Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

12 OCAK 2024

11 Ocak 2024 Perşembe 20:04
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Yeni yılı karşıladık… Vizyonun ikinci haftası geldi çattı bile!
Başlamaya görsün yıl, hemencecik bitiveriyor… Hemen her oluş gibi… Aniden sona eriyor; sen hiçbir şey anlamadan, anlayamadan… ‘Yaşam gelip geçti sanki hiç yaşamadım’ dediği gibi Çehov’un ünlü karakteri Yaşlı Uşak Firs’in ‘Vişne Bahçesi’nde! 
Filmler de aynı hesaba giriyor! Başlayıp bitiyor öyküler ardı sıra beyazperdede! O kadar film izliyorsun yıl boyunca, bazıları seninle kalıyor sonsuza dek; bazılarıysa hemen uçup kayboluyor hafızadan! Ne filmler çekilecek, ne yaman yönetmenler yetişecek senden sonra da! Görmeyecek, bilmeyeceksin! En sevdiğin şeyler sürecek oysa olanca hızıyla… 
Sinema salonlarının büyüsü, film afişleri, fuaye yalnızlığı, kadife perdeler, on dakika aralar, Alaska, Frigo, Koko ve o eski gong sesleri… Sinemada unutulan sevgililer, yün bereler, şemsiyeler…
Yıllar, yaşlar, sokaklar, evler, odalar ve bir ömür…
Bu haftanın giriş yazısına, soğuk kışın ortalık yerinden Behçet Aysan’ın ‘Dışarda Kar’ adlı şiiriyle son verelim…

Kar yağıyor dışarda
Sokak lambasına düşüyor
Ve serçeler 
             Üşüyor

Kenarları hafifçe yanmış
Sayfalarına kan 
            Sıçramış
                         Bir kitapta
Nâzım Hikmet 
Okuyorum.

Dışarda kar yağıyor
Ve dağ lokantasına
Gidiyor 
                        Zengin 
                 Kasabalılar.

Kar yağıyor dışarda
Mektubun yeni gelmiş
İstanbul 
        Kokuyor.

Dışarda kar yağıyor 
Seni seviyorum.

 


SİNEMA TARİHİNDEN 5 KLASİK

Aparajito
(Yönetmen: Satyajit Ray / 1956)

Tanin no kao / Bir Başkasının Yüzü
(Yönetmen: Hiroshi Teshigahara / 1966)

Shura
(Yönetmen: Toshio Matsumoto / 1971)

Danton
(Yönetmen: Andrzej Wajda / 1983)

Krótki film o milosci  / Aşk Üzerine Küçük Bir Film
(Yönetmen: Krzysztof Kieslowski / 1988)

 

