PARA HERKESİ BOZAR
PARA HERKESİ BOZAR
Servetini çalıp çırparak kazanan son derece zengin bir adam ölür ve ardından büyük bir miras kavgası başlar... Yıllar önce terk ettiği ailesiyle (karısı, oğlu ve kızı) gayri meşru oğulları bu kavganın içindedir. Mirası da kırılmayan bir kasanın içindedir. Mirasyediler kasanın giriş şifresini çözmek ve servete konmak için zorlu bir mücadeleye soyunur...
Murat Cemcir-Ahmet Kural ikilisinin başrollerinde olduğu, yönetmenliğini de (her zaman olduğu gibi) Selçuk Aydemir’in üstlendiği yeni bir komedi filmi ‘Baba Parası’. Öykünün anafikri paranın bozduğu, yoldan çıkardığı kişilikler... Mirasın peşindeki kitlenin alt tabakadan olması meseleye ‘Aç sınıfın nefreti’nin yanı sıra gözü dönmüşlüğün aşılan sınırlarını da katıyor. Senaryonun kimi noktaları zorlama gibi görünüyor ve filmin ilk yarısında çok da kayda değer bir bölüm yok. Sadece cenaze faslı sırasında çelenklerde ‘Kemal Sunal filmleri’ndeki yan karakterlerin isimlerinin yer alması bir tür ‘saygı duruşu’ olmuş.
‘Mezarlık bekçisi’ karakteri çok iyi
‘Baba Parası’ bence ‘mezarlık bekçisi’ karakterinin devreye girmesiyle ritm, ilginçlik ve seyir zevki kazanıyor. Bu ekibin filmlerinde ayrıca şöyle bir mesele var; karakterler şive kullanıyor ama ses bandı genellikle problemli oluyor ve şivelerin vurgularını çoğu kez tam olarak duyamıyor ya da anlayamıyoruz; aynı sorun ‘Baba Parası’nda da geçerliydi. Performanslara gelince; ana ikili klasik olarak üstlerine düşenleri yerine getiriyor, Devrim Yakut’un çizgi dışı bir anne portresine soyunması takdir edilesi ama ben çizdiği karakteri ve oyununu yer yer fazla abartılı buldum, ‘mezarlık bekçisi’nde ise Giray Altınok öykünün en dikkat çekici karakterine imza atmış.
Sonuç? ‘Aydemir-Cemcir-Kural ortaklığı’nda hâlâ en kıymetli ve akılda kalıcı buluşma ‘Çalgı Çengi’ gibi geliyor bana, henüz o filmi aşamadılar... UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/04.01.2020)