SİNEFİLDEN NOTLAR / HASAN NADİR DERİN

94. OSCAR ÖDÜLLERİ TAHMİNLERİ – BÖLÜM 1

20 Mart 2022 Pazar 12:39
SİNEFİLDEN NOTLAR / HASAN NADİR DERİN

Yine bir ödül sezonunun daha sonuna yaklaşıyoruz. Geçtiğimiz yıl, bir önceki yıla göre, kısmen daha normalleşmiş bir şekilde geçti. En azından Akademi’nin pandemi dönemine özel koyduğu kurallar, bu yıl devam ettirilmedi. Ödül töreninin de daha normalleşmiş şekilde gerçekleştirileceği görülüyor. Yine de konukların aşılarını tamamlamış olması ve test yaptırması beklenecek.
Ancak bu yıl, tartışma yaratan başka konular var. Son yıllarda sürekli olarak izlenme oranları düşen Oscar törenini canlandırmak için, akademinin sürekli olarak bir çözüm aradığını biliyorduk. Bu yıl, Twitter üzerinden oylanacak iki kategori ekleyerek, bunu sağlamaya çalışacaklar. “Hayranların Favorisi” ödülü, adı üzerinde, Twitter üzerinde, en çok oy alan filme verilecek. Diğer kategoride ise seyirciler, en fazla heyecanlandıkları, alkışladıkları sahneyi seçecekler. Ama bu kategori, sadece bu yıl ile sınırlı olmayacak, sinema tarihinden herhangi bir filme de oy verilebilecek. Bu iki kategori, Oscar’ın esas kategorileri arasına dahil olmasa da törende belli bir yer kaplayacak belli ki. Her ikisinde de Örümcek Adam sonucu çıkarsa, şaşırmam.

Bu senenin, asıl tartışma yaratan konusu ise, sekiz kategorideki ödüllerin (kısa animasyon, kısa belgesel, kısa kurmaca, kurgu, makyaj-saç, müzik, prodüksiyon tasarımı ve ses), canlı yayınlanacak tören öncesinde verileceğinin ama ödülün verildiği anın görüntülerinin canlı yayın sırasında yayınlanacağının açıklanması oldu. Akademi benzer bir kararı, 2019 yılında da almıştı ama sektör içinden gelen büyük tepki sonrası, vazgeçmişlerdi. Aslında bu yıl da çok benzer bir tepki var. Ancak bu kez akademi, bu kararından vazgeçecek gibi görünmüyor. Bakalım törende bununla ilgili bir gündem oluşacak mı?

Genel Oscar gündemi sonrası gelelim bu senenin tahminlerine. Yine geçen sene olduğu gibi, tahminlerimi iki ayrı bölüm halinde yapacağım. Vakit kaybetmeden, başlayalım.

Yardımcı Kadın Oyuncu:

Adaylar:
Ariana DeBose (West Side Story)
Aunjanue Ellis (King Richard)
Jessie Buckley (The Lost Daughter)
Judi Dench (Belfast)
Kirsten Dunst (The Power of the Dog)

Tartışmaya hiç gerek olmayan kategorilerden biriyle başlayalım. Ödül sezonunun başından beri, bu kategoride hem eleştirmen birlikleri, hem meslek birlikleri tek bir ismi işaret ediyordu: Ariana DeBose. West Side Story’de perdede her göründüğü anda filme damgasını vuran oyuncu, hakkıyla Oscar heykelciğini alacak. Başka herhangi bir ihtimal çok zor. Benim de kişisel olarak, bu seçime hiçbir itirazım yok ama Jessie Buckley kazanırsa, sevinir miyim? Sevinirim. Mümkün mü? İmkânsız.

Kim kazanır: Ariana DeBose (West Side Story)

 

Yardımcı Erkek Oyuncu:

Adaylar:
Ciarán Hinds (Belfast)
J.K. Simmons (Being the Ricardos)
Jesse Plemons (The Power of the Dog)
Kodi Smit-McPhee (The Power of the Dog)
Troy Kotsur (CODA)

Birkaç hafta önce, bu kategorideki tahminimi Kodi Smit-McPhee olarak açıklamıştım. Halen de adaylar arasındaki en iyi performansın onun olduğunu düşünüyorum. Ama son haftalarda verilen oyuncular birliği, BAFTA ve Critics' Choice ödülleri, dengeleri ciddi ölçüde değiştirdi. Bu ödüllerin tümünü kazanan Troy Kotsur, yarışın lideri haline geldi. Akademi üyeleri, diğer kategorilerde kendine yer bulması çok zor olan CODA’yı burada ödüllendirecek gibi gözüküyorlar. Hakkını yemeyelim, Troy Kotsur’un performansı da filmin en iyi unsurlarından biriydi zaten.

