NAİM DİLMENER'LE GEÇMİŞ ZAMANIN İZİNDE

GÜZEL BİR ROMAN, GÜZEL BİR MELODİ

30 Ocak 2022 Pazar 21:23
NAİM DİLMENER'LE GEÇMİŞ ZAMANIN İZİNDE

Ülkemizin en köklü firmalarından Odeon, Kiss Müzik ile iş birliği yaparak bir Tanju Okan albümü daha yayımladı. Tanju Okan’ın, “Bir Zamanlar” adlı ilk albümü 1999 yılında yayımlanmış ve oldukça büyük bir ilgi görmüştü. Zaten bu çalışma sonrası, Odeon daha aktif olarak piyasaya girmeye karar vermiş, kısa süre içerisinde her firmanın kolay kolay yapamayacağı bir şey yaparak; Nesrin Sipahi, Mustafa Sağyaşar ve Yaşar Özel’in ikili albümlerini çıkarmıştı.

Odeon, hem Türk Müziği hem de Türk popu alanında epeyce proje geliştirdi şimdiye kadar. Eğer, müzik piyasası hem genel hem de telif krizi sonucu sarsılmasaydı, bu projelerin büyük bir kısmı gün yüzü görmüş olurdu şimdiye kadar, ama öyle olamadı. Odeon, haklı olarak krizin, sarsıntının geçip gitmesini bekliyor. Başta Nesrin Sipahi (bu sefer sanatçının emsalsiz pop sayfası açılacak), Semiramis Pekkan (hepsi saf birer pop şarkısı olan 45’likleri bir araya getirilecek), Füsün Önal (enerjiden ve yerinde duramamaktan kendisini ve bizi bizi perişan etmiş şarkıcının en kitsch dönemi toparlanacak) ve ikili karışık bir albüm (ki 60’ların superstar’ı AyFeri bile olacak içinde) olmak üzere, epeyce proje ortalığın durulmasını bekliyor.

Biraz daha zaman geçmesi gerekse de, popüler müziğimizin arşivini disklere aktarmak konusunda oldukça kararlı olan Odeon, bu albümleri hatta çok daha fazlasını tek tek sürecek önümüze, öyle gözüküyor. Zaten firma, içinde olduğumuz şartları bile iplemeden Tanju Okan’ın Bir Zamanlar 2 adlı albümünü yayımladı bile. Bir önceki albümden kaldıkları yerden devam etmişler. Bunun bir seriye dönüşmesi ve 3-4-5 diye devam etmesi kaçınılmaz gibi görünüyor. Çok plak yapmış Tanju Okan’ın şarkıdan yana sıkıntısı yoktur, Odeon da yan çizmeden bu işe giriştiğine göre bu işin arkası gelecek ve Tanju Okan külliyatı üç-beş sene içinde tamamen temize çekilmiş olacak.

 

HAYAT ÜÇ PERDEDİR

Tanju Okan 1938 Tire doğumlu.Müzik hayatına 1961 yılında Ankara’ da başlayan sanatçı, 1962'de İstanbul’ a gelir ve Müfit Kiper Orkestrası ile çalışmaya başlar. 1964 yılında da hayatının dönüm noktalarından biri olan Balkan Melodileri Festivali’ ne, Erol Büyükburç ve Tülay German’ la birlikte ‘Milli Orkestra’ nın solistlerinden biri olarak katılır... Sanatçı, ilk plağını da bu sıralarda yapar. ‘İnan Yağcı Değilim/Maça Dolmuş’ adlı plak, dönemin en önemli firmalarından Sahibinin Sesi tarafından yayımlanır.

