SELÇUK BAŞAR (GİTAR)
13 Mart 1944 Ankara doğumlu olan Selçuk Başar, konservatuar eğitimi sırasında Mete ve Metinler adlı amatör toplulukta çalmaya başlamıştı. Profesyonel müziğe ise Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrası’nda adım attı. Kısa sürede gitardaki yeteneği kadar müzik bilgisi ve düzenlemeci tarafı da fark edilince aranan bir müzisyen haline gelmişti.
1968’de Yunanistan’da Apollonia Müzik Festivali’nde Ajda Pekkan’ın yorumladığı Özleyiş adlı bestesiyle dördüncü olan Başar, Durul Gence Beşlisi’nde de çaldıktan sonra kendi grubunu kurmaya karar vermişti.
Orkestraların çok tutulduğu dönemde, piyasada yeni yeni sivrilmeye başlayan yetenekli genç müzisyenlerle birlikte ‘efsanevi’ İstanbul Gelişim Orkestrası’nı (1970) kurmuştu Başar ve grup, gazinoların hala bir ‘müzikhol’ işlevi gördüğü günlerde ünlü solistlerle aynı sahneyi paylaşarak, plak kayıtları yaparak şöhrete ulaşmıştı.
Orkestra, kaliteli müziğin merkezi haline gelmişti; Batı’yla birlikte Doğu’yu da iyi özümseyen Başar ve arkadaşları yerli popa adeta sınıf atlatmışlardı. Piyano da çalan Selçuk Başar, piyasanın popüler taleplerini göz ardı etmeden, aralara serpiştirdiği sıra dışı işlerle sınırları zorlamayı her zaman hedef edinmişti.
70’lerin ikinci yarısında tanıştığımız Eurovision Şarkı Yarışması’nın en sadık yarışmacılarından biriydi Selçuk Başar. Kardeşi Uğur Başar’la birlikte sürekli bu yarışmaya beste göndererek, arabeske teslim olmuş piyasada popa eski gücünü kazandırmaya ve ülke dışına açılmaya çabalamıştı.
1984’de Beş Yıl Önce On Yıl Sonra’nın yorumladığı Halay adlı bestesiyle birinci olup TRT adına Lüksemburg’da yarışmıştı. İlginç koreografisi ve basit ritmik yapısıyla tam ‘Eurovision’luk bir çalışma olan beste, yarışmayı 12. sırada tamamlamıştı…
1980’de Gelişim Stüdyosu’nu açarak kardeşi Uğur Başar’la Türk popu için çok önemli işler yapmıştı. Stüdyo, o günlerin kurak ortamı içinde gerek pop çalışmalar gerekse reklam cıngılları alanında sıra dışı işlerin üretildiği merkez haline gelmişti. Ardından piyanist şantörler piyasayı istila edince grup dağılmış, Başar da tüm gücünü stüdyo işlerine vermişti…
İstanbul Gelişim de yeniden diriltilmeye çalışılmıştı ama Selçuk sağlık sorunları nedeniyle bu projede yer alamamıştı.
Bir süredir kanser tedavisi görüyordu ve ardında parlak bir kariyer bırakarak yerli pop tarihindeki benzersiz serüvenini noktalamıştı Selçuk Başar.