İlk seslendirildiği dönemde ünü Mısır sınırlarına şarkı, 1960'da Mısırlı şarkıcı Bob Azzam'ın Fransa'da aynı şarkıyla büyük patlama yapmasıyla tüm dünyaya mal oluyor ve birçok farklı şarkıcı tarafından birçok dilde söyleniyor.
19. Sanremo Müzik Festivali; 1969 yarışması. 16 yaşındaki Nada (Malanina) adlı bir kız sahneye çıkıyor ve grubu The Rokes’le adı soğuk, kendisi sıcacık bir şarkı söylüyor: ‘Ma Che Freddo Fa’ (Amma Soğuk ha!)... Nada beşinci oluyor; ama şarkı herkesin dilinde. Müthiş çıkış yapıp tam bir milyon 45’lik (arka yüzü Una Rondine Bianca) satıyor. Türkiye’de de çok seviliyor, plağı basılıyor. Kamuran Akkor da Arkadaş Yok adıyla aranjmanını yapıyor.
Dönem aranjman devridir ve Sezen Cumhur Önal'ın sözlerini yazdığı, Turgut Dalar'ın düzenlemesini yaptığı Doğum Günün Kutlu Olsun'la (1969) listelere dönen Berkant, yine beğenilen bir iş sunmuştur müzikseverlere. Arka yüzünde Gel Güzelim Yavrum şarkısının bulunduğu 45'lik yılın en iyileri arasına girmiştir ve bir Samanyolu olmasa da Berkant deyince akla gelen ilk parçalardan olmuştur...
Anadolu’nun ritmiyle müziğini popa aktararak geniş kitleleri yakalayan, çizgisini sürdürebilmek için çok çabalayan Binboğa’nın başarısını es geçmeyen TRT, bu albümde yer alan, ayrıca 45’lik olarak da yayınlanan Birlik İçin Elele adlı bestesini, ‘1977’ diye değiştirerek yılbaşı kutlamalarının jenerik parçası olarak seçmişti...
Birçok ‘ilk’e imza atar Büyükburç; 1961’de, dört yabancı parçayı plağa okumasını öneren Odeon şirketinin yöneticileriyle tartışa tartışa istediğini kabul ettirir ve İngilizce sözlerle yazdığı ilk yerli pop müziği bestesi Little Lucy’nin taşplak halinde piyasaya sürülmesini sağlar. Radyodan yayımlanan Little Lucy yepyeni bir sayfa açmış, bir Türk bestecinin elinden çıkmış bu yapıt gençleri heyecanlandırırken müzisyenleri de cesaretlendirmiştir.
Sözü-müziği Atasoy'a ait Kurtulamazsın, kısa sürede hit haline gelmiş ve radyo cıngıllarında kullanılmıştı. Atasoy 70'lerle, Seksenli yılların ilk yarısında çok sayıda iyi pop şarkı üreterek listelerin üst sıralarında kalmayı başarmıştı.
Bazı Hollandalı gruplar Türkiye'ye gelmiş, konserler vermişti. Bunlardan biri de, 1968'de kurulmuş Dizzy Man's Band'di. Grup, çok sevdiğini söylediği Türkiye için 'Turkey Turkey' '1976) adında 'turistik' bir şarkı yapmıştı. Bizim şarkılardan tutam tutam izler taşıyordu Turkey Turkey...
Bu plak, Philips firmasının yaş günü şerefine üretilir ve Türkiye'den firmayla Çalışan bu üç isim seçilmiştir: Vokalde çok ileriye gitmiş Modern Folk Üçlüsü, yerli popun tazecik ismi Nilüfer ve ustalaşmış Tanju Okan...
Yıl 1975'ti. B yüzüne Piranha şarkısının koyulduğu Ramaya 45'liği bizde de aynı günlerde piyasaya çıkarken, TRT'nin sevimli çizgi film dizisi Vikingler'e 'Haftaya, buluşalım, haftaya...' şeklinde uyarlanıp çocukların da 1 numaralı gözdesi olmuştu.
1974’te Toplu İğne Şarkı Yarışması’na Yanımda Sen Olmayınca adlı besteyle katılan ve aynı yıl evlenen ikilinin 1975 tarihli Gençlik Başımda Duman/Eski Çamlar Bardak Oldu 45’liği, yerli popta adeta olay yarattı. Tek kanallı TRT televizyonunda sık sık gözüken Güzin ile Baha’nın sempatik ateş böceği dansının yardımıyla dillere dolanan bu parça, o gün bugün en sevilen yerli pop şarkılarından biri olacaktı.
