SEN NERDESİN? (TİMUR SELÇUK)
Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra 1964’te Paris’e gidiyor Timur Selçuk ve Ecole Normal de Musique’de piyano, kompozisyon, orkestra şefliği okumaya başlıyor.
Günleri tamamen müzikle şekillenirken yanında getirdiği kitaplardaki şiirleri bestelemeye çalışıyor. Kitaplar Faruk Nafiz Çamlıbel ile Ümit Yaşar Oğuzcan’ın. İkisi de babasının arkadaşı. Çamlıbel’in Sen Nerdesin?’i de bu şiirlerden…
Paris’te kenarından köşesinden müzik camiasına girme uğraşında. Özgün bir akım yaratmak istiyor.
Tatillerde İstanbul’a dönünce sahneye çıkıyor. 1967 kışında Kulüp Batı’da çalışırken Selçuk’u dinlemeye, İsviçreli yapımcı ve menajer Alain Milhaud geliyor. Performansından etkileniyor ve ona Paris’te randevu veriyor.
Timur Selçuk yedi şarkısını Fransızcaya çevirip götürüyor ve bunları dinleyen Milhaud parçalardan dördünü seçip, orkestra şefi ve düzenlemeci J. Bouchety’e teslim ediyor.
Ünlü plak şirketi Barclay, Avenue Hoche’daki stüdyosunu açıyor ve 43 kişilik ekiple kayıtlara geçiliyor. Ayrılanlar İçin (Refais Ta Vie), On Dit, İnme, Sen Nerdesin, Tu Seras un Concerto parçaları hazırlanıyor. Selçuk’un Fransa’daki sanat adı da saptanıyor: ‘Timour’…
1967’de, önce Refais Ta Vie/On Dit 45’liği çıkıyor ve plak Fransa ve Türkiye’de ilgiyle karşılanıyor.
Bir yıl sonra Tu Seras un Concerto ile Sen Nerdesin? 45’liği geliyor. Plak şirketi yine Barclay. Sonra aynı plak Türkiye’de Esen Plak tarafından piyasaya sürülüyor.
Sen Nerdesin? o dönem fazla ilgi çekmiyor ve ardından gelen İspanyol Meyhanesi’nin gölgesinde kalıyor.
Selçuk’un İnme ile Çoban Çeşmesi şiirlerini de besteleyeceği Faruk Nafiz Çamlıbel’in ‘Sen Nerdesin?’i, zamanla en sevilen yapıtlarından oluyor. Türkçemizin en güzel şiirlerinden ve en güzel şarkılarından Sen Nerdesin?’e bir başka isim de bulunuyor: ‘Caddeden Sokaklara’.
Sevgiliye zarifçe dile getirilen dizeleri yer yer soluk soluğa okuyan Selçuk, kariyerinin ilk döneminde aşk şarkılarını heyecanla, iyimserlikle söyledikten sonra 70’lerde ‘işçi sınıfı’nın sesi olarak devrimci marşlara yöneliyor…
FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL