Arabeskle devam ediyor ve 1976’da bu kez Cümbür Cemaat ile Sevdiğim’den oluşan 45’liği yayınlıyor. Elektro sazın lokomotifliğinde ilerleyen, sözü müziği Özer Şenay’a ait Cümbür Cemaat, çetrefilli nakaratıyla, el çırpmalarıyla, ilginç ritmiyle büyük ilgi çekiyor. Erol Büyükburç’la çalışması dışında vitrinde pek gözükmeyip ‘serbest çalışmalar’ olarak tanımlanan arabesk deneylerini, arayışlarını bireysel yürüten Özer Şenay vitrine çıkmamayı tercih etse de, Cümbür Cemaat’la gündem oluyor.
İKSV ya da başka bir organizasyon İstanbul’a uluslararası arenanın en popüler isimlerini teker teker getirdi uzun zaman diliminde. Bir tanesi hariç: Supertramp grubu. Supertramp’la bir türlü anlaşılamadı ama efsane grup her dönem bizde en sevilenler arasında yer aldı.Breakfast in America, grubun Türkiye’de ve dünyada en bilinen şarkısı.
İşler ciddileşmeye başlayınca grup kurma ihtiyacı doğuyor. Belçika’da bir yarışmada tanıştığı Les Mistigris (Francis Lonneux-davul, Jean-Paul Van Der Bossche-bass, Christian Lacombes-gitar) adlı grupla anlaşıyor. Onlarla 1966 yazında Türkiye’ye geliyor ve bu birliktelik 1967’ye kadar sürüyor. Les Mistigris’le, Aman Avcı Vurma Beni, Bizim Gibi (Kol Düğmeleri), Seher Vakti, Big Boss Man, Good Golly Miss Molly parçalarını plak yapıyor, konserler veriyor. Kol Düğmeleri’nin plak olan ilk versiyonu bu.
Village People üyelerinden kovboy Dave Forrest ile Kızılderili Felipe Robe eşcinsel, diğerleri hetero. Sahnede rollerini başarıyla becererek özellikle LGBT camiasının derin teveccüğünü kazanıyorlar. 1978’de grup üçüncü albüm Cruisin’in kayıtlarına başlıyor. Ancak, albümü sattıracak flaş parça yok henüz. Jacques Morali’nin aklına Randy Jones’la (kovboy) ilk karşılaştığı mekan geliyor: Y.M.C.A. Burayı anlatmaya karar veriyor ve 20 dakikada şarkının sözlerini, melodisini çıkarıyor. Son dokunuşları ise Victor Willis’e (polis) bırakıyor.
Ebcioğlu şarkıyı kendisi için hazırlıyor. Sonra aklına Ajda Pekkan geliyor. Onun sesine çok yakışacağını düşünüyor. Şarkı, Regal etiketiyle Kasım 1967’de satışa çıkıyor. Pekkan’ın daha önce de plakları olmasına karşın, İki Yabancı ‘Ajda Pekkan’ın ilk plağı’ olarak tanıtılıyor… Eleştirmenler, Pekkan yorumunu çok beğeniyor ve iyi şarkıcı olduğunu yazıyor. İki Yabancı çok satıyor…
Besteci ve düzenlemeci Horace Ott, kız arkadaşı Gloria Caldwell ile ayrı kaldığında Don't Let Me Be Misunderstood’un bir bölümünü notalara döküyor. O günlerde Bennie Benjamin ile Sol Marcus, caz şarkıcısı Nina Simone’nin Broadway-Blues-Ballads albümünü hazırlıyor. Yıl 1964; Horace Ott’un yarım bestesini de alıp bitiriyorlar ve Simone’nun yorumuyla albüme koyuyorlar. Ott aynı zamanda şarkının düzenlemelerini yazıyor ve kayıtlarda orkestrayı yönetiyor.
Televizyon dizileriyle geçmişin hit şarkılarını keşfetme ya da anımsama keyfimiz sürüyor. Son olarak Exxen’in favori dizisi Gibi’de kullanılan Of Deli Gönül’le müziksever zaman tünelinde şöyle bir 20 yıl öncesine giderken bestecisi ve yorumcusu Tarık da medyaya bir süreliğine misafir oldu… Mayıs 2001; dönemin gözde yarışması Bizi Biri Gözetliyor’un ilk sezonuna gitarıyla katılmış Tarık, beyazcamın sunduğu şöhreti sonuna dek kullanmak amacıyla ilk solo albümü Of Deli Gönül’ü piyasaya sürüyor.
