Profesyonel müziğe adım attığı Grup Bunalım’la 1969’da Taş Var Köpek Yok/Yeter Artık Kadın 45’liğini kaydetmiş ve 1970’de Kardaşlar’a geçmişti. Kardaşlar’da davulun yanında, askılı davul, bongo, darbuka, tumba gibi diğer vurmalıları da başarıyla kullanarak sounda büyük katkı yapmıştı.
3 Mart 1948’de İstanbul’da doğmuş ‘panço’ lakaplı Danışan, müziğe lise sıralarında başlamıştı. Yurdaer Doğulu Orkestrası’nda profesyonel olduktan sonra Kaygısızlar, Aydın Daruga 5'lisi, Kurtalan Ekspres, Moğollar, Dostlar, Marşandız, Erenler’de bas çalmış ve bulunduğu her oluşumda ağırlığını hissettirmişti.
25 Aralık 1952 Antalya doğumlu Cudi Koyuncu müziğe bağlama çalarak başlamıştı. Yıllar sonra Dostlar’a katılınca, aynı teknede cura ile bağlamayı bir araya getirerek grubun soundunda önemli değişiklikler gerçekleştirmişti. Koyuncu, ayrıca yaylı tambur, ıklığ, rebab da çalabiliyordu.
Pop yapmasına karşın, gönlündeki caz müziğini hiç ihmal etmemiş, altı yıl tromboncu ve solist olarak TRT Hafif Müzik Ve Caz Orkestrası’nda trombon çalmıştı. Fatih Erkoç, uluslararası standartlarda bir tromboncu olarak kabul görmüştü.
7 Ocak 1945'de, subay babasının görevi nedeniyle ailesinin bulunduğu Maraş'ta doğmuş, çocukluğu Karagümrük'te, gençliği Kadıköy'de geçmişti. 1967’de Selçuk Alagöz Orkestrası'na katılmıştı. Kısa süre sonra da 12 Aralık 1967'de Cahit Berkay, Haluk Kunt, Murat Ses ve Aziz Azmet'le Moğollar'ı kurmuştu.
Avrupa’da çeşitli orkestralarda da bas çalan Abadan, 1977’de Ankara Belediyesi Kent Orkestrası’na aranjör basçı olarak girmiş ve 1981’de ayrılarak İstanbul’a yerleşmişti. 1982’de kendi orkestrasını ve vokal grubunu kurarak sahneyi bırakana kadar çalışmalarda bulundu, filmlere müzik yazdı, plaklar üretti.
Genç kuşağın en yetenekli, tekniği kuvvetli davulcularından olarak stüdyo çalışmalarının aranan ismi haline gelmişti ve Şebnem Ferah'ın ‘Artık Kısa Cümleler Kuruyorum’ albümünde de bazı parçaları çalmıştı. Yeniden Kurban grubuna dönen Gürpınar, Doksanlı yıllardan başlayarak, sahnedeki duruşu, sempatikliği ve üretkenliğiyle İstanbul’un rock hayatına damga vuran davulculardan biri olmuştu.
Şevket Uğurluer 1938’de İstanbul’da dünyaya gelmişti. Enstrüman çalan anne ve babasının desteğiyle ilkokul çağlarında mandolin ile akordeona başlamış; piyanoyu da yalnız başına öğrenmişti. Yeteneği sonucu küçük yaşta Erdoğan Çaplı’nın yanında profesyonel olmuş Uğurluer, bir süre Vasfi Uçaroğlu, Müfit Kiper gibi isimlerin orkestralarında çaldıktan sonra 1963’te kendi orkestrasını kurmuştu.
45’likler çıkardıktan sonra, 1970’lerin ortalarından itibaren orkestrasıyla Altın Gitar ve Altın Kemanlar uzunçalarlarını yayınlamış Metin Alkanlı, bu yapıtlarda kulaklarda yer etmiş şarkıları pop tarzında yorumlamıştı.
