Hapishane filmi Unchained (Zincirsiz Mahkumlar) için Alex North’a (Viva Zapata, İhtiras Tramvayı, Yarın Ağlayacağım) beste sipariş verilmişti. Şarkıyı hazırladı North; sözleri de Hy Zaret yazdı. Parça çok, çok beğenildi ve 20. Yüzyıl’da en fazla stüdyo kaydı yapılmış şarkı olarak tarihe geçti. 500’den fazla isim farklı dillerde Unchained Melody’i yorumladı.
HEY Dergisi’nin ‘yılın en iyileri’ ödüllerinin dağıtıldığı Spor Sergi Sarayı’ndan bir anı; en iyi şarkıcı heykelciğini kazanan Cem Karaca ile grubu Dervişan, pota altına kurulmuş sahnede bir şeyler çalıp söylüyor ama, tezahürattan anlamak zor. Spor Sergi’nin demir iskele üzerine yerleştirilmiş kalaslardan oluşan tribünleri sallanıp duruyor; herkes ayakta.
Yıl 1982; hard rock grubu Survivor’ın kurucusu Jim Peterik eve dönünce telesekreterinde şu notu buluyor: ‘Selam Jim, ben Sylvester Stallone. Senden bir şey isteyecektim. Beni arar mısın?’… Önce biri şaka yapıyor zannediyor, ama numarayı arayınca karşısına Stallone çıkıyor. Rocky serisinin üçüncü filmi için bir şarkı istiyor.
Nisan 1972’de Ankara Polatlı Topçu ve Füze Okul Komutanlığı’nda yedek subay öğrenciyle bestelemeye başladığı Kayaların Oğlu/2023'ün hazırlığını, tayin olduğu Balıkesir Edremit’teki birliğinde de sürdürmüştü Barış Manço. Kayaların Oğlu şiirini de askerde bitirmişti…
Plağın kapağına yazmak için bir grup (ortada bir grup olmasa da) ismi aranıyor. Brooker, Latince Procol Harum’u (procul olmalı) seçiyor. Üç aşağı beş yukarı ‘Bu şeylerden uzakta’ anlamına geliyor, ama zaten anlam önemli değil; kulağa hoş gelsin, yeter… 12 Mayıs 1967’de yayınlanan A Whiter Shade of Pale kısa sürede İngiltere’de liste başı oluyor; ABD’de de beşinci sıraya kadar yükseliyor. İnsanlar arka arkaya defalarca dinliyor; diğer şarkılara benzemiyor.
1974’te Ali Kocatepe’den uzunçalar teklifi almıştı. Kocatepe, yeni kurduğu plak şirketi ‘1 Numara’ için farklı ve kaliteli işler peşindeydi. Türkiye için çok sıra dışı besteler olsa da Ortaçgil’in plağını yapmaya kararlıydı. Ortaçgil, bestelerini elemiş ve son olarak da Benimle Oynar mısın?’ı yazıp repertuvarı teslim etmişti. Benimle Oynar mısın?’ın piyano sololarını arkadaşı Ergun Pekakçan bulmuştu.
Bir dönem Janis Joplin’i tanımlamak için ‘candle in the wind’ (rüzgarda mum) diye bir laf edilmişti ve sık sık tekrarlanmıştı. Aklında kalmıştı Bernie Taupin’in; birinin yaşamını özetlemek için isabetli olacağını düşünmüştü. Elton John şarkılarının sözlerini yazan Taupin, ünlü Candle in The Wind’ın yaratı sürecinin nasıl başladığını anlatırken şarkının adının böyle aklına geldiğini söylemişti. 35 yıl arayla yaşamını yitirmiş iki kadını anacaktı bu şarkı daha sonra.
Önce Catch, ardından Tourists adlarıyla birlikte müzik yapmaya başladılar. Sonunda 1980’de de Eurythmics ismini aldılar. Az parayla bestelerini kayıt ediyorlardı. İkilinin başına sihirli değnek değiyor ve Sweet Dreams Are Made of This şarkısı onları nihayet zirveye taşıyordu. Şarkı ABD’de 1 numara, İngiltere’de iki numara oluyor; ‘altın plak’ alıyorlardı.
Besteleri beğeniliyordu. Bir gece sahnedeyken biri yanına yaklaştı ve kartvizit uzatarak, yarın kendisine uğramasını istedi. Erdemci gitti; bestelerini tanıttı. ‘9’da 9’ toplama albümü için kendisinden şarkı talep edildi. O da pek beğenilen Ben Ölmeden Önce’yi önerip, demosunu verdi. Anlaştılar ve Tansel Doğanay şarkıya ilginç bir düzenleme yazdı. Toplama albüm 1998’de yayınlandı. Ömer Faruk Sorak videoklip çekti. Şarkı patladı ve devamında Erdemci’nin solo albümü Yaşamak Zor geldi.
