NAİM DİLMENER'LE GEÇMİŞ ZAMANIN İZİNDE

TAHT KURMUŞSUN KALBİMDE

02 Ocak 2022 Pazar 09:28
NAİM DİLMENER'LE GEÇMİŞ ZAMANIN İZİNDE

Bu alanda bir boşluk olduğunu gören Universal, ‘karışık’ Türkçe albüm yapmaya devam ediyor. Son yayımladıkları ve “Sevda Yüklü Şarkılar” adını verdikleri albümde de, kabaca ‘arabesk’ olarak özetlenebilecek türün en belli başlı örneklerine yer vermişler.

Arabesk dediğimiz bir derya elbette, bu nedenle bu alandan yapacağınız seçmeyi bir değil yüz albüme sığdıramazsınız. Universal de, bu nedenle, aşağı yukarı son bir-iki yılın hit’lerini almış ve en sona da, arabesk tarihinin belki de en güzel üç-beş şarkısından biri olan “Taht Kurmuşsun Kalbimde” yi eklemiş.

Seçilen diğer şarkılarla bir ortak noktası olmamasına rağmen, Esengül’ün bu şarkısını CD üzerinde görebilmek inanılmaz bir sürpriz. Bu albümle birlikte, 70’lerin en sahici kraliçelerinden biri olan Esengül’ün bir şarkısı CD üzerinde dinlenebilir bir hale geliyor, hem de en güzel şarkısı... Bu nedenle, “bu şarkı bu albümde neden yer almış” sorusunu ben sormuyorum, kimse de sormasın.

 

Bİ TANEM VAR YA

“Sevda Yüklü Şarkılar” ımızın en güzel örneğidir diye olsa gerek, albüm Cengiz İmren’in “Bi Tanem” i ile açılıyor. Cengiz İmren’in sesinden de oldukça popüler hale gelmiş olan, ama asıl ününe İbrahim Tatlıses’in albümüne girdikten sonra ulaşan bu şarkı; muhtemelen binlerce insanın hislerine tercüman olmakta. Özellikle kendilerini ömrü billah ‘kaybetmiş’ addeden ve her zaman bu tür müziğin en seçkin dinleyicisi olmuş bir kesimin uzun bir zaman ‘marş’ı haline gelmiş bu şarkının basit ve manasız olduğunu söylemek elbette mümkün. Ama galiba, dillere dolanmasının en önemli nedeni de bu. Cengiz İmren ve dinleyicileri; artık daha azı ile yetinmiyor ve “ağıtlar yakmak için bir türkü”, “destanlar yazmak için bir söz” istiyorlar.

“Bir kedisi bile” olmamışların toplu çığlığı haline gelen bu şarkıyı “Var Ya” takip etmekte, “Erkekliğin Kitabı” nı bir dönem yazmaya niyetlenmiş Alişan kardeşimizden bu şarkı da. ‘Mutluluk’ için ‘bir hayal’ olduğunu söyleyen Alişan’ın bu şarkısı, “Bi Tanem” in bir alt versiyonu gibi. Şarkıyı yazan Altay’ın, önüne Cengiz İmren’in şarkısını alıp satır satır gittiği çok belli. Prestij’in kitapçısı Alişan’ın da, şarkının bütün dizelerinde ‘K’ harfini gayet güzel söyleyebilmekteyken ‘mutluluk’ sözcüğünün sonundaki ‘K’ yı neden çıkaramadığı ve işin ucunu köy-belde-nahiye üçgenine kadar nasıl çekebildiği tam bir muamma.

Alişan’ı Bülent Ersoy takip ediyor. Bu emsalsiz ses “Sorma Gitsin” i söylemiş. Bülent Ersoy’dan ne olursa dinlenir, yeter ki o söylesin. Bir sonraki şarkı ise; bu memleketin görüp göreceği en tatsız isme ait.

Yılmaz Morgül, eski usul söylemekte ısrar ettiği şarkılarından “Elveda Istanbul” ile yer alıyor bu seçkide. Her zamanki gibi Yılmaz Morgül... İzinden gitmeye gayret ettiği üstadları gibi İstanbul’un ‘İ’ sini noktasız söylemeye mutlaka dikkat ediyor ve her fırsatta binbir eda ve cilve ile sesini bir aşağı indirerek bir yukarı çıkararak devam ediyor şarkısına. Yılmaz Morgül’ün bir tek hayranı olması bile insana inandırıcı gelmiyor. Ama bir tek de ne demek, binlerce hayranı var. Bunun nasıl mümkün olduğunu açıklayabilecek bir insanın çıkabileceğini hiç sanmam. Bir başka muamma da bu.

