarken Kayahan’ın aklına Antalya’da düzenlenecek Akdeniz Akdeniz Müzik Festivali’nin uluslararası yarışması geliyor. Uzun zaman önce ona haber iletilmiş ama fazla önemsememiş. Birden Nilüfer’e elemeye katılmayı öneriyor. Zaman az; ertesi günü bandın teslim edilmesi gerek. Stüdyoda zar zor bir saatlik yer bulabiliyorlar.
Tarih 1983; yer Los Angeles. Üç yaşındaki Felix Luther, babasının pürdikkat dinlediği radyoya yaklaşıp ‘radio ca-ca’ diyor. Babasının radyoya ilgisini mi kıskanıyor acaba! Felix, Queen grubunun davulcusu Roger Taylor’ın ilk çocuğu. Taylor kitabında Radio Ga-Ga’nın öyküsünü anlatmaya bu anıyla başlıyor. Felix radyoya tu ka ka derken babasının yeni bestesinin de fitilini ateşliyor.
UNESCO, 1979’u Dünya Çocuk Yılı ilan etmişti. Bunun sözde kalmaması ve farkındalık yaratılması için Büyükgönenç, bir sokak çocuğunun gerçeğini notalara döküp Dışarda Kar Yağıyor’u yaratmıştı. Saklambaç gazetesinin, yedi yıllık aradan sonra 1979’da düzenlediği Altın Mikrofon yarışmasında Dışarda Kar Yağıyor’la katılarak hem beste, hem şarkı sözü dallarında birinci olmuştu.
1932 Güney Afrika Johannesburg doğumlu şarkıcı Miriam Makeba 1957’de Dorothy Masuka bestesi Pata Pata’yı (Dokun Dokun) Xhosa lehçesinde plak yapmıştı. Geleneksel bir Afrika dansını konu edinen parçanın 1968’de Rana Alagöz tarafından Pata Pata (Dayak Cennetten Çıkma) adıyla Türkçe aranjmanı yayınlanmıştı.
Sezen Aksu’nun parlak günleri; Firuze, Sen Ağlama, Git, Sezen Aksu ’88 albümleriyle ve bir dolu hit parçayla, Seksenler’in kısır ortamında zirvedeki yerini sağlamlaştırmakla meşgul. Kaset günleri ve popun patlamasının çatlamasının eli kulağında. Sıra, 1989 albümü ‘Sezen Aksu Söylüyor’da. Temmuz’da yayınlanan albümün ilk teklisi Şinanay, diskoteklerce hemen baş tacı ediliyor. TV’ler de çok seviyor ve parçanın klibi ekranlarda sürekli dönüp duruyor.
Nebraskalı Denny Zager ile Rick Evans, 1962’de akustik gitarlarıyla şarkı söylemeye başlayan bir folk ikilisiydi. Bölgedeki lokallerde çalarak para kazanmaya çalışıyorlardı. 1964’te besteledikleri In The Year 2525 şarkısı repertuvarlarının en ilgi çeken parçasıydı. 1968’de borç parayla Odessa’da (Teksas) küçük bir stüdyoda şarkıyı kaydetmişlerdi.
İzmir’de müzik adına önemli işler üretmiş Ali Kocatepe, 1973’te İstanbul’a yerleşmiş ve ‘1 Numara’ plak şirketini kurup prodüktörlüğe başlamıştı. İzmir’le bağlantısı sürüyordu. Kentin o dönemki belediye başkanı Osman Kibar (Asfalt Osman) ile Kültür Turizm Genel müdür Yardımcısı Sunuk Pasiner, İzmir’de ilk kez düzenlenecek Akdeniz Festivali için şarkı istemişlerdi Kocatepe’den.
‘Dünyayı kasıp kavuran şarkı’ kartvizitine en uygun yapıtlardan biriydi Lambada. 1989’da ortaya çıkmıştı. Senegal asıllı Fransızlardan ve Brezilyalı şarkıcı Loalwa Braz’dan oluşan Kaoma grubunun Portekizce seslendirdiği parça kısa sürede dünyanın dört bir yanında tatil şarkısı haline gelerek tam anlamıyla patlamıştı. Lambada aslında bir Brezilya dansının adıydı ve bu şarkı yardımıyla uluslararası alana da yayılıyordu. Dansın özgün adı ise Carimbo’ydu.
Asıl patlamayı, İstanbul Gelişim’le doldurduğu, Kasım 1973 tarihli Yazık Oldu Yarınlara/ Haydi Sil Gözlerini (Boşver Arkadaş) 45’liğiyle yapıyor. Kapakta kendi fotoğrafı yok. Yeni çıkan biri için çok iddialı karar. Görüntünün, şarkının önüne geçmesini istemiyor. Çünkü, gazeteler, dergiler ona ‘romantik prens’ demeye başlamış bile. Kadir İnanır’lı filmi bile çekiliyor şarkının. Yazık Oldu Yarınlara, B yüzündeki Haydi Sil Gözlerini’nin de yardımıyla İlhan İrem’i zirveye taşıyor.