12 Aralık 1969’da The Nice ile King Crimson grupları San Francisco’da aynı organizasyonda sahne almışlardı. Keith Emerson, üyesi olduğu The Nice grubundan ayrılıp farklı müzik yapmayı planlıyordu. Gizli, gizli basçı ve şarkıcı aramaya başlamıştı. O konserden sonra bir barda King Crimson’dan Greg Lake ile buluşup yeni projesini anlatmıştı. Lake (bas gitar akustik gitar, vokal) yeşil ışık yakmıştı.
Stüdyoya kapanan Moroder besteyi hazırlamış, bütün enstrümanları tek başına çalmış ve demoyu göndermişti. Şarkının adı ve sözleri belli değildi. Tesadüf eseri karşılaştığı Tom Whitlock’a söz yazdırmış, adı da Take My Breath Away olmuştu. Yönetmen Tony Scott, şarkının gücünü sezmiş ve bu müziğin eşliğinde özel bir sevişme sahnesi çekeceğini söyleyerek çalışmaların bitmesine karşın Cruibe ile McGills’i yeniden stüdyoya çağırmıştı. Bu arada McGillis başka bir proje için değiştirdiği saç rengiyle ekibe katılmıştı…
Yabancı kaynaklarda, anne ile babasının, Conan’a benzer bir Türk kahramandan etkilenerek adını Tarkan koydukları yazılı. Dünyada en çok tanınan yerli şarkıcı unvanını yıllardır başarıyla taşıyan Tarkan Tevetoğlu bizim magazin basınına göre mega star. Bu unvana yürürken attığı en önemli adım ise şüphesiz Şımarık şarkısı.
1992 sonbaharında EMI şirketi Ordinary World’u Florida’daki bir radyo istasyonuna vermiş ve parça şaşırtıcı ölçüde kısa sürede en çok dinlenenler listelerinin en üst sırasına yükselmişti. 19 Aralık 1992’de yayınlanan The Wedding albümünü, diğer şarkı Come Undine ile taşıyan ve 1993’ün en çok satan teklileri arasında 10. olan Ordinary World Batı pazarında büyük sükse yapmış, ABD’den ‘altın plak’, İngiltere’den ‘platin plak’ kazanmıştı.
KISS’in gitarist ve şarkıcısı Paul Stanley o dönem diskoteklerde dans etmeye merak sarıyor ve buralarda bol şarkı dinleyip, ritmleri adeta ezberliyor. ‘Ben de bunlardan yaparım dedim ve eve dönünce makine davulu açtım, gitarı da elime alıp bir şeyler kaydettim. I Was Made For Lovin’ You böyle doğdu’…
Ünlü Rolling Stone dergisinin, ‘bütün zamanların en iyi 500 pop şarkısı’ listesinde Beatles’dan 23 parça olmasına karşın Michelle bulunmuyor; 1967’de Grammy kazanmasına ve grubun en sevilenleri arasında sürekli üstlerde gezmesine rağmen yok… Beatles’ın Fransızca sözler içeren tek şarkısının öyküsü şöyle:
Alan Parsons anılarında şöyle diyor: ‘Kayıt için stüdyoya girmeden şarkıya hiç ısınamamıştım doğrusu. Albümden çıkarmak için bahane arıyordum. Sonra sakin sakin bazı bölümlerine gitar dokunuşları yazdık. Her şey birden yoluna girdi ve rahatladım’… Alan Parsons Project’in en flaş hitlerinden olacak, ABD Billboard listelerinde üçüncü sıraya kadar yükselecek Eye in The Sky ‘in yaratı öyküsünü böyle özetlemişti.
Yakıp yıkan şarkılar, kafayı oraya buraya toslamalar, kızlar, hızlı arabalar, alemlere akmalarla şekillenen imajın devamında Metallica’nın ters köşe yaptığı şarkı olarak tarihe geçti Nothing Else Matters. Olacak iş değildi; o güne kadar trash metalin desibellerini zorlayan James Hatfield balad söylemişti. Geride kalan dört albümde mesajların surata çarptığı, hızlı, gürültülü çizgide ilerleyen Metallica acaba intihara mı teşebbüs etmişti!
Albümün kayıtları Abbey Road Studios’ta başlamıştı, başlamasına ama vakit akıp giderken bestelere tam bir şekil verilemiyordu. Gilmour şunları anlatmıştı: ‘Gençlik rüyalarımızın hepsi gerçekleşmişti. Dünya çapında en fazla satan gruplardan biriydik. Her şeye ulaşmıştık; kızlar, para şöhret, güç… Daha fazla ne yapabiliriz diye konuşuyorduk aramızda. Bomboş bir dönemdi, ama toparlanmayı bilmiştik…’
Ajda Pekkan 45’liğin ön yüzü için, ünlü Orhan Gencebay bestesi Kaderimin Oyunu’yu uygun görmüş. Arabesk camianın marşlarından birini kendine göre okumuş ve farklı bir kulvara kur yapmış adeta. Arka yüze de, sevemediği Kimler Geldi Kimler Geçti seçilmiş. Pekkan’ın arabeske meyletmesinin gürültü çıkarması beklenirken Kimler Geldi Kimler Geçti daha fazla ilgi görünce Kaderimin Oyunu gölgede kalmış. 1973 tarihli şarkı hemen listelerde zirveye yükselmiş ve 1975 tarihli yeni Ajda albümünün de lokomotif parçalarından biri olmuş.
