ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ
Bu hafta İstanbul Film Festivali de başlıyor ama biz daha az sözü edilen bir festivale bakalım. Engelsiz Filmler Festivali, 2013 yılından beri düzenlenen, engelli bireylerin de film izleme deneyimini yaşayabilmelerini ve beraber film izlemenin mümkün olduğunu savunan bir festival. Filmleri sesli betimleme ve ayrıntılı altyazı seçenekleri ile sunarak tüm izleyicilere ulaştırmayı hedefliyor. Geçmiş yıllarda farklı illerde düzenlenen festival, bu yıl malum şartlar nedeniyle online olarak düzenleniyor. 12-18 Ekim arasında düzenlenecek olan festivalde filmler farklı sürelerde online gösterime açık olacak ve ücretsiz olarak gösterilecek. Festival programına, http://www.engelsizfestival.com/ adresinden erişmek mümkün. Gösterimler ise https://eff2020.muvi.com/tr adresinden yapılacak.
Festivalin bölümlerine kısaca bir göz atalım:
Engelsiz Yarışma:
Bu bölüm, önceki yıllarda genellikle vizyonda kaçırdıklarımızı yakalayalım diyebileceğimiz bir bölüm olurdu. Ama bu yıl yeni filmlerle eskiler arasında iyi bir denge kurulmuş. Programda, Kız Kardeşler ve Küçük Şeyler gibi geçen senenin en önemli filmlerinden ikisi var ama Bina gibi henüz vizyona girmemiş, Aether gibi çok kısıtlı vizyon şansı bulmuş iki film de yer alıyor. Bina, eksikleri olsa da ilginç bir distopya olarak dikkat çekiyordu. Aether ise Hasankeyf ile ilgili iyi eleştiriler almış bir belgesel. Maddenin Halleri de çok yeni bir belgesel. Hatta İstanbul Film Festivali ve Antalya Altın Portakal’da da yarışıyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde çekilen bu belgesel, pandemi döneminden önce çekilmiş olsa da bugünlerde izlenince ayrı bir anlam kazanıyor. Kameranın gözlemci konumunda olması ve hastanenin bizim hiç bilmediğimiz yerlerine girip çıkması, belgeseli ilginç kılıyor.
Dünyadan:
Bu bölümde iki ilginç film var. Bu Enfes Pasta! (Ce magnifique gâteau!), bir Afrika sömürgesinde geçen, farklı karakterlerin hikayelerini anlatan orta metraj bir stop-motion animasyon. İsa'nın Bedeni (Corpus Christi) ise, bir rahiple karıştırılan eski bir suçluyu konu alan bir Polonya filmi. Geçen yıl, en iyi uluslararası film kategorisinde Oscar’a da aday olmuştu. Ülkemizde gösterime girmemiş olduğunu da not olarak düşelim. Yanılmıyorsam online olarak da ilk gösterimi olacak.
Eski Normal:
Pandemi başladığından beri, sürekli olarak normal kavramını sorguluyoruz. Eski normale dönecek miyiz, peki eski normal o kadar iyi miydi? İşte festival bu bölümde, eski normali karşımıza getirerek, bunların değişmesi gerekip gerekmediğini sorguluyor. Bu bölüm, Beden, Hayvan, Şehir, Mekân ve Sanal Benlik olarak, beş alt başlığa ayrılmış durumda. Hayvan alt başlığındaki filmlerin ikisini de izleme fırsatı bulmuştum. Ülkemizdeki sokak köpeklerinin ve barınakların durumlarını inceleyen Köpek Filmi ve hayvanları sahiplenerek ne kadar doğru bir şey yaptığımızı, aslında onlara sokaklarda sağlıklı ve güvenli bir yaşama alanı sunmanın daha mı doğru olduğunu sorgulayan Cody: Zor Günlere Veda seçkinin önerebileceğim filmleri. Beden başlığı altındaki Şişmanlar Cephesi filmi de kendilerini şişman olarak tanımlamaktan çekinmeyen ve bundan utanmayan bir grup kadını anlatan ilginç bir belgesel.
Uzun Lafın Kısası:
Türkiye sinemasının geçen yıl içindeki önemli kısa filmlerinden bir seçki sunan bu bölümden özellikle, Cadı Üçlemesi 13+, İmparatorlukta Zor Bir Gün, Kelebek Adam ve Kulak Misafiri filmlerini önerebilirim.
Çocuklar İçin:
Bu bölüm hakkında çok fazla bir şey yazmaya gerek yok sanırım. Çocuklara yönelik animasyonlardan oluşan bir bölüm. Buradaki filmlerden sadece Kuş ve Balina’yı izledim ve beğendiğim bir kısa film oldu. İyi bir seçki olduğuna güveniyorum.
Ankara’dan etkinlikler:
- Fransız Kültür Merkezi, Sinema Kulübü: 10 Ekim Cumartesi günü, Comme des garçons isimli, Fransa’nın ilk kadın futbol takımını konu alan filmin gösterimi yapılacak. Aynı filmin 24 Ekim’de tekrarı da var.
- SinePoetika Film Festivali: Cermodern’de açıkhava sinemasında, 8-11 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan bu festivalde genellikle Türkiye sinemasının klasikleri var. Filmlerin bir kısmını sayalım: Susuz Yaz, Bereketli Topraklar Üzerinde, Ağır Roman, Anayurt Oteli, Bereketli Topraklar Üzerinde vs.
Haftaya görüşmek üzere.
HASAN NADİR DERİN