NİKAH MASASI (ÜMİT BESEN)
Seksenler’in başında Tarabya koyu boyunca sıralanmış lokantamsı tavernalardan başlayarak önce Kumkapı’ya, oradan da İstanbul’un diğer semtlerine yayılan piyanist şantör modasının öncülerinden Ümit Besen.
Ferdi Özbeğen’in başlattığı furyada parlayan bu müzisyenler gazinoların bol sıfırlı rakamlarla topladığı bol yıldızlı, görkemli kadroların yaptığını bir başına beceriyor ve tek kişilik orkestra olarak o dönem ne popülerse, kulakta yer etmişse anında repertuvarına katıyor.
Orkestraya, şova, dansöze, komedyene gerek olmayınca masraflar düşüyor ve piyanist şantörler, patronlar tarafından el üzerinde tutuluyor.
Ümit Besen konunun taverna ayağının kralı. Adana lokallerinde onu dinleyen ‘taçsız kral’ Metin Oktay’ın tavsiyesiyle Tarabya piyasasına sıçrayan Ümit Besen, çok sevilen besteleriyle rakiplerinden birkaç adım öne çıkıyor.
Ümit Besen’in şöhrete ulaşması 1980’de yayınladığı ilk albümü Şikayetim Var’daki Tahta Masa şarkısıyla oluyor.
12 Eylül yönetiminin hışmına uğramış popçuların bir bölümü ülke dışında. İçeridekiler de sanat müziğine kaymış durumda.
Bu kısır ortamda Ümit Besen iki yılda zirveye oturuyor ve Nikah Masası’yla liderliğini ilan ediyor.
Nikah Masası, yitirilmiş sevgilinin ardından söylenmiş, içki masalarının favori şarkısı; bir yanıyla da kırık bir aşk hikayesi.
Rivayete göre Besen, amcasının kızını sevmiş, ama babası karşı çıkınca aşkını kalbine gömmek zorunda kalmış…
O zaman videoklip yerine uzun filmler var. Ümit Besen, başrolleri Banu Alkan’la paylaştığı Nikah Masası filmi için kamera karşısına geçiyor. Yönetmen Temel Gürsu, diğer erkek de Güner Ümit.
Yıllar geçiyor; 2016’da Ümit Besen, klasiklerini yorumlarken Nikah Masası için de Bora Duran’ya düet yapıyor.
Nikah Masası, yaşananamış sevgilerin şarkısı olarak kuşaktan kuşağa devroluyor…