Şarkıların hepsi çok iyi; ama The 5th Dimension grubunun seslendirdiği Let The Sunshine in ile Aquarius'un yeri ayrı. ABDli grup The 5th Dimension müzikali ve müzikleri sahnede keşfediyor. 1969’da bir araya getirip bir medley esprisinde 45’lik olarak yorumladığı müzikalin parçaları Aquiarius ile Let The Sunshine in ie grup büyük başarı kazanıyor ve platin plakla ödüllendirilen yapıt Billboard listelerinde ilk sıraya yükselirken, 1970’de yılın kaydı ve en iyi vokal performansı dallarında Grammy alıyor.
Listelerin en üstlerinde gezerken Zerrin’e starlık yolunda bir başka güçlü şarkı daha lazım. Önce volümlü sesini kontrolü öğreniyor ve sonra işe koyuluyor. Beklediği şarkı, 1980 tarihli ikinci uzunçaları Sevgiler’in repertuvarında saklı. Yapıtın üçüncü parçası Her Şey Seninle Güzel, arabeskin piyasayı ele geçirdiği dönemde yerli pop için adeta bir vaha oluyor. Sözleri Çiğdem Talu, bestesi Melih Kibar’a ait Her Şey Seninle Güzel, 1977’de hazır olmasına rağmen, önemli bir rötarla Zerrin’in albümünde kendine yer buluyor. Böylelikle Zerrin de Talu-Kibar ikilisinin sihirli değneğinin dokunduğu isimler arasına giriyor.
1963’te Salacak’ta Athar Beşpınar’a tekne ısmarlıyor. Kötü hava şartlarına dayanıklı, makineleri güçlü bir yelkenli tasarlanıyor. Boyu on bir metre ve Marmara için arananlardan çok daha sağlam… Hedef, dünya turu çünkü. Sadun Boro ile eşi Oda, Kısmet adını verdikleri tekne ile yola koyuluyor. Fırtınalarla, dev dalgalarla savaştıktan sonra vardıkları Kanarya Adaları’nda mürettabata kedileri Miço da katılıyor. Borolar ile Miço, 1965’te başlayan ve iki yıl 10 ay 6 gün süren yolculuktan sonra 15 Haziran 1968’de vatana ulaşıyor.
1973 tarihli şarkı aslında Bob Marley ile grubu The Wailers'ın. Eric Clapton 1974'te I Shot The Sheriff'in coverını yapıyor, 461 Ocean Boulevard albümüne koyarak İngiliz listelerinde kendine yer buluyor ve o dönem Marley'den daha tanınır olduğu için parçanın ekmeğini yiyor. Clapton uyuşturucu sorunu nedeniyle yaklaşık üç yıldır sahnelerden uzak. İnsanlardan uzak bir yerde yaşarken bol müzik dileme olanağı buluyor, özellikle de reggae gruplarını. Yapımcı Tom Dowd da, listelere güçlü dönebilmesi için elinden geleni yaparak Clapton'la çok ilgileniyor, cesaretlendiriyor.
Haziran 1977; Bodrum. Ali Kocatepe bir arkadaşından Sabahattin Ali'nin Değirmen, Dağlar ve Rüzgar adlı kitabında yer alan Melankoli şiirini dinliyor, çok etkileniyor. İstanbul'a gidince kitabı satın alıyor. İki günde şiiri besteliyor. Kocatepe'nin 'Nereden Geldi Bu İlham Perileri' kitabında anlattığına göre, Sabahattin Ali'nin yeğeni Reşit Ertüzün, şiirle ilgili anısını şöyle aktarıyor:
Guns N' Roses'ın en bilinen şarkısı; hüzünlü, melankolik. Adı da öyle. Elektro gitarın başrole soyunduğu en güzel aşk şarkılarından. Ayrıca, rock tarihinin en ilginç finallerinden birine sahip. Parça boyunca sakinliğini koruyan Slash'in gitarı sona doğru hard rock sularına girip coştukça coşuyor. Grunge modasının bütün mevzileri ele geçirdiği dönemde 'hard' aleminin sıkı bir cevabı gibi...