Sahibinin Sesi ile başlayan maraton; Odeon, Arya, Regal, Fonex, Philips, Yonca, Diskotür, Balet, Nova, Gönül, Sinyal ve İstanbul Plak ile sürüp durdu. Türk popunun belki de en çok firma değiştirmiş sanatçısıdır Tanju Okan. Bu kadar çok firma değiştirmek pek adetten değildir. Görünen o ki, Tanju Okan, plak şirketleri ile hiçbir zaman uzun vadeli sözleşmeler imzalamamış, her firma ile birkaç plak yapmış. En uzun çalıştığı firma ise Philips... Ama bu firma ile çalışırken bile araya başka firmalar ve plaklar girmiş...

Elimizdeki albüm, büyük ölçüde Philips tarafından yayımlanmış plaklara dayanıyor. Telif sorunlarının hala çok ağır olması nedeni ile 60 ve 70’ler ile ilgili bir çalışma yapıldığında, ne yazık ki istenildiği gibi rahat hareket edilemiyor.

Bu durum bu albümü de etkilemiş, tıpkı ilk albümde olduğu gibi. Elimizdeki albüm, Tanju Okan’ın yalnızca belirli bir dönemini kapsamadığı gibi, tarihsel bir akışa da uygun değil. Bu konuda, ne Odeon’un ne de diğer firmaların yapabileceği bir şey yok; ancak telif sorunlarını çözebildikleri şarkıları koyabiliyorlar albüme. Bu nedenle, albümde (bir best of bile olsa) bir tutarlılık, (olabildiği kadar olsun) bir müzikal bütünlük aramak boşuna. Aynı dönemlere ait bir plağın hakları için filanca ile anlaşabiliyorken, bir diğerinde önünüze binbir engel dikiliyor ve sonunda “ne yapalım bunsuz olsun” demek zorunda kalıyorsunuz. Odeon da öyle yapmış.

Türk popunun belki de en efendi ve her zaman her projede ellerinden gelen yardım ve desteği esirgemiyen Cenk Taşkan ve Mehmet Teoman ikilisi, bu albüme de ilk “evet” diyenlerden olmuşlar. “Parkta Yatıyorum/Çocukluğum” adlı plak önlü arkalı olarak burada yer almış ve on iki şarkılık albümün iki şarkısı çok çabuk bir şekilde halledilmiş. Mehmet Teoman bir parça daha destek vermiş, “Dans Et” adlı şarkıda da söz yazarı olarak onun imzası var ve o şarkı da burada.

En büyük Tanju Okan/Mehmet Teoman hit’i olan “Kadınım” ilk albümde yoktu; burada da yok. Sorunun Mehmet Teoman’dan kaynaklanmadığı çok belli, başka sebepler var, belli ki sonraya kaldı. “Bir Falcı Vardı” adlı 45’liğin “A” yüzü birinci albümde yer almıştı, “B” yüzü olan “Ağlayan Gözler” ise burada bulmuş yerini. Tıpkı “Başlık Parası” adlı plakta olduğu gibi, bu plak da iki albüm arasında paylaştırılmış ve plağın arkası olan “Gelme Ölüm”e ancak şimdi sıra gelebilmiş.

Tanju Okan’ın en büyük hit’lerinden bir başkası olan “Haydar Haydar” her iki albümde de yer almazken, plağın “B” yüzü olan “Hayat Üç Perdedir” ikinci albüme konabilmiş. Belki “A” yüzü üçüncü albüme saklandı, malum tutumlu olmak gerek. Philips’ten çıkan “Seni Sevdim Ben/Güzel Yok mu İnsafın” adlı plakta ise Zeynep Talu sorunsalı dikilmiş olmalı Odeon’un karşısına. Tuğrul Dağcı’nın sözlerini yazdığı “Güzel Yok mu İnsafın” bu ikinci albümde yer alabilmişken, sözlerini Çiğdem Talu’nun yazdığı “Seni Sevdim Ben” adlı şarkı; annesinin yazdığı her şarkıya ambargo uygulayan Zeynep Talu tarafından albüm dışı bırakılmış. Çiğdem Talu’nun emsalsiz şarkıları ne yazık ki (hem de kızı tarafından) unutturulmaya çalışılıyor.