1986’da Onlar (Sevingül Bahadır-Candan Erçetin) grubuyla birleşip, sözleri İlhan İrem’e, bestesi Melih Kibar’a ait Halley şarkısıyla Türkiye’yi Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil etmişler, Türkiye'nin o güne kadar aldığı en iyi derece dokuzunculukla dönmüşler, Onlar ile ortak albüm yayınlamışlardı. Bir başka ilginç olay daha yaşamış ve çok uluslu bir kola firmasının Türkiye reklamları için Tina Turner ile düet yapmıştı…
1947 Üsküdar doğumlu Aldoğan, Barok 6, Yurdaer Doğulu Orkestrası, Yalçın Ateş Orkestrası, Dinamitler, Damlalar ve Otobüs Yolcuları gibi çeşitli orkestralarda yer aldıktan sonra Kurtalan Ekspresi’ne katılmıştı.
1971'de Yaratıklar grubuyla Toto Karaca’nın tiyatrosunda çalarken Cem Karaca tarafından Kardaşlar’a transfer edilmişti.Kardaşlar’ın Ersen’le birleştiği dönemde kendini göstererek birçok parçanın düzenlemesini yazmıştı. Hiç eğitim almadan kendi kendine yetişmiş bir müzisyen olarak Çökertme, Çakmağı Çak, Metelik adlı parçalardaki gitar performansı şaşırtıcı derecede üst düzeydeydi.
Beş yaşında piyanoya müziğe başlayan, konservatuar eğitimi gören, burnu ve çenesiyle org çalmasıyla ünlenen Rıza Silahlıpoda (1946 İstanbul doğumlu) profesyonelliğe adım attığı ve üç yıl çalıştığı Yurdaer Doğulu Orkestrası’ndan ayrıldıktan sonra kendi orkestrasını kurmuştu. Orkestra ilk olarak onlara Ritm 68 adını veren Sadri Alışık’a sahne çalışmalarında eşlik etti.
Türkiye Müzisyenler Sendikası’ndan Muammer Yeşil, Yugoslavya’nın başkenti Belgrad’da 1-2 Eylül 1964 tarihlerinde düzenlenecek Balkan Melodileri Festivali’nde Türkiye’yi temsil edecek Milli Orkestra’ya Müfit Kiper Orkestrası’nın davulcusu Vasfi Uçaroğlu’nu da davet etmiş, Milli Orkestra sıra dışı bir performansla birinciliği alarak ülkeye dönmüştü. Uçaroğlu aynı yıl Ankara’da orkestrasını yeniden kurmuş ve bu ekiple filmlerde de rol almıştı. 1965 yılının ‘Milli Orkestra’sında davul yine Vasfi Uçaroğlu’na emanet edilmişti…
1947 İzmir doğumlu olan ve ilkokul 4. sınıftayken piyano çalmaya başlayan Zafer Çotal, Ankara Devlet Konservatuarı’nda okumuştu. 17 yaşında İlhan Feyman Orkestrası’na giren, Yurdaer Doğulu ve Hasan Hür orkestralarında da çalışan Çotal, 1968’de arkadaşlarıyla ‘Lir 5’ adında bir grup kurmuştu. Birkaç ay bu isimle müzik yaptıktan sonra Yurdaer Doğulu’yla birlikte sahne almaya başlamıştı.
Anadolu Pop’un ikinci kuşağına mensup Sefa Ulaştır 3 Ocak 1956 Kastamonu doğumluydu. 11 yaşındayken Beybonlar orkestrasının davulculuğunu yapmış ve parlak performansıyla teşvik ödülü kazanmıştı. Bu orkestrayla 1969’da Gelin Ayşem/Nenni 45’liğini doldurduktan sonra, yine çok küçük yaşta, kardeşleriyle birlikte Selçuk Alagöz Orkestrası’na transfer olarak, bu ekipten ayrılmış Hüreller’in boşluğunu doldurmuştu.
