Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

26 MART 2010

02 Nisan 2011 Cumartesi 19:04
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Ankara Film Festivali bitti ve evlerimize döndük. Altı filmlik bir vizyon karşıladı bizi. İzleyebildiğim üç filmi paylaşıyorum bu hafta. Basın gösterimlerini kaçırdığım diğer üç filmse, ´´Ay / Moon´´, ´´Kutu / The Box´´ ve ´´Uzaklara Gidelim / Away We Go´´. Telafi etmeye çalışacağım. İyi seyirler!

AŞKA YOLCULUK
Eski bir İrlanda geleneğinden, 29 Şubat tarihinde, ´artık yıl-artık gün´de yapılan evlilik teklifi sihrinden yola çıkan romantik komedi, kendini izlettiriyor. Amy Adams ve Matthew Goode´nin, biz sinema yazarlarında yarattığı ´bu çiftin sonu yok´ tarzı imajın üzerinde durmazsak, bazı anlar gerçekten ´hoş´ ve ´duygulu´ olmayı başaran bir film yansıyor perdeye. Yılların ustası John Lithgow´u küçücük ve ´geçiştirilmiş´ bir rolde görmekse yaralıyor insanı. Kırsal İrlanda görüntüleri, Dublin, Boston´lu kız, İrlanda köylüsü oğlan, gelenek, batıl inanç ve aşkın insanı hesapsızca allak bullak eden, yadsınamaz gücü. Salonu, yaşasın aşk diyerekten ve ıslık çalaraktan terk edeceğiniz sevimli romantik komedi, kısa bir süre sonra akıldan uçup gitse de, ´insanın aşkla imtihanı´nı başlatıyor aniden. Neler yapmam ki aşk için diyorsunuz, İrlanda´da pub işletirim, Avustralya´da kanguru terbiyeciliği yaparım, Barselona sirkinde palyaço olurum, kendimi yalnızca şiire vururum, bütün gün Eric Rohmer izlerim oturur, alır başımı giderim, seyyah olur gezerim alemi belki de…

SERSERİ MAYINLAR
Ferzan Özpetek, ´mutluluğu´ arayan bir sinemacı. Mutlu anların büyüsünü, aşkı, insana yakışan hüznün tedavi ediciliğini… Bütün bunların filmini çeken bir yönetmen. Aynı zamanda senaryo ortağı olduğu yeni filmi ´´Serseri Mayınlar´´ hayli kişisel bir çalışma. Kendi yaşamından, anılarından, çağrışımlarından beslenen yönetmen, filmini babasına adamış. Varlıklı bir ailenin iki oğlu, farklı cinsel tercihleri, geniş aile, aşk, tanıdık pastalar, makarna yapımının püf noktaları, zengin sofralar, pişmanlık, imkânsızlığın hüküm sürdüğü oluşlar, birbirinin içine girmiş iki farklı zaman, insanın iflah olmaz mutluluk arayışı… Yönetmenin, mimarisine, mutfağına ve coğrafyasına hayran olduğu Lecce´de çektiği filmin zengin soundtrack´ında ´Kutlama´ adlı şarkısıyla, Özpetek´in olmazsa olmazlarından Sezen Aksu´da yer alıyor. Özpetek, duygusal dramında Costa-Gavras´ın yeni filmi ´´Cennet Batıda / Eden a l´ouest´´in başrol oyuncusu Riccardo Scamarcio´ya yer vermiş. İnsana ait özel ve zor problemlerle uğraşmış yönetmen. Yitik çağrışımların, kayıp dokunuşların, soluk eski fotoğrafların, imkânsız aşkların, dünyayı dolduran veya insandan esirgenen mutluluğun filmini çekmeye çalışıyor Özpetek. Ama etkileyiciliği belli bir yerde kalıyor. Toplumsal, siyasal oluşlar, sınıfsal durumlar, yine yönetmenin ilgi alanına girmiyor. Cinselliği özgürce yaşayan ve yaşamak arzusunda olan kahramanları hep orta ve/veya üst sınıftan. Bu oluş, üstten, katı, acımasız bir bakış duygusu yaratıyor insanda. Mutluluk oysa ki, Cemal Süreya´nın dizelerinde var olduğu gibi yalın ve herkese ait bir şey: ´´… Seni usulca öpmüştüm ilk öptüğümde. Vapurdaydık vapur kıyıdan gidiyordu. Uzanmış seni usulca öpmüştüm. Hemen yanımızdan balıklar gidiyordu.´… Yine de bildiği yolda yürüyor Ferzan Özpetek. Bildiği şeyi, derdini çekiyor. Ama bunun benzerlerini çok daha iyi çekenler var.

ÇOK FİLİM HAREKETLER BUNLAR
BKM Mutfak oyuncularının oluşturduğu ´Çok Güzel Hareketler Bunlar´ ekibi, sahne ve televizyondan sonra beyazperdeye de sıçramışlar. BKM Mutfak ekibinin skeçlerden oluşan ´programını´ Ozan Açıktan yönetmiş. Fakat ekibin, örnek almaları gerektiğini düşündüğüm ünlü İngiliz komedi grubu ´Monty Python´un başarısına erişmeleri -şu halleriyle- çok zor. Grubun 1969-1975 yılları arasında BBC için çevirdikleri Flying Circus adlı dizilerini defalarca izlemelerini şiddetle tavsiye ederim. BKM ekibi, filmde sinemanın olanaklarından faydalandıklarını iddia ediyorlar. Sinemanın olanaklarından anladıkları buysa fena… Sahne ve ekranlardan apayrı bir şey sinema. Hakkını ve gereğini yerine getirmek gerek. Yine de skeçler arasında yer alan ´Filmsiz Fragman´ın gülümsettiğinin altını çizelim. ´´300 Günübirlikçi´´, diğer esprilerin kat kat üzerindeydi; ´This is Kilyos´ iyiydi yani...

MURAT ERŞAHİN

 



Diğer Yazılar