NAİM DİLMENER'LE GEÇMİŞ ZAMANIN İZİNDE

SEVDALI BULUT

18 Temmuz 2021 Pazar 13:18
NAİM DİLMENER'LE GEÇMİŞ ZAMANIN İZİNDE

Gündoğarken’in yakışıklılarından Burhan Şeşen bir solo albüm daha yayınladı: “Bir İki Üç Tıp”.  İlk solo albüm “Bir Düş Gördüm”ün üzerinden yıllar geçtikten sonra yayınlanan bu albüm, her zaman tek derdi müzik olmuş bir müzisyenin, günün hakim olan renklerine-eğilimlerine yüz vermeden  yapabildiklerinin bir belgesi. Son yıllarda Türk popu, iki temel eğilimin etkisine girdi. Birinci eğilim bin yıldır yapılagelenlerin (sözde) çağdaş bir versiyonu. (Hande Yener’in yaptıkları ile özetlenebilecek) bu müzikal tür (deyim yerindeyse) ‘fişek’ gibi olmayı her şeyden önemli sayıyor ve müziğin ‘hız’ı her türlü standartın önüne geçiyor. 
Kırk yıllık bu eğilimin, günümüzde artık çok hızlanmış olması-yerinde duramaması da yapanlarca şöyle açıklanıyor: “Günümüzde artık farklı yaşanıyor. Her şey daha hızlı olup bitiyor. Dinleyici de dinlediği şarkıyı hiç didiklemeden dinlemek, eşliğinde salınmak, dans etmek istiyor…” Keyiflerin yerinde olduğu anlara – günlere çok uyduğu tartışma götürmez bu ‘yapı’, acıların, ayrılıkların dile getirileceği zamanlarda çok tuhaf kaçmaya, hatta batmaya başlıyor. Çünkü bu türün ‘ayrılık’ şarkılarında ritm yavaşlasa bile, ‘ayrılık’ ya da ‘acı’nın dile getiriliş biçiminde hiç fark olmuyor ve her şey elden geldiğince bu ‘ayrılık’ ya da ‘acı’yı geride bırakma gayretine hizmet ediyor: “Bir an önce bu işten kurtulalım, önümüzdeki aşklara bakalım…” 
Diğer eğilim ise hiç şüphesi işin sıhhatli ve güzel yanı. (Mor ve Ötesi’nin yaptıkları ile özetlenebilecek) bu yapı da işin ‘muhalif’ kanadını temsil ediyor ve hayatımızın çoğu anının eleştirilebilirliğini haykırıyor. Ama öyle ya da böyle, bu iki temel eğilim arasında bir yerde saf tutacak ara türlere de ihtiyaç var. 
Müziğin zenginliğine de işaret edecek bu ara türler birbirinden farklı, birbirine taban tabana zıt olabilir. Önemli olan var olabilmeleri, başka bir deyişle bu tür ara eğilimlere hayat hakkı tanınması. Ama ne yazık ki bu sorun hala müziğimizin önündeki en büyük engellerden biri. Herkes birbirine benzesin, herkes birbirinin içinden geçip dursun istiyoruz. 
Kolaya kaçıyor, farklı bir isim ya da şarkıyı daha dinlediğimiz an “Beğenmedim” deyip geçiyoruz. Oysa farklılık zenginlik demek. Mustafa Sandal ya da Kenan Doğulu’nun yanında Burhan Şeşen ve benzerleri var oldu mu olup bitenler bir anlam kazanıyor. Hep Sandal, hep Doğulu diye tutturmak, kolu kanadı kırık dolaşmak demek; bunun farkına varılsa da varılmasa da.

YA DÖN, YA BENİ GÖTÜR
Gündoğarken ile başka türlü bir müzik yapan Burhan Şeşen’in “Bir İki Üç Tıp”ta yaptığı, “Yorumsuz” adlı televizyon programında yapmaya çalıştığının aynısı. Şeşen, ‘şarkı’nın olabilecek en doğal en anlaşılır haliyle ulaşmasını istiyor müziksevere. Düzenlemelere imza atan Gürol Ağırbaş’ın bütün yapmaya çalıştığı da zaten bu olmuş. Ağırbaş, şarkıları dinleyen her bir müzikseverin, bu şarkıları bizzat o saniye Burhan Şeşen’in sesinden ‘canlı’ dinliyor fikrine kapılmasını istemiş. Sahiden de öyle oluyor. Albümü dinlemeye başlar başlamaz bu fikre kapılıyorsunuz: Sanki Burhan Şeşen yanı başınızda; elinde gitarıyla sizi bir şekilde ziyarete gelmiş, size yeni şarkılarını söylüyor. İşin, kimilerine tamamen anlaşılmaz ve tuhaf görünmeye başlamış olan ‘akustik’ yanı o kadar sağlam ki, şarkı bittiğinde insan kendisini ‘alkış’ tutmanın, “Bravo” diye bağırmanın eşiğinde buluyor… 
‘Playback’e karşı hep ‘canlı’ şarkı söylenmesi gerektiğini savunmuş ve TV8’de de yıllarca bunu uygulamış Burhan Şeşen’in Ağırbaş ve diğer müzisyen arkadaşlarıyla birlikte yaptıkları resmen sakinliğin, dinginliğin müziği. Giderek daha hızlı yürümek-koşmak gerektiğini söyleyenlere inat, Şeşen biraz durmak-nefes almak gerektiğine işaret ediyor. Nefes almak ve yaşadığının yeniden farkına varmak…


BULURSANIZ KAÇIRMAYIN

Burhan Şeşen’in “Bir Düş Gördüm” ve “Bir İki Üç Tıp” albümleri
Gündoğarken’in bütün albümleri
Grup Karma’nın “İmkansız” 45’liği
Ercan Yenal’ın “Unutamıyorum” 45’liği

 

KEŞKE OLSA

‘Yorumsuz’ların DVD ya da VCD’leri

 

NAİM DİLMENER

[email protected]



Diğer Yazılar