1963’te İstanbul Vefa semtindeki arkadaşlarıyla Volkanlar Show Orkestrası’nı kurdu. Şehzadebaşı Kulüp Sineması’na başvurdular; filmlerden önce şovlar oluyordu. Her gün beş defa filmlerden önce sahneye çıkıyorlardı. Grupta üç solist vardı, Tuncer Dürüm Fransızca şarkılarla o yıllarda yeni başlayan türkü düzenlemelerini söylüyordu.
1966’da Gölcük'te doğdu. Irmak Çocuk Orkestrası'nda mandolin ile flüt çalmayı öğrendi. 1993’da Hollanda Rotterdam Konservatuarı'ndan davet aldı. 1996’da da Arif Mardin tarafından New York'a davet edildi. Erkan Oğur (gitar, perdesiz gitar, kopuz) ve İlkin Deniz’le (bas gitar) 1995’de İstanbul’da Telvin üçlüsünü kurdu. Telvin, tasavvufta halden hale geçmek ve renk değiştirmek anlamına geliyordu. Etnik vurmalılar ile nefeslilerin katkısıyla Anadolu kokan cazın peşinden gideceklerdi.
1970’da İstanbul’da doğdu. 1988’de Waiting For The China adıyla kurulan toplulukta Mehmet Gencer (davul), Tarkan Mumkale (gitar), Ömer Ahunbay (vokal), Cem Özkan’la (bas gitar) new wave yaptı ve China Band’e dönüşen grupla genellikle Taksim mekanlarında çalarak üstün sahne performansıyla dikkat çekti.
Kasım 1951’de İstanbul’da doğdu. Küçük yaşta gitar çalmaya başladı. Milliyet Liseler Arası Hafif Batı Müziği Yarışması’nda Mehmet Sağıroğlu (bas gitar), Stephan Umutyan (gitar), Cin Kapancı (vokal), İhsan Uysal (davul), Ajlan Kartoğlu (vokal) ile Saint Joseph Koleji’ni temsil eden Yurtsever daha o günlerde tekniğiyle Kadıköy müzik camiasında dikkat çekmişti.
1976’da İstanbul’da doğdu. İlkokuldan sonra Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı'na girdi, Aycan Teztel’in trombon sınıfında eğitim gördü. İstanbul Trombon Topluluğu’na katıldı ve konserlerde yer aldı.
7 Mayıs 1928’de İzmir’de doğdu. Ortaokulda Madam Clara ve Selahattin Berksoy’dan piyano dersleri aldı. 1946’da Ankara Devyet Konservatuarı kompozisyon bölümüne girdi. Bir süre sonra okulu bıraktı ve Cemal Reşit Rey ile Ferdi Statzer’in öğrencisi oldu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okurken müzik piyasasına girdi ve orkestralarda çalışmaya başladı. Erol Büyükburç ile Ayten Alpman’ın topluluklarında yer aldı.
Eskişehir’de doğdu. Ailesinde müzisyenler vardı. Müzik hayatına dokuz yaşında başladı ve Anadolu Üniversitesi’nin açtığı çocuk korosunda yer aldı. 11 yaşında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda yarı zamanlı piyano eğitimine yazıldı. 1993’te de Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı trombon bölümüne girdi.
25 Nisan 1959’da Kırklareli'de yedi kardeşin en küçüğü olarak doğdu. Ailede müzisyenler vardı babası davul çalıyordu. Vurmalı aletlere merak sardı. Bir dönem Kırklareli’deki orkestralarda davulcu olarak yer aldı. İstanbul Belediye Konservatuarı’nda bir dönem eğitim gördü ama bitiremedi. Askerlik görevinden sonra İsviçre’ye gitti.
Türkiye orkestralar tarihinin kilometre taşı isimlerinden Nihat Esengin 1908’de İstanbul’da doğdu. Klasik müzik eğitimi aldı. 1925’te Riyaseticumhur Musiki Heyeti’ne girdi yeteneğiyle kısa sürede yükselmeyi başardı. 1938’de Bükreş’e davet edildi ve saksafonuyla özel konserler verdi.
