Bütün Dualarım Seninle, Anapa’yı zirveye taşıyan şarkı değil. Daha önce filmleri ve Aşkın Dillere Destan adlı hit parçası var. Ancak Bütün Dualarım Seninle’de sergilediği performans sıra dışı ve unutulmaz. Aranjmanın egemenliğinde şekillenen pop pazarında elini çabuk tutanın hit parçayı kaptığı dönem. Sezen Cumhur Önal, Lucho Gatica’yla ünlenen Historia de un Amor (Beste: Panamalı Carlos Eleta Almaran) şarkısına Bütün Dualarım Seninle başlığıyla sözler yazıyor. Önal, sesine çok güvendiği Ertan Anapa için daha önce de Tom Jones’la ünlenmiş Delilah’a Aşkın Dillere Destan aranjmanını hazırlamış…
Don't Speak, Amerikalı rock grubu No Doubt'un üçüncü albümü Tragic Kingdom’da yer alıyor ve Doksanlar popüler müziğinin kilometre taşlarından biri haline gelmiş durumda. 1995’te yayınlanmış albümün 15 Nisan 1996 tarihinde piyasaya sürülen üçüncü teklisi Don’t Speak. Aslında aşk hikayesi olarak tasarlanıyor ama bir çok değişikliğin ardından bu kez aşk acısını anlatan bir hâle dönüşüyor.
Yorumcu deyince yerli popta akla gelen ilk isimlerden olan iki yıldızın da o dönemki şirketi Philips. Farklı bir projeye imza atılıyor ve Pekkan ile Okan’a Hancı’nın düeti yaptırılıyor. Ama nasıl? Aslında fiziki birliktelik değil bu çalışma. Eldeki kayıtlar mikslenerek tek şarkı elde ediliyor, iki ismin yorumları sıraya dizilerek. Yani bir o söylüyor, bir diğeri. Bir, iki yerdeki teknik sorunlara rağmen başarılı bir iş kotarılıyor. Kimine göre Türk popundaki gelmiş geçmiş en iyi düet, kimine göre de Pekkan ile Okan’ın riskli düellosu.
Rock gitarın sürüklediği Svalutation aslında Gene Vincent’nin Lotta Lovin’inin aranjmanı. Yorum ise Bill Haley ile Elvis Presley’e öykünen tatta. Celentano’nun 14. albümüne adını veren ve açılış şarkısı olarak seçilen Svalutation, İtalya listelerine 21 Ağustos 1976’da giriyor ve üç ay üstlerde geziniyor. Bizde de aynı günlerde yayınlanan 45’lik iyi satıyor.
Ersan Erdura, bir şarkıyla, bir gecede şöhret olunan dönemden çok çok önce basamakları teker teker tırmanarak zirveye ulaşmış, başka zamanların adamlarından.. Hafta Sonu Gazetesi’nin Altın Ses Yarışması’nı kazandıktan sonra orkestra solistliğine başlayan, sahnede iyice piştikten sonra solo kariyere adım atan Ersan Erdura, önce 1977 tarihli Çocuk Gözler’le listelerin üst sıralarına alışıyor. Bir yıl sonra da Acılar Sürekli Olamaz’la ‘1 numara’ oluyor. Şarkının bestesi Selmi Andak’a, sözleri de Özdemir Kaptan’a ait. Düzenleme, Zafer Dilek’in.
Plak şirketinin dediği oluyor ve Presley istemeye, istemeye Memphis, Tennessee'deki American Sound Studio'da şarkıyı kaydediyor. 16 Nisan 1969’da yayınlanan ve adı In The Ghetto’ya çevrilen şarkıyla, Presley dört yıllık aranın ardından ABD listelerinde zirveye yükseliyor. 45’lik plak (Arka yüzü Any Day Now) Batı Almanya, İrlanda, Norveç, Avustralya ve Yeni Zelanda'da da 1 numara oluyor.
‘Yandım’ Mazhar Alanson’un solo yorumladığı bestesi; Mazhar Fuat Özkan envanterine dahil değil. Aynı zamanda da en fazla patırtıya neden olan yapıtı. Mazharlar’ın, tasavvuf kokan en azından bir parçayı her albüme koyma prensibi sonucu etraflarında oluşan ‘maneviyatçı bunlar’ etiketi bunun nedeni. Yandım’daki bazı kelimeler, ne zaman malzeme sıkıntısı çekse medyanın devamlı gündeme getirdiği, Alanson’un iktidar mahallesinde dolaşmaya devam ettiği sürece insanlara servis edilecek şarkı Yandım…
Jonas Berggen’in yeni sözler yazdığı şarkıya All That She Wants adını koyup 1992’de bir kez daha prodüktörlere ulaştırıyorlar. Sonuç pozitif; Ağustos’ta piyasaya sürülen tekli, kısa sürede Danimarka’da ‘1 numara’ oluyor. Ardından Almanya’da sekiz hafta liste başı kalıyor. Herkes şaşıyor bu başarıya ve ritmin bir şarkıyı nasıl zirveye taşıyabileceğiyle ilgili methiyeler düzülüyor…
1976’da başına adeta talih kuşu konuyor ve Selami Şahin’le çalışmaya başlıyor. O dönem hayatı paylaşan Meral Zeren-Selami Şahin çifti, Gülistan Okan için sıra dışı bir şarkı hazırlıyor. Beste Şahin’in, sözler ise Zeren’in. Düzenleme Norayr Demirci’ye emanet ediliyor ve kısa sürede liste başı olacak Kanım Kaynadı Sana’yla (Arka yüz Merhamet İstemem) Gülistan Okan pop yıldızlarımız arasına katılmayı başarıyor.
Türkiye’ye bir türlü gelememişlerden İngiliz grup Supertramp; bizde en sevilenlerden olsa da. Gerçi grubun kurucularında Roger Hodgson 2007’de solo olarak İstanbul’da konser verdi ama, İKSV’nin nadir eksiklerinden Supertramp. School, grubun en sevilmiş şarkılarından biri. 1974 tarihli Crime of the Century albümünün açılış parçası.
Yıl 1974; Ali Kocatepe’nin şirketi ‘1 Numara’ ile çalışmaya başlıyor. Kocatepe’nin, Hümeyra’ya şarkı aradığı günlerde Moğollar, son 45’likleri olacak ve ‘1 Numara’ etiketiyle yayınlanacak Bu Nasıl Dünya/Tanrıların Arabaları üzerinde çalışıyor. Kocatepe, Nisan 1974’te yayınlanan sözsüz parça Bu Nasıl Dünya’yı Hümeyra’nın da yorumlamasını planlıyor. Tabii söz gerek. Cem Karaca oturup söz yazıyor ve Hümeyra 45’liği ‘Yiğit/Yardan Haber Yok’ Mayıs 1974’te piyasaya çıkıyor.
Pink Floyd’un 1973 tarihli Dark Side of The Moon albümü müthiş satış rakamına ulaşınca plak şirketi yeni iş istiyor gruptan. Aradan hayli süre geçmiş ama grubun umurunda değil. Rahata, paraya, lükse alışmışlar; hiçbir şey eskisi gibi yürümüyor. Bu kadar şöhreti sevmediklerini sık sık dile getirseler de… Sonunda, Ocak 1975’te zorla, ite kaka Abbey Road stüdyolarına adım atıyorlar. Aylar geçiyor ve arada stüdyoda buluşup neler bulduklarını birbirlerine dinletiyorlar.
Can Yücel’in, 6 Mayıs 1972’de 146’ya 1’den 25 yaşında idam edilmiş Deniz Gezmiş’e yazdığı Mare Nostrum (Bizim Deniz) şiirine Mazlum Çimen’in bestelediği ve Aşkolsun Sana Çocuk adını verdiği şarkı, evlatlarına Deniz adını koymuş yüzbinlerin, büyük yaralar almış devrimcilerin yüreklerinde ve kafalarında devam eden en uzun koşunun simgesi oluyor…
Albüme adını veren parça kısa sürede hit (Avusturya, İzlanda, İrlanda, İsviçre, Federal Almanya’da ‘1 Numara’ ) oluyor. Şarkı aslında bir cover ve sahibi de iki Hollandalı kardeş Ferdi Bolland ile Rob Bolland. Bolland&Bolland adlı gruplarıyla beş yıl önce şarkıyı You’re In The Army Now adıyla plak yapmışlar, video da çekmişler. Hatta Norveç’te altı hafta liste başı olmuşlar… Status Quo parçayı uluslararası piyasaya taşıyınca In The Army Now birden savaş karşıtlarının marşı haline geliyor.
Mustafa Sandal, Sibel’le müzik dillerinin uyuştuğunu görünce onun için hazırlanacak albümün müzik direktörlüğünü üstleniyor. Sibel’in besteleri arasında, lise sıralarında gitarıyla yazdığı bir tanesi öne çıkıyor. Sandal, parçaya şekil vermeye başlıyor; introya Sibel Alaş’ın şiirini koyuyor. Nakarat ve son bölüm eksik. Onları yazıyor.
Londra 1978; punk ağırlığını koymuş piyasaya; new wave de çıkışta. İlginç bir gelişme oluyor ve Jamaika’da ‘reggae’nin atası sayılan ska Batı’ya İngiltere’den bulaşıyor. Specials, Neville Staples ve Terry Hall skanın tanınmasında büyük sorumluluk yüklenirken asıl patlamayı temiz yüzlü gençlerden oluşan Madness grubu yapıyor. İnce kravatlar, ceketlerle sahnede oraya buraya sallanan bu gençler ilk 45’likleri The Prince’i Invadest adıyla çıkarıyor.
Lise son öğrencisi Egemen, 1975’te ilk 45’liği Senin Vicdanın Yok mu/Şimdi Ne Yapsam’ı dolduruyor. İlk plak fazla ilgi görmüyor ama Ali Kocatepe pes etmiyor. Bu arada okulunu bitiren Sibel Egemen’e bir köşede sakladığı enstrümantal Romen halk ezgisi Nigrita’nın aranjmanını hazırlamaya başlıyor. Nigrita’ya söz yazıyor, düzenlemeyi de Hurşid Yenigün’e emanet ediyor. Kayıtlarda Dün-Bugün-Yarın çalıyor ve Hayret adını verdiği parça, arka yüze Dile Benden Ne Dilersen adlı bir başka aranjman konularak Şubat 1976’da satışa sunuluyor.
Knopfler aslında Brothers in Arms’ı 1982’de yazıyor. Arjantin’in kendi kıyılarına yakın Falkland adalarında hak iddia etmesi üzerine bölgeye güçlü donanmasını gönderen İngiltere, ülkesinden binlerce km uzaktaki adalardaki hegemonyasını korumak için üstün ateş gücüyle Arjantin’i yeniyor. Knopfler da savaşın anlamsızlığı üzerine bu şarkıyı yapıyor. Şarkının adı da baba Knopfler’dan geliyor. TV karşısında olan biteni izlerken ‘Brothers in Arms’ (silah arkadaşları) diyor.
Hayko çok gözde; gazete ilanlarında, lokal neonlarında adı çok üstlerde artık. Sunucu Güner Ümit’ten ‘Tavernalar Kralı’ unvanını almasına çok az kalmış. Sude Sude’yi bu kez Türkçe sözlerle plak yapmaya karar veriyor ve tempo biraz arttırılarak kayıtlar bitiriliyor. Yıl 1973; bu kez parçanın adı Yalan Yalan-Her şey Yalan. Sözleri, Hayko’yla uzun yıllar çalışacak Zührap Büyük yazıyor. Yalan Yalan ile aynı yılın bir başka 45’liği Eyvallah el ele Hayko’yu stadyumların da şarkıcısı yapıyor.
17 Ocak 200’de Brand New Day albümünün teklisi olarak yayınlanıyor ve Sting ile Cheb Mami’nin 2000 Grammy Ödülleri töreninde seslendirdikleri Desert Rose önce fazla beğenilmiyor. Macaristan’de birinci, Kanadada ikinci, İsviçre’de üçüncü olurken ABD’de 17., İngiltere’de 15. sıraya yükselebiliyor. Videosu, Paul Boyd tarafından Kaliforniya çöllerinde çekiliyor ve bir otomobil firmasının desteğiyle şarkı yeniden gündeme geliyor; bu kez 4 milyon satıyor…
Müzik listelerinde Zeynep Bastık 'Lan' ile birinci, Melike Şahin 'Ortak' ile ikinci, Tuğçe kandemir 'Aradan Çok Yıllar Geçti'yle üçüncü oldu.
