Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

17 OCAK 2025

16 Ocak 2025 Perşembe 09:53
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Eski yıla hoşça kal, yeni yıla merhaba derken, yeni sezonun üçüncü haftasına geldik bile… Zamanın hızı ürkütücü! Animasyonu bol bir hafta yaşayacağız. David Fincher’ın 1995 tarihli klasiği ‘Se7en / Yedi’, otuz yıl aradan sonra perdeye yansıyacak yeni baştan! Kült filmi perdede izlememiş olan sinemaseverler için çok keyifli bir deneyim! Öte yandan yılın erken gelen enfes sürprizi Hint sinemacı Payal Kapadia imzalı aslan yürekli ‘yaman’ film ‘All We Imagine as Light / Aydınlık Hayallerimiz’ salonlara davet ediyor sinemaseverleri. 

Necati Cumalı’nın ‘Kar Aydınlığında’ adlı şiiriyle noktalayalım giriş yazımızı…

‘Uyandım kar aydınlığında
O küçük kasaba uykuda
Uykusuz bir sıra kavak
Hem gider hem dinlerim
Düş önüme yol göster, derem benim
Kar mıhı atımın nallarında
Cebimde bir şişe konyak

Evlerinin avlusunda ayna nar
Sedirinde acı biber rengi bir kilim
Odan ıslak tahta kokar biraz da toprak
Gözlerim sana değer ısınır
Uzattım mı mangalına ellerimi
Her yanım tane tane mısır
Sanırdım patladı patlayacak

Sen sıcaktın yataklar sıcak
Pencerende aydınlık kar
Ateşim, kömürüm, esmerim benim
O günlerin tadı başka nerde var
Gençtik, âşıktık, deliydik
Seviştikçe ağardı karanlıklar
Bunca dağın karlarını erittik’

 

SİNEMA TARİHİNDEN 5 KLASİK
The Little Foxes / Öldürünceye Kadar
(Yönetmen: William Wyler / 1941)

Mr. Skeffington / Günâhkar Kadın
(Yönetmen: Vincent Sherman/ 1944)

To Have and Have Not / Alevli Dudaklar 
(Yönetmen: Howard Hawks / 1944)

Moby Dick / Deniz Ejderi
(Yönetmen: John Huston / 1956)

The Man Who Shot Liberty Valance / Kahramanın Sonu
(Yönetmen: John Ford / 1962)

 


HAFTA SONU AİLE SİNEMASI
ANNE VE BABA İÇİN

The Shawshank Redemption / Esaretin Bedeli
(Yönetmen: Frank Darabont / 1994)

The Departed / Köstebek
(Yönetmen: Martin Scorsese / 2006)

Inglourious Basterds / Soysuzlar Çetesi
(Yönetmen: Quentin Tarantino / 2009)


ÇOCUKLAR İÇİN
Hercules / Herkül
(Yönetmen: Ron Clements, John Musker / 1997)

Tarzan
(Yönetmen: Chris Buck, Kevin Lima / 1999)

The Emperor's New Groove / Şaşkın İmparator 
(Yönetmen: Mark Dindal / 2000)

 


Vizyonda bu hafta (17 Ocak 2025)
Otuz sene sonra yeniden vizyona giren David Fincher klasiği 1995 tarihli kült ‘Se7en / Yedi’ dahil olmak üzere, ikisi yerli yapım, toplam altı yeni film merhaba diyor 17 Ocak haftasına! Haftanın notlarımız arasında geniş olarak yer alan tek yenisi Cannes’den ‘Jüri Büyük Ödülü’ ile dönen duygu yüklü dram ‘All We Imagine as Light / Aydınlık Hayallerimiz’.


