TAKALAR GEÇİYOR ALLI YEŞİLLİ
Yapı ve Kredi Bankası’ nın, muhtelif zamanlarda çok az sayıda bastığı ve hiçbir şekilde satışa sunmayıp yalnızca ‘hatırlı’ müşterilerine gönderdiği albümleri nihayet makul şekilde dağıtıp satışa sunmaya başladı. Epeyce hoş şeyler çıktı bu paketten... Epeyce sürpriz, epeyce “Aaa, bunlar ne zaman yapılmıştı ki?” dedirtecek albüm...
Bunların arasında Modern Folk Üçlüsü’ nün de albümü var. Şu ara piyasaya verilmiş olan albüm, grubun ‘best of’ u niteliğinde. ‘Müziğimizde Bir Doğru Nota Öyküsü’ gibi oldukça iddialı bir ismi olan bu albümde grubun bildik şarkılarının büyük bir kısmı yer almakta. Bu albüm grubun tam otuzuncu yılına denk geldi. Yıllar ne çabuk geçmiş...
Modern Folk Üçlüsü; Doğan Canku, Selami Karaibrahimgil ve Ahmet Kurtaran tarafından 1969 yılının Temmuz ayında kuruldu... Türkiye Eurovision elemeleri için Nükhet Duru ve Ayşegül Aldinç ile yaptıkları bir - iki güç birliğini saymazsak, bu kadroları her zaman aynı kaldı... Grup, ilk dönemlerinde o devrin en önemli şarkıcılarından Esin Afşar’ a eşlik eder, Esin Afşar ile birlikte tam dört 45’ lik yapar. Sonra yolları ayrılır ve Modern Folk Üçlüsü, kendi adını taşıyan ilk plağını 1970 yılının Ocak ayında yayımlar. Ön yüzünde ‘Deriko’, arka yüzünde ‘Ali Paşa Ağıtı’ adlı şarkıların olduğu plak Balet firmasınca yayımlanır.
Plak, Anadolu Pop rüzgarlarının en sıkı estiği günlerde epeyce ses getirir. Plağın her iki yüzünde yer alan şarkılar çok sevilir ve zaten bir süre sonra da plağın ‘A’ ve ‘B’ yüzlerini, herkes karıştırmaya başlar. Bu ilk plaktan hemen sonra da (Nisan’ 70) grup Timur Selçuk ile birlikte ilk konserine çıkar, ilk sahne sınavını başarı ile verir. Böylelikle grup; “hem plakta hem sahnede çok iyiler” diye ünlenir, ‘En Çok Sevilen Topluluk’lar listelerinde başa tırmanır ve arada bir vermeye başladıkları konserlerin yanında, ‘Altın Raket’ adlı bir kulüpte çalışmaya başlarlar. Grubun gördüğü ilgi firmalarını da harekete geçirir ve ilk plağın üzerinden fazla bir zaman geçmemişken ikinci plakları yayımlanır, hem de mükemmel bir kapakla. ‘Sarhoş Oğlan / Leblebi’ adlı bu plak Türk popunun ender başvurduğu ‘üçlü’ bir kapak ile yayımlanır, üstelik çok fazla emek verildiği belli olan bir tasarım ve grafik çabası ile. Kapakta yer alan siyah – beyaz fotoğraf, daha sonra mektup yazıp ‘imzalı fotoğraf’ isteyen her hayrana gönderilen fotoğraf da olur. Bu plak da ilk plağın izinden gider, hatta daha fazlasını becerir ve listelerde ‘1 Numara’ olur. Arayı soğutmak istemeyen ve işi sıkı tutan Balet’ de derhal üçüncü plağın hazırlıklarına başlar ve bu sefer rengarenk bir kapak içinde ‘Tello / Su Gelir Ark Uyanır’ adlı plağı 1970 yılının Ekim ayında piyasaya verir. Bu plak da kimseyi yanıltmaz, çok sevilir çok satar . 1970 yılının bitimi ile birlikte bütün basın, geçmiş yılın ‘en iyileri’
ni seçme telaşına girer, ancak diğer kategorilerin aksine ‘Yılın En İyi Topluluğu’ bölümlerinde hiç zorlanmaz ve Modern Folk Üçlüsü, neredeyse bütün basının favori grubu olur. Başta ‘Hey’ ve ‘Ses’ olmak üzere, müzik konusunda ağırlığı olan bütün basın yılın topluluğu olarak Modern Folk Üçlüsü’ nü seçer. Kuruluşunun üzerinden ancak bir yılı aşkın bir zaman geçmiş olan grup; bu kısa süreye sığdırdığı birbirinden önemli üç 45’lik ve çok başarılı konserlerle en tepeye kurulmuştur artık, epeyce uzun bir zaman da orada kalır. 1971 yılında grup nihayet ilk albümünü yayımlar. Grubun ilk albümü ‘canlı’ kayıtlardan oluşur. Bu ilk albümde, ilk plaklarda yer alan şarkıların önemli bir bölümü yer alır. Üstelik epeyce sürpriz de vardır. ‘Bugün Ayın Üçüdür’ , ‘Gökte Yıldız Ay misun’ gibi Modern Folk Üçlüsü’ ne çok yakışmış Türküler de yer alır bu albümde. Grup dördüncü 45’liklerini hazırlama telaşına girmişken ilk ‘dağılma’ haberleri ile mücadele etmek zorunda kalır. Daha sonra da çok sık bir şekilde tekrarlanacak olan bu haberler elbette bir gerçeğe dayanmaz ama grubun üç üyesi de, basının bu haberlerle ilgili sorularını cevaplamak zorunda kalır. 1971 yılının Aralık ayında ‘Diley Diley Yar / Gelin Ayşe’ adlı plak yayımlanır, yine çok hoş bir kapak ve mükemmel bir grafikle.
