İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) geleceğin sanatçılarının yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla 2012 yılında başlattığı ve her yıl klasik müzik alanında gelecek vadeden bir genç müzisyene verilen “Aydın Gün Teşvik Ödülü”nün bu yılki sahibi 24 yaşındaki keman virtüözü Emre Engin oldu.
50 yıldır hepimizin hayatında öncü bir müziği olan Cahit Berkay ile dünü anıyor, bu günü yaşıyoruz. 1966 yılından beri sinema-dizi müzikleri, birçok sanatçı ile yaptığı çalışmalar ve besteleri ile hepimizin anılarında ayrı bir yeri olan Cahit Berkay 50. sanat yılını dostlarıyla birlikte kutluyor. Cahit Berkay ve Emrah Karaca her ay değişecek misafirleriyle Roxy’de o anları tekrar hissettirecek. Bugün 21.00´de başlayacak etkinliğin konukları Zuhal Olcay, Kürşat Başar, Serhat Kılıç.
Turkgitar.net sitesinin haberine göre Iron Maiden üyeleri ve grubun menajeri Rod Smallwood metal gruplarına çağrı yaptı. Iron Maiden üyeleriyle yapılan röportajlarda tribute band fikri üzerinde durdukları görülüyor. Lemmy`nin arkadaşları olarak Motörhead`in mirasını devam ettirmek, unutturmamak istiyorlar. Iron Maiden`ın Motörhead Tribute Band projesine kimlerin destek vereceği, kimlerin sıcak baktığı yavaş yavaş ortaya çıkacak.
Amerikan R´n´B ve caz müziğinin ünlü sesi, Grammy ödüllü Natalie Cole 65 yaşında hayatını kaybetti. Cazın efsanevi ismi Nat King Cole´un kızı olan Natalie Cole 2008´den beri Hepatit C tedavisi görüyordu.
Motörhead grubunun lideri Lemmy Kilmester dün yaşamını yitirdi. 70 yaşındaki ´Lemmy´ bir kaç yıldır kalbinden sorun yaşıyordu ve son olarak kansere de yakalanmıştı. Grup bu nedenle bir çok organizasyonu son anda iptal etmek zorunda kalmıştı.
Tek Başına, Püf Püf, Gitme, Lan N`oldu ve daha birçok parçayı hafızlarımıza kazıyan Kramp grubu 31. yılında özel bir turneye çıkma kararı aldı. Bir Dünya Arıyorum adlı turne İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Çanakkale, Antalya`yı kapsıyor. Konser duyuruları devam edecek ve detaylar yakında belli olacak.
Quentin Tarantino’nun son filmi The Hateful Eight´in müzik albümü Decca Records etiketiyle CD, plak ve dijital formatlarda satışa sunuldu. The Hateful Eight soundtrack albümü İtalyan besteci Ennio Morricone’nin yapıtlarından oluşuyor. Morricone ´İyi, Kötü, Çirkin´den bu yana, 40 yıldır ilk defa western türünde bu film için müzikler bestelemiş durumda.
Milliyet Gazetesi´nin haberine göre İranlı ünlü şair ve şarkı sözü yazarı Yaghma Golrouee, yeni müzik videosunda İran hükümetini kadın hakları konusunda eleştirdiği gerekçesiyle tutuklandı. Eşit haklar için savaşan İranlı kadınların filme alındığı klipte, kadınlar ‘hapiste olmalarına rağmen mutlu ve hayatta olduklarını’ anlatıyor. Yayınlanan videonun ardından tutuklanan Golrouee ile ilgili açıklamalarda bulunan eşi Athena Habibi, “Güvenlik görevlileri eve geldi ve hiçbir açıklama yapmadan onu götürdü” dedi.
25 Aralık’ta vizyona girecek Balıbal filmden aşk sahnelerinin de yer aldığı klip Twitter’da trend topic listesine girdi. ‘Delibal’ filminin sözleri Sezen Aksu’nun, müziğiyse Aksu ile Ozan Bayraşa’nın imzasını taşıyan ‘Mutlu Sonsuz’ adlı şarkısı, önceki gün, Çağatay Ulusoy’un yorumuyla video klip olarak yayınlandı.
