ACİL DEMOKRASİ (BULUTSUZLUK ÖZLEMİ)
Bu ülkede güncelliğini hiç yitirmeyen şarkı!
Mimar Nejat Yavaşoğulları ile gazeteci Sina Koloğlu İstanbul’da Bulutsuzluk Özlemi’ni kuruyor.
Nejat Yavaşoğulları'nın kariyerinde 70'lerde yaptığı iki 45'lik ve Eurovision Türkiye elemeleri finali var. Sina Koloğlu ise amatörce müzik çalıyor.
Kendilerine isim diye Feveran Kumpanyası'nı buluyorlar. 1985'de de birkaç konsere 'Mor' adıyla çıktıktan sonra 1986 tarihli ilk albümlerine verdikleri Bulutsuzluk Özlemi adı topluluğun da ismi oluyor. Mavi gökyüzüne, güzel günlere özlem Bulutsuzluk Özlemi.
Albümün ardından Akın Eldes geliyor gitara. Yavaşoğulları, Koloğlu, Akın Eldes, Filip Sümbülkaya (davul) ve yeni katılmış Richard Hammer'li (alto saksafon) kadronun sağlam rock soundu ve hayata dair çarpıcı sözleri kabul görüyor.
Türkçe rock yapılabileceği tartışmalarına Seksenler'de son verişiyle daha bir önem kazanıyor grubun varlığı.
Sound fazla özgün olmasa da dillendirilen sorunlar, sol tavır, gündemi izleyen muhalif söylem özellikle üniversitelileri etkiliyor…
Grubun 1989 tarihli ikinci albümü Uçtu Uçtu büyük başarı kazanıyor.
Albümde lokomotif işlevi gören Acil Demokrasi şarkısının adı kasetin kapağında Uçtu Uçtu’nun yanına yazılıyor. Kapakta Bedri Baykam’ın resmi var.
Bulutsuzluk Özlemi, 9 Eylül 1989 tarihli ‘İnsan Hakları Yarın Değil Hemen Şimdi’ konserinde Acil Demokrasi’yi iki kez söyledikten sonra ortalık yıkılınca cesaretlenip ikinci kasetin hazırlıklarını hızlandırıyor ve aynı yılın Ekim ayında Uçtu Uçtu çıkıyor.
Her şeyin yasak ve eksik olduğu dönemde politik dilini sivrileştirip 'Acil Demokrasi' isteyen Nejat Yavaşoğulları ile arkadaşları, her platformda insana yakışır bir yaşam talebini tekrarlıyor.
Çıta yükseğe konuyor, geniş kitleleri kucaklayacak söylem oturtuluyor ama kaset, yerli bir rock grubunun sularında kalarak 30 bin tirajını aşamıyor.
Bulutsuzluk Özlemi üç dakikalık şarkıyı her konserinde söylüyor; yıllar içinde, Gezi Olayları dahil, önemli gelişmeleri Acil Demokrasi’ye katıp gündemi takibi sürdürüyor…