Türkiye’de aranjmanın hakim olduğu günler. Seyyal Taner için, bizim popun ‘cici babası’ Enrico Macias’dan Je Suis Content Pour Toi seçiliyor. Ülkü Aker sözleri yazıyor. Düzenlemelerin emanet edildiği Norayr Demirci vasat parçaya öyle canlı hava veriyor ki, şarkı çok kısa sürede Seyyal Taner’i Türkiye’nin dört bir yanına tanıtıyor.
Reggae deyince akla gelen ilk isim Bob Marley’nin en çok bilinen şarkısı No Woman No Cry seneye 50. yaşını kutlayacak. Marley’nin sevdiği kadına söylediği şarkı mesaj dolu. Sevgilisiyle yaşadığı iyi, kötü bir dolu anıyı dillendirirken ona güçlü olmasını, ağlamamasını, başını dik tutarak ilerlemesini ve her şeyin güzel olacağını söylüyor. Bir grup eleştirmene göre, ortada sevgili filan yok; Marley, ezilmiş kıta Afrika’ya hitap ediyor…
Sonra sıra Bu Son Olsun’a geliyor. Müthiş bir balad bu. Karaca’nın benzersiz yorumu, Soyarslan’ın enfes gitar solosu ve duygusal sözlerle ‘umudun şarkısı’ oluyor Bu Son Olsun. Sıra dışı konserler, stüdyo çalışmaları devam ederken Apaşlar bir ‘türkü grup’ ruhuna kavuşamamanın sancılarını çekiyor, Mehmet Soyarslan’la Cem Karaca arasındaki fikir ayrılıkları gün geçtikçe su yüzüne çıkıyor.
Hollanda'da Relight Studios’ta kaydedilen parçaya Follow Me, Follow You adı veriliyor ve albümün ilk 45’liği (B yüzü Ballad of Big) olarak Mart 1978’de çıkıyor. Buram buram pop kokan Follow You, Follow Me, parçaya fazla bel bağlamayan grup üyeleri dahil, herkesi şaşırtarak İngiltere listelerinde ilk 10’da dolaşıyor, ABD’de ilk 40’a giriyor, kadın dinleyiciyi konserlere çekiyor ve Genesis’i uluslararası pazarla tanıştıran ilk parça oluyor.
Doksanlar’da poptaki patlama çatlamanın devamında en üretken isimlerinden biri oluyor Candan Erçetin. Şarkıları bizim tadımıza uygun her şeyi barındırıyor: altyapıda modern soundlu vurmalılarla ziller bir arada. Balkanlar, Türk Musikisi, Anadolu, Akdeniz adlı sınırları pek belli olmayan meşhur tat ve tango iç içe, tam bir harman. Hiçbiri diğerine galip değil; hepsinden bir tutam. Remixler de işin bonusu…
Tom’s Dinner’ın biraz gölgesinde kalan Luka, aynı adlı gerçek bir çocuğun öyküsü. Parkta diğer çocuklardan farklı bir yerde durup oynayan Luka’yı izledikten sonra yazıyor şarkıyı Suzanne Vega. Luka’nın ailesinden şiddet gördüğünü de biliyor. Anlattıkları kalplere çok dokunuyor ve Luka yılın en özel şarkısı olarak kabul görüyor. ABD Bilboard listelerinde üçüncü, İsveç’te de ikinci oluyor Luka.
Türk çocuklarının yardımıyla altı parasını stüdyoda kaydediyor ve bantları kaptığı gibi Unkapanı’na geliyor. Tamamen amatör kamerayla çektiği görüntülerden oluşan Yat Geliyorum şarkısının klibini de TV kanallarına dağıtıyor önce. ‘Erotik bu, ne biçim ismi var’ yorumlarına kurban giden klip fazla yayınlamıyor ve ‘Yat Geliyorum’daki ‘kara mizah’ı anlamak istemiyor televizyoncular.
Müzik listelerinde Zeynep Bastık 'Lan' ile birinci, Melike Şahin 'Ortak' ile ikinci, Tuğçe kandemir 'Aradan Çok Yıllar Geçti'yle üçüncü oldu.