Kim kazanır: Troy Kotsur (CODA)

 

En İyi Özgün Senaryo:

Adaylar:
Belfast (Kenneth Branagh)
Don't Look Up (Adam McKay, David Sirota)
King Richard (Zach Baylin)
Licorice Pizza (Paul Thomas Anderson)
Verdens verste menneske / The Worst Person in the World (Eskil Vogt, Joachim Trier)

En iyi senaryo kategorilerinde akademi üyelerinin genellikle, “bu filmi çok seviyoruz ama en iyi filmi verecek kadar da değil” motivasyonu ile oy kullandıklarını düşünüyorum. Özgün ve uyarlama senaryo kategorilerindeki ödüllerden en az biri, bu tip filmlere gidiyor. Bu yıl, bu tanımı karşılayacak olan filmin Licorice Pizza ve Paul Thomas Anderson olduğunu düşünüyorum. Zaten bu yıl, uyarlama senaryo kategorisine göre daha zayıf gözüken bu kategorideki en iyi iki adaydan biri de o gibi gözüküyor gerçekten. Diğeri ise The Worst Person in the World. Hatta, bu film bir Amerikan filmi olsaydı, ödülü alırdı da diyebilirim. Halen, çok uzak ihtimal de olsa şansı var.

Kim kazanır: Licorice Pizza (Paul Thomas Anderson)

 

En İyi Uyarlama Senaryo:

Adaylar:
CODA (Sian Heder)
Doraibu mai kâ / Drive My Car (Ryûsuke Hamaguchi, Takamasa Oe)
Dune: Part One (Jon Spaihts, Denis Villeneuve, Eric Roth)
The Lost Daughter (Maggie Gyllenhaal)
The Power of the Dog (Jane Campion)

Uyarlama senaryo kategorisinde çok sağlam bir yılla karşı karşıyayız. CODA’nın seyirci dostu yaklaşımı sayesinde listeye girdiğini düşünebiliriz ama diğer adaylar, son derece iyi. Dune filmini düşününce, ilk akla gelen şeyin başarılı senaryosu olmadığı açık. O halde, onu da dışarı atalım. Geri kalan üç adaydan hangisi alırsa alsın itiraz etmem ama benim oyum, son yılların en iyi senaryolarından biri olduğunu düşündüğüm, Drive My Car’ın olurdu. Ama yine, bir Amerikan filmi olmama dezavantajı var. Maggie Gyllenhaal’un çok iyi bir yönetmen ve senaryo yazarı olduğunu ispatlayan The Lost Daughter, başka bir yılın favorisi olabilirdi ama görünen o ki, Jane Campion’ın Oscar gecesindeki zaferlerinden biri olacak.

Kim kazanır: The Power of the Dog (Jane Campion)

 

En İyi Prodüksiyon Tasarımı:

Adaylar:
Dune: Part One (Patrice Vermette, Zsuzsanna Sipos)
Nightmare Alley (Tamara Deverell, Shane Vieau)
The Power of the Dog (Grant Major, Amber Richards)
The Tragedy of Macbeth (Stefan Dechant, Nancy Haigh)
West Side Story (Adam Stockhausen, Rena DeAngelo)

Bu kategoride gösterişli dönem filmlerinin ödül aldıklarına çok sık rastlıyoruz. Elimizdeki beş adayın dördü de dönem filmi üstelik. Başka zaman olsa, bunlardan birinin kazanacağına kesin gözüyle bakabilirdik. Ama karşılarında hiç yabana atılmaması gereken, pek çok dalda aday olup, yönetmen adaylığını ıskalamış olan Dune var. Aslında göstergelere bakınca, kazanması gereken film de Dune gibi gözüküyor ama yine de akademinin, Nightmare Alley’deki başarılı işçiliğe kayıtsız kalamayacağını düşünüyorum. Filmleri izlemeden tahmin yapmış olsam, Dune derdim. Haksız çıkarsam, filmleri izlemeden yapılan tahminler daha doğru çıkıyor argümanımı desteklemiş olurum.

Kim kazanır: Nightmare Alley (Tamara Deverell, Shane Vieau)

 

En İyi Kostüm Tasarımı:

Adaylar:
Cruella (Jenny Beavan)
Cyrano (Massimo Cantini Parrini, Jacqueline Durran)
Dune: Part One (Jacqueline West, Bob Morgan)
Nightmare Alley (Luis Sequeira)
West Side Story (Paul Tazewell)

Tıpkı prodüksiyon tasarımı gibi, burada da elimizde dört dönem filmi ve Dune var. Adaylar arasında, bu kategorinin gediklilerinden Jacqueline Durran ve Jenny Beavan göze çarpıyor. Şöyle bir bakınca, her adayın kendisine göre avantajları var ama konusu doğrudan moda tasarımı ile ilgili olan ve bu nedenle görkemli ve yaratıcı tasarımlara daha çok yer açan Cruella ile kimse boy ölçüşebilecek gibi durmuyor.