Türkiye´nin büyük kentlerinde yayında olan radyo kanallarının geniş listesi
Kalan Müzik’in yönetimini eşi Hasan Saltık'tan devr almış Nilüfer Saltık, Neşet Ertaş ve Abdal geleneğinin büyük ustalarının anısına başlattığı “Abdallar’a Kalan” projesini üç yıllık hazırlıktan sonra yayınlamayı başardı. “Abdallar’a Kalan” serisi dört CD’den oluşuyor ve toplamada 46 yapıt yer alıyor.
James LaBrie, John Petrucci, John Myung, Jordan Rudess ile Mike Portnoy'dan oluşan Dream Theater, 2009 tarihli "Black Clouds & Silver Linings"'den 15 yıl sonra yeni albüm hazırladığını duyurdu: "Parasomnia". 7 Şubat 2025 tarihinde satışa çıkacak albümden ilk tekli olarak "Night Terror" şarkısını seçen Dream Theater, parçanın videoklibini internete koydu.
Caz dünyasının değerli isimlerinden Kerem Görsev albüm yayınlamaya devam ediyor. Görsev son albümü Clear Horizon'u uzunçalar formatında da müzikseverlere sundu.
Eurovision Şarkı Yarışması’nın ülkede milli dava olduğu dönemde, 1983’te ‘Dön Dönsem Döner misin’ bestesini TRT’ye gönderen Barış Manço, finale kalmış ancak son anda yarışmaktan vaz geçip çekilmişti. Şarkı karşımıza, 1985 tarihli 24 Ayar albümünün A yüzünün beşinci parçası olarak çıktı; ama İtalyanca. Evet, Barış Manço bu kez de İtalyancayı denemeye karar vermişti. 21. Peron grubuyla iş birliğine gidip 1979’da Seviyorum parçasıyla Eurovision’da Türkiye’yi temsil etmeye hak kazanmış, politik nedenlerle Ecevit tarafından İsrail’e gönderilmemiş Maria Rita Epik’in İtalyanca söz yazdığı La Casa Della Mamma Tulipano (Lale Ananın Evi) adıyla Dön Desem Döner misin albüme girmişti.
Yerli müzikte Tuğçe Kandemir 'Aradan çok Yıllar Geçti ile birinci, Semicenk 'Onlar anlamaz Halden'le ikinci, Simge 'Önümüz Yaz'la üçüncü oldu.
Rock ve müzik tarihinde bugün neler yaşandı? İşte tarihin sayfalarından birkaç önemli not:
Genç yaşına karşın uzun yıllardır rap müzikle uğraşan ´sinemamuzik.com´ okuru Emre Onaran sitemiz için rap şarkı yazdı. Yapıtını arkadaşı Uygar´la (Ragyu) birlikte seslendiren Emre Onaran´ın (Sürgün) videosu fotoğrafı tıklayınca:
Esra İçöz ile İhsan Güvenç, müzik tarihimizde iz bırakmış eserleri bugün 20.30’da TRT Müzik’te yayınlanacak Senin Şarkın programında icra ediyor...
Naz Koçaş, best of'unu Stig'in şarkılarından yaptı:
İsmi Açık Hava Tiyatrosu; halkın ağzında Harbiye Açıkhava; kartvizitinde ise ‘Türkiye’nin Müzik Mabedi’ yazılı. Hem ülke, hem dünya kültür tarihinde bir Royal Albert Hall, Madison Square Garden, Olympia kadar önemli ve değerli bir amfitiyatro. Kent mimarisi için de önemli merkez. Batılı örneklerine benzer şekilde bir eğlence vadisinin ortasında bulunuyor. En üstte Hilton, biraz altında, günümüzde adı İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı olmuş meşhur Spor ve Sergi Sarayı, Açıkhava Tiyatrosu, Küçük Çiftlik Park lunaparkı ve ismi sürekli değişen stadyum…