HEP BÖYLE KAL, CANA YAKIN
‘Arakçılar / Shoplifters (2018)’, Altın Palmiyeli bir film. Japon yönetmen Hirokazu Koreeda ‘Benim Babam, Benim Oğlum’da (Like Father Like Son, 2013) ya da ‘Kimse Farketmiyor’da (Nobody Knows, 2004) olduğu gibi, yaşadıklarının da etkisiyle belki, aile meselesine kafa yoruyor ve az çok benzer kulvarda, yine çok iyi bir hikaye anlatıyor.
Schibata ailesi, bir göz odada yaşayan çekirdekimsi aile. Anne, baba, iki çocuk, büyükanneden oluşan fakir ve mutlu bir aile... Yaptıklarına bakılırsa gururlu değil ama!
Schibata’lar, değil bütün mutlu ailelere, kimselere benzemezken Tolstoy’un “Mutlu aileler birbirine benzer,...” satırları geliyor akla.
Baba amele, iş bulursa tabii. Küçük oğluyla koordine, dükkanlardan bir şeyler aşırıyorlar. Evin kızı seks işçisi. Günahlı, ayıplı, yasaklı işler bittiğinde eve dönüp güle eğlene bir yuva kuruyorlar kendilerine, en hakikisinden; nice ol(a)mamış aileden daha çok olmuş halde... Soğukta sokakta kalmış küçük bir kız çocuğu da ekleniyor aileye. Önce garip geliyor bize, ama ailenin oluşum şeklini kavradığımızda tamamlanıyor her şey...
Kurbanı olmayan suçlarıyla ahlaki, hukuki, vicdani açıdan günahlara ve yasaklara bulanmış bu alternatif aile, hele ki sırlar da ortaya çıkınca, çok şeyi sorgulatıyor aslında. ‘Ailesini seçemez insan’ denir ya, ya seçerse, seçme şansı olursa? Ya kan bağı?
Ailenin hemen herkesçe tasvip edilmeyenleri üzerinden, toplumsal eleştirisini incelikle yapan bu iç burkan film, önyargılarımızla yüzleştiriyor bizi. Asla duygu sömürüsüne yeltenmiyor ama dokunaklı olmayı başarıyor.
Schibata ailesi (ve Hirokazu Koreeda), ‘hep böyle kal, hep cana yakın...’ HİLAL ÇETİNDER
Yönetmen: Hirokazu Koreeda
Senaryo: Hirokazu Koreeda
Oyuncular: Lily Franky, Sakura Ando, Mayu Matsuoka, Kirin Kiki
IMDB: 8