Türkiye´nin büyük kentlerinde yayında olan radyo kanallarının geniş listesi
Gündoğarken’in şarkıları, gruba saygı albümü Gündoğarken – Patika Vol.1, Pt.1'de toplanmaya başlandı. Albümünün beş şarkıdan oluşan ilk bölümü, Ufuk Beydemir’in yapım şirketi UBR Company etiketiyle müziksevere ulaştı. “Gündoğarken – Patika Vol.1, Pt.1”'nin ilk bölümünde, Mabel Matiz, Madrigal, Skapova, Adamlar ile Ufuk Beydemir yer alıyor. Mabel Matiz’in “Sen Benim Şarkılarımsın”, Madrigal’in “Ellerimde Çiçekler”, Skapova’nın “Olacak O Kadar”, Adamlar’ın “Ankara’dan Abim Geldi” ve Ufuk Beydemir’in “Rüzgâr” şarkılarındaki yorumlarının düzenlemeleri Umut Çetin, Sabi Saltiel, Sezer Dinç, Adamlar ile Ufuk Beydemir'e ait.
James LaBrie, John Petrucci, John Myung, Jordan Rudess ile Mike Portnoy'dan oluşan Dream Theater, 2009 tarihli "Black Clouds & Silver Linings"'den 15 yıl sonra yeni albüm hazırladığını duyurdu: "Parasomnia". 7 Şubat 2025 tarihinde satışa çıkacak albümden ilk tekli olarak "Night Terror" şarkısını seçen Dream Theater, parçanın videoklibini internete koydu.
Caz dünyasının değerli isimlerinden Kerem Görsev albüm yayınlamaya devam ediyor. Görsev son albümü Clear Horizon'u uzunçalar formatında da müzikseverlere sundu.
Yerli rock camiasının ilk kadın üyelerinden Seyyal Taner. İstanbul Elmadağ’daki bir otelin salonunda sık sık buluşup laflayan roçkçı tayfasına dahil olan Seyyal Taner, devamında Moğollar’ın bir konserine dansıyla destek veriyor. Klasik bale eğitimi var; Şerif Yüzbaşıoğlu’dan özel müzik dersleri de almış, güzellik yarışmasında üçüncü olmuş. Kanat Gür Orkestrası’nda şarkı söylemeye başlıyor. 1968’de İspanya’da şansını denemeye karar veriyor ve filmlerde küçük roller alıyor. Türkiye’ye dönünce Yeşilçam’a vamp kadın rolleriyle dahil oluyor; ama aklı müzikte, dansta.
Yerli müzikte Tuğçe Kandemir 'Aradan çok Yıllar Geçti ile birinci, Semicenk 'Onlar anlamaz Halden'le ikinci, Simge 'Önümüz Yaz'la üçüncü oldu.
Rock ve müzik tarihinde bugün neler yaşandı? İşte tarihin sayfalarından birkaç önemli not:
Genç yaşına karşın uzun yıllardır rap müzikle uğraşan ´sinemamuzik.com´ okuru Emre Onaran sitemiz için rap şarkı yazdı. Yapıtını arkadaşı Uygar´la (Ragyu) birlikte seslendiren Emre Onaran´ın (Sürgün) videosu fotoğrafı tıklayınca:
Didem Dilara Duman Avar’ın sunumuyla eski eserler yeni yüzler tarafından bugün 19.00'da TRT Müzik'te ekranlara gelecek Saklı Sesler programında icra ediliyor...
Naz Koçaş, best of'unu Stig'in şarkılarından yaptı:
İsmi Açık Hava Tiyatrosu; halkın ağzında Harbiye Açıkhava; kartvizitinde ise ‘Türkiye’nin Müzik Mabedi’ yazılı. Hem ülke, hem dünya kültür tarihinde bir Royal Albert Hall, Madison Square Garden, Olympia kadar önemli ve değerli bir amfitiyatro. Kent mimarisi için de önemli merkez. Batılı örneklerine benzer şekilde bir eğlence vadisinin ortasında bulunuyor. En üstte Hilton, biraz altında, günümüzde adı İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı olmuş meşhur Spor ve Sergi Sarayı, Açıkhava Tiyatrosu, Küçük Çiftlik Park lunaparkı ve ismi sürekli değişen stadyum…