İstanbul’da yetişen ilk kuşak gitaristlerindendi ve notlarda elektro gitarı ülkede çalan ilk kişi olarak adı geçiyordu. Abrak, müzik hayatına klasik mandolin çalarak başlamıştı. Telli sazlara olan yeteneği ailesinin dikkatini çekmişti. Okuluna devam ederken müzik faaliyetlerini de sürdürebilirdi…
1967’de İstanbul’da doğdu. Babası Ümit Eroğlu’nun müzik çalışmaları nedeni ile 7 yaşına kadar yurtdışında yaşadı. Üniversite eğitimin Bilkent Üniversitesi Müzik Fakültesi Kompozisyon bölümünde devam etti. 1990 Eurovision Şarkı Yarışması’nda Kayahan’ın grubunda yer alarak Yugoslavya’da Türkiye’yi temsil etti.
1971’de Almanya’da doğdu. 10 yaşında düğünlerde tef çalmaya başladı. Sonra gitara geçti. Türkiye’ye dönünce Yurdaer Doğulu Sanat Merkezi’nde ve Raffi Arslanyan’dan gitar dersleri aldı. Kendini hazır hissedince piyasaya girdi ve Akrep Nalan’la çalıştı. 1992’de Banu Kırbağ’ın orkestrasıyla konserlere çıktı.
1972’de İsrail’de doğdu. 1990’ların başında Şişli Terakki Lisesi’nde Kaan Tangöze’yle Fly grubunu kurdu. İkisi de Ankara Bilkent Üniversitesi'ni kazandı. Fly olan grup adını 1993'te Mad Madame olarak değiştirdiler. Sık sık Ankara'dan İstanbul’a gidip popüler mekanlarda grunge çaldılar. Yakup ve Kaan müzik eğitimi almak için 1994'te ABD Seattle’a gittiler ve okulun yanında grunge üzerine incelemelerde bulundular besteler yazdılar.
1959’da Samsun’da doğdu. İlkokulda mandoline başladı. İlkokul 3’te gitara geçti. Sonra tuşluları öğrendi.15 yaşında ilk grubunu kurdu. Lokallerde çaldı. Devamında Avusturya’ya yerleşti ve tiyatro oyunlarında çalmaya başladı. Dört yıl bu ülkede müzik yaptıktan sonra Türkiye’ye döndü. 1988’de ilk solo albümü Aşka Vaktimiz Yok’u yayınladı. Lokomotif grubuna girdi; tuşluların yanında şarkı da söyledi.
24 Temmuz 1969’da doğdu. Babası piyanist Yayla Heparı’ydı. O da piyano dersleri almaya başladı. Saint Benoit Fransız Lisesi'nden mezun olduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı piyano bölümünü bitirdi. Okul sırasında çeşitli gruplarda tuşluları üstlendi; ancak kalıcı oluşumlarda bulunamadı.
1968’de İstanbul’da doğdu. 11 yaşında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı'na girdi ve on yıl keman ile piyano eğitimi aldı. Bu süreçte 19 Mayıs İstanbul Gençlik ve Akdeniz Oda Müziği orkestralarında müzik yaptı. 1985’de İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'na Lüküs Hayat Opereti ile girdi. Kariyeri boyunca tiyatro oyunlarına müzikler yazdı.
1955’de İstanbul’da doğdu. Saint Benoit kolejinde okurken arkadaşlarıyla grup kurup gitar çaldı, şarkı söyledi. Ardından bas gitarı öğrendi. Öğrenim hayatını bırakıp profesyonel müzik dünyasına adım attı. 1975’te Seyhan Karabay, Nurhan Özcan (gitar), Akay Temiz’li (davul) son Kardaşlar kadrosunda bas gitar çaldı. Erkin Koray'ın 1977 tarihli Tutkusu albümünün kayıtlarında bulunan Kolçak 1978’de Ritm 68 Orkestrası’na girdi.