Gülşen´in ‘Bangır Bangır’ albümü i-Tunes Türkiye´nin belirlediği 2015 ´in en iyileri listesinde "En İyi Pop" albümü ilan edildi. i-Tunes yılın en iyisini özel bir banner hazırlayarak ana sayfasında duyurdu. Albümle aynı adı taşıyan klipte, Youtube Türkiye´de bu yıl en çok izlenen yerli yabancı müzik video klibi seçildi.
Tüm dünyada aynı anda vizyona efsanevi Star Wars: The Force Awakens filminin John Williams tarafından bestelenen soundtrack albümü satışa çıktı. Star Wars: The Force Awakens orijinal soundtrack albümünü iTunes üzerinden satın almak için http://apple.co/1Jg7YJS adresi kullanılabilir.
12. Bach Günleri’nin devamı 19 Aralık’ta İstanbul’da başlayacak ve ilk kez Ankara’ya da uzanacak.Biletleri günler öncesinden tükenen sihirli viyolonselci Jiri Barta, 19 Aralık Cumartesi saat 20.00’de İstanbul Deniz Müzesi’nde ve 20 Aralık Pazar saat 19.00’da Ankara Akün Sahnesi’nde, J.S. Bach’ın bütün çello suitleriyle müzikseverlere güzel bir akşam vaat ediyor.
Adele’nin “Million Years Ago” adlı şarkısı ile Ahmet Kaya’nın “Acılara Tutunmak” adlı şarkısının benzediği iddialarına Ahmet Kaya’nın aranjörü Osman İşmen’den yorum geldi.
Oscarları dağıtan Amerikan Film Akademisi ´en iyi özgün şarkı ´ kategorisinde aday adayı seçilen 74 şarkıyı açıkladı. Aralarında 007 Spectre, Grinin Elli Tonu, Hızlı ve Öfkeli 7 gibi bu sezonun iddialı filmlerinin müziklerinin de bulunduğu yapıtlar şunlar:
Dünyaca ünlü ekonomi dergisi Forbes, 2015’in en çok kazanan müzisyenlerini açıkladı. Listenin birinci sırasına 135 milyon dolarlık kazancıyla Katy Perry var. 31 yaşındaki şarkıcı, Prismatic World Tour isimli dünya turnesinden kazandıklarıyla, geçen yılın birincisi ve en büyük rakibi Taylor Swift’i geride bıraktı. Listenin ikinci sırasında 130 milyon dolarla One Direction grubu yer alırken, üçüncülüğe 90 milyon dolarla ABD’li country müzik şarkıcısı Garth Brooks yerleşti. Taylor Swift ise 80 milyon dolarla dördüncü sırada kaldı.
Vatan Gazetesi´nin haberine göre Aysel Gürel’in torunu Söz Ar ve Serdar Ateşoğlu tarafından 21 kişilik bir ‘Aysel Gürel orkestrası’ kuruldu. Gürel’in sözlerini yazdığı şarkıları ve dünya müziklerini seslendirecek orkestra, içinde bulundurduğu Latin müzisyenler ve dans ekibiyle bir yıldır prova yapıyor. Gürel’in kızları Mehtap ve Müjde Ar’dan destek gören ekip, sahnelere çıkmaya hazır.
Kayahan’ın kızı Beste Açar medyaya mektup göndererek ilk kez uzun ve önemli bir açıklama yaptı. İşte mektup:
Ece Dorsay´ın Dünyamın Haritasi isimli üçüncü solo albümü İrem Records etiketiyle 9 Aralık itibariyle tüm sanal mecralarda. Albümde yer alan 11 şarkının 10 tanesinin söz, beste ve aranjmanları Ece Dorsay´a ait. Coverladığı ve videoklip çektiği, Ajda Pekkan yorumuyla tanınan Vitrin adı şarkı ise Sezen Aksu ve Can Algeç´in. Dorsay, Dünyamın Haritası albümünün bir kısmını evinde, bir kısmını Sezen Aksu’nun stüdyosunda kaydetti.