Kim kazanır: Cruella (Jenny Beavan)

 

En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı:

Adaylar:
Coming 2 America (Michael Marino, Stacey Morris, Carla Farmer)
Cruella (Nadia Stacey, Naomi Donne, Julia Vernon)
Dune: Part One (Donald Mowat, Love Larson, Eva Von Bahr)
House of Gucci (Göran Lundström, AnnaCarin Lock, Frederic Aspiras)
The Eyes of Tammy Faye (Stephanie Ingram, Linda Dowds, Justin Raleigh)

Yine Dune ve dönem filmleri diyeceğim ama ortada bir de nereden çıktığı belli olmayan Coming 2 America var. Aslında, ödül sezonunda hiç adı geçmeyen bir filmi, burada aday ediyorsanız, demek ki makyaj ve saç tasarımı gerçekten iyi. Bu durumda ödülü alırsa da şaşırmam açıkçası ama akademi üyeleri bu kategoriyi, sevdikleri filmlere ödül kazandırmak için bir fırsat olarak değerlendiriyorlar genellikle. Bu durumda hiç sevilmeyen House of Gucci’yi geçelim. Cruella da kostüm Oscar’ında iddialı olduğuna göre elimizde Dune ve Tammy Faye kalıyor. Akademi Jessica Chastain’i sevdiğine göre, ona yapılan makyajı ve saçı da sevecektir diyorum.

Kim kazanır: The Eyes of Tammy Faye (Stephanie Ingram, Linda Dowds, Justin Raleigh)

 

En İyi Ses:

Adaylar:
Belfast (Denise Yarde, Simon Chase, James Mather, Niv Adiri)
Dune: Part One (Mac Ruth, Mark A. Mangini, Theo Green, Doug Hemphill, Ron Bartlett)
No Time to Die (Simon Hayes, Oliver Tarney, James Harrison, Paul Massey, Mark Taylor)
The Power of the Dog (Richard Flynn, Robert Mackenzie, Tara Webb)
West Side Story (Tod A. Maitland, Gary Rydstrom, Brian Chumney, Andy Nelson, Shawn Murphy)

Diğer kategorilerde Dune’a pek şans vermemiştim ama burada yerine koyacak başka bir alternatifim yok. Denis Villeneuve zaten her zaman ses tasarımına çok önem veren bir yönetmen. Dune da farklı bir örnek değil. Filmin en kolay Oscar zaferi olarak gibi duruyor.

Kim kazanır: Dune: Part One (Mac Ruth, Mark A. Mangini, Theo Green, Doug Hemphill, Ron Bartlett)

 

En İyi Görsel Efekt:

Adaylar:
Dune: Part One (Paul Lambert, Tristan Myles, Brian Connor, Gerd Nefzer)
Free Guy (Swen Gillberg, Bryan Grill, Nikos Kalaitzidis, Daniel Sudick)
No Time to Die (Charlie Noble, Joel Green, Jonathan Fawkner, Chris Corbould)
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (Christopher Townsend, Joe Farrell, Sean Noel Walker, Dan Oliver)
Spider-Man: No Way Home (Kelly Port, Chris Waegner, Scott Edelstein, Daniel Sudick)

Bu kategoride, tabii ki karşımızda büyük bütçeli gişe filmleri var. İki süper kahraman filmi, bir Bond filmi, bilgisayar oyunları dünyasında geçen bir film ve Dune. Aslında bilgisayar efektlerini en yoğun ve başarılı bir biçimde kullanan film, yapısı gereği Free Guy. Fakat aday olmakla yetinecek gibi duruyor. Shang-Chi’yi yeterince sevilmediği, No Time to Die’yı ise görsel efektlerini çok açık etmediği için eleyebiliriz. Bu durumda, bu kategori Dune ve Spider-Man arasında geçecek gibi gözüküyor. Dune’un şansı daha fazla olabilir ama ben yine içimdeki sesi dinleyerek, akademi üyeleri seyircileri yeniden sinemaya çekip, sinemalara pandemi bitti dedirten film olarak, Spider-Man’i ödüllendirme fırsatı bulunca kaçırmayacaklar diyorum.

Kim kazanır: Spider-Man: No Way Home (Kelly Port, Chris Waegner, Scott Edelstein, Daniel Sudick)

 

Haftaya, geri kalan kategorilerdeki tahminlerde görüşmek üzere.

 

HASAN NADİR DERİN

GALERİ


Diğer Yazılar