Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

11 EKİM 2024

10 Ekim 2024 Perşembe 19:25
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Ekim 11… 
Sonbahar yedinci sanatın mevsimi! 
Vizyon hız kesmiyor… Bu arada bir film festivali biterken, diğeri başlıyor. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali sona erdi. Filmekimi start aldı. 23. kez Sonbaharda sinemayı taçlandıran filmekimi, 4-13 Ekim arasında İstanbul’da, 10-13 Ekim’de Diyarbakır’da, 17-20 Ekim’de Ankara’da ve nihayet 24-27 Ekim tarihleri arasında İzmir’de izleyicisiyle buluşacak. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali ise 5-12 Ekim tarihleri arasında düzenleniyor. 
Vizyon filmlerinin tanıtımı ve artık sizin de ilgiyle takip ettiğiniz ‘Sinema Tarihinden 5 Klasik’ ‘Hafta Sonu Aile Sineması’ ve ‘Tarihte Bu Hafta’ bölümleri dışında, haftalardır artık tarihte ve anılarda kalmış bir ‘Anadolu Yakası / Kadıköy’ sinemasını anımsatıyorum sizlere. 
Devam ediyoruz!

İstanbul’un orta yeri sinemadır ya; Kadıköy’ün her köşesi sinematografiktir! Saint Joseph’in duvarı, Kadıköy Anadolu’nun denize inen yolu, Çarşı’nın balıkçıları, Kalamış’ın ağaçları, Kızıltoprak’ın rüzgârı, Moda’nın iskelesi, okulları, çeşmeleri, kiliseleri, köşkleri, çayırları, eczaneleri, lokantaları, meyhaneleri, kulüpleri, lokalleri, esnafları, doktorları, yazarları, şairleri, spor kulüpleri, hamamları, tramvayları, kedileri, köpekleri, renkli simaları ve elbet sinemaları… Kadıköy, günümüzde olduğu gibi eskiden de kültür ve sanata ev sahipliği yapıyordu. Beyoğlu ve Şehzadebaşı gibi Kadıköy de sinema salonlarının merkez semtlerinden biriydi. Bahariye Caddesi ve civarından Bostancı’ya dek uzanan bölgede çok sayıda kışlık kapalı salonlar ve yazlık bahçe sinemaları vardı. Çok azı günümüze kadar varlığını sürdürmeyi başarırken birçoğu yıkıldı, yok oldu, dönüşüme uğradı ve isimleri unutulmaya yüz tuttu.
Bu hafta son olarak sırada, artık tarihin tozlu sayfalarında kalmış Kadıköy sinemaları listesi var.


KADIKÖY SİNEMALARI LİSTESİ

Kışlık Sinemalar:
Zamboğlu, Mısırlıoğlu (Söğütlüçeşme-Halitağa), Dilküşa (Kurbağalıdere), Kuşdili (Kuşdili), Efes, Feza (Altıyol) Süreyya, Reks, Opera, Kadıköy, Kafkas/Moda, Ocak, Yurt, Ercan, Hakan, Atlantis, Broadway (Bahariye), Sunar, Hale, Bizim (Üsküdar), Özen (Yeldeğirmeni), As (Moda Caddesi), Kent (Kızıltoprak), Atlantik, Suadiye (Şaşkınbakkal), Neşe, Küçükyalı 63 (Küçükyalı), Cevizli 73 (Kartal), Çeliktaş, Hakan, Ses, Yıldız, İlgen (Maltepe)

