Müzik Haberleri

ERGÜDER YOLDAŞ YAŞAMINI YİTİRDİ

25 Ocak 2016 Pazartesi 10:29

Ergüder Yoldaş´ın ölümünü oğlu Tunç Devrim Yoldaş "Babam Ergüder Yoldaş 25 Ocak 2016 saat 03:20´de, tedavi görmekte olduğu İzmir Özel Su hastanesinde aramızdan ayrıldı" sözleriyle duyurdu.
Eşi Nur Yoldaş ise "Bana eşi ve öğrencisi olmam onurunu yaşatan, oğlumun babası ve torunum Ergüder´in dedesi... Kompozitör ERGÜDER YOLDAŞ´ı kaybettik çok üzgünüz" sözleriyle acı haberi paylaştı.

ERGÜDER YOLDAŞ KİMDİR?
1939 yılında İzmir’de doğan Ergüder Yoldaş lise çağlarında ailesinden habersiz konservatuara yazıldı. 1963’te profesyonel müziğe geçerek arkadaşlarıyla önce Los Esperanza adlı bir orkestra kurmuş, ardından adlarını Halikarnas Altılısı’na çevirmişti. İzmirli grup İstanbul’da gazino programları yaparken plaklarda diğer solistlere de eşlik etti.
1 Temmuz 1965’te düzenlenen 3. Boğaziçi Müzik Festivali’nde vokal dalında Halikarnas 6’lısı en başarılı orkestra (Sabri Güvendik, Mustafa Can, Tümay Sayar, Ergüder Yoldaş, Ertan Durmaz) seçilirken Sabri Güvendik alto saksofonda en başarılı müzisyen ödülünü kazanmıştı.
Daha sonraları en sevilen sanatçılardan biri olacak Atınç da sanat hayatına 1966’da Halikarnas Altılısı’nda başlamıştı.
Bir ara Özer Sualp’in de çaldığı orkestra isim değiştirerek yeni sayfa açtı ve ismi Halikarnas 6/8 Folk Bach and Soul olan orkestrada orgda Ergüder Yoldaş, basta Oğuz Katmandu, solo gitarda Engin Süelözgen, vokalde Turgut Oksay, tenor saxta İrfan Çimen, davulda Varol Ucuptan ve vokalde Nermin Candan yer alıyordu.
1970’de orkestrayı dağıtan Ergüder Yoldaş, bir süre Serpil (Barlas) ve Ertan Durmaz’la Halikarnas Üçlüsü adıyla halk müziğini çağdaş normlarda değerlendirmeyi sürdürdü. Ardından 1970’lerde kendi adını verdiği oda orkestrasıyla çalıştı.
Yoldaş, Türk pop müziğine "Sultan-ı Yegah" gibi bir başyapıt armağan etti. 80´lerde, makam müziğiyle popun en iyi, en rafine bileşimini yarattı. Uluslararası yarışmalarda birincilik ödülleri aldı. İstanbulŞehir Tiyatroları ve İstanbul Festivali direktörlüğü yaptı.
1981´de bestelediği, eşi Nur Yoldaş´ın seslendirdiği Attila İlhan´ın şiiri Sultan-ı Yegah 45´liğiyle Türk popunda çığır açtı. 1991 yılından sonra uzun süre İstanbul, Büyükada´da evsiz, barksız, tek başına bir hayat yaşamayı seçti. Son olarak İzmir´de kız kardeşinin yanına yerleşmişti. Yoldaş, 1976´da ses sanatçısı Nur Yoldaş’la evlenmişti.



Diğer Haberler

NUR YOLDAŞ HASTANEYE KALDIRILDI
NUR YOLDAŞ HASTANEYE KALDIRILDI
17 Nisan 2024 Çarşamba 15:11

ŞAKİR ÖNER GÜNHAN YAŞAMINI YİTİRDİ
ŞAKİR ÖNER GÜNHAN YAŞAMINI YİTİRDİ
13 Nisan 2024 Cumartesi 13:37

KISS DE SATTI!
KISS DE SATTI!
06 Nisan 2024 Cumartesi 13:13

AHMET ÇUHACI YAŞAMINI YİTİRDİ
AHMET ÇUHACI YAŞAMINI YİTİRDİ
03 Nisan 2024 Çarşamba 18:13