Judi Dench 86 yaşında ve tam 60 yıldır kamera karşısında. Görme zorlukları yaşasa da sinemayı bırakmamakta kararlı. İngiliz sinemasıyla tiyatrosunun en değerli oyuncularından olan Dench, ilerlemiş yaşına bağlı olarak görme sorunları yaşıyor ve kör olma tehlikesiyle karşı karşıya. Geçenlerde katıldığı bir söyleşide, üzerinde çalıştığı senaryoları, dostları Stephen Fry ile Hayley Mills’ın yardımıyla ezberlediğini, rollerine bu şekilde hazırlandığını anlattı ve ...
Yılın ilk röportajına da böyle “lezzetli” biri yakışırdı: Sosyal medyanın “Lezzet Abi”si, gazetemizin hem sinema hem de futbol eleştirmeni Uğur Vardan. “Bu ikisi aynı anda nasıl olur?” diye sormayın, çünkü baktığı, gördüğü her şeyden özenli kurgular hazırlayan bir “estetik koleksiyoncusu”. Sadece bunları değil, mimariyi, kedi sevgisini, keyifçiliği, sonsuz geyik enerjisini ve inanılmaz başlık bulma yeteneğini aynı potada eritebilmiş biri. Gün geçtikçe sayıları azalıyor. Böyle her konuda faydalanıp eğlenebileceğiniz insanlar her ekibe lazım. SAVAŞ ÖZBEY (HÜRRİYET/04.01.2021)
DenizBank ile Türkiye Sinema Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) iş birliğinde gerçekleşen 4. DenizBank İlk Senaryo İlk Film Yarışması programındaki “Senaryo Sohbetleri’nin konuğu yönetmen Ezel Akay’dı. Ünlü yönetmen, moderatörün sorduklarının yanı sıra sosyal medyadan ve YouTube üzerinden gelen soruları da yanıtladı.
Serdar Ateşer’in son albümü ‘İş İşten Geçer Geçmez Ordayım’ Kalan Müzik’ten çıktı. Meraklılarının yaklaşık 20 yıl beklediği bu çalışmada Leyla Tuna, Edip Cansever, Mehmet Budak, Murathan Mungan ve Meltem Ahıska imzalı dizeler Ateşer’e ait etkileyici bestelerle buluşuyor. ASLI ATASOY (BİRGÜN/22.09.2019)
Kız Kardeşler’in 69. Berlin Film Festivali’ndeki gösteriminden sonra Avrupa sinema çevrelerinin en fazla konuştuğu isimlerden biri haline gelen ve Batı medyasından da büyük ilgi gören Emin Alper ile yapılmış söyleşilerden derlediğimiz birkaç soru yanıtı aktarıyoruz.
İtalyanlar'ın önemli film festivallerinden Taormina Film Fest'e katılan Nicole Kidman basın toplantısı düzenleyip soruları yanıtladı. Fellini'den yeni dizisi Big Little Lies'a, Kubrick'ten Aquaman'e kadar merak edilenleri anlatan Kidman sinemadaki kadının rolünün artması gerektiğini de söyledi.
Disco müziğin babalarından sayılan Giorgio Moroder 78 yaşında ilk turnesine çıkmaya hazırlanıyor. A Celebration of the 80’s adı verilen turne 1 Nisan 2019’da Birmingham’dan başlayacak ve Avrupa’yı dolaşacak.
Selda Bağcan ´Yıllar evvel solcu ve komünist diye sevmezler demiştim, doğru. Ama dünyaca ünlü olduktan sonra sosyete de ister istemez bana kulak vermek zorunda kaldı´ dedi. Bugün olsa, Yaz Gazeteci şarkısını ´İş Bankası’na el koymak isteyenleri de yaz gazeteci şeklinde değiştireceğini ifade eden Bağcan, Posta Gazetesi´nden Oya Çınar´ın sorularını yanıtladı.