Hapishane filmi Unchained (Zincirsiz Mahkumlar) için Alex North’a (Viva Zapata, İhtiras Tramvayı, Yarın Ağlayacağım) beste sipariş verilmişti. Şarkıyı hazırladı North; sözleri de Hy Zaret yazdı. Parça çok, çok beğenildi ve 20. Yüzyıl’da en fazla stüdyo kaydı yapılmış şarkı olarak tarihe geçti. 500’den fazla isim farklı dillerde Unchained Melody’i yorumladı.
HEY Dergisi’nin ‘yılın en iyileri’ ödüllerinin dağıtıldığı Spor Sergi Sarayı’ndan bir anı; en iyi şarkıcı heykelciğini kazanan Cem Karaca ile grubu Dervişan, pota altına kurulmuş sahnede bir şeyler çalıp söylüyor ama, tezahürattan anlamak zor. Spor Sergi’nin demir iskele üzerine yerleştirilmiş kalaslardan oluşan tribünleri sallanıp duruyor; herkes ayakta.
Yıl 1982; hard rock grubu Survivor’ın kurucusu Jim Peterik eve dönünce telesekreterinde şu notu buluyor: ‘Selam Jim, ben Sylvester Stallone. Senden bir şey isteyecektim. Beni arar mısın?’… Önce biri şaka yapıyor zannediyor, ama numarayı arayınca karşısına Stallone çıkıyor. Rocky serisinin üçüncü filmi için bir şarkı istiyor.
Nisan 1972’de Ankara Polatlı Topçu ve Füze Okul Komutanlığı’nda yedek subay öğrenciyle bestelemeye başladığı Kayaların Oğlu/2023'ün hazırlığını, tayin olduğu Balıkesir Edremit’teki birliğinde de sürdürmüştü Barış Manço. Kayaların Oğlu şiirini de askerde bitirmişti…
Plağın kapağına yazmak için bir grup (ortada bir grup olmasa da) ismi aranıyor. Brooker, Latince Procol Harum’u (procul olmalı) seçiyor. Üç aşağı beş yukarı ‘Bu şeylerden uzakta’ anlamına geliyor, ama zaten anlam önemli değil; kulağa hoş gelsin, yeter… 12 Mayıs 1967’de yayınlanan A Whiter Shade of Pale kısa sürede İngiltere’de liste başı oluyor; ABD’de de beşinci sıraya kadar yükseliyor. İnsanlar arka arkaya defalarca dinliyor; diğer şarkılara benzemiyor.
1974’te Ali Kocatepe’den uzunçalar teklifi almıştı. Kocatepe, yeni kurduğu plak şirketi ‘1 Numara’ için farklı ve kaliteli işler peşindeydi. Türkiye için çok sıra dışı besteler olsa da Ortaçgil’in plağını yapmaya kararlıydı. Ortaçgil, bestelerini elemiş ve son olarak da Benimle Oynar mısın?’ı yazıp repertuvarı teslim etmişti. Benimle Oynar mısın?’ın piyano sololarını arkadaşı Ergun Pekakçan bulmuştu.
Bir dönem Janis Joplin’i tanımlamak için ‘candle in the wind’ (rüzgarda mum) diye bir laf edilmişti ve sık sık tekrarlanmıştı. Aklında kalmıştı Bernie Taupin’in; birinin yaşamını özetlemek için isabetli olacağını düşünmüştü. Elton John şarkılarının sözlerini yazan Taupin, ünlü Candle in The Wind’ın yaratı sürecinin nasıl başladığını anlatırken şarkının adının böyle aklına geldiğini söylemişti. 35 yıl arayla yaşamını yitirmiş iki kadını anacaktı bu şarkı daha sonra.
Önce Catch, ardından Tourists adlarıyla birlikte müzik yapmaya başladılar. Sonunda 1980’de de Eurythmics ismini aldılar. Az parayla bestelerini kayıt ediyorlardı. İkilinin başına sihirli değnek değiyor ve Sweet Dreams Are Made of This şarkısı onları nihayet zirveye taşıyordu. Şarkı ABD’de 1 numara, İngiltere’de iki numara oluyor; ‘altın plak’ alıyorlardı.
Besteleri beğeniliyordu. Bir gece sahnedeyken biri yanına yaklaştı ve kartvizit uzatarak, yarın kendisine uğramasını istedi. Erdemci gitti; bestelerini tanıttı. ‘9’da 9’ toplama albümü için kendisinden şarkı talep edildi. O da pek beğenilen Ben Ölmeden Önce’yi önerip, demosunu verdi. Anlaştılar ve Tansel Doğanay şarkıya ilginç bir düzenleme yazdı. Toplama albüm 1998’de yayınlandı. Ömer Faruk Sorak videoklip çekti. Şarkı patladı ve devamında Erdemci’nin solo albümü Yaşamak Zor geldi.
12 Aralık 1969’da The Nice ile King Crimson grupları San Francisco’da aynı organizasyonda sahne almışlardı. Keith Emerson, üyesi olduğu The Nice grubundan ayrılıp farklı müzik yapmayı planlıyordu. Gizli, gizli basçı ve şarkıcı aramaya başlamıştı. O konserden sonra bir barda King Crimson’dan Greg Lake ile buluşup yeni projesini anlatmıştı. Lake (bas gitar akustik gitar, vokal) yeşil ışık yakmıştı.
