NEŞELİ GENÇLERİZ BİZ
Ossi, müzik dünyamıza fırtına gibi girdi. Sony-BMG’nin desteğini de alan bu yeni firma, koleksiyon dünyasının en önemli isimlerinden biri olan Hakan Eren tarafından kuruldu.
Eren, “Keşke şöyle albümler olsa-böyle işler yapılsa…” diye düşünmekten-hayal etmekten sıkıldı ve düşlerini süsleyen albümleri çıkarmak için kendi firmasını kurdu. Firmanın bir ay gibi kısa bir zaman içinde yaptıklarına bakılırsa da, bu firma popun geçmişi ile ilgili albümler yayınlama işinde kısa bir zaman içinde en tepeye kurulacak. Seyyal Taner, Coşkun Demir, Attila Atasoy, Güzin İle Baha, Neco ve Işıl Yücesoy’un (“En İyileriyle”) albümleri yakın bir zamanda raflarda yerini almıştı zaten. Bu altı isme de, gerçekten ‘en iyi’ şarkıların bir araya getirildiği albümler yapmıştı Ossi. Kapak tasarımından seçilen şarkılara kadar her şeyde bir ‘koleksiyoncu’ parmağı olduğu o kadar belliydi ki herkes neye uğradığını şaşırmıştı bu altı albüm yayınlandığında.
Zamanında listelerin tepesine yerleşmiş “Son Verdim Kalbimin İşine” (Seyyal Taner), Gençlik Başımda Duman (Güzin ile Baha) ve “Ya Seninle Ya Sensiz” (Işıl Yücesoy) adlı şarkılar tertemiz kayıtlarla disklerin üzerindeydi artık. Türk popunun en nitelikli sayfalarından olan Coşkun Demir’in o dönem şarkıları da öyle. Müzik yaşamı boyu her yaptığını ‘müzik’ için yapmış olan Neco ve Attila Atasoy’un şarkıları da… Bu altı isim disklere layıkıyla transfer edilmiş ve şarkıların (digital ortama taşınmış oldukları için) bir otuz-kırk yıl sonrasına aktarılma işi başarılmıştı. Ossi, yakın bir zamanda da “Bir Zamanlar” adlı karma bir albüm yayınladı.
Ardından başka albümlerin de geleceği “Bir Zamanlar” dizisinde, yine Türk popunun en büyük hit’leri yer almış. Önemli ya da önemsiz diye ayırmadan, günümüze gelebilmiş olup olmadığına aldırmadan 70’li yıllarda herkesi delicesine etkilemiş şarkılar toplu olarak tek albümde bir araya getirilmiş. Buradaki şarkı ve şarkıcıların büyük bir kısmı (neredeyse tamamına yakını) ilk defa CD üzerinde yayınlanıyorlar. Kayıtlar temizlenmiş, kapağa bu şarkılarla ilgili bilgiler aktarılmış, fotoğrafları verilmiş bir şekilde hem de. Tam bir arşiv bu albüm. Bir yandan ‘tarih’ öğrenmek için arka arkaya dinlenebilir; bir yandan da gülüp eğlenmek için dönüp durabilir bu şarkılar…
HAVA NE GÜZEL
Albüm Uğur Akdora’nın “Hayırdır İnşallah”ı ile açılıyor. 1975 Eurovision Türkiye elemelerinde tanıştığımız Uğur Akdora, hem kendisinin, hem de Türk popunun en büyük hitlerinden biri olan “Hayırdır İnşallah” ile açmış albümü. İlk Eurovision elemelerimizde “Anılar” gibi delicesine tutkulu bir şarkı seslendirmiş olan Akdora, kısa zaman sonra “Türk popunun prensesi” olarak anılmaya başlanmış ve yarışmadan bir-iki yıl sonra yaptığı “Hayırdır İnşallah” ile listeleri resmen altüst etmişti…
Albümü kapatan şarkıcı ise Anne-Marie David. 1973 yılında Eurovision’u “Tu Te Reconnaitras” ile kazanmış bu şarkıcı, bizim bir türlü başarılı olamadığımız bir yarışmayı kazanabildiği için bizim buralarda yere göğe konamamış ve çeşitli zamanlarda gidip gelerek hem bir yerlerde çalışmış hem de plak yapmıştı. David’in buralarda yaptığı plakların en başarılısı da “Neşeli Gençleriz Biz” olmuştu.