Albümün en güzel sürprizi ise ilk iki şarkı. Ajda Pekkan’ın bir albümünde yer alan “Hancı” nın Tanju Okan versiyonu ile açılıyor albüm. Bu şarkı herkes için tam bir ikramiye oldu, çünkü kimse haberdar değildi Tanju Okan’ın bu şarkıyı söylemiş olduğundan. Ne bir 45’lik ne de bir LP üzerinde yer almıştı. Ajda Pekkan ile aşağı yukarı aynı dönemlerde, Odeon stüdyolarında kaydedilmiş bu şarkı ve her nedense (belki Ajda Pekkan ile gereksiz rekabete girmemek adına) yayımlanmamış ve arşivlerde beklemiş. Odeon, bu şarkıyı yayımlayarak çok önemli bir şey yaptı. Bu tür albümlerde böyle şeyler de yapılmalı; karanlık sayfalar, gizli kalmış noktalar aydınlatılmalı, müzikseverlere sürpriz yapılmalı. Dinleyicilerin albümü edinmeleri için birden fazla sebepleri olmalı ellerinde. Odeon bu şarkıyı daha da gürültülü patırtılı bir şekilde sunmak istedi bize; ilk düşündükleri bir Tanju Okan-Ajda Pekkan düetiydi ama Superstar, binbir dereden su getirerek Odeon’cuları canından bezdirdi, iş yatmak zorunda kaldı. Ajda Pekkan, iyi ve kötü projeleri birbirinden ayıracak durumda değil artık. Muhtemelen etrafındaki insanlara fazla güveniyor, bu da onun çok sık hata yapmasına yol açıyor. Bir Tanju Okan-Ajda Pekkan düetinde kazanan taraf Superstar olacaktı, bu çok belli. Universal’li “Diva” savaşından yumuşak bir şekilde sıyrılmış olacaktı ama o bunu görmedi... Ziyanı yok, “Hancı” bu hali ile de mükemmel, hatta denilebilir ki, şarkının hüzün dolu sözleri Tanju Okan’a daha fazla uymuş. “Gurbet, Yorgun, Han, Hancı” sözlerini oldum olası Ajda Pekkan ile örtüştürememişimdir zaten.

Albümün bir diğer sürprizi ise “Kim Ayırdı Sevenleri” adlı şarkı. Tanju Okan’ın, Nilüfer ve Modern Folk Üçlüsü ile birlikte yaptığı “Arkadaş Dur Bekle” adlı plağın arka yüzünde yer alan bu şarkıya da ancak bu ikinci albümde sıra geldi. Türk popunun en parlak noktalarından biri sayılması gereken bu şarkı ilk defa CD üzerinde yayımlanmış oluyor.

Tanju Okan’ın eşi benzeri zor bulunur geçmişinden seçilmiş tam on iki şarkının yer aldığı bu albümü aman kaçırmayın. Almadıysanız birinciyi de alın, orada da tam on beş şarkı vardı, eder yirmi yedi... Artık üstüne “yıldızlardan yapılmış bir yorgan” örtmüş olan Tanju Okan’dan tam yirmi yedi mücevher.

BULURSANIZ KAÇIRMAYIN

Kundurama Kum Doldu – Sahibinin Sesi – 45’lik

Hayat Üç Perdedir - Regal / Grafonola - 45’lik

Hasret – Yonca – 45’lik

Kadınım – Diskotür – 45’lik

Deli Gibi Sevdim – Philips – 45’lik

Kemancı – Gönül Plak – 45’lik

Parkta Yatıyorum / Çocukluğum – Philips – 45’lik

Darla Dirlada – Fonex – 45’lik

Bütün Şarkılarım – Philips – LP

Bir Zamanlar 1,2 – Odeon / Kiss

NAİM DİLMENER

 

 



Diğer Yazılar