Arayışların deneysel havasını yitirdiğini ve ticarete kaydığını iddia edip Moğollar’dan ayrılan Murat Ses yeni grubu Ağrı Dağı Efsanesi'yle kaydettiği progressive rock örneği Fasulye Dişli Adam’ı (B yüzü geleneksel türkünün yorumu Dağ Çiçekleri) 1976’da solo 45’lik olarak yayımlamıştı. 18 Şubat 1976 tarihli Hey dergisinde Fasulye Dişli Adam’ın öyküsünü şöyle anlatmıştı:
Beş yaşında piyanoya başlayan, konservatuar eğitimi gören, burnu ve çenesiyle org çalmasıyla ünlenmiş Rıza Silahlıpoda (1946 İstanbul doğumlu) tarafından 1968 yılında kurulan Ritm 68 Orkestrası, kısa sürede popüler topluluklardan biri haline gelmiş, 1976’da çok sevilmiş ve birçok Yeşilçam filminde kullanılmış Silahlıpoda’nın enstrümantal bestesi 24 Saat ile yine Silahlıpoda ile Oğuz Kutmandu’nun seslendirdiği Seni Unuttum Sanma'yı (Hasta Luego’nun aranjmanı) 45’likte bir araya getirmişti.
Tek yumurta ikizi Meral ile Zuhal (doğum 16.11.1947), ticaret lisesini bitirdikten sonra bankacılık sektöründe çalıştı. 70’lerin ortalarında tesadüf eseri ‘İkizler’ adıyla müzik dünyasına giriş yaptı. Sonra Meral ile Zuhal ismiyle yollarına devam eden kardeşler kısa sürede üne kavuştu.
Eurovision Şarkı Yarışması’nın ilk Türkiye finaline Attila Özdemiroğlu bestesi Delisin’le katılan Cici Kızlar büyük başarı göstererek Semiha Yankı’yla birinciliği paylaşmıştı. Final gecesi sahnede noterin uzattığı iki zarftan birini çeken Bilgen Bengü’nün elindeki zarf boş çıkınca Semiha Yankı, Seninle Bir Dakika’yla İsveç’teki 1975 Eurovision finalinde Türkiye’yi temsil etme hakkını kazanmıştı.
Programın şarkıcı sunucularından Mina'nın, program orkestrasının şefi Alberto Lupo ile yaptığı bu düet bütün zamanların en sevilen 'hafif müzik' şarkılarından biri seçilmiş, bizde de Ajda Pekkan tarafından Palavra Palavra adıyla plağa okunmuştu.
Anadolu popun klasik kadroları içinde yer almasa da doğru bildiği yolda, akrabalarının desteğiyle çok renkli işler üreterek müzik tarihimizde ayrıksı bir yer edinen Selçuk Alagöz (4 Ağustos 1944 İstanbul doğumlu), kız kardeşi Rana’nın da vokal desteğiyle her dönem kabul gören işlere imza atmıştı.
Roussos daha sonra solo çalışmalara yöneldi ve yine Akdeniz ile Yunan kokan parçalarla Avrupa'yla beraber ABD'de, Latin Amerika'da da şöhret oldu. Birçok hit parça üretti ve bunlardan çoğu Türkiye'de liste başı oldu. 1976 tarihli Far Away de bunlardan biriydi.
Bizde ise TRT, 1974 Dünya Futbol Şampiyonası'nın sinyal müziği olarak Popcorn'ı seçmişti ve şampiyonanın maskotları Tip Top'un ekranda gözüktüğünde fonda başlayan Popcorn seyircileri maçın havasına sokmayı hep becermişti...
İstanbul'daki İtalyan Kız Ortaokulu, 70'lerin ortasında yerli pop müziğe arka arkaya iki güzel ses armağan ediyor: Nilüfer ile Yeliz. Yeliz (Eker) 12 Aralık 1957 İstanbul doğumlu. Yeliz, İtalyan Kız Ortaokulu hazırlık sınıfındayken, aynı okulda ‘Orta 2’de okuyan Nilüfer, şarkı yarışmasında birinci olduktan sonra ilk 45’liğini yapıyor ve devamı geliyor.