Vizyonda bu hafta (12 Ocak 2024)
Beşi yerli yapım olmak üzere yeni haftanın beraberinde getirdiği film sayısı yedi!
İstanbul dışında bulunup, ön gösterimlerine iştirak edemediğimden dolayı bu haftanın filmlerine sadece yapım notlarına değinerek yer vereceğim!
David Ayer’in yönettiği, senaryosunu Kurt Wimmer’in kaleme aldığı, başrolü ise aksiyon türünün önemli isimlerinden Jason Statham’ın üstlendiği ‘The Beekeper / Ölüm Kovanı’, gerilimi yüksek bir aksiyon! Eski bir ajan olan Adam Clay, değer verdiği insanların bir dolandırıcılık planına kurban gitmesi üzerine intikam almaya karar verir. Dolandırıcıların daha büyük bir amaca hizmet ettiğini öğrenen Clay, bu işin kökünü kazımak için kolları sıvar. Dolandırıcıların bilmediği şey, eski ajanın amacına ulaşana kadar kimsenin onu durduramayacağı gerçeğidir! Josh Hutcherson, Minnie Driver ve usta aktör Jeremy Irons, tempolu yapımın oyuncu kadrosunda yer alan diğer önemli isimler. 
‘L'amour et les Forêts / Narsistle Aşk’, Éric Reinhardt’ın aynı adlı romanından Valérie Donzelli ile ‘L'Événement / Kürtaj filminin’ yönetmeni Audrey Diwan tarafından sinemaya uyarlanan gerilimli dramın yönetmen koltuğunda Valérie Donzelli oturuyor! Blanche, Grégoire ile tanıştığında ideal eşini bulduğunu düşünür. Tutkuyla birbirlerine bağlanırlar, aynı eve çıkar, birlikte Blanche’ın ailesinden uzağa taşınırlar; artık yeni bir hayata başlamışlardır fakat zaman geçtikçe Blanche kendini bu son derece sahiplenici ve tehlikeli adamın pençelerinde bulur. Grégoire’ın görünüşteki sakinliğinin altında hasta ruhlu, karanlık, her şeyi kontrol ettiğini düşünen bir canavar yatmaktadır. İlk kez Cannes prömiyer bölümünde izleyici ile buluşan Fransa yapımı, ülkemiz galasını filmekimi’nde yapmıştı! Virginie Efira, Melvil Poupaud, Dominique Reymond, Romane Bohringer ve Virginie Ledoyen oyuncu kadrosunu oluşturuyorlar. 
Senaryosunu Doğu Demirkol’un yazdığı, Burak Kuka’nın yönettiği yerli komedi ‘Yaşam Koçu’nun başrolünü yine Doğu Demirkol üstlenmiş. Kariyerindeki büyük hedefleri gerçekleştirmek için çareyi ‘Yaşam Koç’larının enerji ve frekansını düzenlemesinde arayan Helin, sonsuz bir inançla her gün yeni bir Yaşam Koç’una giderken yakın arkadaşı Cafer’i de yanına alır. Helin’in bu durumuyla dalga geçen Cafer, bir parti çıkışı magazincilerin ‘sevgili misiniz?’ sorusuna ‘Hayır, Yaşam Koçu’yum’ cevabını verir ve Helin’in de kariyerindeki büyük değişim ile Türkiye’nin en popüler yaşam koçu haline gelir. Yağmur Tanrısevsin, Bülent Çolak, Hakan Meriçliler ve Nazlı Tosunoğlu, Demirkol’un rol arkadaşları.
Şafak Sezer’in kaleme aldığı ve başrolü üstlendiği popüler komedi serisi ‘Kolpaçino’nun yeni filmi ‘Kolpaçino 4 4’lük’, kahramanımız Özgür'ün önceki hikâyelerde kendisine kazık atan, dostum dediği kişilerle hesaplaşmasını konu alıyor. Yönetmenliğini Kamil Çetin’in üstlendiği mizah yüklü yapımda diğer öne çıkan rolleri Aydemir Akbaş, Ali Çatalbaş, Ömer Kurt, Serkan Şengül, Selim Erdoğan, Cem Kılıç ve Burak Öncü üstleniyorlar. İbrahim Tatlıses, Mehmet Ali Erbil, Cengiz Kurtoğlu ve Serdar Ortaç oyuncu kadrosunun misafir isimleri. 
Beyza Alkoç’un aynı isimli kitabından uyarlanan romantik aşk öyküsü ‘3391 Kilometre’, bir uzak mesafe aşkının öyküsünü taşıyor perdeye! İzmir, on sekiz yaşında; ismini aldığı güzide şehrimiz İzmir’de yaşayan bir genç… Bir gece aldığı bir mesajla hayatına Ege girer ve her şey bir anda değişir. Derya Pınar Ak, Ahmet Haktan Zavlak, Cavit Çetin Güner, Selin Türkmen, Gülin İyigün ve Ogün Kaptanoğlu, yönetmenliğini Deniz Enyüksek’in üstlendiği ve senaryosunu Fulya Özcan’ın kaleme aldığı duygusal yapımın oyuncu kadrosunu oluşturan isimler.
Mazlum Yiğit’in yazıp yönettiği yerli polisiye ‘3310’dan Tüm Birimlere’nin oyuncu kadrosunda Hakan Meriçliler, Hülya Diken, Ayhan Taş, İzzet Çivril ve İskender Bağcılar yer alıyorlar. Diyarbakır’a atanan emniyet müdürü, bir süre halkın içinde gizlenip şehri tanımaya başlar. Her geçen gün halkı daha çok sevip, halkın da gücünü arkasına alır ama bu durum bazılarının işine gelmediği için bütün okların, müdüre yöneltmesine sebep olur ve emniyet müdürü bir anda kendini zorlu bir mücadelenin içinde bulur. 
Annesi Şiraz’ın izinden giderek bir ulak atı olmayı hayal eden Tay’ın Kudüs’ten Mekke’ye uzanan öyküsü… Yerli animasyon ‘Tay 2: Ebabil Takımı’nı Nurullah Yenihan yönetmiş. Senaryo ise, Ayşe Sevim ve Ayşe Şahinboy Doğan’ın kalemlerinden çıkma!
İçinizden çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın!