Yazlık Sinemalar:
Sahil (Kalamış),Yoğurtçupark (Yoğurtçupark), İstasyon, Stad (Kurbağalıdere),  Moda Park (Moda), Çınar, Çiçek (Çınardibi), Budak, Ozan, Serdar (Caddebostan), Toraman, İkizler (Kızıltoprak), Çamlık, Özen (Erenköy),Can (Suadiye), Site (Feneryolu), And, Renk (Göztepe), Kulüp (Şaşkınbakkal), Uğur (Söğütlüçeşme), Bostancı (Bostancı), Saray, Cengiz (Acıbadem), İnci (Çamlıca), Çiftlik (Kısıklı), Koru (Koşuyolu), İkbaliye (İkbaliye), Ziverbey (Ziverbey), Murat (Fikirtepe), Aypark (Üsküdar), İpek, İhya (Küçükyalı) 

 

 

 

SİNEMA TARİHİNDEN 5 KLASİK

The Woman in the Window / Penceredeki Kadın
(Yönetmen: Fritz Lang / 1944)

Fallen Angel / Lekesiz Aşk
(Yönetmen: Otto Preminger / 1945)

Desert Fury / Gönül Fırtınası
(Yönetmen: Lewis Allen / 1947)

Brighton Rock / Cinayet Tutkusu
(Yönetmen: John Boulting / 1948)

No Way Out / Can Düşmanı
(Yönetmen: Joseph L. Mankiewicz / 1950)

 

 

 

HAFTA SONU AİLE SİNEMASI

ANNE VE BABA İÇİN
Enemy at the Gates / Kapıdaki Düşman
(Yönetmen: Jean-Jacques Annaud / 2001)

Master and Commander: The Far Side of the World / Üstat ve Komutan: Dünyanın Uzak Ucu
(Yönetmen: Peter Weir / 2003)

War of the Worlds / Dünyalar Savaşı
(Yönetmen: Steven Spielberg / 2005)


ÇOCUKLAR İÇİN
A Christmas Caraol / Yeni Yıl Şarkısı
(Yönetmen: Robert Zemeckis / 2009)

The Muppets / Muppets, Dönüş
(Yönetmen: James Bobin / 2011)

The Peanuts Movie / Snoopy ve Charlie Brown: Peanuts Filmi
(Yönetmen: Steve Martino / 2015)

 

 

Vizyonda bu hafta (11 Ekim 2024)
Dördü yerli yapım olmak üzere toplam sekiz yeni film, 11 Ekim haftasına merhaba diyor!
Şehir dışında bulunduğumdan ve kimi filmler adına düzenlenen basın gösterimlerine katılamadığımdan dolayı 11 Ekim haftasının filmlerine yapım notlarıyla değineceğim.
Rus yazar Mikhail A. Bulgakov’un (1891-1940) toplumsal eleştiriyi fantastik bir kurgu üzerinden yapmasıyla pek çok yazarı derinden etkileyen aynı adlı kitabından perdeye uyarlanan romantik ve fantastik dramı Michael Lockshin yönetmiş. Hırvatistan-Rusya ortak yapımı ‘Master i Margarita / Usta ile Margarita’, romanı ve oynanması yasaklanan ‘sakıncalı’ bir oyun üzerine. August Diehl, Yulia Snigir, Evgeniy Tsyganov ve Claes Bang başlıca rolleri üstleniyorlar. 
Avustralya yapımı animasyon ‘The Sloth Lane / Tembeller Ailesi’, Tania Vincent ve Richard Cusso ikilisi tarafından yönetilmiş. Şiddetli bir fırtına evlerini kasıp kavurunca, enerjik bir tembel hayvan olan Laura ve eksantrik ailesi büyük şehre sığınırlar. Gordito adlı paslı eski yiyecek kamyonlarında işlerini başarıya ulaştırmayı umarlar. Ama leziz aile yemekleri, tehlike altındaki fast food restoranını yeniden canlandırmak için her şeyi yapmaya hazır kurnaz çita Dotti Pace’in dikkatini çeker.
‘Boku no Hîrô Akademia za Mûbî Yuâ Nekusuto / My Hero Academia: Sıra Sende’, Tensai Okamura imzası taşıyan bir Japon animesi. Kahramanların ve kötü adamların sürekli güç için yarıştığı bir dünyada, lise öğrencisi Deku yeni ve tehditkâr bir kötü adama karşı savaşır: Dark Might. Bu hain rakip, Deku’nun rol modeli olan efsanevi süper kahraman All Might’ı taklit eder ve yeni ‘Barış Sembolü’ olduğunu iddia eder. Dünya kaosa sürüklenme tehlikesiyle karşı karşıyayken, Deku ve A Sınıfı öğrencileri becerilerini geliştirmeli ve Dark Might tehdidini durdurmak için birlikte çalışmalıdırlar.
Alex Tsitsilin’in yönettiği animasyon ‘Rebellious / Cesur Prenses: Sihirli Ülke’, İngiltere-Güney Kıbrıs Rus Kesimi ortak yapımı. Klasik peri masalının bu modern yorumunda, dik başlı, cesur prenses, kötü büyücü Kezabor tarafından kaçırılır. Prensesin zeki nişanlısı onu bulmak için bütün yeteneğini kullanıp destansı bir yolculuğa çıkarken, Prenses kendisini kaçıranlara meydan okuyup cesur bir kaçış planı hazırlar.
Süleyman Mert Özdemir’in yazıp yönettiği suç dramı ‘Dengeler’, Amatör bir sokak boksörünün hayatta kalma mücadelesine odaklanırken, aynı olayları üç farklı karakterin gözünden aktarıyor. Doğarken kaybettiği annesine verdiği kalbî sözü tutmak için ringe çıkan sokak boksörü Ferit Kamacı, yenilmesi beklenen müsabakada mafyanın desteklediği profesyonel rakibini nakavt eder. Ferit’in mağlubiyetine bahis oynayan gayrimeşru grupların aksi sonuçla ters düşmesine bir de aynı gece Ferit’in ağabeyi Ali’nin uğradığı suikast eklenince işler iyice karışır. Ferit şimdi hem abisinin intikamını almak hem de kendini gayrimeşru grupların radarından kurtarmak zorundadır. Cihangir Ceyhan, Erol Babaoğlu ve Tanju Bilir başlıca rolleri üstleniyorlar.
Gökhan Arı’nın yazıp yönettiği ‘Kabir Azabı: İnsi ve Cinni’, yerli bir korku denemesi. Nejla ve Muhsin’in evliliklerinin ilk aylarında mutlu mesut devam eden yaşamları, bir kaza sonucu Muhsin’in ölmesi ile birlikte karanlığa gömülür. Muhsin’den bir türlü vaz geçemeyen Nejla onun tekrar geri dönebileceğine inanır ve bu yolda atacağı her adım başına büyük dertler açacaktır. Mehmet Tekkanat, Rabia Akgün ve Faik Umut Özalp, oyuncu kadrosunu oluşturuyorlar.
Tansel Yılmaztürk’ün yönetmen koltuğunda oturduğu romantik komedi ‘Ayrılık A.Ş.’, insanları ayırmak için şirket kuran bir grup öğrencinin öyküsü. Bir grup tiyatro öğrencisi, birlikte bir şirket kurmaya karar verirler. Ayrılık A.Ş. adını verdikleri şirket ile insanları ayırmayı planlarlar. Kendilerini beklenmedik maceraların içerisinde bulacaklardır. Başrolleri paylaşan İdris Nebi Taşkan ve Melis Tüzüngüç’e, Tanser Yılmaztürk, Zeynep Urhan, Mertkan Arat gibi isimler eşlik ediyor. 
‘Cille 2069’ yerli bir Animasyon. Cille dünyası karışmıştır. İnsanlar ve Ezakiler diyarına yeni bir kavim gelmiştir. Kayra, Rehzen, Solin, Talu ve Müdrik amca, Cille yolunda amansız bir mücadeleyle karşı karşıyadır. 
İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın!

İyi seyirler herkese!

CUMHUR CANBAZOĞLU



Diğer Yazılar