Paraya kıyılıp parçanın videoklibi Martin Scorsese’ye çektiriliyor. Scorsese o günlerde Paranın Rengi filminin setinde. Ekipten görüntü yönetmeni Michael Chapman’ı, senarist Richard Price’ı, montajcı Thelma Shoonmaker’ı alıp Nw York’a gidiyor ve dört günde klibi hazırlıyor. Fatura iki buçuk milyon dolar. Bad, 1991’e kadar en masraflı videoklip unvanını koruyor. 1991’de yine Michael Jackson, dört milyonluk Black and White klibi rekoru yeniden ele geçiriyor…
Müzik listelerinde 'Bana Yolla' ile Demet Akalın birinci,Sagopa Kajmer-Mine Koşan 'Geceler'le ikinci, Tuğba Yurt 'Sonsuza Dek'le üçüncü oldu.
Türkiye´nin büyük kentlerinde yayında olan radyo kanallarının geniş listesi
Sevilen gruplardan Pagos, yeni teklisi ‘Hevesini Kaçırdım’ı dijital ortamda yayınladı. İsmini İzmir Kadifekale’nin eski adı Pagos’tan alan ve üyelerin müziğin yanında profesyonel iş yaşamını da sürdürmeyi başardığı grup, albüm kayıtlarına da devam ediyor.
Peter Gabriel, 1 Aralık 2023 tarihinde yeni stüdyo albümü ‘i/o’yu yayınlamaya hazırlanıyor. 12 şarkıdan oluşacak albüm, Gabriel’in beste yazma kapasitesinin ve sesinin hala yerinde olduğunu göstermesi açısından önemli. Real World Studios ile Gabriel’in kendi stüdyosundaki kayıtlarda kadim dostları
Eğlence dünyasında nostaljik müziğin adreslerinden 45’LİK BAR, 16. yaşını özel bir albümle kutluyor: KADINLAR’’. “Kadına Şiddete Hayır” kampanyasına destek veren bu albümde 16 kadın şarkıcının yorumladığı şarkılar yer alıyor. “Kadınlar” albümü Ossi Müzik etiketiyle müzik marketlerde ve dijital platformlarda! Ayrıca, albüm kartonetinde çeşitli meslek dallarından kadınların, kadına yönelik şiddet konusundaki düşüncelerine yer veriliyor.
Sıra ikinci 45’likte. Ali Kocatepe’nin bestecilik yanı da var. Bestelerinden Sen Yarattın Beni ile Nedir Bu Halin’i ayırıyor Urgal’a. Ekim 1976’da yayınlanan plak, güçlü ve duru sesli yıldız adayını listelerin en üst sırasına taşıyor. Sen Yarattın Beni, 1977 tarihli ilk ve tek Aylin Urgal uzunçalarına adını verirken açılış şarkısı da seçiliyor. Uzunçalar listelerde ‘1 numara’ olurken, tek kanal, siyah beyaz TRT’de sık sık görünmeyi başaran sanatçı, gazinoların da aranan isimlerinden biri haline geliyor.
Yerli müzikte Melike Şahin 'Diva Yorgun'la birinci, Aleya Tilki 'Ayrı Gitme'yle ikinci, Edis&Gülşen 'Sor' ile üçüncü oldu.
Rock ve müzik tarihinde bugün neler yaşandı? İşte tarihin sayfalarından birkaç önemli not:
Genç yaşına karşın uzun yıllardır rap müzikle uğraşan ´sinemamuzik.com´ okuru Emre Onaran sitemiz için rap şarkı yazdı. Yapıtını arkadaşı Uygar´la (Ragyu) birlikte seslendiren Emre Onaran´ın (Sürgün) videosu fotoğrafı tıklayınca:
Esra İçöz ile İhsan Güvenç, müzik tarihimizde iz bırakmış eserleri bugün 20.30'da TRT Müzik'te yayınlanacak Senin Şarkın programında icra ediyor...
Naz Koçaş, best of'unu Stig'in şarkılarından yaptı:
İsmi Açık Hava Tiyatrosu; halkın ağzında Harbiye Açıkhava; kartvizitinde ise ‘Türkiye’nin Müzik Mabedi’ yazılı. Hem ülke, hem dünya kültür tarihinde bir Royal Albert Hall, Madison Square Garden, Olympia kadar önemli ve değerli bir amfitiyatro. Kent mimarisi için de önemli merkez. Batılı örneklerine benzer şekilde bir eğlence vadisinin ortasında bulunuyor. En üstte Hilton, biraz altında, günümüzde adı İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı olmuş meşhur Spor ve Sergi Sarayı, Açıkhava Tiyatrosu, Küçük Çiftlik Park lunaparkı ve ismi sürekli değişen stadyum…