Yönetmen, araştırmacı, sosyolog Gökçe Kaan Demirkıran 13 Aralık 2015 tarihinden itibaren beş hafta süreyle Onbirart Atölye´de ´Modern Müzik Deney-Türkçe Sözlü Hafif Batı Müziği’nin Hikayesi adlı atölyeye başlıyor. Atölye kapsamında Türkiye’de müzik tartışmaları, müzik endüstirisinin doğuşu ve müzik akımlarının hikayesi, şarkılarla, kimi zaman konuklarla, fotoğraflarla ve videolarla ele alınacak. Fikirler paylaşılacak, bazen tespitler yapılacak, bazen de şaşkınlıklar gizlenemeyecek… Müzik konuşulacak, müzik dinlenecek… Meraklısına öncesiyle biraz da sonrasıyla, 19. Yüzyıldan 21. Yüzyıla memleketin müzik tarihi!
Adele’in son albümü “25”te yer alan “Million Years Ago”nun, Ahmet Kaya’nın “Acılara Tutunmak” adlı şarkısıyla aynı olduğu iddia edildi. Hürriyet Gazetesi´nde Sinem Kobal imzasıyla yayınlanan habere göre, bu tür konularda bilirkişi kabul edilen Metin Özülkü müzik dünyasına bomba gibi düşen bu iddiayla ilgili “Sıradan bir tesadüf” dedi.
Müzik listelerinde Mabelmatiz ‘Ha Leylim’le birinci, Edis ‘Duman’la ikinci, Melike Şahin ‘Ölmem Ölemem’le üçüncü oldu.
Türkiye´nin büyük kentlerinde yayında olan radyo kanallarının geniş listesi
Prince'in ölümünden sonra yayınlanacak yeni bir albüm daha geliyor. 1977'den 2016'ya kadar uzanan, neredeyse kırk yıllık kariyerini kapsayan, daha önce yayınlanmamış on kayıttan oluşan "Timeless" albümü piyasaya sürüldü. Prince Estate tarafından Legacy Recordings ve Sony Music iş birliğiyle yayınlanacak albüm, sanatçının ünlü arşivinden materyalleri bir araya getiriyor ve Minneapolis'teki ilk kayıtlarından son canlı performanslarından birine kadar yaratıcı evriminin tüm sürecini anlatan ilk proje olma özelliğini taşıyor .
U2 grubu 13 Kasım'da Island Records etiketiyle yeni albümüne son rötuşlarını veriyor. İrlandalı grubun on beşinci stüdyo albümü olacak "Carnaval De Luz" 2017'deki " Songs of Experience " albümünden bu yana tamamen orijinal şarkılardan oluşan ilk albümleri olacak . Albümden önce, "Silencio" adlı yeni tekliyi çıkaran U2, 25 Eylül 2026 tarihinde ellinci kuruluşlarını kutluyor.
Çelik’in 1995 yılında yayımlanan Benimle Kal albümü, yıllar sonra plak formatında çıktı. Albümde “Nazına Ölüyorum”, “Benimle Kal”, “Sevemem”, “Hercai”, “Sevdalı Çiçek”, “Kanım Kaynadı”, “Afedersin”, “Yapmazsın”, “Dilberim” ve “Atam” olmak üzere toplam 10 şarkı yer alıyor. Çelik hayranları ve plak koleksiyonerleri için hazırlanan bu özel baskı , 90’lardan bugüne uzanan bir müzik hikayesini de bir araya getiriyor.
