SENELER SÜRER HER GÜNÜM
Müzik piyasamız, yapımcılığını Ali Kocatepe'nin yaptığı "40 Yılın Listebaşı Şarkıları" albümü ile çalkalanıyor. Neredeyse sıfır maliyetli bir albümle büyük satış rakamlarına ulaşılabilmesi herkesi çok şaşırtıp heyecanlandırdı. Bütün firmalar, bu tür projeler için kolları sıvamış durumdalar. Ali Kocatepe, tam anlamı ile bit pazarına nur yağdırdı. Türk Popu için, her zaman canını dişine takıp çok fazla çalışmış olan bu büyük isim; 70 ortalarında da, kurduğu 1 Numara adlı firma ile, Türk popunun içine girdiği krizi en azından üç-beş sene daha erteleyebilmişti. Şimdi de, bütün 60 ve 70'leri yeniden gündeme getiriyor, bütün o dönemi, o dönemin önemli isimlerini herkesin dikkatine sunuyor. Çok önemli bir çaba bu. Büyük bir kısmımızın artık hayal - meyal hatırladığı, genç kuşağın ise tamamen habersiz olduğu bütün o emsalsiz isim ve şarkılar bir bir su yüzüne çıkıyor ve "aslında her şey bizimle başladı" diyorlar.
Evet, her şey onlarla başladı. Ama 90'ların pop dalgası, tamamen boş geçirilmiş 80'lerden sonra başlamış ve kimsenin aklına bu dalgayı, temelini oluşturmuş 60 ve 70'lere bağlamak gelmemişti. En fazla, Sezen Aksu ve Mazhar Fuat Özkan'a kadar inebiliyordu bu alanda söz hakkı olanlar. Yonca Evcimik, Aşkın Nur Yengi ve benzerleri, sanki bir sabah, durup dururken, öylesine, kendiliğinden su yüzüne vurmuşlardı. 'Arabesk' rüzgarının, Abone ve şürekası tarafından 'pop' fırtınasına dönüştürülmesi herkesi çok heyecanlandırmış ve kimseye sorgu-sual fırsatı vermemişti. Her şey olacağına varır oysa. Yalnızca bir şarkıyı, bir ismi görmezden gelmeniz, onu tarihin karanlığına gömüp oralarda tutmanız kolaydır ve genellikle bu hep yapılmıştır. Ama koca bir tarihi, yüzlerce insanı toptan unutmaya ya da unutturmaya çalışmak ise imkansızdır. Gün gelir, biri ya da birileri çıkar ve "Pşşıkkk" der size, biz buradayız.
GÖRMELİ Mİ, GÖRMEMELİ Mİ?
Ali Kocatepe çıktı işte. Bu unutulmaz tarihten kırka yakın şarkıyı ve ismi yeniden gündemin baş köşesine oturttu. Ali Kocatepe'nin, Türk Popu'nun başlangıç noktası olarak gördüğü Erol Büyükburç'un "Little Lucy" sinden, Nilüfer'in 80 ortalarında yeniden hayat verdiği "Her Yerde Kar Var" ına kadar kırka yakın şarkı, biri double olmak üzere iki ayrı albümde bir araya getirildi. Bunlardan "40 Yılın Listebaşı Şarkıları" adlı olanı Kiss Müzik tarafından yayımlandı ve bir süredir yok satıyor. YKY Müzik tarafından, geçtiğimiz yıl sonu, hatırlı müşterilere hediye olarak gönderilmiş "Kaç Yıl Geçti Aradan" adlı oldukça geniş kapsamlı albüm ise, "40 Yılın…" albümünün gördüğü büyük ilgi üzerine olsa gerek, yalnızca "şık bir hediye" olarak kalmaktan kurtulup satışa sunuldu.
Bu albümün de, Ada Müzik'in katkıları ile epeyce geniş bir çevreye ulaşması bekleniyor… Birbirine çok fazla benzeyen bu iki albüm, aslında aynı projenin ürünleri. Zaman ve şartlar, Ali Kocatepe'yi, aynı projeyi ikiye bölmek zorunda bırakmış. Daha kötüsü de olabilirdi, üçe ya da dörde de bölünebilir ve kimsenin dikkatini çekemiyerek tuzla buz da olabilirdi. Neyse ki, yalnızca ikiye bölünerek kurtulabildi bu iş.
Projenin başlangıç noktası oldukça eskilere dayanmakta. En azından üç yıl öncesine kadar gidiyor iş. Yapı Kredi, bir "Türk Pop Tarihi" hazırlaması için baş vurur Ali Kocatepe'ye. Üç tane double albümden (yani altı diskten) oluşması ve Türk Popu'nun en parlak anlarını temsil edecek tam yüz şarkıyı kapsaması planlanan bu projeye bir de bir kitap eşlik edecektir. Türk Popu'nun tarihi de ilk defa ciddi bir şekilde gündeme getirilecek, yazılmaya çalışılacaktır bu proje sayesinde. Sıkı bir çalışmaya girişen Ali Kocatepe'nin önüne türlü engeller çıkar. Sağlam bir temele oturmamış (daha oturması da epey bir zaman alacak) telif sorunları bu engellerin en başında gelmektedir. Bankanın yönetim mekanizmasında yaşanan değişiklikler de bir başka engel grubunu oluşturur.
Bu nedenle; önce işin 'kitap' kısmı devre dışı kalır, sonra da disk sayısı azaltılır. Altı diskten iki diske kadar çekilir iş. Üstelik işin bu kadarı bile belirsiz bir zaman için ertelenmiş ya da bekletilmiştir. İş, müzikle yatıp müzikle kalkan tezcanlı Ali Kocatepe'nin tahammül sınırlarını aşar ve sanatçı, kapısını çalan Kiss Müzik'e, YKY'nin projesinden arta kalanları ayrı bir albüm olarak vermeyi kabul eder. İyiki de öyle yapar. "Artakalanlar" bile ciddi satış rakamlarına ulaşır, YKY'nin belirsiz bir zamana ertelediği projenin acilen gün yüzüne çıkarılmasına karar verilir, sağımız solumuz o unutulmaz şarkılarla çınlamaya başlar: Ajda Pekkan, Erol Büyükburç, Berkant, Alpay, Barış Manço, Sezen Aksu, Nükhet Duru, Cem Karaca, Özdemir Erdoğan, Bülent Ortaçgil, Erol Evgin, Beyaz Kelebekler, Tanju Okan, İlhan İrem, Modern Folk Üçlüsü, Nilüfer, Ali Kocatepe, Timur Selçuk, Moğollar ve Ertan Anapa gibi devlerden; Dario Moreno, Doğan Canku, Salim Dündar ve Semiha Yankı gibi parlak noktalara; Gökben, Aylin Urgal ve Sibel Egemen gibi keyifli anlardan; Esmeray, İskender Doğan, Neco ve Ersan Erdura gibi sıkı isimlere kadar, herkes, her şarkı yeniden dudaklarımızdan dökülmeye başlar.
Üstelik bu henüz bir başlangıç. Kısa bir zaman içerisinde, bütün bir tarih kapanın elinde kalacak, her şey ama her şey ortaya çıkacak. Türk popunun temelini atanları, harcını karıştıranları, binbir emekle inşa edenleri tanıyacağız. Sessiz sedasız çalışmış, yalnızca işine bakmış yüzlerce isim, binlerce şarkıya bakıp çok şaşıracağız. Ne kadar çok olduklarına ve bunca yıldır neden saklandıklarına bir anlam veremiyeceğiz. Nükhet Duru'nun "Ben Sana Vurgunum" una sıra geldiğinde ise sesi biraz daha açacağız: "Seneler sürer her günüm, yalnız gitmekten yorgunum…"
Meğer, seneler sürermiş her şarkı…
BULURSANIZ KAÇIRMAYIN
Eski 45'likler / Ayten Alpman - Ada - CD
Eski 45'likler / Hümeyra - Ada - CD
Eski 45'likler / Üç Hürel - Ada - CD
Eski 45'likler / Ali Rıza Binboğa - Ada - CD
Eski 45'likler / Asu Maralman - Ada - CD
Seçkiler / Timur Selçuk - Ada - CD
Kaç Yıl Geçti Aradan - YKY / Ada - CD
40 Yılın Listebaşı Şarkıları - Kiss Müzik - CD
NAİM DİLMENER