Yılın en büyük kültür-sanat olaylarından bir tanesi, 80’li, 90’lı yılların efsane gruplarından olan Mozaik’in, 25 sene sonra tekrar sahneye çıkması. Bununla beraber Progresif Rock’ın önemli temsilcilerinden Nekropsi de, Mehmet Güreli, Yeni Türkü, Bulutsuzluk Özlemi, Birsen Tezer, Hüsnü Arkan ve Fazıl Say da aynı etkinlikte sahneye çıkacak.Tüm bu sahneler Ada Müzik’in organize ettiği ‘Burada Müzik Var’ etkinliğinde 28 Eylül-7 Ekim tarihleri arasında Moda Kayıkhane’de gerçekleşecek. Biletlerin ‘buradamuzikvar.com’dan alınabileceği etkinlik öncesinde Ada Müzik’in sahibi Bülent Forta ile konuştuk. BURAK ABATAY (BİRGÜN/16.09.2018)
Mazlum Çimen, Sivas’ta babası Nesimi Çimen’le birlikte katledilenler anısına ‘Usta Malı’ adlı bir albüm çıkardı. Katliamın 25. yıldönümünde çıkardığı özel albümdeki 24 eseri, babasının cura ve bağlamasıyla seslendirdi. MİYASE İLKNUR (CUMHURİYET/02.07.2018)
Teoman, Koyu Antoloji´de eski şarkılarını yeniden yorumluyor. "Her şey kopkoyu olacak!" diyerek yola koyulan Teoman, albümü "Kalbimin karanlık tarafından yazıyorum ben. En sert, en kafası karışık, en ümitsiz, en inançsız, en korkak, en hatalı yerinden yazıyorum kalbimin" sözleriyle anlatıyor. DENİZ DURUKAN (gazeteduvar.com.tr)
‘What’s Next’ projesiyle 24. İstanbul Caz Festivali’nde sahneye çıkacak, ABD’de yaşayan çok yönlü müzik insanı Mehmet Ali Sanlıkol ile müzikal serüveni, son albümü ‘Resolution’, bundan sonraki hedefleri ve müzikte küreselleşme hakkında konuştuk... SEDAT ERGİN (HÜRRİYET/07.07.2017)
Athena üyeleriyle Caddebostan’da, müştemilattan çevirdikleri yeni stüdyolarında buluştum. Grup yeni albümlerinin kayıtlarını burada yapacak. Ve Athena tarihinde ilk kez gruba bir kadın müzisyen katılacak... 17 yıl aradan sonra Açıkhava konserine hazırlanan Athena’ya aklıma gelen her soruyu sordum. CENGİZ SEMERCİOĞLU (HÜRRİYET/04.06.2017)
Sihirli bir formül vermiyor bana Taner Öngür ama onun yerine geçebilecek değerlerden bahsediyor; “Egolarımız var elbet ama birbirimize duyduğumuz saygı her şeyin önünde. Bir de yıllarca yan yana üretmiş olmanın verdiği bir alışkanlık, onun konforu. Yapılmış olana ve tarihine saygı duyuyorsun. Sırrı nedir bilemiyorum ama uyumlu bir grup olduğumuz kesin” ALEV DOĞAN (ABC GAZETESİ/26.05.2017)
Geçen hafta Hürriyet Pazar’da yayımlanan ‘Türkiye’nin en iyi 100 albümü’ başlıklı dosya çok ses getirdi. Bu hafta; müzisyenlerden yorumculara, eleştirmenlerden prodüktörlere 100 kişilik jürinin seçkisinde ilk 10’a giren albümlerin hikâyelerini dinledik. GÜLİZ ARSLAN (HÜRRİYET/30.04.2017)
Bülent Ortaçgil, Birgün Gazetesi´nden Burak Abatay´la konuştu. Ortaçgil, kentlilik, şarkılarındaki politik unsurlar ve günümüzün tartışması anayasa değişikliğine kadar birçok konuda soruları cevapladı.
