Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

06 TEMMUZ 2012

05 Temmuz 2012 Perşembe 21:20
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Vizyon altı filmli. Yeni nesil örümcek adam filmi, “İnanılmaz Örümcek Adam / The Amazing Spider-Man” Güney Kore’nin en usta yönetmenlerinden Kim Ji-Woon’un, vatandaşı Lim Pil Sung ile birlikte yazıp yönettiği “Kıyamet Kitabı / Doomsday Book” ve 2007 tarihli “Karamel” adlı ilk filmiyle tanıdığımız Lübnanlı oyuncu-yönetmen Nadine Labaki’nin yeni filmi “Peki Şimdi Nereye / Et Maintenant, On Va Ou?”, maalesef notlarımız arasında yer almıyorlar. Üç yapım da, ilgiyi hak ediyor. Popüler yapım, “Örümcek Adam” zaten uzun süredir bekleniyordu! İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insana iyi bakın. Çünkü sokak, cadde, hemen hemen her yer, sinemadan çıkmayanlarla dolu! İyi seyirler.

BU DANS SENİN
Lou ile evli olan Margot, tesadüf sonucu karşılaşıp etkilendiği Daniel’in, komşusu olduğunu öğrenince; duygusal dünyası ağır yara alır. Karşı durulması zor bir çekim vardır Daniel’le aralarında. Lou ile ise, şefkat ve alışkanlık. Acısını büyüterek geçirdiği günler son bulduğunda, başka çelişkiler çıkar ortaya. Kanadalı aktris Sarah Polley, toplamda yedinci olmak üzere, ikinci uzun metraj yönetmenlik denemesinde geçer not alıyor. Aşk, tutku, evlilik, sınırlar, yürek, adalet, sorumluluk, kararsızlık, pişmanlık, alışkanlık, insan halleri ve hayat… Üç kez Oscar adayı olmuş Michelle Williams ve nitelikli komedilerle tanıdığımız Seth Rogen’ın başrolleri paylaştıkları duygusal dramda Luke Kirby ve Sarah Silverman, iki yıldıza eşlik ediyorlar. Silverman’ın performansı dikkat çekiyor. Her detayıyla ‘insan’ kokan ‘dokunaklı’ yapım, “Take This Waltz”adlı orijinal ismini, Leonard Cohen’in aynı adlı şarkısından alıyor. Soundtrack ayrı güzel!

DEDEKTİF DEE VE GİZEMLİ ALEV
Hong Kong sinemasının önde gelen isimlerinden Tsui Hark’ın 2010 tarihli aksiyonu, wuxia türünün parlak örneklerinden biri. Bizdeki, Kara Murat, Battal Gazi gibi kahramanlarla ilgili bir tarafı var türün. ‘Wu’, savaşçı, ‘xia’ ise kahraman anlamına geliyor. Vatanperver kahramanların! ülkeleri için verdikleri mücadele, bütün öykülerin hamurunda bulunuyor. Venedik’te Altın Aslan için yarışan yapım, müthiş görselliği ve koreografisiyle öne çıkıyor. Çin’de, 689 yılında geçiyor öykü. İmparatorluğun tehdit altında olduğu günlerde, kötücül güçleri yok etmeye kararlı bir kahramanın maceraları. Batı polisiyesinden ödünç alınmış dedektif karakteri, egzotik bir uzak doğu fonuna yerleştirilmiş. Bu özel, rengarenk, kıpır kıpır türe tanıklık etmek ve kalburüstü bir örnek izlemek için yerinde bir seçim orijinal adıyla “Di Renjie”

AŞK SANATI
Montreal Film Festivali’nden ‘en iyi senaryo’ ödülü ile dönen Fransız yapımı romantik komedi; aynı zamanda oyuncu da olan Emmanuel Mouret imzalı. Mouret’nin yazıp yönettiği film, fena halde Woody Allen kokuyor! Ustanın çok katmanlı ilişki öykülerini belli ki çok sevmiş Mouret. Dış sesi bol, Fransız stili bir Woody Allen olsun istemiş perdedeki. Üst orta sınıftan bir grup Fransız. Kadını, erkeğiyle aşkı arıyorlar! Evlilikleri tehlikeye girenler, genç komşusuna aşık olan orta yaşlı erkek, özgür aşkı arayan genç çift, yeni bir şeylere bakan kadın… Aşk, sevgi, sadakat, ihanet, ayrılık ve özünde kadın-erkek ilişkilerinin olanca doğallığı, bilinmezi, karmaşası. Mouret’nin oyuncular arasında bulunduğu zengin kadroda kimler yok ki? Başta, François Cluzet. Julie Depardieu, Frédérique Bel, Gaspard Ulliel ve Ariane Ascaride… Aşktan ve ilişkilerden ne beklediklerini anlama gayreti içinde bir grup insan. Hemen omuz başlarından akıp giden ve tesadüflerle şaşırtan hayat!
MURAT ERŞAHİN



Diğer Yazılar