NAİM DİLMENER'LE GEÇMİŞ ZAMANIN İZİNDE

HAYAT BAYRAM OLSA

07 Mayıs 2023 Pazar 21:29
NAİM DİLMENER'LE GEÇMİŞ ZAMANIN İZİNDE

Dünyanın en saygın ‘world music’ dergilerinden Songlines, çok büyük bir sürpriz yaptı ve Sonbahar/Kış sayısı ile birlikte Kalan Müzik’in bugüne kadar yaptığı işlerden seçilmiş bir CD hediye etti okurlarına. “Remains of Anatolia” adı verilmiş bu CD, şu an, bütün Songlines okurlarının elinde bulunuyor artık. Kalan’ın bugüne kadar yaptığı binlerce işin arasından seçilmiş tam 17 eser var bu CD’de ve bir tür ‘best of Kalan’ sayabileceğimiz bu CD, ‘world music’ tutkunlarının hayatını bayram yerine çevirmiş olmalı.
“Dünya müziğine seyahat” alt başlığı ile yayımlanmakta olan Songlines, oldukça prestijli ve epeyce okuru olan mükemmel bir dergi. Bu alanda çok fazla söz sahibi olan Simon Broughton’un editörlüğünde yayımlanan dergi haftalık ya da aylık olarak değil mevsimlik olarak yayımlanıyor, her yıl dört sayı olarak...
Ocak (kış/ilkbahar), Nisan (ilkbahar/yaz), Temmuz (yaz/sonbahar) ve Ekim (sonbahar/kış) aylarında yayımlanan bu dergide, dünya üzerinde yapılmış, kayda değer her türlü müziğe yer verilmekte, ince ince takip edilmekte, haber ve eleştiri yazıları ile okurlara yol gösterilmekte. Okurun, şu internet çağında bile, kendi imkanları ile ulaşamayacağı hatta duymuş bile olamayacağı isimleri önüne kadar getirmekte, anlatmakta ve aralarından ağız tadına uygun olanları seçmesi için teşvik etmekte. 
Tertemiz bir baskı ile, pırıl pırıl fotoğraflarla yapmakta bunu Songlines. Okurlar; bu işe gönül vermiş son derece ‘sıkı’ eleştirmenler tarafından değerlendirilmiş albümler hakkında, daha en başından epeyce bilgi ile donanmış oluyorlar. Almaya karar verdiğiniz albümler de, önünüze geldiğinde asla hayal kırıklığına uğramıyorsunuz. Tam size anlatıldığı gibi bir albümle karşılaşıyorsunuz. Büyük bir nimet bu: Biz dahil, dünyanın büyük bir bölümünde, eleştiri yazıları bir gösteri alanı haline geldi artık. Kimse, yalnızca bir albüm eleştirisi yazdığını kabul etmiyor, hiç kimse bununla yetinmiyor. Özellikle ülkemizde bu böyle. Ben dahil, herkes; bir eleştiri yazısı değil de bir ‘edebiyat’ metni yazdığı vehmine kapılıyor, üslupçuluk başını alıp gidiyor ve yazı bittiğinde, hiçbirimizin aklına, okura albüm ile ilgili üç-beş sağlam ayrıntı verip vermediğimiz gelmiyor. Bir zeka gösterisine dönüştürmeye çalıştığımız bu eleştiri yazısının, okura; albümü alıp almamakla ilgili olarak bazı ip uçlarını verip vermediğine bile bakmıyoruz. Her birimizde bir ‘Q’ eleştirmeni tavrı, esip duruyoruz. Songlines’ın eleştirmenleri öyle değil. Bir-iki paragraflık yazıları okuyup bitirdiğinizde bir karar da vermiş oluyorsunuz, bunu alayım ya da almayayım diye. Nice isimleri onlar sayesinde tanıdım: Norma Waterson, Abdelli, Kayhan Kalhor, Alim Qasimov, Farida ve daha bir dolu isim. İrlanda, İran, Afrika, Mısır ve Balkanlar başta olmak üzere bütün dünyayı seriyor önünüze Songlines.

KALAN ARŞİVİ
Böyle bir derginin, son sayısı ile birlikte vereceği albüm için Kalan’ı seçmesi son derece anlaşılır bir şey. Bize pek fazla yansımamış olsa da, bizde pek bilinmiyor olsa da; Kalan’ın yurt dışındaki ünü epey bir zamandır almış yürümüş durumda. Başta İngiltere, Fransa, Almanya ve Amerika olmak üzere, neredeyse her ülkenin her kayda değer plakçısının ‘world music’ rafları Kalan’ın yayımladığı albümler ile dolu. 
90’ların hemen başında, Hasan Saltık tarafından kurulan ve gelecek için son derece alçak gönüllü planlar yapmış olan Kalan Müzik, kendisinin bile ön göremediği bir hız ile yükseldi ve herkesin göz bebeği oldu. Yalnızca on yıl gibi bir geçmişi olan bu firma, ülkemizin en saygın firması haline geldi bu süre zarfında... “Arşiv Serisi” zaten başı başına önemli bir iş. Ülkenin en önemli kuruluşlarının yapamadığını yapıyor Kalan. Ülkenin müzik geçmişini arıyor tarıyor ve aktarıyor bize. Hem de “olsun da nasıl olursa olsun” demeden, layıkıyla ve eksiksiz olarak. Her biri bir tasarım harikası olan kapak ve ambalajlarla, ülkenin en kayda değer isimlerinin gözetiminde ve onların bize verdiği bilgiler eşliğinde. Grup Yorum, Yansımalar, İnce Saz, İ.H. Demircioğlu, Yarkın, Birol Topaloğlu, Fuat Saka, Bengi Trio, Erkan Oğur, Ulaş Özdemir, Kardeş Türküler, Cengiz Özkan, Selim Sesler, M.Ketencioğlu ve  Barbaros Erköse bir araya getirilmiş “Remains of Anatolia” adlı albümde. Her biri  ayrı ayrı çok önemli olan bu kadar isim, tek bir albümde bir araya getirilmiş, hazine değerinde bir tek albümde. Dergi postadan çıkıp da, albümü gördüğüm an duyduğum heyecanı, bugüne kadar hiç duymadım. Bir müziksever olarak Kalan ile gurur duyuyorum. Aklı başında her müziksever gibi.

NAİM DİLMENER



Diğer Yazılar