1970’lere bir adım kala pop pazarına düşmüş müthiş bir parça Brüksel çıkışlı Belçikalı grup Wallace Collection’ın Daydream’i. Grup üyeleri Sylvain Vanholme (gitar, vokal) ile Raymond Vincent (keman) tarafından bestelenmiş Daydream çok kısa sürede Avrupa çapında hit oluyor. Şarkı aslında senfonik pop/rock örneği ve yoğun biçimde yaylılarla flütleri içeriyor. Melodisi açık açık Çaykovski’nin Kuğu Gölü yapıtının ikinci perde finalinden alınma.
Yerli müzikte İki Yabancı ile Zeynep Bastık ile Tolga Akdoğan birinci, Hadise 'Ara Beni'yle ikinci, Crush 'Sebebi Var ile üçüncü oldu.
Rock ve müzik tarihinde bugün neler yaşandı? İşte tarihin sayfalarından birkaç önemli not:
Genç yaşına karşın uzun yıllardır rap müzikle uğraşan ´sinemamuzik.com´ okuru Emre Onaran sitemiz için rap şarkı yazdı. Yapıtını arkadaşı Uygar´la (Ragyu) birlikte seslendiren Emre Onaran´ın (Sürgün) videosu fotoğrafı tıklayınca:
Sezen Kiremit'in yorumuyla 90'ların birbirinden güzel şarkıları ve döneme dair anekdotlar "karışık kaset" havasında bugün 19.20'de TRT Müzik'te ekrana geliyor.
Ersen’in yoldaşı olacak Dadaşlar grubunun kuruluşuna daha iki yıl vardır ve bu parçaların kayıtlarında Kardaşlar’dan Seyhan Karabay akustik gitar ile ıklığı, Taner Öngür bas, gitar ve kaşığı, Hüseyin Sultanoğlu davul ile bongoyu çalar; gitar ve bağlama bölümleri de Zafer Dilek’in elinden çıkar. Derli Kaval ve Kozan Dağı ile Ersen, Anadolu Pop’ta ağırlığı hissedilen bir isimdir artık. Kozan Dağı’na Ersen’in bestesi Anadolu ozanlarını aratmayacak derecede başarılıdır; Zafer Dilek’in düzenlemesi de.
İsmi Açık Hava Tiyatrosu; halkın ağzında Harbiye Açıkhava; kartvizitinde ise ‘Türkiye’nin Müzik Mabedi’ yazılı. Hem ülke, hem dünya kültür tarihinde bir Royal Albert Hall, Madison Square Garden, Olympia kadar önemli ve değerli bir amfitiyatro. Kent mimarisi için de önemli merkez. Batılı örneklerine benzer şekilde bir eğlence vadisinin ortasında bulunuyor. En üstte Hilton, biraz altında, günümüzde adı İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı olmuş meşhur Spor ve Sergi Sarayı, Açıkhava Tiyatrosu, Küçük Çiftlik Park lunaparkı ve ismi sürekli değişen stadyum…
Başarılarının büyük kısmını, dinleyicilerin hafızasına şarkının adını kazıyabilen karşı konulmaz bir nakarata borçlu olan şarkılar vardır. Bir de tamamen farklı bir yol izleyen, baştan sona ismindeki kelimeleri hiç söylemeden gerçek klasiklere dönüşen şarkılar. Bu seçim bazen kasıtlıdır, bazen de kendiliğinden gelen sezgi, kelime oyunları, kültürel göndermeler veya son dakika fikir değişikliklerinin sonucudur. Rock müzikte bu özellik, tarihin en gizemli ve büyüleyici şarkı adlarından bazılarını ortaya çıkarmıştır.
Selçuk Alagöz Orkestrası’ndan Cahit Berkay (bağlama, gitar, yaylı tambur, cura, kopuz, ıklığ) ile Engin Yörükoğlu (davul, vurmalılar), Vahşi Kediler’den Haluk Kunt (bas gitar), Murat Ses ile Aziz Azmet 12 Aralık 1967’de Moğollar’ı kurdu. İki hafta sonra Haluk Kunt ayrılınca yerine Apaşlar’dan Hasan Sel alındı. Moğollar ileriki yıllarda kuruluş tarihi olarak 1 Ocak 1968’i benimseyecekti.