60 ortalarında başlamış ‘yabancı şarkıcıların Türkçe söylemesi’ işini 70’lere bağlayan bu şarkı, hem sahiden kıvrak melodisi hem de “Bir pantolon bir gömlek”li sözleri nedeni ile ilgi toplamıştı. Hem sevilmiş hem de ağızlar tutula tutula kahkahalar atılmasına yol açmıştı. Bir pop şarkısına gülünmesi-kahkaha basılması (en azından o 70’li yıllarda) pek adetten değildi ya, Anne-Marie bunu başarmıştı işte. Sözcükleri yanlış telaffuz etmiş, ‘hava’dan sudan söz etmiş ve bizi eğlendirmişti de…
Akdora ve David’in arasında da her biri çok önemli tam 17 şarkı yer almakta. Yeşim’i üne kavuşturan (‘küçük bey’li) “Olmaz Böyle Şey”; Nino Varon tarafından yeni bir Nilüfer olacağı sanılıp tek plak sonrası “Erkek Milleti” diye feryat eden birine dönüşen Ayşe Mine’nin “Demek ki Öyle”; sevimli kardeşler Meral-Zuhal’ın “Yeter ki Anla”; ülkede pop müziğini başlatan isimlerin başında gelen Erkut Taçkın’ın “Beyaz Ev”; 60’lar bitmek üzereyken “Vefasız” ile çok parlak bir başlangıç yapan Banu’nun (sonradan Zuhal Olcay ve Deniz Seki tarafından da elden geçirilen şarkısı) “Ölsem de Bir Kalsam da Bir”; ölümsüz Esmeray’dan ölümsüz “Unutama Beni”; bu aralar bir bisküvi reklamının da fonunu şenlendiren Funda’nın “Affetmem”; 60’ların çok başarılı yıllarından sonra 70’li yıllarda da Şanar Yurdatapan-Attila Özdemiroğlu tarafından en yukarılara taşınan Rüçhan Çamay’ın “Para Parra Parrra”; popüler müziğimizin en mükemmel şarkıcılarından Mehmet Taneri’nin “Bir Zamanlar” ve pop sayfalarımızın en en en eleştirel noktası olan Melike Demirağ’ın “Ninni” si bu 17 şarkının bir kısmı.
Diğer şarkıları söyleyenlerin arasında Erol Büyükburç ve Erol Evgin gibi ‘ulu çınar’lar ve Serpil Barlas gibi çok keyifli, çok renkli isimler de var. Her bir şarkı ya da şarkıcı üzerine de farklı bir müzik eleştirmeni yazmış albümün kapağında. Bir tek şarkının (hatta bazen tek bir dize ya da hareketin) bizi yıllar yılı nasıl etkileyebilmiş olduğu üzerine çok şey söylemiş bu yazılar…
Böyledir işte. Bir yerlerde bir şarkı çalar, biz ‘öylesine’ kulak verdiğimizi düşünürüz, zaman geçer, bir gün gelir o şarkıyı yeniden duyarız ve “İşte!” deriz, “işte bu şarkıydı, ben böyle yapar ya da şu halde kıvranırken bu şarkı çalmaktaydı…” Ossi’nin “Bir Zamanları”nda herkesin hayatına eşlik etmiş bir şarkı mutlaka var. Bu şarkılarla daha kimsenin işi bitmedi.
BULURSANIZ KAÇIRMAYIN
(Başta Coşkun Demir olmak üzere) Ossi’nin bütün “En İyileriyle” serisi
Ossi’nin çıkan-çıkacak olan karma albümleri
Odeon’un “Bak Bir Varmış…” dizisi
Odeon’un Nesrin Sipahi ve Füsun Önal albümleri
(Başta Hümeyra ve Ayten Alpman olmak üzere) Ada’nın “Eski 45’likler” serisi
Kalan’ın Tülay German ve Esin Afşar albümleri
(Başta Şükran Ay olmak üzere) Coşkun’un yayınladığı bütün albümler
SAKIN YAKLAŞMAYIN
Şarkıların orijinal versiyonlarıyla yapılmayan karma albümler
Hurşit Yenigün ve benzerleri tarafından yapılmış ‘nostalji’ albümleri
KEŞKE OLSA
Ay-Feri, Gönül Turgut, Şenay, Ayla Dikmen ve Semiramis Pekkan’dan herhangi bir CD
Nesrin Sipahi’nin pop döneminden oluşan bir CD
NAİM DİLMENER