İyi seyirler herkese!

 

 

TARİHTE BU HAFTA

On yedi ve altı yıl öncesine, 2007 ve 2018 yıllarına dönüyor, tarihte bu haftayı anımsıyoruz!

 

Vizyonda bu hafta (12 Ocak 2007)

MASKELİ BEŞLER IRAK
Haftanın tek yerli yapımı, bir devam filmi. 2005’te vizyona girmiş ‘Maskeli Beşler İntikam Peşinde’, yaklaşık 800 bin izleyiciyi salonlara çekmişti. Yetimhanede büyüyüp, hapishanede kader birliği yapan 5 arkadaş, bu devam filminde Irak yollarına düşüyorlar. Oyuncu kadrosunun verdiği tek fire Memet Ali Alabora. Eski kadrodan Peker Açıkalın, Şafak Sezer, Cengiz Küçükayvaz ve Melih Ekener filmi sürüklüyorlar. Yönetmenliğini ilk filmdeki gibi Murat Aslan’ın üstlendiği 2.5 milyon dolar bütçeli yapım, Irak meselesine, aksiyonu bol bir komedi olarak yaklaşıyor.

 

KÜÇÜK KAHRAMAN
2004’te hayata veda eden beyazperdenin efsanevi ‘superman’i Christopher Reeve’in son projesi, yediden yetmişe herkesin zevkle izleyeceği bir animasyon. Reeve’in ölümünün ardından 2006’ta bitirilen animasyon, bütün engellere karşı hayallerinin peşinden koşan, hayatta değiştirebileceği şeyler olduğuna inanan bir çocuğun yolculuğunu anlatıyor. Ünlü aktörün, tekerlekli sandalyeye mahkûm olduktan sonraki ruh durumu, projesinde beyazperdeye yansımış sanki. Meşhur beyzbol oyuncusu bebek Ruth’un 10 yaşındaki hayranı, idolünün çalınan beysbol sopasını bulmak için maceralarla dolu uzun bir yolculuğa çıkıyor. Bize de, bu sevimli animasyonu izlemek düşüyor.

 

YILIN BAŞKANI
‘Rain Man / Yağmur Adam’ın Oscar’lı yönetmeni Barry Levinson’un filmi ‘Yılın Başkanı’, ünlü bir komedyenin, kariyerini sisteme karşı esprili eleştiriler üzerine bina eden bir ‘talk şovcu’nun ABD başkanlığına seçilmesini öykülüyor. 2004’te ABD başkanlık seçimlerinde, oldukça tartışılan ve sonuçları direkt etkilediği iddia edilen elektronik oy kullanma makinelerindeki hatalar, senaryonun kilit noktası. İyi yazılmış diyaloglar, gerçekten zor bir senaryoyu kolayca izlenir hale getirmiş. Robin Williams, Luara Linney ve Christopher Walken’ın başı çektiği oyuncu kadrosu ise tek kelimeyle mükemmel. ABD’deki seçim sistemi, seçim süresince dönen dolaplar, ülkenin iç ve dış politikası, başkanlık makamı, oldukça eleştirel bir dille yansımış beyazperdeye. Gülmek, hüzünlenmek, düşünmek, kısaca her tür duyguyu yaşamak için izlenmesi gerekli bir film ‘Yılın Başkanı’.