1969’da doldurduğu ilk 45’liğinde Kara Toprak (A. Veysel) ile Bana Seni Gerek Seni (Yunus Emre) parçaları yer alır. Asıl patlamayı ise, Yoh Yoh adlı plakla gerçekleştirir. Parça çok tutulurken Afşar’ın yeni adı artık ‘Bayan Yoh Yoh’dur ve şarkıyı söylerken sahnede sergilediği teatral yorum beğenilmiştir. ‘Yoh yoh’ bölümlerinde boynunu kırması, çocuklar tarafından çok taklit edilir.
Müzik listelerinde Semicenk 'Geçiyor Zaman'la birinci, Dedüblüman 'Sana Güvenmiyorum'la ikinci, Mabel Matiz 'Dudaklarımdan Yıllarca Düşmeyecek'le 'le üçüncü oldu.
Türkiye´nin büyük kentlerinde yayında olan radyo kanallarının geniş listesi
Erkan Oğur uzun bir aradan sonra solo albümü Sakla'yı müzikseverlere sundu. Oğur'un kendi söz ve müziklerinin yanı sıra Pir Sultan Abdal, Hatayî, Nesimî, Yunus Emre, Kul Ahmet gibi halk ozanlarının yapıtlarını yorumladığı albüme genç müzisyen Merdan Güzelgün iki eserle konuk oldu. Füruzan Şimşek'in de dört yapıtının yer aldığı albümdeki düzenlemeleri Erkan Oğur yazdı.
James LaBrie, John Petrucci, John Myung, Jordan Rudess ile Mike Portnoy'dan oluşan Dream Theater, 2009 tarihli "Black Clouds & Silver Linings"'den 15 yıl sonra yeni albüm hazırladığını duyurdu: "Parasomnia". 7 Şubat 2025 tarihinde satışa çıkacak albümden ilk tekli olarak "Night Terror" şarkısını seçen Dream Theater, parçanın videoklibini internete koydu.
'Sanat Güneşi'miz Zeki Müren'in yorumlarından oluşan Best of Zeki Müren albümü 26 Aralık 2024 tarihinde AJS Müzik etiketiyle, uzunçalar formatında satışa sunuldu.
Bülent Ortaçgil pek önemsemese de en sevilen, hiç eskimeyen şarkılarından oldu Şık Latife. Belki diğerleri gibi derin mesajları ya da entelektüel tadı yoktu ama bir sinema filmi, videoklip gibi akıp gidiyordu gözler önünde kentli kadının yalnızlığı, mutsuzluğu, rutini. Kalabalıkların ortasında bir başına kalmış Şık Latife’nin öyküsü albümde hemen öne çıkmış, inci gibi işlenmiş düzenleme, akustik çalmalar bu hınzır mizahı başarıyla sarmalamıştı.
Yerli müzikte Lan ile Zeynep Bastık birinci, Reynmen 'Renklensin'le ikinci, Emre Fel Sana El Pençe Durmam'la üçüncü oldu.
Rock ve müzik tarihinde bugün neler yaşandı? İşte tarihin sayfalarından birkaç önemli not:
Genç yaşına karşın uzun yıllardır rap müzikle uğraşan ´sinemamuzik.com´ okuru Emre Onaran sitemiz için rap şarkı yazdı. Yapıtını arkadaşı Uygar´la (Ragyu) birlikte seslendiren Emre Onaran´ın (Sürgün) videosu fotoğrafı tıklayınca:
Göksel Baktagir, Çiğdem Gürdal ve Şennur Dinleyen'le ince sazın aşkı bugün 20.00'de TRT Müzik'te ekranlara gelecek Ahenk programında.
Naz Koçaş, best of'unu Stig'in şarkılarından yaptı:
İsmi Açık Hava Tiyatrosu; halkın ağzında Harbiye Açıkhava; kartvizitinde ise ‘Türkiye’nin Müzik Mabedi’ yazılı. Hem ülke, hem dünya kültür tarihinde bir Royal Albert Hall, Madison Square Garden, Olympia kadar önemli ve değerli bir amfitiyatro. Kent mimarisi için de önemli merkez. Batılı örneklerine benzer şekilde bir eğlence vadisinin ortasında bulunuyor. En üstte Hilton, biraz altında, günümüzde adı İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı olmuş meşhur Spor ve Sergi Sarayı, Açıkhava Tiyatrosu, Küçük Çiftlik Park lunaparkı ve ismi sürekli değişen stadyum…