NAİM DİLMENER'LE GEÇMİŞ ZAMANIN İZİNDE

BİR GÜN DÖNSE BANA

21 Eylül 2024 Cumartesi 11:37
NAİM DİLMENER'LE GEÇMİŞ ZAMANIN İZİNDE

Çoğu insan Gönül Yazar’ın ‘aranjman’ döneminden haberdar değildir. Türk Müziğinin bu gerçekten çok güçlü ve ünlü sesi, bir zamanlar (yani Türk ya da Halk müziğinin artık satmaz olduğu, bu nedenle de hem prodüktörlerin hem de plak firmalarının kendilerine bağlı şarkıcıları “İlle de ‘aranjman’ söyleyeceksiniz!” diye zorladığı zamanlar) birbirinden önemli, birbirinden renkli ‘pop’ plaklar yapmış ve (Nesrin Sipahi, Gönül Akkor ve İnci Çayırlı ile birlikte) bu alanın en büyük sürprizlerinden birini gerçekleştirmişti… Gönül Yazar’ın bu tür 45' likleri sayılamayacak kadar fazla. Sanatçının uzun bir süre birlikte çalıştığı Arya Plak, (“Sakın yanlış anlamayın ya da almayın!” der gibi) Yazar’ın plaklarını ‘45 Devirli Alaturka Eserler’ ve ‘45 Devirli Aranjmanlar’ olarak adlandırdığı iki ayrı seri halinde yayınlıyor ve pop ile alaturkanın farklı dinleyici ya da alıcısını daha işin başında uyarıyordu. Her iki seriden onlarca plak yayınlandı. Henüz bir plak (ya da 45’lik) rehberimiz yok ama böyle bir rehber için çaba harcayacak olanlar, iş Gönül Yazar bölümüne geldiğinde epeyce zorlanacak: Hem plakların sayısı fazla, hem de bu plaklar türlerine göre her zaman ‘bir bakışa’ ayrılamıyor. Bu ayrımı yapmakta oldukça titiz davranan Arya’nın aksine, Yazar’ın çalıştığı diğer plak firmaları (ki, sayıları epeyce fazla: Atlas, Televizyon, Regal, Istanbul, Kervan, Yavuz ve diğerleri) herhangi bir ayırıma gerek duymamış ve plakları, yalnızca birbirini takip eden seri numaraları ile yayınlamakla yetinmişler. Ama ister bizim buraların bir şarkısı ya da türküsü olsun, ister Batılı bir hava taşısın, ne söylediyse güzel söyledi Gönül Yazar. Güzel ve içten. Temiz ve samimi de. Bu çok küçük yaşta ‘ses kraliçesi’ seçilmiş olan (gerçekten) ‘taşbebek’, türü, çeşidi ya da biçimi ne olursa olsun şarkı söylemeyi her zaman çok sevdi; bu işi her zaman ciddiye aldı ve bu uğurda hep çok fazla çalıştı. Gecesini gündüzüne katacak kadar çok. Ama değdi, popüler müzik piyasamızın ikinci bir Gönül Yazar’ı yok işte; o bir tane ve Ossi ile Sony&BMG de Allahtan böyle düşünüyor da, Yazar’ın pop sayfası nihayet açılmış oldu. 

 

DİZ ÇÖKER AĞLARIZ

Ossi Müzik’in Sony&BMG ile ortak olarak yayınladığı “Bir Zamanlar…” serisinin ikincisi çıkana kadar, Yazar’ın bu zengin pop geçmişinin herhangi bir şarkısına ‘dijital’ olarak ulaşmak mümkün değildi. Neyse ki bu albüm sayesinde, Yazar’ın “Dönemez ki Bana” adlı şarkısı gün yüzü görebildi; dinleyebilir ve (çağ gereği elbette) mp3 yapabilir, ona buna gönderebilir hatta cep telefonumuzun zil sesi olarak ayarlayabiliriz artık. Ossi’nin bu dizisi ile yalnızca Gönül Yazar değil, epeyce başka isim ve şarkı da bu ‘yeni çağ’a nihayet (henüz kenarından köşesinden de olsa) bir şekilde tutunmuş olacaklar. “Dönemez ki Bana”nın sözleri Fikret Şeneş’in; Yazar ‘aranjman’ söylemekte ısrarlı (ve ciddi) olduğunu çalışmaya karar verdiği isimleri seçerken de bir kere daha göstermek istemiş olmalı. Şarkıcı, başlangıçtan itibaren Türk popunun en önemli isimleri ile işbirliği yaptı: Şeneş’in yanında  Fecri Ebcioðlu, Ülkü Aker; aranjör olarak Norayr Demirci, Esin Engin, Attila Özdemiroğlu... Ve çok önemli orkestralar eşlik etti bu 45' liklerde kendisine: Süheyl Denizci Orkestrası, Durul Gence 5' lisi, Üstün Poyraz Set, Doruk Onatkut Orkestrası ve diğerleri. 

Bu kadar hoş, bu kadar çok sevilmiş plak yapmış olmasına şaşmamalı; çok çalışılmış, çok emek verilmiş ve şöhretin arkasına sığınılıp “Ne yapsam satılır” mantığı güdülmemiş işler bunlar. Belki de bu nedenle hep farklı (o dönemler Avrupa' da çok yapılan ve dört şarkının yer aldığı  EP' lerden farklı olarak altı şarkının yer aldığı “Mini Long Play”i de ilk o denedi söz gelimi) olanı yapmayı düşündü ve yaptı… Gönül Yazar günümüzde hala televizyon kanallarının, özellikle magazin programlarının vazgeçilmez bir konuğu. Konuşuyor, gülüyor, lafını sakınmıyor, magazin muhabirleri ile kafa buluyor, eğleniyor, eğlendiriyor. Tam da (Marie Laforet’in “Mon Amour Mon Ami” adlı şarkısının Türkçe versiyonu olan) “Çapkın Kız”da dediği gibi: “Aşk yalan, inanmam, benim adım çapkın kız…” Evet ama o kadar değil: O gerçek anlamda bir star, her ne yaptıysa iyi yapmış çok güçlü bir star. Süper, mega, diva gibi eklere hiç ihtiyaç duymamış,şarkıların her şeyi zaten yeterince iyi anlatacağına inanmış, güvenmiş bir star. 


BULURSANIZ KAÇIRMAYIN

Gönül Yazar her ne yaptıysa
Gönül Akkor, Nesrin Sipahi ve İnci Çayırlı'nın  her şeyi
Ossi ve Sony&BMG’nin “Bir Zamanlar” serisi
Odeon’un, başta “Bak Bir Varmış…” olmak üzere bütün albümleri

 

SAKIN YAKLAŞMAYIN

Ahmet Sezgin, Orhan Şener ve Ayla Büyükataman’ın pop 45’likleri

 

KEŞKE OLSA

Gönül Yazar’dan, boydan boya pop bir albüm

NAİM DİLMENER



Diğer Yazılar