 

BÜKREŞ’İN DOĞUSU
Genç Romen yönetmen Corneliu Porumboiu’nun ilk uzun metraj filmi, Cannes Film Festivali’nde ilk filmlere verilen ‘Altın Kamera Ödülü’nü ve 43. Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenen Avrasya Film Festivali’nde benim de aralarında bulunduğum ‘eleştirmenler ödülü’nü kazanan etkileyici ve hafızalardan çıkması güç trajikomik bir yapım. Çavuşesku’nun devrilmesinden 17 yıl sonra başkent Bükreş’in doğusuna düşen bir kasabada değişen ve değişmeyenler, hüzün ve mizahın iç içe geçtiği bir tonda anlatılıyor. Sabit planda çekilmiş, yerel televizyondaki upuzun tartışma programı sahnesi uzun süre akıldan çıkmayacak cinsten. Mutlaka ama mutlaka izleyin.

 

TUTKU OYUNLARI
Aktör-yönetmen Todd Field’ın, ilk filmi ‘In the Bedroom’un ardından ikinci yönetmenlik denemesi, banliyöde yaşayan insanların kasvet, sapkınlık, umut/umutsuzluk, sıkıntı ve mutsuzlukla dolu yaşamlarını ve birbirleriyle olan ilişkilerini öykülüyor. 3 dalda ‘Altın Küre’ye aday olmuş ‘Little Children’, Türkçe adıyla ‘Tutku Oyunları’, bu yılki Oscar ödüllerinin güçlü adayları arasında. Kate Winslet’in yüksek performansına, Patrick Wilson ve Jennifer Connelly eşlik ediyorlar. Çocuk parkları, belediye havuzu, bahçeler, evler arasında doruğa çıkan yalnızlık ve yabancılaşma. ‘American Beauty / Amerikan Güzeli’ filmini izleyip sevdiyseniz ve kapitalizmin, dolayısıyla yeryüzünü kuşatan boğucu sistemin, insan ruhu üzerindeki tahribatıyla ilgiliyseniz; izlemeniz gereken bir yapım. 

 

Vizyonda bu hafta (12 Ocak 2018)

İkisi yerli, toplam yedi yeni film merhaba diyor, yılın ikinci vizyonuna… İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın! İyi seyirler herkese.


DAHA
-Birey, şiddet, düzen-

Hakan Günday’ın aynı adlı romanından esinlenen ‘Daha’, oyuncu kimliğiyle tanıdığımız Onur Saylak’ın ilk yönetmenlik denemesi. Sert, dokunaklı, aynı zamanda sahici bir baba-oğul çatışması çevresinde, daha iyi, insanca bir hayat için yollara düşüp sefil olan göçmenler hikayesi. İktidarın ve gücün, sıradan, küçük, korunaksız birey üzerindeki etkisi, nesilden nesle genetik biçimde aktarılan güdüler ve önlenmesi güç şiddet!
İnsan kaçakçılığı yapan babası Ahad ile yaşayan ve onun çırağı olan on dört yaşındaki Gaza, yaşadığı küçük sahil kasabasından kaçıp, büyük şehirde üniversite okumak isteyen zeki bir çocuk. Ergenlik süreci, babasının baskıları ve sürekli şiddet içinde geçmekte. Kötü şartlarda barındırdıkları göçmenleri kaçıran şebekenin parçası olan baba-oğul, insansız bir dünyada yaşamaktalar aslen! Gaza, hayata ve insana dair bütün zulüm ve şiddeti içselleştirmiş durumda. Kaçıp, kurtulmak, düşlerindeki hayat erişmek en büyük amacı. Umut ise herkes için değil tabii! 
Ahmet Mümtaz Taylan ve gencecik Hayat Van Eyck’in karşılıklı döktürdükleri sert dramda, diğer önemli rolleri, Turgut Tunçalp, Tankut Yıldız ve Tuba Büyüküstün üstleniyorlar. Feza Çaldıran’ın birinci sınıf kamerası ve Ali Aga’nın metronom kurgusu, çok şey katmış anlatıya. Onur Saylak, ilk yönetmenlik deneyimine rağmen, son derece egemen filme! Finale doğru bir parça sarkan ve derdinden fazlasına soyunan öykü, bir ilk film için epey başarılı doğrusu! İncelikli ve kapalı kimi gönderisiyle de, artı değer yaratmayı bilmiş, acımasız dünyanın kimilerine dağıttığı umut ve adaleti gözler önüne seren yapım. 24. Uluslararası Adana Film Festivali’nden Yılmaz Güney Ödülü, SİYAD ödülü, Adana İzleyici Ödülü ile ayrılan yapım, 7. Malatya Film Festivali’nden ise ‘En İyi Ulusal Film Ödülü’ dahil toplam dört ödül kazanmayı başarmıştı. 
Gittikçe büyüyen çıkışsız bir öfkenin, dünyayı dolduran haksızlığın, hayatın ucuzluğunun, kabuslara eşlik eden korkunun, baba-oğul ilişkisinin sahici ama netameli halinin, bastırılmış çaresizliğin resmi ‘Daha’! Onur Saylak, yönetmenlikteki ilk adımını son derece sağlam ve doğru atmış. (4 / 5)


THE POST
-Basının gücüne, erdemine ve kağıt kokusuna inananlara!-

Yetmiş yaşı geride bırakmış, usta zanaatkar ve öykü anlatıcısı, Hollywood’un gerçek dahisi Steven Spielberg’in yönetmenliğini üstlendiği otuz ikinci uzun metraj kurmaca filmi, basın özgürlüğü, basının gücü ve erdemi üzerine etkileyici bir ‘büyük film’! Perdeye, yaşanmış olaylardan uyarlanan biyografik dram, Amerikan halkının Vietnam Savaşı’na bakış açısını önemli ölçüde etkileyen Pentagon belgelerinin ortaya çıkarılma sürecini öykülüyor.
Ordu analisti Daniel Ellsberg tarafından yazılan ve basına sızdırılan Pentagon belgelerini, 70’li yılların hemen başında yayımlayan Washington Post çalışanlarının ve mesele çevresinde yer alan hemen herkesin hikayesi. Altı dalda Altın Küre adayı olan ve Oscar ödüllerinde de adı sıklıkla geçmesi muhtemel film, Amerikan demokrasisini şefkatle okşuyor fakat söyleyeceğini de, dönemin yüksek mahkeme kararına saygı sunaraktan, ‘yekten’ söylüyor: Özgür basın susturulamaz.
Washington Post’un sahibi Katherine Graham ve gözü kara yayın yönetmeni Ben Bradlee, sızdırılan Pentagon belgelerini yayınlama kararı alırlar. Belgeler, Johnson yönetiminin Vietnam Savaşı’nda ABD askerlerinin rolü hakkında kamuoyuna ve ABD kongresine yalan söylediğini, Nixon yönetiminin gizlice savaşı tırmandırdığını ortaya koymaktadır ve Nixon yönetimi, gazetenin bu belgeleri yayımlamasını durdurmaya çalışır. Yüksek mahkemeye verilen gazeteciler, gerçeklerin kamuoyu ile buluşması adına, Nixon yönetimi ve Pentagon ile bir hukuk mücadelesine girerler.
Hem usta, hem yıldız isimler Meryl Streep ve Tom Hanks’a, Sarah Paulson, Bob Odenkirk, Bruce Greenwood, Bradley Whitford ve Michael Stuhlbarg gibi kalburüstü oyuncular eşlik ediyorlar. Streep ve Hanks şahaneler. Bütün oyuncular çok iyi aslında! Dönemin en ufak ayrıntısına dek vurgu yapan yapım tasarımı da takdire şayan. Gazete patronu ‘Kay’ Graham, yüksek sosyetenin ve politikacıların başkentte verdikleri davetlere katılmaktan fazlasını, daha doğrusu kendinden beklenmeyeni yapıp; ellerine ulaşmış gizli belgeleri korkusuzca ‘basalım’ der, Nixon yönetimini karşısına alacağını bilerek! Gazeteciliğin ne anlama geldiğini, basın özgürlüğü, basının gücü ve erdemi üzerine ‘yaşanmış’ gerçekleri perdeye yansıtan film, işin özünde Amerikan demokrasisini de şefkatle okşamayı ve Amerikan adaletine saygılarını sunmayı unutmuyor! Aslen büyük bir Amerikan idealleri teorisyeni ve uygulayıcısı Spielberg. Yılın önemli filmlerinden birini çekmiş olması, ayrı bir gerçeklik! Günümüz dünyasında ‘olması gerekeni’ gösteren biyografik dram, Watergate skandalını ortaya atan gazetecilere selam durarak kapanırken, Washington Post tarihine, dolayısıyla ABD’de basın özgürlüğü gerçeğine de şapkasını çıkartıyor. Spielberg, ülkesinin tarihi gerçekleri anımsatmaktan çok, ABD’nin günceline dair söyleyeceklerini çektiğini vurgulamış. İyi yazılmış, oynanmış, yönetilmiş film, mesele üzerine sağlam bir referans noktası oluşturuyor son tahlilde! (4,5 / 5)