1948 Ankara doğumlu Bora, on beş yaşında ‘Halk Evleri’nde davul çalmaya başlamıştı. 1972’de Özdemir Erdoğan Orkestrası’nda profesyonelliğe geçti ve vatani görevinin ardından 1974’te arkadaşı Oktay Aldoğan’ın ön ayak olmasıyla Kurtalan Ekspresi’ne katılmıştı. On beş günlük Edirdahan serüveni dışında, 1991’e dek Kurtalan Ekspres’te çalmıştı.
15 Mayıs 1946 doğumlu Oğuz Durukan, konservatuarda eğitim gördükten sonra 19 yaşında Ali Atasagun (solist, gitar), Uğur Dikmen (tuşlular), Asım Ekren’li (davul) kadroyla Ali Atasagun Dörtlüsü adı altında bir araya gelmişti. Klasik rock yapacak grupta bas gitarı çalacaktı.
Mavi Işıklar’la da çalışan Danga vatani görevinin ardından Moğollar’a girmişti. Cem Karaca’yla ortak müzik yapıldığı dönemde gruptan ayrılıp Kardaşlar’a katılmış, bir ara Edip Akbayram Dostlar’da da çalmıştı. Ayrıca, Kerem Güney’le çalışan Güneşin Sofrası ile Zorbeyler gruplarında da yer almış, yerli rock tarihine en sağlam tekniği olan davulculardan biri olarak geçmişti.
Kurtalan Ekspres’in ikinci kuşak üyelerinden olan Bahadır Akkuzu (3 Şubat 1955 İstanbul doğumlu) müziğe dokuz yaşında mandolin çalarak başlamıştı. 12 yaşında gitara geçti. İlk grubu Hoko Moko’yu 15 yaşında Gebze’de kurdu.
Kasım ayının sonuna geliyoruz… 2024 sinema sezonunun sona ermesine neredeyse bir aylık süre kaldı. Sezonun beğeni listelerini yavaş yavaş hazırlamak gerekli… Dördü yerli yapım olmak üzere toplam dokuz yeni filme ev sahipliği yapıyor 22 Kasım vizyonu! Pierre Morel’in yönettiği, başrolünü Kate Beckinsale’in üstlendiği aksiyon ‘Canary Black / Siyah Kanarya’ haftanın notlarımız arasında yer alan tek yenisi.
Çeyrek yüzyılı aşkın, başta pop olmak üzere müziğin tarihini tutan, radyo programları üreten, kitaplar, eleştiriler yazan, plaklar çalan Naim Dilmener bu uzun yürüyüşün Gazete Pazar ile Radikal adımlarında kaleme aldığı yazılarıyla, müzik serüvenimizden önemli ve değerli isimleri bizlerle paylaşıyor.
Ridley Scott’ın 2000 tarihli başyapıtı ‘Gladyatör’ün devamı ‘Gladyatör II’ Maximus’un oğlu Lucius’un, babası gibi Roma’nın yozlaşmış iktidarına karşı verdiği mücadeleyi ve gladyatörlükten halk kahramanına dönüşüm hikâyesini anlatıyor. Kadrosunda Paul Mescal, Pedro Pascal, Connie Nielsen, Joseph Quinn, Fred Hechinger gibi isimler olan filmde en dikkat çekici performans Makyavelist Macrinus karakterini canlandıran Denzel Washington’dan geliyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/16.11.2024)
Gündemdekilere ve vitrindekilere aldırmadan upuzun sinema tarihinden cımbızla seçilen hoş filmler, insan kokan öyküler, gözden kaçanlar, ıskalananlar, pamuklara sarılması gereken mütevazı başyapıtlar ve diğerleri Hilal Çetinder’in kaleminden Film Makarası’nda…
Bir önceki yazımızda, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun ve Kısa film yarışmalarındaki filmlerden bahsetmiştik. Bu hafta, Uluslararası Yarışma bölümündeki filmler ağırlıklı olmak üzere, festivaldeki diğer filmlere bakalım ve Altın Portakal izlenimlerimizi bitirelim. Festival izlenimlerimiz, biraz gecikmeli de olsa, Filmekimi ve Ankara Film Festivali ile devam edecek.
