Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

10 OCAK 2025

09 Ocak 2025 Perşembe 19:05
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Yeni yılı karşıladık… Vizyonun ikinci haftası geldi çattı bile!
Başlamaya görsün yıl, hemencecik bitiveriyor. Hemen her oluş gibi aniden sona eriyor; sen hiçbir şey anlamadan, anlayamadan… ‘Yaşam gelip geçti sanki hiç yaşamadım’ dediği gibi Çehov’un ünlü karakteri Yaşlı Uşak Firs’in ‘Vişne Bahçesi’nde!
Filmler de aynı hesap! Başlayıp bitiyor öyküler ardı sıra beyazperdede! O kadar çok film izliyoruz ki yıl boyunca, bazıları bizimle kalıyor sonsuza dek; bazılarıysa hemen uçup kayboluyor hafızadan! Ne filmler çekilecek, ne yaman yönetmenler yetişecek senden sonra da! Görmeyecek, bilmeyeceksin! En sevdiğin şeyler sürecek oysa olanca hızıyla… Sensiz!
Sinema salonlarının büyüsü, film afişleri, fuaye yalnızlığı, kadife perdeler, on dakika aralar, Alaska, Frigo, Koko ve o eski gong sesleri… Sinemada unutulan sevgililer, yün bereler, şemsiyeler… Bütün o ‘eski şeyler’… Yıllar, yaşlar, sokaklar, evler, odalar ve bir ömür…

 

 

SİNEMA TARİHİNDEN 5 KLASİK
Dedective Story / Karakolda

(Yönetmen: William Wyler / 1951)

Ace in the Hole / Diri Gömülenler

(Yönetmen: Billy Wilder / 1951)

The Defiant Ones / Kader Bağlayınca

(Yönetmen: Stanley Kramer / 1958)

I Want to Live! / Yaşamak İstiyorum

(Yönetmen: Robert Wise / 1958)

Birdman of Alcatraz / Alcatraz Kuşçusu

(Yönetmen: John Frankenheimer / 1962)

 


 

HAFTA SONU AİLE SİNEMASI

ANNE VE BABA İÇİN
Reservoir Dogs / Rezervuar Köpekleri

(Yönetmen: Quentin Tarantino / 1992)

Casino

(Yönetmen: Martin Scorsese / 1995)

Heat / Büyük Hesaplaşma

(Yönetmen: Michael Mann / 1995)

 

ÇOCUKLAR İÇİN
Brother Bear / Ayı Kardeş

(Yönetmen: Aaron Blaise, Robert Walker / 2003)

Chicken Little / Cesur Civciv

(Yönetmen: Mark Dindal / 2005)


The Ant Bully / Bitirim Karınca

(Yönetmen: John A. Davis / 2006)

 


 

Vizyonda bu hafta (10 Ocak 2025)
Dördü yerli yapım olmak üzere toplam beş yeni filme ev sahipliği yapıyor 10 Ocak haftası!
İranlı Mohammad Rasoulof’un ödüllü filmi ‘Dâne-ye anjîr-e ma'âbed / Kutsal İncirin Tohumu’ ve Ayçıl Yeltan’ın ilk uzun metraj kurmacası ‘Fidan’ haftanın notlarımız arasında yer alan yenileri.

 

KUTSAL İNCİRİN TOHUMU
-Paranoya, baskı ve özgürlük-

‘Rejim karşıtı propaganda’ suçlamasıyla İran’da sekiz yıl hapse mahkûm edilen Mohammad Rasoulof, gizlice Almanya’ya kaçarak filminin Cannes’daki prömiyerine katılmıştı. Cannes Film Festivali’nden Jüri Özel Ödülü, FIPRESCI ödülü, Ekümenik Jüri Ödülü, François Chalais Ödülü ve Fransa Sanat Sinemaları Birliği Ödülleri ile ayrılan gerilimi yüksek politik dram, Almanya-Fransa ortak yapımı.
Atmosferine boğucu bir paranoya havası egemen yapımın. Tahran’daki Devrim Mahkemesi’nde soruşturma hâkimliğine terfi eden İman’ı tanıyoruz. Siyasi muhalifleri doğrudan yargılama yetkisini edinen İman’ın atanması, tam da zorunlu başörtüsüne karşı çıktığı için Tahran’da tutuklanan ve ardından polis nezaretinde öldürülen İranlı kadın Mahsa Amini’nin ölümü protestolarına denk gelmiştir. Beylik tabancası durup dururken ortadan kaybolunca Hakim İman, eşiyle kızlarından şüphelenir. İçine işlemiş güvensizliği ve yükselen paranoyasıyla baş edemeyince sert önlemler alır ve evde kendince bir soruşturma başlatır. Çekimleri gizlilik içinde gerçekleştirilen ve Almanya’nın Oscar adayı olan film, hem protestolardan hem de rejimin gösterileri acımasızca bastırışından gerçek görüntüler de içeriyor.
Mohammad Rasoulof’un yazıp yönettiği psikolojik derinlikleri de kaşımayı ihmal etmeyen politik dramda başlıca rolleri, Missagh Zareh, Soheila Golestani, Setareh Maleki ve Mahsa Rostami üstleniyorlar. Önemli meseleleri mercek altına alan, baskı altında oluşan paranoya ve özgürlük kavramına bakan yapım, günümüz İran rejiminde kadın olmaya dair tespitler ve can acıtan, yürek burkan gerçekler. Süresinin uzunluğu göze batsa da çağdaş oluş ve meselelerin yol açtığı toplumsal ve bireysel derin yaralar üzerine. (3,5 / 5)


FİDAN
-Bir ağaç olma yolunda!-

Fidan adlı genç kız, girdiği lise sınavını birincilikle kazanırken maalesef annesi hayata veda eder. Babası, bu derin acıyla baş etmeye çalışırken, küçük kardeşini ve babasını geride bırakıp, parlak bir geleceğin kapısını aralayacak okula gitmek ve gitmemek arasında gidip gelmektedir Fidan. Babaannesi ve yengesi dahil, sınavı kazandığını kimseye söyleyemez. Bir ormanı oluşturan nice ağaçların fidanlarından birinin öyküsü, yaşadığımız coğrafyanın kendi ayakları üzerinde durmayı başaran güçlü kadınlarının hikayesi öte yandan!
Fedakârlık, vicdan, aile, kayıp, yas, seçimler, devam edebilme ve zorlu bir büyüme hikayesi, Ayçıl Yeltan’ın yazıp yönettiği ilk uzun metraj kurmacası! Alican Yücesoy, Ayça Bingöl, Göksel Kortay, Gürkan Uygun ve ‘Fidan’ rolünde genç oyuncu Leyla Smyrna Cabas’ın rol aldığı dram, Ulusal Yarışma’da yer aldığı 61. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden En İyi Kurgu (Melike Kasaplar) ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Ayça Bingöl) ödülleri ile ayrılmayı başarmıştı.
Finalde aniden beliren ve genç kızın güvenle sıralarına oturacağı ülkenin prestijli koleji görüntüsüyle bir özel okul reklamı niteliği kazanıp, kamu spotuna dönüşen yapımın müzik çalışması da birçok farklı tür şarkıyı barındıran kolaj bir çalışma olmuş. Mehmet Güreli’den ‘Kimse Bilmez’, Yalçın Akyıldız’dan ‘Sessiz Gece’, Tuğçe Karaoğlan, Zeynep Uzan ve Gözde Kırgız yorumuyla ‘Drama Köprüsü’, Tolga Çebi imzası taşıyan on şarkı ve Elif Allenfort yorumuyla J. S. Bach’ın 11 in G Minor BWV senfonisi, filmin soundtrack’ını oluşturuyorlar. Bir televizyon filmi olarak tasarlanmış hissiyatı veren yapım, öyküsünde yer alan çağdaş kadın ve özgürlüğü hikayesi bağlamında bu topraklar için önem arz ediyor öte yandan. (2 / 5)

 

Haftanın notlarımız arasında yer alamayan diğer yenilerine bakacak olursak…
Senaryosunu Arzu Yurtseven’in kaleme aldığı, yönetmenliğini Mustafa Kotan’ın üstlendiği ‘ŞamPİYONlar’, yaz tatilinde ailesiyle dedesinin yanına giden Efe’nin satrançla tanışmasını konu alan bir aile komedisi. Murat Yıldırım, Erdal Özyağcılar, Büşra Pekin, Ezo Sunal, Mert Ege Ak ve Nazlı Yağcı, yapımın oyuncu kadrosunu oluşturuyorlar.
Avantür komedi ‘Kardeş Takımı 2’, Bedran Güzel tarafından yönetilmiş. Geçtiğimiz yıl beyazperdeye yansıyan orijinal filmin devamı niteliğindeki yapım, anne ve babalarının zorlu eğitimlerini başarıyla tamamlayarak gerçek birer ajan olan dört kardeşin yeni macerasını öykülüyor. Ünlü bir meyve suyu markasının sahibi, kahramanlarımıza yardım için başvurunca, Kardeş Takımı için yepyeni bir macera başlar. Meyve suyu tarifi, hazırladığı gizli karışımla tüm çocukları kendi gibi mutsuz etmek isteyen kötü bir adamın eline geçmiştir. Bu kez anne, baba ve kardeşler yani tüm aile, bu zorlu görev için birlikte çalışmak zorundadırlar. Ceyda Kasabalı, Fırat Akbayram, Çağan Efe Ak, Ecrin Su Çoban, Mehmet Aybars Kaya, Gece Işık Demirel, Berat Efe Parlar ve Özgür Emre Yıldırım, filmin oyuncuları.
Beyza Alkoç’un aynı adlı eserinden uyarlanan romantik gençli dramı ‘Karantina’, bir cinayet soruşturmasının ortasında kalan Zeynep ve Onur’un birbirlerinin ilk aşkı olmasını öykülüyor. Zeynep yeni başladığı okulunda; okulun ilk günü kendisini salgın hastalıktan kaynaklanan bir karantinanın, bir cinayetin ve Onur’a karşı hiç beklemediği bir aşk üçgeninin içinde bulur. Meltem Akçöl, Demirhan Demircioğlu, Onur Bay, Taha Baran Özbek ve İlker Aksum’un rol aldığı filmin yönetmenliğini üstlenen isim Ahmet Topuz.
İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın!

İyi seyirler herkese!

MURAT ERŞAHİN



Diğer Yazılar