ZİRVE
-Sınırsız hırslar üzerine-

Uluslararası usta aktör Ricardo Darin’in başrolde döktürdüğü, 1980 doğumlu Arjantinli yönetmen Santiago Mitre imzalı politik dram ‘La Cordillera / Zirve’, Ajantin-Fransa-İspanya ortak yapımı. Cannes’de prestijli ‘belirli bir bakış’ bölümünde yarışan gerilimli öykü, Latin Amerika zirvesine katılan Arjantin devlet başkanı ve yakın çevresi etrafında geçiyor. Başkanın siyasi ve kişisel ikilemi arasında kötülüğün ve hırsın sınırlarına tanık oluyoruz!
Arjantin başkanı, tıpkı diğer devlet adamları gibi Şili’de düzenlenen üst düzey Latin Amerika siyasi zirvesine katılır. Toplantı, Latin Amerika’nın geleceği kadar tüm dünya ülkeleri için de önem içermektedir. Hem kendi heyeti ve ülkesinin, hem de zirveye katılan komşu ülke başkanlarının ve zirveye yön vermeye çalışan büyük güçlerin ondan beklentileri vardır. Gazetecilerle dolu otelde onu zora sokan, sadece dönen politik oyunlar değildir. Ailevi meseleleri, özel hayatı ve zirvede ona eşlik eden kızı Mariana da başını ağrıtmaktadır. Latin Amerika kadar dünyanın geri kalanını da ilgilendiren zirveye ‘dışarıdan’ müdahale eden ABD, derin siyaset, kirlilik ve öz çocuğunu yok sayan, ölümcül ve kötücül bir hırs. İdeallerin önüne çıkarları koyan kirli kararlar, şantaj, aile sırları, gizli hayatlar ve ne olursa olsun iktidar olabilmek adına verilen zor kararlar. 
Politik yönden gerçekten çok cesur bir iş çıkarmış yönetmen Santiago Mitre. Dolores Fonzi, Gerardo Romano, Erica Rivas, uzun süredir karşımıza çıkmayan usta oyuncu Christian Slater ve Şilili sinemacı Sebastián Lelio’nun güzelim filmi ‘Gloria’dan tanıdığımız Paulina Garcia, alkışı fazlasıyla hak eden politik gerilimde Darin’e eşlik eden diğer önemli isimler. Her yerde çekilmesi güç, biçimi ve atmosferi, öyküsünün politik ve insani gerilimini besleyen, söyleyeceğini elini korkak alıştırmadan söyleyen film, kayıtsız kalınmaması gereken bir dünya gerçekleri öyküsü. (4 / 5)