Lise yıllarında tanışmış, çeşitli gruplarda ve projelerde müzik yapmış Turan Sarıbay (vokal), Özgen Akçetin (gitar), Zafer İpek (gitar), Baran Bekiroğlu (bas gitar), Mehmet Demirdelen (davul) Ankara’da Ambulans’ı kurdu. Konserlerle lokal çalışmalarının yanında 2009’da albüm kayıtlarına başladılar. 2000’li yılların başında Spitney Beers adıyla bir araya gelen Mehmet Demirdelen (davul), Barış Ertunç (gitar), Cenk Turanlı (bas gitar), Melis Danişmend (vokal) barlarda cover çalarak devam etti.
24 Temmuz 1948’de doğdu. Asıl adı Tahir Nejat Özyılmazel’dir. 1964’te Altın Parmaklar Orkestrası’nda başladı. Karamürsel Amerikan Üssü’nde çaldılar. 1965’te Çizgiler’e katıldı. 1967’de Siluetler’de bas gitarı üstlendi. Aynı yıl İzmir’de Murat Ses, Aziz Azmet ve Aydın Daruga’yla Moğollar’ın kurucu kadrosunda yer aldı. Kısa süre sonra ayrıldı.
12 Ağustos 1972’de Adana’da doğdu. 13 yaşında gitara başladı ve kendi çabasıyla ilerletti. Ortaokul ve lisede gruplar kurdu, söz ve besteler yazdı. Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde öğrenim görürken 1990’da Pentagram grubuna gitarist olarak katıldı. Pentagram’la Trail Blazer albümünü tamamladıktan sonra Los Angeles'a giderek 1992'de Musicians Institute'da eğitime başladı.
Kasım’ın ortasındayız. Birçok şeyin ortasını çoktan geride bıraktık oysa… 35. Ankara Film Festivali’ni takip ediyorum. Neredeyse tümünde ben de vardım! Önce sinefil bir izleyici, ardından çok meraklı ve gönüllü bir takipçi ve nihayet profesyonel bir sinema yazarı olarak. Evim, ailem bu festival… Annemizi, ablamızı, festival başkanı İnci Demirkol’u, geçtiğimiz hafta festivalin açılışından bir gün önce yitirmiştik. Yürekte yer eden tarifi güç bir acı ile sürüyor hemen her şey… İnci’ye layık, son derece titiz ve iyi bir festival sürüyor... Dördü yerli yapım olmak üzere toplam beş yeni film merhaba diyor 15 Kasım vizyonuna!
Çeyrek yüzyılı aşkın, başta pop olmak üzere müziğin tarihini tutan, radyo programları üreten, kitaplar, eleştiriler yazan, plaklar çalan Naim Dilmener bu uzun yürüyüşün Gazete Pazar ile Radikal adımlarında kaleme aldığı yazılarıyla, müzik serüvenimizden önemli ve değerli isimleri bizlerle paylaşıyor.
Ridley Scott’ın 2000 tarihli başyapıtı ‘Gladyatör’ün devamı ‘Gladyatör II’ Maximus’un oğlu Lucius’un, babası gibi Roma’nın yozlaşmış iktidarına karşı verdiği mücadeleyi ve gladyatörlükten halk kahramanına dönüşüm hikâyesini anlatıyor. Kadrosunda Paul Mescal, Pedro Pascal, Connie Nielsen, Joseph Quinn, Fred Hechinger gibi isimler olan filmde en dikkat çekici performans Makyavelist Macrinus karakterini canlandıran Denzel Washington’dan geliyor. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/16.11.2024)
Gündemdekilere ve vitrindekilere aldırmadan upuzun sinema tarihinden cımbızla seçilen hoş filmler, insan kokan öyküler, gözden kaçanlar, ıskalananlar, pamuklara sarılması gereken mütevazı başyapıtlar ve diğerleri Hilal Çetinder’in kaleminden Film Makarası’nda…
Bir önceki yazımızda, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun ve Kısa film yarışmalarındaki filmlerden bahsetmiştik. Bu hafta, Uluslararası Yarışma bölümündeki filmler ağırlıklı olmak üzere, festivaldeki diğer filmlere bakalım ve Altın Portakal izlenimlerimizi bitirelim. Festival izlenimlerimiz, biraz gecikmeli de olsa, Filmekimi ve Ankara Film Festivali ile devam edecek.
