NAİM DİLMENER'LE GEÇMİŞ ZAMANIN İZİNDE

SENİNLE KAÇ DAKİKA?

12 Mayıs 2024 Pazar 13:26
NAİM DİLMENER'LE GEÇMİŞ ZAMANIN İZİNDE

İlk Eurovision Şarkı Yarışması 1956 yılında yapılıyor. İsviçre’nin Lugano şehrinde yapılan bu yarışmayı, ev sahibi ülkenin şarkıcısı Lys Assia (‘Refrain) kazanıyor. O gün bugün, yarışma aralıksız olarak yapılmakta. Her geçen yıl ile birlikte katılanların sayısı arttı... Almanya ve İsviçre hiç sektirmeden her yıl katılmışlar. Buna rağmen, Almanya bir kere (1982 yılında Nicole ile), İsviçre ise iki kere (1956 yılında Lys Assia ve 1988 yılında Celine Dion ile) kazanabilmiş yarışmayı. 
Finlandiya 35, Portekiz 34 ve Yunanistan 21 kere katılmış olmalarına rağmen yarışmayı hiç kazanamamışlar. Demek ki, jüri üyeleri bir tek bizim hakkımızı yemiyor. Jürinin, haklarını yemeye meraklı olduğu başka ülkeler de varmış demek ki. En fazla birincilik ise İrlanda’ya gitmiş, tam 7 kere. 1992-93 ve 94 yıllarında üst üste birinci olup yarışmayı kendi topraklarında düzenlemeye mecbur edilen İrlanda çığlığı basmıştı sonunda: “Yeter artık, biz bu yarışmanın organizasyon masrafları ile başa çıkamıyoruz, biraz da siz birinci olun...” Adamlar haklıydı üstelik... (Birinci olamasınlar diye) neredeyse en kötü şarkıları seçip gönderiyorlardı yarışmaya ama; jüri, ‘hak yeme listesi’ nin en sonuna yerleştirmiş oluyordu İrlanda’yı ve bütün on iki puanlar büyük bir keyifle İrlanda’ya veriliyordu. 
O yılların birinde de, bütün Eurovision formüllerinin dışında (bu formüller de sürekli değişir, birkaç yıldır ‘dans/etnik’ formülü uygulanmakta) bir şarkı göndermiş olmalarına (beşinci sınıf bir Enya taklidiydi kadıncağız ve şarkısı, değil Eurovision’da, bir psikaytri kongresinin “haydi hep beraber gevşeyelim” üst başlıklı bir çalışmasında kullanılsa dahi yuhalanırdı) İrlanda yine birincilik ile cezalandırılmıştı. 
1964 yılının birincisi “Non ho L’eta ( güzeller güzeli Gigliola Cinguetti), 1972 yılının birincisi ‘Apres Toi (Yunanlıların uluslar arası alanda çok ünlenebilmiş şarkıcıları Vicky Leandros), 1973 yılının birincisi ‘Tu Te Reconnaitras (‘bir pantolon bir gömlek’çi kızımız Anne-Marie David) ve 1980 yılının birincisi ‘What’s Another Year’ (pek yakınımız Johnny Logan) ülkemizde en çok sevilmiş Eurovision galipleri. 
Bunlardan Anne-Marie ve Johnn’ye ise tamamen açtık kapılarımızı; geldiler, yediler içtiler, superstar muamelesi görüp döndüler memleketlerine... Döndüklerinde de “hay Allah, o neydi ya” demiş olmalılar, çünkü oralarda ancak Madonna ve muadilleri böyle muamele görebiliyor. Öyle bir Eurovision’u kazandınız diye yer yerinden oynamıyor. Çok az istisnası var bunun da... Abba ve Celine Dion... 
Eurovision’u birinci bitirip bir baltaya sap olabilmiş bir bunlar var. Dana International’ın da bunların arasına katılabileceği konusunda herkes ümitliydi (yalnız biz dinleyiciler değil plak şirketleri de ümitliydi) ama olmadı. Mix, remix ve single’lara bulandı kızcağız plak şirketleri tarafından ama yarışmayı kazandığı parça (1998 yılındaki ‘Diva’) dışında hiç başka tantana çıkaramadı. Aklı evvel yapımcılar, bir travestiye ‘Woman in Love’ diye bir şarkı okutmaya çok bel bağlamışlardı ama bu kadarla olsa neler olmazdı bugüne kadar...

BİLMEM Kİ NİÇİN
Biz yarışmaya ilk olarak 1975 yılında katıldık, Semiha Yankı’yı gönderdik o yıl ‘Seninle Bir Dakika’ adlı şarkı ile. Sonuncu olduk ve yarışma ile ilgili bu kader neredeyse hiç değişmedi. Bunun çok az istisnası var. 1986 yılında Klips&Onlar, ‘Halley’ ile dokuzuncu oldular, 1997 yılında ise Şebnem Paker ‘Dinle’ ile bugüne kadar alınabilmiş en iyi sonucu (üçüncülük) aldı. Gerisi hatırlanmaya değmez bizim için. Bu yıl bizi ‘Yorgunum Anla’ ile Pınar Ayhan&Grup S.O.S temsil edecek. “Duyuyor musun kırgın sessizliğimi sustuğum anda / Kapıyor musun hala bana gözlerini yorgunum anla” dizeleri ile bezeli bir şarkı yazmış olan Sühan ve Pınar Ayhan ile Orkun Yazgan; bu duygularını ‘Türkçe’ olarak jüri üyelerine nasıl aktaracakları konusunda hiç düşündüler mi bilmem, ama pek de bir şey fark etmeyecek nasılsa, sonuç yine hüsran olacak. Ya da diyelim ki ben yanıldım ve bizimkiler ilk üçe girdi. Bu da çok fazla bir şey demek olmayacak. Şebnem Paker, ‘Dinle’ ile üçüncü olduğunda, ilk üç gün bütün kanallar sıraya girmiş, kızcağızı o canlı yayın senin bu telefon bağlantısı benim gezdirip durmuşlardı. Ama albüm ve ilk klip çıktığında, dönüp de yüzüne bakan çıkmamıştı... 
Şu memlekette, Eurovision bile elinizi cebinize sokmaya gerek bırakmaksızın klibinizi televizyonlarda  döndüremeyecekse, sonuncu olsanız ne olur, birinci olsanız ne olur. 


BULURSANIZ KAÇIRMAYIN
Anılar – Uğur Akdora – Diskotür – 4’lik
Petrol – Ajda Pekkan – Philips – 45’lik
Yorgunum Anla – Pınar Ayhan& Grup S.O.S – TRT – CD single
20 Years with Turkey – Karışık – Stüdyo 10 – CD
Eurovision Song Contest (1956-1999) – Karışık – Universal – CD
Eurovision Companion – Paul Gambaccini – Pavilion – Kitap

NAİM DİLMENER



Diğer Yazılar