YOLCU
-Rayda komplo-

‘Unknown / Kimliksiz’, ‘Non-Stop’ ve ‘Run All Night’ filmleriyle beyazperdede iyiden iyiye sıkı bir ikili olan İspanyol yönetmen Jaume Collet-Sera ve usta aktör Liam Neeson’un yeni ortaklıkları, yine ‘entrika’ yoğun bir suç öyküsü. Polislikten ayrıldıktan sonra sıradan bir sigortacı olarak hayatını sürdüren orta halli aile babasının, her gün düzenli olarak kullandığı trende geçiyor öykü. Evden işe, işten eve rutininde banliyö trenini kullanan sigortacı, sıradan bir günde gizemli bir kadınla tanışır. Kadın, trende bulunan ve bir çanta taşıyan yabancıyı, adını verdiği istasyonda inmeden önce bulmasını ister adamdan. Bu zoraki görev karşılığı teklif edilen para, yüz bin dolardır. Tren durmadan önce, çözülmesi gereken sırlar ve kurtarılması gereken hayatlar vardır.
Vera Farmiga, Patrick Wilson ve Sam Neill, Liam Neeson’a eşlik eden diğer usta isimler. ‘Once Upon a Time in America / Bir Zamanlar Amerika’nın unutulmaz ‘Deborah’ı Elizabeth McGovern’da, misafir kontenjanından renk katmış zengin oyuncu kadrosuna. Kanadalı usta görüntü yönetmeni Paul Cameron, atmosfere omuz veren kamerasıyla, içinde birçok mantıksal boşluk olan öyküyü kurtarmaya çalışan isimlerden biri. İyi bir açılışın ardından, yavan ve sıradan bir gidişatı ezber eden öykü, ortalama çizgisinde; bir tren yolculuğuna çıkartıyor izleyicisini. Uçak, gemi, otobüs, tren fonlu, komplo-entrika içeren suç hikayelerinden bir yenisi karşımızda. Sıkılmadan sonu gelen ama manzarası belli bir yolculuk. Banliyö trenindeki entrika, yola sağlam koyuluyor ardından raydan çıkıyor! (2,5 / 5) 


ARAMIZDAKİ SÖZLER
-Kalp, sadece kastan ibaret değildir!-

‘Paradise Now / Vaat Edilen Cennet’ adlı filmiyle tanıdığımız Filistinli yönetmen Hany Abu-Assad imzalı macera katkılı romantik film, Charles Martin’in yazdığı aynı adlı romandan uyarlanmış perdeye. Orijinal adıyla ‘The Mountain Between Us’, özel bir uçakta yolculuk eden biri kadın, diğeri erkek iki yabancının, yaşadıkları uçak kazası sonrası, karlarla kaplı vahşi doğada verdikleri hayatta kalma mücadelesini ve aralarındaki ilişkiyi öykülüyor.
Başrollerde, ahenkli bir kimyayı tutturan usta aktris Kate Winslet ve Idris Elba’yı izleyeceğimiz duygu yüklü aşk filminde usta oyuncu Beau Bridges ve Dermot Mulroney de yer alıyorlar. Neredeyse sonsuza uzayan, karlarla kaplı boşlukta, birbirlerinden başka kimseleri olmayan iki yabancı, dayanışma, şefkat ve sevginin gücüyle hayatta kalmaya çalışırlar. Trajik bir uçak kazası sonrası, zorlu doğa koşullarıyla mücadele ederken, birbirlerinin geçmişine, dolayısıyla yaralarına ve yüreklerine dokunan iki yabancı, farklılıklarından da güç alarak, akıl ve yüreğin yardımıyla yaşama tutunurlar. Birbirlerini iyileştiren iki insanın aşk öyküsüne, bir felaket fonunda tanıklık ediyoruz bu kez. 
2005 tarihli ‘Paradise Now / Vaat Edilen Cennet’ filminde iki Filistinli intihar bombacısının röntgenlerini çeken ve akıl almaz trajediye oldukça içerden ve tamamen insani pencereden bakan yönetmen Abu-Assad, ABD’de çektiği yeni filminde de insani durumlara ağırlık vermiş. Birçok benzer öyküde gördüğümüz ve neredeyse ezber ettiğimiz olay ve oluşlara, son derece duyarlı biçimde ve vicdanlı yaklaşmış film. Kaba değil, epey incelikli dokunuşlar, hemen her anı tahmin edilebilir öyküye derinlik katıyor. Başkalarının anlayamayacağı, sadece aşıkların hissedip, duyumsayacağı ‘özel’ anları, bakışları, yürekteki yaraları ve zihindeki engelleri öne çıkarıyor, kalbin sadece kastan ibaret olmadığını söyleyen senaryo! (3 / 5)  