Didem Dilara Duman Avar’ın sunumuyla eski eserler yeni yüzler tarafından bugün 19.00'da TRT Müzik'te ekranlara gelecek Saklı Sesler programında icra ediliyor...
Yeni fotoğrafı görmek, müzikseverlerin beğenisinin ne kadar değiştiğini öğrenmek için yerli rockta ‘bütün zamanların en iyileri’ni sinemamuzik.com okurlarına ve müzik eleştirmenlerine sorduk. İlginç liste çıktı ortaya:
Her biri meslekte en az 20 yılı devirmiş müzik yazarlarımızın saptadığı yerli grupların ‘şeref tablosu’nda Moğollar, Bulutsuzluk Özlemi ile ‘orta yaş’a dayanmış akranlar mor ve ötesi ile Duman gözüküyor. Hemen enselerinde Kurtalan Ekspres ile Dervişan yer alıyor. Bir alt basamakta ise, az zamanda çok iş yapmış Hardal ve Mazhar Fuat Özkan bulunuyor. Aslında gözler Mazharlar’ı daha üstte arıyor da, ‘ticaret’in dozunu kaçırmak bazen böyle sonuçlara neden oluyor.
Sinemamuzik.com, bir çoğu Altın Portakal’da jürilik de yapmış sinema yazarlarına sordu: ‘Antalya Altın Portakallı en iyi film hangisi’?... Birinciler listesinde ‘kortej’e çıkan ve bütün zamanların Altın Portakal birincilerini değerlendiren 31 sinema yazarının katıldığı araştırmada, Zeki Ökten’in 1980 tarihli Sürü filmi 213 puan toplayarak birinciliği kazandı. Sürü’yü 204 puanla Muhsin Bey (Yavuz Turgul) ve 192 puanla Uzak (Nuri Bilge Ceylan) izledi.
Sinemamuzik.com sinema yazarlarına sordu: ‘İlk uzun filmini 21. yüzyılda çeken en iyi 10 yerli yönetmen kim?... 30 sinema yazarının katıldığı araştırmada bol ödüllü Emin Alper 195 puan toplayarak birinciliği kazandı. Alper’i 145 puanla Pelin Esmer ve 136 puanla Özcan Alper izledi. Emin Alper'i 27 sinema yazarı listesine alırken, Pelin Esmer’e 25, Özcan Alper’e 20 listede yer verildi. Bazı popüler isimler ön sıralarda yer alamadı.
Timur Selçuk'un Adam Sanat dergisinde yayınlanmış müzik yazılarının bir araya getirildiği Sana Dün Bir Tepeden Baktım Aziz Türkiye - Müzik Yazıları - 1 kitabı Eksik Parça Yayınları etiketiyle satışa çıktı. 256 sayfalık yapıt için Turgay Fişekçi şunları yazmış:
Türkiye´nin büyük kentlerinde yayında olan radyo kanallarının geniş listesi
Genç yaşına karşın uzun yıllardır rap müzikle uğraşan ´sinemamuzik.com´ okuru Emre Onaran sitemiz için şarkı yazdı. Yapıtını arkadaşı Uygar´la (Ragyu) birlikte seslendiren Emre Onaran´ın (Sürgün) videosu içeride:
Ünlü grupların kuruluş öyküleri, müzik serüvenleri yakından takip edilse de isimlerinin nasıl doğduğu ve koyulduğu pek bilinmez. Meraklısı için ilginç bir liste hazırladık:
Popüler orkestralar ile grupların Türkiye serüvenini ‘Günlerin İçinden Canım’ / 100 Yıllık Türkiye Popüler Orkestralar ve Gruplar Tarihi (1923-2022) adlı internet sitesinde anlattım.