Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

03 AĞUSTOS 2012

02 Ağustos 2012 Perşembe 22:07
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Haftanın yeni film sayısı sekiz! Kalabalık vizyonda notlarımız arasında iki film var. İkisi de gayet iyi! Japon animasyonu “Tepedeki Ev / Kokuriko-Zaka Kara”, romantik komedi “Ne Adam Ama / What A Man”, İngiliz yapımı müzikal komedi “Bu Gece Benimsin / You Instead”, İspanyol aktris ve yönetmen Icíar Bollaín imzalı “Gökyüzünde Bir Ayna / Katmandu, un Sspejo en El Cielo”, Fransa’dan gelen dram “Esaret / A Moi Seule” ve haftanın tek yerlisi olup; Hasan Karacadağ’ın yönettiği, seri haline gelen korku-gerilim “D@bbe: Bir Cin Vakası” haftanın diğer filmleri. Evet… Yaz ve sezon bütün hızıyla sürüyor. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insana iyi bakın. Sokak, sinemadan çıkmayanlarla dolu çünkü! Herkese iyi seyirler.

BASKIN
2011 Toronto Film Festivali’nde halkın seçimi ödülünü kazanan adrenalin bombası aksiyon, Endonezya yapımı. Seçkin polislerden oluşan özel tim, Cakarta’nın fakir mahallelerinin çevresinde bulunan bir apartmanın uyuşturucu tüccarı olan sahibi ve çetesini yakalamak için gizli bir baskın planlayıp, kapıya dayanır. Katiller, tecavüzcüler ve hırsızlar için sığınak olmuş bu binaya daha önce hiç baskın düzenlenmemiştir. Fakat bu ani baskın planlandığı gibi gitmez ve otomatik olarak binanın bütün kapıları kilitlenir. Özel tim altıncı katta mahsur kalmıştır. Kurtulabilmek için apartmanın çatısına doğru ilerlemeleri gerekmektedir. Üst katlarda onları bekleyense, birbirinden azılı, gözü dönmüş canilerdir. Yılın kuşkusuz en tempolu ve en kanlı aksiyon filmlerinden olan yapımın başrollerini Asyalı yeni aksiyon yıldızı Iko Uwais, Endonezya judo şampiyonu Joe Taslim ve ‘Mad Dog’ rolünde ‘Martial Arts’ eğitmeni Yayan Ruhian paylaşıyorlar. Yönetmen, Galler doğumlu Gareth Evans. 31. İstanbul Film Festivali programında da yer alan film, dinmek bilmeyen aksiyon dozu, titiz koreografisi ve ‘tutarlı bütünlüğüyle’ geçer not alıyor. Nefesinizi tutup, bir özel timle birlikte bir baskına katılıyorsunuz ve günümüz yüksek doz şiddet içeren bilgisayar oyunlarını andıran evrende, vahşet dolu bir ölüm kalım yolculuğu yaşıyorsunuz. Ölümcül darbelere dikkat!

EVA
Fantastik bilimkurgu, işin aslı son derece romantik bir dram. Böyle, ‘tür endişeli’ bir girişle başlamak uygun gözüküyor İspanyol yapımına... Genç yönetmen Kike Maillo’nun ilk uzun metrajı, İspanyol Oscar’ları olarak bilinen Goya ödüllerinde, Katalan yönetmenine kazandırdığı ‘en iyi yeni yönetmen’ ödülünün yanı sıra, ‘en iyi özel efekt’ ve ‘en iyi yardımcı erkek oyuncu’ ödüllerine de ulaşmayı başarmıştı. Çeşitli festivallerde toplam 14 ödül kazanan duygu dolu yapım, geçtiğimiz Nisan ayında düzenlenen İzmir Film Festivali’nin programında da yer almış ve izleyicinin beğenisini kazanmıştı. Yakın gelecekte, 2041’de geçiyor öykü… Ünlü sibernetik mühendisi Alex, robot üretimi konusunda son derece ileri bir üniversiteye bağlı fakülte için çok özel bir görevi yerine getirmek üzere doğup büyüdüğü kasabaya geri döner. Görevi, geçen yıllar içinde denenmiş ama başarıya ulaşmamış bir programa hayat vermektir. Uzakta olduğu on yıl boyunca kardeşi David ve Alex’in gidişinden sonra hayatını tekrar düzene sokmak için mücadele eden eski sevgilisi Lana, onun yokluğunda başka gerçeklerle yüzleşmişler ve yeni bir hayat kurmuşlardır. Alex, Lana ve David’in muhteşem kızları Eva’yla tanışınca neredeyse büyülenir! Eva, çok özel ve etkileyici bir çocuktur. Eva ve Alex arasında, tanıştıkları ilk gün, özel bir bağ kurulur. Alex, çalışması sırasında beklemediği gelişmelerle yüz yüze gelecektir. ‘Gerçeklere dokunabiliriz, ya duygulara?’ diye soran etkileyici filmin başrolünü Daniel Brühl üstleniyor. Usta Katalan aktör Lluis Homar, Marta Etura ve küçük Eva rolünde ‘döktüren’ Claudia Vega, Alman baba ve Katalan annenin çocukları olan Brühl’e eşlik ediyorlar. İnsan doğası, kimlik, ten-ruh, sevgi, aşk, anne-baba-çocuk üçgeni, doğal ve yapay olan arasındaki ince çizgi gibi hassas mevzulara değinen yapım, Spielberg imzalı 2001 tarihli “Artificial Intelligence: AI / Yapay Zekâ”yı düşürüyor akla. David Bowie’nin seslendirdiği ‘Space Oddity’ adlı şarkı ise, izlenesi filmin bonusu!
MURAT ERŞAHİN



Diğer Yazılar