RUHLAR BÖLGESİ: SON ANAHTAR
-Ruhuma hicranımı sardım da yine-

‘Saw / Testere’ başarısının ardından James Wan’ın yönetip, Leigh Whannell’ın kaleme aldığı ve ikilinin gişede seslerini yeniden yükselttikleri korku serilerinin dördüncü bölümü karşımızda. ‘Insidious: The Last Key / Ruhlar Bölgesi: Son Anahtar’, yeni filmin adı! İlk olarak 2010’da perdeye yansıyan korku öyküsü, bir ailenin başına musallat olan kötü ruhlarla ilgiliydi. 2013’de, ikinci bölüm çıkageldi. 2015’de üçüncüsü! Medyumlar, kötü ruhlar ve lanetler arasında, hayatta ve bildiğimiz dünyada kalma mücadelesini izliyoruz bir kez daha. Yeni film yine oturduğumuz koltuktan sıçramamıza neden olacak sahnelerle dolu. Moda tabiriyle bir ‘prequel / izleyiciyi hikayenin başlangıcına veya başlarına doğru götüren öykü’- ön bölüm; perdede duran korku örneği; üçüncü filmde de olduğu gibi.
Bu kez kahramanımız Elise Rainier’in çocukluğunun geçtiği eve, yani medyumun geçmişine gidiyoruz. ‘Medyum’ Elise ve ‘medyumcuk’ ekibi, geçmişin kötücül ruhunun elinde esir kalmış diğer ruhlar eşliğinde, geçmişin gerçeğini araştırıyorlar. ‘Evlerden ırak olsun’ diyeceğimiz kötücül ruhlarla mücadele öyküsü, bildik şablonların ve atmosferin ötesine geçip, türe katkı sağlamasa da, şok sıçramalarının fazlalığı ve ürkütücü gölge oyunlarıyla bir şekilde izletiyor kendini fakat tuhaf bir aynılık, kekremsi bir tatminsizlikle ayrılıyorsunuz salondan. Film serisi sayesinde yıldız olan emektar aktris Lin Shaye’e eşlik eden isimler, projenin yaratıcılarından Leigh Whannell ve Angus Sampson. Caitlin Gerard, Spencer Locke, Marcus Henderson, Josh Stewart, Tessa Ferrer ve bir diğer emektar aktör Bruce Davison, kadronun öne çıkan diğer isimleri. Ruha hicranı sarmadan izlemekte yarar var! (2 / 5) 

Gupse Özay’ın yazdığı ve başrolü üstlendiği 2014 yapımı ‘Deliha’yı Hakan Algül yönetmişti.  Devam filmi ‘Deliha 2’yi bu kez Gupse Özay yönetmiş. Başrolü de üstlendiği ilk yönetmenlik denemesi, haftanın; notlarımız arasında yer alamayan filmi. Tekrar iyi seyirler herkese.

MURAT ERŞAHİN



Diğer Yazılar