Stüdyoya kapanan Moroder besteyi hazırlamış, bütün enstrümanları tek başına çalmış ve demoyu göndermişti. Şarkının adı ve sözleri belli değildi. Tesadüf eseri karşılaştığı Tom Whitlock’a söz yazdırmış, adı da Take My Breath Away olmuştu. Yönetmen Tony Scott, şarkının gücünü sezmiş ve bu müziğin eşliğinde özel bir sevişme sahnesi çekeceğini söyleyerek çalışmaların bitmesine karşın Cruibe ile McGills’i yeniden stüdyoya çağırmıştı. Bu arada McGillis başka bir proje için değiştirdiği saç rengiyle ekibe katılmıştı…
Müzik listelerinde Zeynep Bastık 'Lan' ile birinci, Melike Şahin 'Ortak' ile ikinci, Tuğçe kandemir 'Aradan Çok Yıllar Geçti'yle üçüncü oldu.
Türkiye´nin büyük kentlerinde yayında olan radyo kanallarının geniş listesi
Kalan Müzik’in yönetimini eşi Hasan Saltık'tan devr almış Nilüfer Saltık, Neşet Ertaş ve Abdal geleneğinin büyük ustalarının anısına başlattığı “Abdallar’a Kalan” projesini üç yıllık hazırlıktan sonra yayınlamayı başardı. “Abdallar’a Kalan” serisi dört CD’den oluşuyor ve toplamada 46 yapıt yer alıyor.
Coldplay grubu, aralarında Arjantinli şarkıcı Tini, Filistin-Şilili Elyanna, Little Simz ile Burna Boy'un da bulunduğu bir grup isimle ortak hazırladığı We Pray şarkısını 23 Ağustos tarihinde piyasaya çıkaracağını duyurdu. We Pray, Coldplay'in 4 Ekim'de yayınlayacağı, 10. stüdyo albümü olacak Moon Music'te yer alıyor (yeni albümden feelslikeimfallinginlove'dan sora seçilen ikinci tekli).
Caz dünyasının değerli isimlerinden Kerem Görsev albüm yayınlamaya devam ediyor. Görsev son albümü Clear Horizon'u uzunçalar formatında da müzikseverlere sundu.
Eurovision Şarkı Yarışması’nın ülkede milli dava olduğu dönemde, 1983’te ‘Dön Dönsem Döner misin’ bestesini TRT’ye gönderen Barış Manço, finale kalmış ancak son anda yarışmaktan vaz geçip çekilmişti. Şarkı karşımıza, 1985 tarihli 24 Ayar albümünün A yüzünün beşinci parçası olarak çıktı; ama İtalyanca. Evet, Barış Manço bu kez de İtalyancayı denemeye karar vermişti. 21. Peron grubuyla iş birliğine gidip 1979’da Seviyorum parçasıyla Eurovision’da Türkiye’yi temsil etmeye hak kazanmış, politik nedenlerle Ecevit tarafından İsrail’e gönderilmemiş Maria Rita Epik’in İtalyanca söz yazdığı La Casa Della Mamma Tulipano (Lale Ananın Evi) adıyla Dön Desem Döner misin albüme girmişti.
Yerli müzikte Tuğçe Kandemir 'Aradan çok Yıllar Geçti ile birinci, Semicenk 'Onlar anlamaz Halden'le ikinci, Simge 'Önümüz Yaz'la üçüncü oldu.
Rock ve müzik tarihinde bugün neler yaşandı? İşte tarihin sayfalarından birkaç önemli not:
Genç yaşına karşın uzun yıllardır rap müzikle uğraşan ´sinemamuzik.com´ okuru Emre Onaran sitemiz için rap şarkı yazdı. Yapıtını arkadaşı Uygar´la (Ragyu) birlikte seslendiren Emre Onaran´ın (Sürgün) videosu fotoğrafı tıklayınca:
TRT İstanbul Radyosu ses sanatçısı Ayşen Birgör, gökteki yıldızlar misali ışıl ışıl şarkıları bugün 19.00'da TRT Müzik'te ekranlara gelecek Yıldızlar Altında programında seslendiriyor.
Naz Koçaş, best of'unu Stig'in şarkılarından yaptı:
İsmi Açık Hava Tiyatrosu; halkın ağzında Harbiye Açıkhava; kartvizitinde ise ‘Türkiye’nin Müzik Mabedi’ yazılı. Hem ülke, hem dünya kültür tarihinde bir Royal Albert Hall, Madison Square Garden, Olympia kadar önemli ve değerli bir amfitiyatro. Kent mimarisi için de önemli merkez. Batılı örneklerine benzer şekilde bir eğlence vadisinin ortasında bulunuyor. En üstte Hilton, biraz altında, günümüzde adı İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı olmuş meşhur Spor ve Sergi Sarayı, Açıkhava Tiyatrosu, Küçük Çiftlik Park lunaparkı ve ismi sürekli değişen stadyum…