Sezen Aksu’nun son albümünde yer alan inanılmaz güzellikteki “Keskin Bıçak” şarkısını Kurtuluş söylemiş bu albümde. Kurtuluş’un albümü çıktığında, bu albümde bir sezen Aksu şarkısı olduğu, kapaklara özel olarak yapıştırılan sticker’larla duyurulmuştu hepimize. O tuzağa düşenler olmuştur muhtemelen ama ben düşmedim. Fakat değişen hiçbir şey olmadı. Esengül’ün hatırına aldığım bu albümde benim ‘Kurtuluş’ sıram geldi. Sezen Aksu’dan dinlememiş olsam, köşe bucak kaçacağım bir şarkı haline getirmiş “Keskin Bıçak” ı Kurtuluş. Durmadan bağırıyor.

Albümde yer alan isimlerden olan Niran Ünsal ve Hakan Gürses’i geçelim. Niran Ünsal üzerinde bugüne kadar kafa yormuşluğum yok, yine öyle yapacağım. Hakan Gürses’i ise zaten tanımıyorum, ilk defa duydum. Diğer isimler ise tam da ‘ağır top’ diyebileceğimiz Özcan Deniz, Seda Sayan ve Sibel Can. Üçünü de severim. Prestij’in en kabul edilebilir ayağı olan Özcan Deniz “Utanıyorum” u, kendisinin “aslanlar gibi” demeyi tercih ettiği bir usulde söylüyor. Bir insanın kendi kendisine “aslanlar gibi” demesi size ayıp gelebilir (bana öyle geliyor) ama bu kadar kusur Prestij Sanatçısı’nda olur. Seda Sayan’ın “Gerçekçi Ol” şarkısı Mahsun Kırmızıgül’lü ‘mutlu’ günlerden kalma. Kırmızıgül bestelemiş, unutulmaz Selahattin Cesur söz yazmış şarkıya. Şarkıda, sevgiliden olması ya da gelmesi istenen ‘durum’ çoğunlukla komik gözüküyor olsa da, şarkı kimi zamanlar bana çok dokunaklı gözükmüştür. Sanki artık hiçbir şey yapamamamın, bir ‘hiçlik’ noktasına ulaşmış olmanın şarkısı gibi. Ama yalnızca kimi zamanlar... Yoksa, gelmiş geçmiş en ‘kral’ şarkıcılarımızdan Seda Sayan’ın var gücüyle ‘R’, ‘Ç’ ve ‘K’ harflerine yüklenmesi, neredeyse bu harfleri paralaması çoğunlukla herkes gibi bana da komik gözükmüştür...

Ve Esengül. Albüm bu efsanevi şarkıcının muhteşem şarkısı ile kapanıyor. Esengül’ün uzun yıllar boyunca birlikte çalıştığı ve popüler müziğin bir başka anıt ismi olan Orhan Akdeniz’e ait olan “Taht Kurmuşsun Kalbimde” inanılmaz güzellikte bir şarkı. Çok genç yaşında bir trafik kazası sonucu kaybettiğimiz Esengül’ü sevenler bu albümü hiçbir şekilde kaçırmayacaklar. Yukarda saydığım bütün isimler onlara hiçbir şey ifade etmese bile bu albümü alacaklar. Esengül’ü hiç bilmeyenlerin işi ise sansa kalmış. Ancak yukardaki isimlerin bir ya da birkaçı için albümü almaya karar verdiklerinde tavlanacaklar Esengül’e ve ömrü billah koşacaklar şarkılarının peşinden. Orhan Akdeniz ve Esengül birlikte harikalar yaratmışlardı ve bundan kimsenin yakasını sıyırdığını henüz ben görmedim.

 

BULURSANIZ KAÇIRMAYIN

Taht Kurmuşsun Kalbimde – Taç – 45’lik

Mutlu Olmanın Çaresi – Taç – 45’lik

Gizli Yaram – Taç – 45’lik

Beterin beteri Var – Taç – 45’lik

Ayrılık Günü – Şahinler – 45’lik

 

NAİM DİLMENER



Diğer Yazılar