Kaleme aldığı bir yazı nedeniyle FETÖ lideri Fetullah Gülen’in, 17 yıl önce tazminat davası açtığı müziğin efsane ismi İlhan İrem, “En katı engizisyon döneminde bile sanatçılar korunmuş, toplumun gözbebeği olmuştur” dedi. GÖKMEN ULU (SÖZCÜ, 04.01/2017)
Siz değerli okuyucularla, henüz vizyon filmsiz kaldığı ilk günlerden bu yana, 2020 Mart ayından bu güne, artık hayatta olmayan canım ‘Sinema’ dergisindeki ‘Sinemadan Çıkmış İnsan’ adlı köşemde, geçmiş sayılarda yayınlanmış eski yazılarımı paylaşıyordum. Tam bir yıl geçti. 5 Mart 2021’den itibarense, sinema salonları perdelerini açana dek, her yeni hafta, o tarihe ait eski ‘sinemadan çıkmış insan / vizyonda bu hafta köşeleri’ sizlerle olacak/oluyor! Yani ‘tarihte bu haftaya’ bakacağız! Bu hafta yine eskiye, 16 Nisan 2010’a dönüyoruz ve tam tamına on bir yıl önce bugün vizyona ne girmiş, tekrar anımsıyoruz… Vizyon madem halen filmsiz, evlerdeyiz; her hafta naçizane iyi filmler ve diziler önermek isterim sizlere… ‘Önce Tavsiyeler’ adlı bu yeni bölüm, sizlere her hafta sinema tarihinden 5 klasik film ve popüler olsun olmasın; ‘Sinemadan Çıkmış İnsan’ın beğendiği ‘güncelleri’ öneriyor!
Çeyrek yüzyılı aşkın, başta pop olmak üzere müziğin tarihini tutan, radyo programları üreten, kitaplar, eleştiriler yazan, plaklar çalan Naim Dilmener bu uzun yürüyüşün Gazete Pazar ile Radikal adımlarında kaleme aldığı yazılarıyla, müzik serüvenimizden önemli ve değerli isimleri bizlerle paylaşıyor.
Yarın Dünya Şiir Günü. Biz de bu vesileyle karakterlerini gerçek ya da kurgusal şairlerden seçen, dizelerin ardındaki ruh ve bedenlerde dolaşan, lirik, hüzünlü, trajik ve şairane öyküler barındıran filmleri derledik. İşte dizelerin izini süren ve zihinlerde yer etmiş yabancı ve yerli yapımlar... UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/20.03.2021)
Gündemdekilere ve vitrindekilere aldırmadan upuzun sinema tarihinden cımbızla seçilen hoş filmler, insan kokan öyküler, gözden kaçanlar, ıskalananlar, pamuklara sarılması gereken mütevazı başyapıtlar ve diğerleri Hilal Çetinder’in kaleminden Film Makarası’nda…
Çevrimiçi olarak acaba hangi festivaller, hangi etkinlikler varmış diye araştırırken, geçtiğimiz hafta farklı bir etkinlik karşımıza çıktı. 7 Nisan Dünya Sağlık Günü kapsamında, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi tarafından gerçekleştirilen etkinlik, sağlık emekçilerinin hayatımızdaki rolünü daha iyi anladığımız bir yılı geride bıraktığımız için, çok daha ilgi çekiciydi. Ancak doğrudan covid salgını ile ilgili olan filmler henüz çok fazla olmadığı için, etkinliğin alt başlığı “Mülteciler/Göçmenler & Sağlık” olarak belirlenmiş. Etkinlik önümüzdeki yıllarda devam ederse, covid konusu da ele alınabilir.
