2 Aralık 1947’de doğdu. Müzik macerası 1965’de babalarının aldığı akordeonu kendi çabalarıyla öğrenerek ve diğer iki kardeşiyle sırayla çalarak başlamıştı. Zamanla gitarla davulu da öğrendi. 27 Kasım 1965’de kardeşi Haldun’la Kamer Düğün Salonu’nda ilk kez sahneye çıkmayı başarmış ve profesyonelliğe adım atmıştı. 1966’da kardeşleri ve arkadaşıyla İstanbul Dörtlüsü’nü kurdu.
İstanbul’da doğan Volkan Başaran akordeon, mızıka, flütten sonra 10 yaşında gitara geçti. Kabataş Erkek Lisesinde okurken okul orkestrasıyla Milliyet Liseler Arası Müzik Yarışması’nda başarılar elde etti. Lise 1’deyken profesyonel müziğe adım attı ve düğünlerde çalmaya başladı. Marmara üniversitesi müzik bölümünü kazandı ama sahne ve kayıtlar nedeniyle okulu sürdüremedi.
18 Haziran 1946’da İstanbul’da doğdu. Küçük yaşta müziğe merak sardı. Pendik Lisesi’nden ayrılıp 17 yaşında arkadaşlarıyla orkestra kurdu ve topluluğun gitaristi olarak düğün salonlarında, sinemalarda popüler müzikleri çaldı, dans müziği yaptı. 1967'de askere gitti ve orduevinde müzik yapmaya devam etti. Vatani görev sonrası Ankara’ya yerleşti. Cemil Başargan Orkestrası’na katıldı. Müzik dersleri aldı ve kendi adına orkestra kurdu.
9 Kasım 1940’da İstanbul’da doğdu. Profesyonel müziğe 1964’te Özdemir Erdoğan Orkestrası’nda davul çalarak başladı. Dans müziği yapan bu topluluğun ardından Ahit-Cahit Oben’in geçti ve gece kulüplerinde çalışmak istemeseler de maddi sorunlar nedeniyle sahnede Öztürk Serengil, Özdemir Erdoğan gibi isimlere eşlik ettiler.
12 Nisan 1957 İstanbul doğumlu İrfan Güney, müziğe mandolinle başlıyor. Ardından melodikaya geçiyor ve okul zamanı gitarı deniyor. Belediye Konservatuarı yarı zamanlı bölümünde bir süre piyano eğitimi görüyor. Devam etmiyor ve dışarıdan özel dersler alıyor. Çeşitli gruplarda gitar ve tuşluları çaldıktan sonra Tülay-Ozanlar’la çalışıyor, turnelere çıkıyor.
13 Eylül 1944’de Ankara’da doğdu. 1950’lerin ikinci yarısında Yalçınkaya Tümay, Mehmet Soyarslan, Nedim Demirelli ‘Şen Gençler’ adlı amatör grubu kurdu ve gençlik toplantılarında kontrbas çalmaya başladı. Uzun süre aynı kadroyla devam edildikten sonra vokalist Sadık Bütünley, piyanist İlker Dalyan, davulcu Batur Pere’yle üye sayısı arttı ve Kervansaray, Caddebostan Gazinosu gibi mekânlarda sahneye çıkıldı.
Yerli hafif müzik dünyası yeni yeni şekillenirken, sahnelerde yer alan az sayıdaki nefesliler çalgıcısı sık sık topluluk değiştiriyordu. Bunlardan flüt ve saksafon çalan Mustafa Toroslu, 1960’ların başında Erol Büyükburç’la çalışmaya başladı ve ardından Kentet Dogo’da tenor saksafon çaldı.
1960’da İstanbul Hasköy’de doğdu. 1974’te gitara başladı. Lisede okulu bırakarak tamamen müziğe yöneldi. Bir dönem sokaklarda çaldıktan sonra birçok grupta yer aldı. Kısa sürede rock camiasında sağlam tekniğiyle dikkat çekti ve 1982’de Devil grubuna girdi.
1942’de İstanbul’da doğdu. Somer Soyata ve Arkadaşları grubunun 1960 kadrosunda Erkut Taçkın (gitar, vokal), Güngör Yücel (vokal), Özden Ulugün (gitar), Ersin Yüce (elektro gitar, vokal), Gürkan Bilgütay (saksafon), Erkan Gürsal (elektro org ve piyano), Yalçın Ateş’le birlikte davulda yer aldı.
Oğuz Kayhan, Barış Manço’nun Kafadarlar’ın ardından 1961’in yaz aylarında Galatasaray Lisesi’nde kurduğu ikinci grubu Barış Manço-Harmoniler’le dikkat çekti. Yavuz Beşorak (piyano), Rıza Omayer (gitar), Emre Gönenç (gitar), Fikret Zolan (davul), Oğuz Kayhan (saksafon), Barış Manço’dan (vokal, piyano) oluşan ekip konserlerle tanınmaya başlamıştı.
Müzik hayatına 1957’de şarkı söyleyerek adım atan, org da çalan Yılkut Tezcan 70’lerin başında Önder Altuğ (tenor sax), Gökçen Taşkıran (gitar, vokal), Yusuf Donat (bas gitar), Saffet Diler’le (davul) ‘Yılkut Tezcan 5’i kurdu. Orkestra gazinolarda program yaptı ve stüdyoya da girerek dans 45’likleri yayınladı.
1969’da Çanakkale’de doğdu. İstanbul’da üniversite sıralarında Aralık 1992’de Ertan Kızıltan (vokal), Orhan Yolsal (gitar), Çetin Güney (bas gitar), Soner Doğanca’yla (davul) Acil Servis grubunu kurdu. Devamında pop müzik piyasasına da adım attı ve Cem Karaca, Funda Arar, Kıraç, Sezen Aksu, Sertap Erener ve Ayşe Tütüncü gibi çok sayıda isimle çalıştı, albüm kayıtlarında yer aldı. Düş Sokağı Sakinleri’nden Murat Çelik ile sahne programları yaptı.
1944’te Ankara’da doğdu. İstanbul’da yüksek öğrenim görürken profesyonel müziğe adım attı ve akordeonuyla çeşitli topluluklarla müzik yaptı. Sahne çalışmaları sırasında taverna müziğini yakından tanıdı ve bu kulvarda ilerlemeye başladı. Kendi adına orkestra kurdu.
1922’de Romanya Silistre’de doğdu. Annesi ile babası keman çalıyordu. İlkokuldan sonra İstanbul’daki dayısının yanına gönderildi. Dayısının armağan ettiği akordeonla müziğe başladı. Pandeli Çitraz’dan solfej ve armoni dersleri aldı; Halkevi’nde amatör orkestra kurdu.
Astsubay olarak görev yaptığı orduda saksafon öğrendikten sonra mecburi hizmetini tamamlayıp profesyonel müzik piyasasına adım attı. 1953’te arkadaşı İsmet Sıral’ın Cüneyt Sermet’te kurduğu sextete alto saksafoncu olarak katıldı. Modern caz parçalarını, günün sevilen melodilerini çalıyorlardı. Çalıştıkları lokaller Türk müziği de talep edince repertuvara Anadolu folklorundan örnekler de koymuşlardı.
İstanbul’da doğan Nuri Irmak (Nurettin Irmak) ilkokul sonrası, 11 yaşında İstanbul Belediye Konservatuarı yatılı bölümüne girdi. Piyano, keman ve trombon eğitimi alan Nuri Irmak, okul sonrası profesyonel müzik dünyasına adım attı ve Kanat Gür Orkestrası, Ergun Tezer Orkestrası gibi topluluklarda çaldı.
Şubat 1939’da İstanbul’da doğdu. Konservatuarda piyano ve flüt dallarında eğitim gördü ve mezun oldu. Profesyonel müziğe 1964’te Müfit Kiper Orkestrası’nda piyano çalarak başladı. İstanbul Senfoni Orkestrası’nda da iki yıl flüt çalan sanatçı, devamında İlhan Feyman ve Kanat Gür orkestralarında çalıştı.
1932 doğumlu piyanist ve organist Erdoğan Soyalp sanat hayatına adına kurduğu orkestrada başladı. Devamında piyasanın aranan isimlerinden biri haline geldi ve Necdet Koyutürk, Nihat Baysal, Metronom, Muhittin Paydaş ve Lordları’nda çalışan Soyalp bir süre sonra orkestrasını yeniden toparladı.
1948’de Erzincan’da doğdu. Sanat hayatına 1967’de Haramiler’de saksafon çalarak başladı. Haramiler'le Altın Mikrofon Yarışması'nda dereceler alan Yorulmaz saksafonun yanında çeşitli dönemlerde davul da çaldı.
7 Mayıs 1976’da doğdu. 1989’da gitara başladı ve İngiliz Erkek Lisesi'ndeki okul orkestrasına katılıp birçok lisede konserlere çıktı. 1994’den itibaren farklı gruplarla müzik yaptı ve profesyonel oldu. 1995’te TÜYAP Müzik Fuarı’nda düzenlenen yarışmada En iyi Gitarist dalında birinciliği aldı.
2020 Mart ayından bu güne, artık hayatta olmayan canım ‘Sinema’ dergisindeki ‘Sinemadan Çıkmış İnsan’ adlı köşemde, geçmiş sayılarda yayınlanmış eski yazılarımı paylaştım. 5 Mart 2021’den itibarense, sinema salonları perdelerini açana dek, her yeni hafta, o tarihe ait eski ‘sinemadan çıkmış insan / vizyonda bu hafta köşeleri’ni sizlerle buluşturdum. Sizlere her hafta sinema tarihinden 5 klasik film önerdiğim ‘Önce Tavsiyeler’ adlı bölüm ve geçmiş vizyon haftalarını anımsadığımız ‘Tarihte Bu Hafta’ adlı bölümler devam edecek!... Ocak ayının son vizyon haftası, ikisi yerli yapım olmak üzere toplam altı yeni filme ev sahipliği yapıyor!
Çeyrek yüzyılı aşkın, başta pop olmak üzere müziğin tarihini tutan, radyo programları üreten, kitaplar, eleştiriler yazan, plaklar çalan Naim Dilmener bu uzun yürüyüşün Gazete Pazar ile Radikal adımlarında kaleme aldığı yazılarıyla, müzik serüvenimizden önemli ve değerli isimleri bizlerle paylaşıyor.
‘La La Land’in yönetmeni Damien Chazelle’in son çalışması ‘Babil’, 1920’lerin başında Hollywood’un ‘sessiz sinema’ döneminden sesli yapımlara geçiş sürecinde yaşanan dramların yanı sıra sektörün şatafatlı ve kaotik yapısına odaklanıyor. Filmde başrolleri Margot Robbie, Brad Pitt ve Diego Calva paylaşıyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/21.01.2023)
Gündemdekilere ve vitrindekilere aldırmadan upuzun sinema tarihinden cımbızla seçilen hoş filmler, insan kokan öyküler, gözden kaçanlar, ıskalananlar, pamuklara sarılması gereken mütevazı başyapıtlar ve diğerleri Hilal Çetinder’in kaleminden Film Makarası’nda…
Bu hafta yine vizyondan devam edelim. Yılın ilk haftalarının popüler korku ve komedi filmlerine, Çağan Irmak’ın beklenen seyirciye ulaşamayan yeni filmine bir göz atalım. Festival notlarını sevip takip eden okuyucularımız için, çok yakında yılın ilk festivaline de bakacağız diyelim.
Genç yeteneklerle teknede caz bugün 18.15'te TRT Müzik'te. Bu bölümde Dila Kalafatoğlu var.
Yeni fotoğrafı görmek, müzikseverlerin beğenisinin ne kadar değiştiğini öğrenmek için yerli rockta ‘bütün zamanların en iyileri’ni sinemamuzik.com okurlarına ve müzik eleştirmenlerine sorduk. İlginç liste çıktı ortaya:
Her biri meslekte en az 20 yılı devirmiş müzik yazarlarımızın saptadığı yerli grupların ‘şeref tablosu’nda Moğollar, Bulutsuzluk Özlemi ile ‘orta yaş’a dayanmış akranlar mor ve ötesi ile Duman gözüküyor. Hemen enselerinde Kurtalan Ekspres ile Dervişan yer alıyor. Bir alt basamakta ise, az zamanda çok iş yapmış Hardal ve Mazhar Fuat Özkan bulunuyor. Aslında gözler Mazharlar’ı daha üstte arıyor da, ‘ticaret’in dozunu kaçırmak bazen böyle sonuçlara neden oluyor.
Sinemamuzik.com, bir çoğu Altın Portakal’da jürilik de yapmış sinema yazarlarına sordu: ‘Antalya Altın Portakallı en iyi film hangisi’?... Birinciler listesinde ‘kortej’e çıkan ve bütün zamanların Altın Portakal birincilerini değerlendiren 31 sinema yazarının katıldığı araştırmada, Zeki Ökten’in 1980 tarihli Sürü filmi 213 puan toplayarak birinciliği kazandı. Sürü’yü 204 puanla Muhsin Bey (Yavuz Turgul) ve 192 puanla Uzak (Nuri Bilge Ceylan) izledi.
Sinemamuzik.com sinema yazarlarına sordu: ‘İlk uzun filmini 21. yüzyılda çeken en iyi 10 yerli yönetmen kim?... 30 sinema yazarının katıldığı araştırmada bol ödüllü Emin Alper 195 puan toplayarak birinciliği kazandı. Alper’i 145 puanla Pelin Esmer ve 136 puanla Özcan Alper izledi. Emin Alper'i 27 sinema yazarı listesine alırken, Pelin Esmer’e 25, Özcan Alper’e 20 listede yer verildi. Bazı popüler isimler ön sıralarda yer alamadı.
Yazar, araştırmacı, gazeteci Gökhan Akçura’nın yeni kitabı ‘Yıldızların Altında-Cumhuriyet Döneminde Türkiye’de Eğlence Yaşamı’ YapıKredi Yayınları etiketiyle satışa çıktı. Akçura’nın Osmanlı’nın son dönemine de sarkıp bugüne kadar incelediği eğlence tarihimizi, kültürümüzü, eğlenceden nasıl ve ne şekilde keyif aldığımızı ayrıntılarla yansıttığı yapıtı, sosyolojik saptamalar da içeriyor.
Türkiye´nin büyük kentlerinde yayında olan radyo kanallarının geniş listesi
Genç yaşına karşın uzun yıllardır rap müzikle uğraşan ´sinemamuzik.com´ okuru Emre Onaran sitemiz için şarkı yazdı. Yapıtını arkadaşı Uygar´la (Ragyu) birlikte seslendiren Emre Onaran´ın (Sürgün) videosu içeride:
Ünlü grupların kuruluş öyküleri, müzik serüvenleri yakından takip edilse de isimlerinin nasıl doğduğu ve koyulduğu pek bilinmez. Meraklısı için ilginç bir liste hazırladık: