Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

03 TEMMUZ 2015

02 Temmuz 2015 Perşembe 20:59
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Yeni haftanın beraberinde getirdiği yeni film sayısı altı. İngiltere’den çıkagelen ‘A Royal Night Out / Kaçak Prenses’ ve aynı adlı ünlü TV dizisinin beyazperde yansıması ‘Entourage’, haftanın notlarımızda yer alamayan yapımları. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın. Herkese iyi seyirler.

İNTİKAM
Danimarkalı yönetmen Kristian Levring imzalı yapım, ‘saf’ bir western denemesi. Görüntü yönetiminden, renk paletine; özel bir atmosferin gereklerini yerine getiren tür filmi, westernin genel kurallarının dışına çıkmadan, birçok klasik öncülüne saygılarını sunuyor. Vahşi kıtada, kuzey rüzgarı estiren öyküde, başrolü Mads Mikkelsen üstleniyor. Danimarkalı usta aktöre, manyetizması yüksek aktris Eva Green ile birlikte, Jeffrey Dean Morgan, Mikael Persbrandt, Jonathan Pryce ve beyazperdeye yeşil sahalardan transfer olan efsane isim, Eric Cantona eşlik ediyorlar. 1870’lerde, vahşi batıda, daha iyi bir hayat için, netameli kıtada önceden ısınma turlarını tamamlamış, eski bir asker olan Danimarkalı göçmen Jon, ailesini tren istasyonunda karşılar ve kendilerini evlerine götürecek uzun yol için, atlı arabayla hareket eder. Arabayı paylaştığı iki azılı suçlu, talihsiz adamı arabadan atıp, ailesini öldürünce, Jon, iki adamı öldürüp, intikamını alır. Ancak öldürdüğü canilerden biri, bölgeyi haraca kesen çetenin liderinin kardeşidir. ‘Brothers / Kardeşler’, ‘Adam’s Apples / Adem’in Elmaları’, ‘In A Better World / Daha İyi Bir Dünyada’ gibi başarılı senaryolarıyla tanıdığımız Anders Thomas Jensen’in, Levring ile senaryo ortaklığı yaptığı film, tür kalıplarına saygılı bütünlüğü; bunun yanı sıra; teknik başarısı ile keyifle izletiyor kendini. (3 / 5)

BÜYÜK TUZAK
Fransa-Belçika ortak yapımı; aksiyonu yerinde, tempolu bir suç filmi. Sadece öyküsündeki orijinalliğin üstüne çıkan ve bir bilgisayar oyununu andıran yapısıyla, bir parça sıradanlaşıyor. Genç polis memuru Vincent, attığını vuran müthiş bir nişancıdır. Teşkilatın yozlaşmış, tecrübeli memurlarından Milo ile tanışınca, karanlık tarafta bulur kendini. Belçikalı yönetmen Fabrice Du Welz’in yönettiği gerilimli dozu yüksek aksiyonun senaryo ortaklarından biri, aynı zamanda öykünün fikir babası olan Fathi Beddiar. Fransız suç filmi geleneğinin yeni örneği, yüzlerce kez karşımıza çıkan ‘aynı öyküden’ farklı bir enerji yaratamasa da, sanal ortamda gerçekleşen nişancılık oyununu filmleştiren yapısıyla; rahatlıkla izleniyor. Genç aktör Ymanol Perset’in enerjisi, usta aktör Gérard Lanvin ve Joey Starr ile ahenkli bir ivme yakalamış. Simon Abkarian ve Alice Taglioni, filmin öne çıkan diğer isimleri. (2,5 / 5)

BÜYÜK OYUN
Finlandiyalı sinemacı Jalmari Helander, Finlandiya-Almanya-İngiltere ortak yapımı filmi yazıp yöneten isim. Özellikle genç izleyiciye seslenen aksiyon, ABD başkanını, teröristlerden koruyan Finlandiyalı bir çocuğun kahramanlığını öykülüyor. ‘Air Force 1’ adlı başkanlık uçağı, teröristlerce Finlandiya kırsalı üzerinde düşürülen ABD başkanına; ormanlık arazide yardım elini uzatacak tek kişi, bir avcı olmak üzerine geleneklere uygun biçimde aile büyüklerinden ayrılıp yola düşen, Finlandiyalı çocuk Oskari’dir. Küçük oyuncu Onni Tommila’ya eşlik eden isimse, usta aktör Samuel L. Jackson. Ray Stevenson ve Felicity Huffman, usta aktör Jim Broadbent ve ani bir sürpriz olarak karşımıza çıkan Mehmet Kurtuluş, oyuncu kadrosunu oluşturuyorlar. Seksenli yılların aksiyon filmlerine saygı sunan ve ‘Die Hard’ serisini, bir çocuk kahramanla yeniden tazeleyen yapım, sertlikle-aile izlencesi arasındaki dengede çok şey kaybetse de; ilginç bir çocuk kahraman figürünü perdeye taşıması açısından; ‘sınırlı bir ilgiyle’ izletiyor kendini. (2,5 / 5)

ÖLDÜRMENİN ÜÇ YOLU
ABD-Avustralya ortak yapımı; mizah yüklü kanlı-canlı suç öyküsü; Kriv Stenders imzası taşıyor. Senaryosunu; James McFarland’ın kaleme aldığı film; Coen kardeşlerin izleğinden, Tarantino ve Guy Ritchie sinemasına dek birçok referanstan beslenmiş. Zaman zaman eğlenceli olan suç hikayesi, kanlı cinayetleriyle gerilimli bir aksiyona da dönüşüyor. İş bilir bir tetikçi olan Charlie Wolfe, son işini aldığında, zincirleme ilerleyen bir cinayet ağının içinde bulur kendini. Aşk, ihanet ve cinayet; profesyonel ve acımasız tetikçiyi; acımasız bir suç tuzağının içine sürükler. İngiliz mizahının sevilen ismi Simon Pegg’e, Alice Braga, Teresa Palmer, Steve La Marquand, Sullivan Stapleton, Luke Hemsworth, Callan Mulwey ve usta Avustralyalı aktör Bryan Brown eşlik ediyorlar. ‘Öldürmek için bir deneme asla yeterli değildir’ diyen suç filmi, çok şey beklemeden izleyeceğiniz, gırgırı bol, ‘öylesine’ bir yaz eğlencesi. (2,5 / 5) MURAT ERŞAHİN







Diğer Yazılar