Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

28 AĞUSTOS 2015

27 Ağustos 2015 Perşembe 21:36
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Yeni hafta, beraberinde dokuz yeni filmle geliyor. Gençlerin sevgilisi Zac Efron’u başrole taşıyan romantik soslu müzikal dram ‘We Are Your Friends / Aşkın Ritmi’, Owen Wilson ve Pierce Brosnan’lı kadrosuyla dikkat çeken gerilimli macera ‘No Escape / Kaçış Yok’, 60’lı yılların ünlü gruplarından Beach Boys’un beyni Brian Wilson’un öyküsünü perdeye yansıtan John Cusack’lı müzikal biyografi ‘Love & Mercy / Aşk ve Merhamet’, Popüler korku serisi ‘Saw / Testere’nin yönetmenlerinden Kevin Greutert imzalı korku-gerilim örneği ‘Visions / Geçmişin Laneti’, başrollerini Jesse Eisenberg ve Kristen Stewart’ın paylaştıkları komedi aksiyon ‘American Ultra’ ve iki yerli yapım, Aren Perdeci imzalı dram ‘Yitik Kuşlar’ ile başlıca rollerinde Erkan Can ile Mehmet Özgür’ü izleyeceğimiz komedi ‘En Güzeli’, haftanın notlarımız arasında yer alamayan diğer yeni yapımları. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın! Herkese iyi seyirler.

KOD ADI: U.N.C.L.E.
Başrollerini Robert Vaughn ve David McCallum’un paylaştıkları, 1964-1968 yılları arasında nefes alıp vermiş, Sam Rolfe’un (1924-1993) yarattığı aynı adlı popüler televizyon dizisinin beyazperde versiyonu, yaratıcı İngiliz Guy Ritchie imzasıyla perdeye yansımış. Ritchie 2009 tarihli ‘sıkı’ macerası ‘Sherlock Holmes’ ruhunu, 1960’lı yılların başında geçen yeni filmine taşımış. Yine, son derece incelikli bir yapım tasarımıyla üstelik. Oyuncu kadrosunun lokomotifini oluşturan iki ismi, CIA ajanı Solo ve KGB operasyon elemanı Illya karakterlerini, yeni Süpermen Henry Cavill ile 1.96’lık Rus, İskoç ve İrlanda asıllı Armie Hammer canlandırıyorlar. İkilinin uygun kimyaları, İsveçli aktris Alicia Vikander’la birlikte, tuhaf bir ‘Jules ve Jim’ evreni yaratıyor, aksiyonu bol avantürde. CIA ajanı Napoleon Solo, aslında yeni bir James Bond modeli olarak çıkıyor karşımıza. Bu noktada, Henry Cavill’in ‘Bond’luğa çok belirgin biçimde göz kırptığı gerçeğiyle karşılaşıyoruz! 60’ların başında, soğuk savaşın hüküm sürdüğü ‘netameli’ dünyada, iki kutbun iki ‘sıkı’ ajanı, uluslararası bir suç örgütünü çökertmek için işbirliği yapmak zorunda kalırlar. Nükleer savaş tehdidi, aşk, kovalamaca, yumruklar, kurşunlar, dinleme cihazları, diplomasi, güvensizlik, dostluk ve tehlike… Hugh Grant, Jared Harris, Luca Calvani, çekimleri İngiltere ve İtalya’da gerçekleşmiş, ABD-İngiltere ortak yapımının öne çıkan diğer aktörleri. Yeşil sahaların ‘popüler’ ismi David Beckham ise, oyuncu kadrosunun sürpriz misafirlerinden! Öyküsü bakımından ‘aynılık’ durumundan sıyrılamasa da, John Mathieson’un usta kamerası ve çok çalışılmış sanat yönetimi ekibinin emeği ve becerisi ile sezonun içi dolu eğlenceliklerinden birisi olmuş orijinal adıyla ‘The Man From U.N.C.L.E.’ . (3 / 5)

ŞEYTANIN GÖZLERİ
Korku-gerilim sevdalarını ikinci uzun metrajlarıyla duyuran Kevin Kolsch ve Dennis Widmyer imzası taşıyan korku filmi, ‘giallo’ geleneğine, özellikle Dario Argento sinemasına selam duran, aynı zamanda ‘slasher’ ve ‘gore’ alt türleriyle ciddi anlamda flört eden, yürekli bir deneme. Kolsch ve Widmyer ikilisinin senaryolarını da yazdıkları ürpertici hikaye, bir Hollywood ve yıldız sistemi eleştiriş öte yandan. Hollywood’un rekabetçi, hırslı, vahşi ve çılgın ortamında, ‘yükselmeye ve parlamaya’ çalışan hevesli, genç oyuncu adayı Sarah, gizemli bir yapımcıyla tehlikeli bir anlaşma yapar. Hollywood tarikatının dehşet dolu gerçeği, acı ve lanet içeren bir karanlık ve ‘yıldız’ olabilmek karşılığında, ‘melekler şehrinde’ ruhunu şeytana satan o ‘diva’lar! Türün önemli festivallerinden ödüllerle ayrılan ‘kişilikli’ deneme, alttürler arasında, son hız aldığı keskin virajlarla, ‘meselesinin’ odağından sapmamayı başarıyor. ‘Başka’, ‘şaşırtıcı’ ve ‘rahatsız edici’ olduğu gerçek. Suudi Arabistan doğumlu aktris Alex Essoe’nin ‘ikna edici’ performansı önemli. Amanda Fuller, Noah Segan, Shane Coffey, Marc Senter ve ‘kan donduran’ tecrübeli isimler Pat Healy ile Maria Olsen kadroyu oluşturan diğer oyuncular. Hikayesinden, ses bandına, atmosferinden, ‘tonuna’ dek, ‘farklı ve dolu’ olmayı başaran bir yapım; ‘vahşi bir düzende ünlü olmak için kan dökmenin’ gereğine değinen fantastik soslu korku denemesi. Düşler, kabuslar, kötülük, vahşet ve yıldız sisteminin ‘lanetli’ kefareti. (3,5 / 5) MURAT ERŞAHİN




Diğer Yazılar