Birbirinden güzel eserlerin icra edildiği bir TRT klasiği "Akşam Sefası" programı, bugün 21.00'de TRT Müzik'te.
Yeni fotoğrafı görmek, müzikseverlerin beğenisinin ne kadar değiştiğini öğrenmek için yerli rockta ‘bütün zamanların en iyileri’ni sinemamuzik.com okurlarına ve müzik eleştirmenlerine sorduk. İlginç liste çıktı ortaya:
Her biri meslekte en az 20 yılı devirmiş müzik yazarlarımızın saptadığı yerli grupların ‘şeref tablosu’nda Moğollar, Bulutsuzluk Özlemi ile ‘orta yaş’a dayanmış akranlar mor ve ötesi ile Duman gözüküyor. Hemen enselerinde Kurtalan Ekspres ile Dervişan yer alıyor. Bir alt basamakta ise, az zamanda çok iş yapmış Hardal ve Mazhar Fuat Özkan bulunuyor. Aslında gözler Mazharlar’ı daha üstte arıyor da, ‘ticaret’in dozunu kaçırmak bazen böyle sonuçlara neden oluyor.
Sinemamuzik.com, bir çoğu Altın Portakal’da jürilik de yapmış sinema yazarlarına sordu: ‘Antalya Altın Portakallı en iyi film hangisi’?... Birinciler listesinde ‘kortej’e çıkan ve bütün zamanların Altın Portakal birincilerini değerlendiren 31 sinema yazarının katıldığı araştırmada, Zeki Ökten’in 1980 tarihli Sürü filmi 213 puan toplayarak birinciliği kazandı. Sürü’yü 204 puanla Muhsin Bey (Yavuz Turgul) ve 192 puanla Uzak (Nuri Bilge Ceylan) izledi.
Sinemamuzik.com sinema yazarlarına sordu: ‘İlk uzun filmini 21. yüzyılda çeken en iyi 10 yerli yönetmen kim?... 30 sinema yazarının katıldığı araştırmada bol ödüllü Emin Alper 195 puan toplayarak birinciliği kazandı. Alper’i 145 puanla Pelin Esmer ve 136 puanla Özcan Alper izledi. Emin Alper'i 27 sinema yazarı listesine alırken, Pelin Esmer’e 25, Özcan Alper’e 20 listede yer verildi. Bazı popüler isimler ön sıralarda yer alamadı.
Timur Selçuk'un Adam Sanat dergisinde yayınlanmış müzik yazılarının bir araya getirildiği Sana Dün Bir Tepeden Baktım Aziz Türkiye - Müzik Yazıları - 1 kitabı Eksik Parça Yayınları etiketiyle satışa çıktı. 256 sayfalık yapıt için Turgay Fişekçi şunları yazmış:
Türkiye´nin büyük kentlerinde yayında olan radyo kanallarının geniş listesi
Genç yaşına karşın uzun yıllardır rap müzikle uğraşan ´sinemamuzik.com´ okuru Emre Onaran sitemiz için şarkı yazdı. Yapıtını arkadaşı Uygar´la (Ragyu) birlikte seslendiren Emre Onaran´ın (Sürgün) videosu içeride:
Ünlü grupların kuruluş öyküleri, müzik serüvenleri yakından takip edilse de isimlerinin nasıl doğduğu ve koyulduğu pek bilinmez. Meraklısı için ilginç bir liste hazırladık:
Popüler orkestralar ile grupların Türkiye serüvenini ‘Günlerin İçinden Canım’ / 100 Yıllık Türkiye Popüler Orkestralar ve Gruplar Tarihi (1923-2022) adlı internet sitesinde anlattım.