Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

01 MART 2019

28 Şubat 2019 Perşembe 20:06
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Üçü yerli, toplam beş yeni film merhaba diyor yeni haftaya. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini sakın ha bırakmayın! İyi seyirler herkese.


MUTLU LAZZARO

-Kirli dünyada tertemiz olmak-

Altın Palmiye adayı olduğu Cannes’den ‘En İyi Senaryo’ ödülü ile ayrılan dram, fantastik tatlar içermekte. Günümüz dünyasında insan ilişkileri, vahşi kapitalizmin belirlediği kurallarıyla ‘piyasa’, gerçekler, hayal gücü ve iyilik. Süper 16 mm. ile çekilmiş film, belirli; ‘düz’ bir zaman çizgisi ve gidişat izlemiyor. Avrupa’nın alternatif toplumsal tarihi, bireysel derinliklerle ve sert eleştirilerle buluşmuş.

İtalyan sinemacı Alice Rohrwacher’in yazıp yönettiği öykü; filme adını veren iyilik timsali çiftçi Lazzaro’yla tanıştırıyor bizi. Cenneti andıran bir köyde yaşayan iyi yürekli, saf, hesapsız, genç çiftçi Lazzaro, derebeyi olan asilzade Tancredi ile yakınlaşır ve kendine bir arkadaş kazanır. Gözlerden yok olmak için bilerek ‘ortadan kaybolan’ Tancredi’yi aramak için, hem mekânı hem de zamanı aşmayı göze alır Lazzaro.

İtalya-İsviçre-Fransa-Almanya ortak yapımı, İtalya’da çekilmiş. İyi yürekli, bir aziz kadar masum genç çiftçi Lazzaro rolünde ilk kez kamera karşısına geçen Adriano Tardiolo, hikayeye yakışır biçimde ‘mucize’ bir performans sergilemiş doğrusu. Usta İspanyol aktör Sergi López, Roberto Benigni’nin eşi olan İtalyan aktris Nicoletta Braschi, yönetmen Rohrwacher’in kardeşi başarılı aktris Alba Rohrwacher, Tommaso Ragno ve yine ilk kez kamera karşısına geçen genç oyuncu Luca Chikovani, kadronun öne çıkan diğer isimlerini oluşturuyorlar.

Hélène Louvart’ın başarılı görüntü yönetimi, çok şey eklemiş, kimi zaman Pasolini, Fellini, Rosi ve Olmi yapısı içeren incelikli drama! Kirli dünya ahvali içinde temiz kalmanın ‘anlam-anlamsızlığı’, günümüz modern toplumunda sınıflar ve geleneksel feodal yapının küçük insan üzerindeki etkisi, kırsal yaşam ve kent üzerine ciddi satırbaşları, insanı yok eden ağır kapitalist baskı ve karşılıksız çarpan, sıcacık yüreğin artık yaşanan dünya içindeki işlevsizliği! Azizleri bile harcayan, hiçe sayan, yok eden duyarsız gidişat ve acınası halimiz! (3,5 / 5)



Küçük izleyicilere seslenen Almanya yapımı animasyon ‘Tabaluga’ ile birlikte üç yerli yapım; R. Engin Tutuş ve Erdal Tutuş’un yönettikleri korku-gerilim türündeki ‘Musabbar’, yönetmenliğini Şenol Sönmez’n üstlenip başrolleri Murat Boz ile Seda Bakan’ın paylaştıkları romantik komedi ‘Öldür Beni Sevgilim’ ile Şafak Sezer’i başrolde izleyeceğimiz Michael Şahin Derun imzası taşıyan komedi ‘Yalan Dolan’, haftanın notlarımız arasında yer alamayan diğer yenileri. Tekrar iyi seyirler herkese! MURAT ERŞAHİN



Diğer Yazılar