'3 Derdim Var', salgın zamanlarında ortaya çıkan dertlere pansuman gibi. Müziğe sığınacaksak -ki bu şart- şahane bir kaçış noktası. Gelin, dinleyelim, çoğalalım ve bu şarkılara, türkülere eşlik edeceğimiz şahane bir Serap Yağız konserinin hayalini birlikte kuralım. MURAT MERİÇ (gazeteduvar.com.tr/21.03.2021)
Ramazan ayı boyunca, Klasik Türk müziğine ait makamların, İstanbul Radyosu sanatçılarının icrasıyla ekrana getirileceği program Fasıl Vakti bugün 19.45'de TRT Müzik'te.
Yeni fotoğrafı görmek, müzikseverlerin beğenisinin ne kadar değiştiğini öğrenmek için yerli rockta ‘bütün zamanların en iyileri’ni sinemamuzik.com okurlarına ve müzik eleştirmenlerine sorduk. İlginç liste çıktı ortaya:
Her biri meslekte en az 20 yılı devirmiş müzik yazarlarımızın saptadığı yerli grupların ‘şeref tablosu’nda Moğollar, Bulutsuzluk Özlemi ile ‘orta yaş’a dayanmış akranlar mor ve ötesi ile Duman gözüküyor. Hemen enselerinde Kurtalan Ekspres ile Dervişan yer alıyor. Bir alt basamakta ise, az zamanda çok iş yapmış Hardal ve Mazhar Fuat Özkan bulunuyor. Aslında gözler Mazharlar’ı daha üstte arıyor da, ‘ticaret’in dozunu kaçırmak bazen böyle sonuçlara neden oluyor.
Sinemamuzik.com, bir çoğu Altın Portakal’da jürilik de yapmış sinema yazarlarına sordu: ‘Antalya Altın Portakallı en iyi film hangisi’?... Birinciler listesinde ‘kortej’e çıkan ve bütün zamanların Altın Portakal birincilerini değerlendiren 31 sinema yazarının katıldığı araştırmada, Zeki Ökten’in 1980 tarihli Sürü filmi 213 puan toplayarak birinciliği kazandı. Sürü’yü 204 puanla Muhsin Bey (Yavuz Turgul) ve 192 puanla Uzak (Nuri Bilge Ceylan) izledi.
Sinemamuzik.com sinema yazarlarına sordu: ‘İlk uzun filmini 21. yüzyılda çeken en iyi 10 yerli yönetmen kim?... 30 sinema yazarının katıldığı araştırmada bol ödüllü Emin Alper 195 puan toplayarak birinciliği kazandı. Alper’i 145 puanla Pelin Esmer ve 136 puanla Özcan Alper izledi. Emin Alper'i 27 sinema yazarı listesine alırken, Pelin Esmer’e 25, Özcan Alper’e 20 listede yer verildi. Bazı popüler isimler ön sıralarda yer alamadı.
Bağlama sanatçısı ve besteci Boran Mert, yüksek lisans yaparken yazdıklarını Yeni Anlatım Olanaklarıyla Bağlama / Bağlamada Genişletilmiş Çalım Teknikleri Metodu adıyla kitapta bir araya getirdi. Kitap, bağlama çalgısının geniş olanaklarını inceleyerek bir metodoloji olarak müzikseverlere sunuyor ve bağlamadaki yeni arayışlara farklı kapılar açıyor. Kitabın künyesi:
Sinema festivallerde, yıl değerlendirmelerinde, yarışmalarda, ödül kazanmış isimlerin listeleri bir arada:
Türkiye´nin büyük kentlerinde yayında olan radyo kanallarının geniş listesi
Genç yaşına karşın uzun yıllardır rap müzikle uğraşan ´sinemamuzik.com´ okuru Emre Onaran sitemiz için şarkı yazdı. Yapıtını arkadaşı Uygar´la (Ragyu) birlikte seslendiren Emre Onaran´ın (Sürgün) videosu içeride:
Ünlü grupların kuruluş öyküleri, müzik serüvenleri yakından takip edilse de isimlerinin nasıl doğduğu ve koyulduğu pek bilinmez. Meraklısı için ilginç bir liste hazırladık: