Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

49. ANTALYA ALTIN PORTAKAL 11 EKİM

11 Ekim 2012 Perşembe 19:36
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Evet… Son yarışma filmini de izleyip kapadık festivali. Tunç Okan’ın yirmi yıl aradan sonra çektiği filmi, maalesef oldukça eskimiş bir sinema olarak göründü göze. 126 dakikalık süresiyle ulusal yarışmanın en uzun filmi olan “Umut Üzümleri”, Fakir Baykurt’un ‘Kaplumbağalar’ adlı öyküsünden uyarlanmış. Fransa’da yaşayan genç bir idealist öğretmen, Kırım Tatarlarının yaşadığı bir azınlık köyüne gönderilir. Köyün deli dolu yaşlı muhtarı ve öğretmen arasındaki dostluk, tehdit altındaki köy arazilerinin kurtarılma planlarına öncülük edecektir. Ahmet Mekin, Yetkin Dikinciler ve Altan Erkekli’nin başlıca rolleri üstlendiği yapım, Okan’dan beklenen atmosfer kurma becerisini karşılamıyor. Anlatımdaki tekdüzelik ve tempo problemi, hissedilir sarkmalar yaratıyor perdede. Her haliyle ‘doğru’ ve dürüst öykü, keşke daha güçlü bir sinemayla vücut bulsaymış…

Sabah; kahvaltı sonrası, festivale katılan sinema yazarlarından büyük bir bölümü, 30 Mayıs 2012’de yitirdiğimiz üstadımız Rekin Teksoy’un kabrini ziyarete gittik. Tunca Arslan’ın mezar başındaki konuşmasının ardından hepimiz, söylemek istediklerimizi söyledik Rekin hocaya. Az ve öz kalanları hep özlediğimizi… Yeri gelmişken, ziyaret için bize araç tahsis eden Mustafa Koç ve ulaşımdan sorumlu Zeynep Uludağ’a içten teşekkürler.

Ulusal yarışma filmleri sona erdi. Bakalım Cuma akşamı jürinin kararları ne olacak? Ben beş önemli dalda kendi kararlarımı paylaşmak isterim. Ardından da, yine benim ve bazı SİYAD üyesi arkadaşlarıma göre festivalin en iyi filmini… Yağmuru ve filmi bol bir haftaydı. Organizasyon elinden gelenin en iyisini yapma gayretindeydi. Yeliz Palak ve Esin Tatlav’a da çok teşekkürler. 49. Altın Portakal’dan, önümüzdeki 50. yılın heyecanı ile ayrılırken öncelikli dileğimiz; gelecek yılın yarışma filmlerinin çok daha kaliteli olması.

Murat Erşahin’e göre;
En İyi Film : Zerre
En İyi Yönetmen : Erdem Tepegöz (Zerre)
En İyi Senaryo : Güzelliğin On Par’ Etmez
En İyi Kadın Oyuncu : Jale Arıkan (Zerre)
En İyi Erkek Oyuncu : Ercan Kesal (Küf)

Festivaldeki bazı SİYAD üyelerine göre en iyi Altın Portakal’ın en iyi filmi

Senem Aytaç : Zerre
Cüneyt Cebenoyan : Zerre
Senem Erdine : Zerre
Murat Erşahin : Zerre
Engin Ertan : Zerre
Burak Göral : Zerre
Çağdaş Günerbüyük : Zerre
Ali Koca : Küf
Nil Kural : Zerre
Murat Özer : Zerre
Agâh Özgüç : Güzelliğin On Par’ Etmez
Olkan Özyurt : Zerre
Uğur Vardan : Güzelliğin On Par’ Etmez
Deniz Yavuz : Zerre
Fırat Yücel : Zerre
Kerem Akça : Küf



Diğer Yazılar