AYDINLIK HAYALLERİMİZ
-Yoksuluz gecelerimiz çok kısa…-

Hindistanlı sinemacı Payal Kapadia’nın ilk uzun metraj kurmacası, yaman bir sinemacıyla tanıştığımızın müjdesi aynı zamanda! Uzun yıllar sonra Cannes’de ‘Altın Palmiye’ için yarışan Hint sinemasının sıkı örneği, olabildiğince insan ve ‘hayat’ kokan, duygu dolu ve sahici bir dram! Hindistan’daki toplumsal kırılma, ülkenin en büyük şehri olan Mumbai’deki emekçi sınıf hikayesinde yürek ısıtan tuhaf bir hüzünle sarmalıyor bizi. Şiir gibi bütün oluşlar. Keskin bir duyarlılık. Neyi anlattığını çok iyi gösteren güçlü biçim sonra… Arzu, sevgi, dostluk ve feminist damarlı bir özgürleşme öyküsü perdede duran. Tavizsiz bir politik duruşa da sahip bilinçli anlatı. Üç hemşire, yakınlıkları, onların etrafında dönen zorlu hayat. Birbirlerinde teselli ve güç arayan kadınlar ve acımasız, vurdumduymaz, zorlu kentin yok edici hızı…
Mumbai’de zorlu sosyal ve ekonomik koşullar arasında tutunabilme çabası. Aynı hastanede çalışan farklı kuşaklardan üç hemşire kadının öyküsü izlediğimiz. Çalışmak için Almanya’ya giden kocasından uzun zamandır haber alamayan Prabha, ailesinin izin vermeyeceğini bildiği halde Müslüman bir gençle ilişki yaşayan onun genç ev arkadaşı Anu ve eşini kaybettikten sonra oturduğu evden çıkartılma tehlikesi yaşayan Parvaty. Gündelik hayatın sürdüğü dışarda olup bitenler… Sahil kasabasına yapılan gezi, arzuların gerçekleşebileceği sınırlar, hamile kedi, yurt dışından gelen kırmızı pilav tenceresi, sonra okursun diyerek yazılmış şiirin mahcup ve kırılgan dizeleri, neon ışkılarıyla yanıp sönen çay bahçesi, yalnızlık, dayanışma ve üç kadına cesaret aşılayan birlikte kalabilme ve devam edebilme yetisi! 
Cannes’de elde ettiği ‘Jüri Büyük Ödülü’nün yanına şu ana dek toplam yirmi yedi ödül daha ekleyen romantik anlatı, ayakları sağlam biçimde yere basan ve yürek burkan bir hakikatle süslenmiş. Filmin atmosferi ve hissiyatı bana Wong Kar-Wai’nin 1997 tarihli klasiği ‘Chun gwong ja sit / Happy Together / Mutlu Beraberlik’i anımsattı. Tsai Ming-liang’ın ‘Jiao you / Stray Dogs / Sokak Köpekleri’ de var, ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ da var yapımın içinde; ‘Kırık Bir Aşk Hikâyesi’de… Filmin üç kadın oyuncusu, başta Kani Kusruti olmak üzere, Divya Prabha ve Chhaya Kadam oldukça iyiler. Stilize ve yaratıcı bir belgesel olan ilk filmi ‘Hiçbir Şey Bilmediğimiz Bir Gece’nin ardından, yine hissiyatı tamamen perdeden koltuğa geçiren Payal Kapadia’nın güçlü kadın dayanışması öyküsü ilgiyi hak ediyor. Yoksunluk, yalnızlık, acımasız kent, imkânsızlık, vurdumduymaz hayat mücadelesi, aşk, bekleyiş, hasret, düşler, umutlar, elimizdekiler ve olanca zorluğuyla geçip giden zaman. Bir aradayız hepsi bu diyen güçlü bağ öte yandan, küçük sahici insanı törpüleyen oluşlara karşın… (4 / 5) 

Haftanın diğer yenilerine bakacak olursak…
David Fincher’ın 1995 tarihli kült filmi ‘Se7en / Yedi’, otuz yıl aradan sonra yeniden vizyonda! Biri oldukça tecrübeli, diğeri çaylak iki dedektif, yedi büyük günahı referans alarak cinayetler işleyen bir seri katili yakalamak için kolları sıvarlar. Morgan Freeman ve Brad Pitt’e, Gwyneth Paltrow ve Kevin Spacey eşlik ediyorlar. Filmi beyazperdede izlememiş olanlar için gerçek bir şölen kuşkusuz!
Sonic, Knuckles ve Tails’ın daha önce karşılaştıkları hiçbir şeye benzemeyen gizemli Shadow’a karşı verdikleri mücadele! ABD-Japonya ortak yapımı animasyon ‘Sonic the Hedgehog 3 / Kirpi Sonic 3’, Jeff Fowler imzası taşıyor. Yetenekleri her yönden geride kalan Sonic Takımı, kötücül Shadow’u durdurmak ve gezegeni korumak amacıyla yeni bir ittifak peşindedirler. 
Meksika yapımı animasyon ‘Huevitos congelados / Yumurtalar Firarda: Buz Macerası’, Toto’nun ailesinin bir kutup ayısını ve İspanyol penguenlerini evlerine, Güney Kutbu’na geri götürmek için çıktıkları yolculuğu izliyoruz. Yönetmen koltuğunda oturan isimlerse Gabriel Riva Palacio Alatriste ve Rodolfo Riva Palacio Alatriste.
Senaryosunu aynı zamanda başrolü üstlenen Şafak Sezer’in kaleme aldığı popüler komedi serisinin yeni halkası olan ‘Kutsal Damacana 5: Zombi’, Kamil Çetin tarafından yönetilmiş. Fikret, Asım ve Artin’in, ezeli düşmanları İblis’in bu kez oluşturduğu zombi ordusuna karşı verdikleri mücadele. Sezer’in rol arkadaşları ise Ersin Korkut, Aslı Bekiroğlu, Nergis Kumbasar, Nilgün Belgün, Yıldırım Memişoğlu ve Erhan Yazıcıoğlu. 
Bir kaza sonucu açılan portalla kendilerini Minigen adlı bir gezegende bulan Aslan ve arkadaşları ile onları bulmak için bir maceraya atılan Hürkuş ve Hürjet’in hikâyesini anlatıyor yerli animasyon ‘Aslan Hürkuş 4: Hürjet Oyunda’. Aslan, Zeynep, Eren ve Mehmet istemsizce, bir kaza sonucu açılan portaldan geçerler. Hürkuş ve Hürjet, Aslan ve arkadaşlarını geri getirmek için bir bilim insanı olan Fikret’e ikinci bir portal açtırarak çocukların peşine düşer. Kendilerini Minigen adlı bir gezegenin farklı yerlerinde bulan hava araçları ve çocuklar birbirlerine ulaşmak için çeşitli oyunlardan oluşan bölgelerden geçmelidirler. H. Sinan Güngör, Halil Öztürk ve Semih Turalı, filmi yöneten üç isim.
İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın!
İyi seyirler herkese!

MURAT ERŞAHİN

 

 

 

 

 



Diğer Yazılar