Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

31 TEMMUZ 2015

30 Temmuz 2015 Perşembe 20:27
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Altı filmlik yeni haftanın, iki yeni yapımı notlarımız arasında. Popüler seri ‘Mission: Impossible / Görevimiz Tehlike’nin beşinci filmi, ‘Mission: Impossible-Rouge Nation’, Berlin Film Festivali’nde büyük ses getiren, 140 dakikalık tek plandan oluşan gerilimli suç dramı ‘Victoria’, başrollerini Ben Stiller ve Naomi Watts´ın üstlendikleri, şeytanı ayrıntıda arayan yaman sinemacı Noah Baumbach imzalı ´While We´re Young´ ve yerli yapım ‘Darbe’ haftanın izleme şansı bulamadığımız diğer filmleri. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın. Herkese iyi seyirler.

YENİ KIZ ARKADAŞIM
François Ozon’un, İngiliz yazar Ruth Rendell’ın (1930-2015) romanından bizzat uyarladığı dram, ülkemizde ilk kez 34. İstanbul Film Festivali kapsamında izleyiciyle buluşmuştu. Claire ve Laura, çok yakın iki dost, birbirlerinden ayrılmayan iki çocukluk arkadaşıdırlar. Laura, ölümcül bir hastalığa yakalanınca, en yakın dostundan, eşi ve çocuğuna bakacağına, onlara daima göz kulak olacağına dair söz alır. Laura, hayata veda edince, Claire, yaşadığı büyük acının ardından, sözünü tutup, Laura’nın eşi David ve küçük bebeğini ziyaret eder. Kapısını çaldığı evde, onu büyük bir sürpriz beklemektedir. Britanya polisiye edebiyatının önemli isimlerinden Ruth Rendell’ın aynı adlı romanından, Ozon usta tarafından kaleme alınan ‘serbest uyarlama’, hınzır bir melodram işin aslı. Mizah soslu incelikli film, erkek-kadın, cinsiyet, etiketler, dönüşüm, roller, gibi yapmalar, yalanlar ve aldatma meseleleri üzerinden, arzu ve tutku üzerine saptamalar yaparken, küçük burjuva yaşamının aldatıcı yaldızlarını da kazıyor bir yandan. Büyük resmin son jeneriklerinde ise, Ozon’un külliyatında biraz daha zayıf bir etki ve hissiyat bütünlüğü fark ediliyor bünyede. Bildiğimiz Ozon sinemasının gücünden bir miktar uzak olup, sıradan bir halka olsa da, genel görünümde keyifle izlenen, provokatif bir yapım, başrollerini Romain Duris ve Anaïs Demoustier’in paylaştıkları dram. Kadroda yer alan önemli isimlerden bir diğeri ise Isild Le Besco. (2,5 / 5)

KAHRAMAN MİÇOLAR
Almanya, Belçika, İrlanda, Lüksemburg ortak yapımı animasyon; bir dünyanın sonu öyküsü! Ama distopik karanlık, yerini neşeli bir maceraya bırakmış. Bütün dünyanın sular altında kalmasına ramak kala, Nestrian neslinin temsilcileri Dave ve biricik oğlu Finny, kendilerini müthiş bir hayatta kalma mücadelesinin tam ortasında buluyorlar. ‘Nuh’un Gemisi’ ve tufan konsepti, mizah soslu bir animasyon olarak karşımızda. Dünyamız sular altında kaldıktan sonra, soylarını sürdürebilme mücadelesi veren sevimli kahramanlar, dostluk, fedakarlık, cesaret, mücadele, dayanışma gibi içi dopdolu kavramları yaşatıyorlar perdede. Pixar çıkışlı bir adım önde animasyonların biçim ve ruhundan birkaç adım geride dursa da, iyi niyetli, üzerinde çalışılmış, hoş bir yapım, ‘sevimli’ orijinal adıyla, ‘Ooops! Noah is Gone…’ (3 / 5) MURAT ERŞAHİN



Diğer Yazılar