40 YIL SONRA
1974 yılında, Modern Folk Üçlüsü; Türk Popu’ nun bütün devlerinin yaptığı gibi, o yıl ilk defa düzenlenecek olan Toplu İğne Şarkı Yarışması’ na katılmaya karar verir. Bu yarışmada ‘Dudilli’ adlı şarkılarını seslendirirler. Yarışmayı neredeyse Türk Popu için hiç bilinmedik bir isim olan Esmeray kazanır ‘Unutama Beni’ adlı şarkı ile. Modern Folk Üçlüsü de, yarışma parçalarını arkasına ‘Dözerem’ i katarak plak olarak piyasaya verir. Aynı yıl ikinci albümleri piyasaya çıkar. Ali Kocatepe’nin kurmuş olduğu 1 Numara’ dan çıkan ’40 Yıl Sonra’ adlı albüm, o güne kadar grubun uğradığı her durağı kucaklayan bir antoloji gibidir. Albümün ön yüzü; grubun 1973 yılı başlarında girdiği ikinci dönemecin izinden gider ve Türk Sanat Müziği şarkılarından oluşuyorken; ikinci yüz, ilk göz ağrısı Türkülere kucak açmıştı. Grup ilk hiti olan ‘Ali Paşa Ağıdı’nın yanına ‘Elif’ i , ‘ Gelin Ayşe’ yi de katmış ve bu daireyi Ergüder Yoldaş’ ın ‘Ali Veli’ adlı şarkısı ile tamamlamıştı. Grup, 1977 yılında üçüncü albümünü çıkarır piyasaya... Yine 1 Numara’ dan ve yine bir önceki albümle aynı formülle... Hem Türk Müziği, hem Halk Müziği... Hem anonim Türküler, hem de Refik Fersan, Erol Sayan hatta Hacı Arif Bey’ den şarkılar. Hem Bülent Ecevit’ ten ‘Takalar’ hem de Kemençeci Nikolaki Efendi’ den ‘Mahur Saz Semaisi’... Memlekette oldukça nisbi ‘demokrasi’ havalarının estiği günlerdi o günler. Yer gök havalara uçurulan ‘beyaz güvercin’lerle dolmuş, yılmadan yorulmadan “bir gün eninde sonunda demokrasi bize de uğrar “ diye umut etmekten vazgeçmemiş insanlar, bu sefer de ‘Karaoğlan’ın peşinden akın akın koşturur olmuştu. Bu nedenle ‘allı yeşilli’ geçen ‘Takalar’ herkesin ‘sevgi ve barış’ dileklerine eşlik etmiş, eksik kalanı da Kemençeci Nikolaki Efendi tamamlamaya çalışmıştı.
12 Eylül için son ziller çalmaktayken, grup, Türk popunun gelmiş geçmiş en önemli albümlerinden biri olacak olan ‘Pop’ albümünün hazırlıklarına başlar. Modern Folk Üçlüsü ve Ali Kocatepe baş başa vererek, artık boğazına kadar arabeske batmış Türk Popu’na son bir nefes vermeye çalışırlar. Albüm olabilecek en şansız bir dönemde yayımlanır, Ekim’ 80 de... Herkesin can derdine düştüğü; kimsenin, değil bir albümü, değil ‘pop’ u , müziğin herhangi bir çeşidini göremez olduğu o feci günlerde çıktı albüm... Ama hemen olmasa da, bir süre sonra, sağımızı solumuzu ölçüp biçebilecek bir noktaya geldikten sonra gördü gözlerimiz albümü... Özdemir Erdoğan, Mazhar Alanson, Melih Kibar, Cenk Taşkan ve Ali Kocatepe gibi önemli isimlerin bestelerine Ahmet Kurtaran ve Doğan Canku’nun besteleri eklenmişti bu albümde. İlaveten de güzeller güzeli ‘Ayrılık’... Bugün bile değerinden hiçbir şey kaybetmemiş bir albüm ‘Pop’... Pikaba koyup dinlediğinizde hiç bitmesin diyeceğiniz bir albüm... Türk Popu’ nun 90’ların başına kadar kış uykusuna yatmış olmasından , herkes gibi Modern Folk Üçlüsü de payını alır... Grup, yalnızca konserlerle var olmaya çalışır. Doğan Canku birkaç solo projeye imza atar. 90’ların gelişi ile birlikte grup yeniden hareketlenir ve Yapı Kredi için yazının girişinde sözünü ettiğimiz albümleri yapar.
Albüm şimdi piyasada. ‘Ali Paşa’ önderliğinde yola çıkmış grubun tam otuz yıllık bir süreye yaydıkları en önemli şarkılar elimizin altında artık. Dile kolay: Tam otuz yıl geçmiş ilk plaktan bugüne.
BULURSANIZ KAÇIRMAYIN
Deriko / Ali Paşa Ağıdı – Balet
Sarhoş Oğlan / Leblebi – Balet
Klasikler I / Ağlamak Geliyor İçimden – Polydor
Arkadaş Dur bekle / Kim Ayırdı Sevenleri (Nilüfer ve Tanju Okan ile birlikte) - Philips
Dostluğa Davet / Takalar (Nükhet Duru ile birlikte) – 1 Numara
40 Yıl Sonra – 1 Numara
Pop – 1 Numara
NAİM DİLMENER