NAİM DİLMENER'LE GEÇMİŞ ZAMANIN İZİNDE

BANA GÜZEL BİR ŞEY SÖYLE

25 Nisan 2025 Cuma 10:29
NAİM DİLMENER'LE GEÇMİŞ ZAMANIN İZİNDE

Yıl 1968. Dönemin en önemli dergilerinden Diskotek’te yer almış ‘kısa kısa’ bir haber: ‘Şantöz Silva, Orhan Şevki Orkestrası eşliğinde Tarabya Oteli’nde çalışmaya başladı. Müzik çevreleri, güzel fiziği ve kaliteli şovu ile dikkat çeken Silva’nın başarılı olacağından bahsediyorlar… Yakında Orhan Şevki ile dünyaevine girecek olan Silva, son günlerde başını kaşıyacak vakit bulamamaktan şikayetçi…’
‘Dünyaevine girmek’ o dönem gazete ve dergilerinin ayılıp bayıldığı bir kavramdı. Neredeyse onsuz bir yazı noktalanmazdı. Yazar ya da sanatçı, eninde sonunda sözü buraya getirirdi. Ama bu kavramla fazla oyalanmadan, yukarıdaki haberin devamını biz getirelim… Şantöz Silva bir süre sonra ‘muradına erer’ ve Orhan Şevki ile ‘dünyaevine girer’. Üstelik adını da değiştirir ve ‘Asu maralman’ olur… Bu isimle de Türk popunda epey uzun ve epey başarılı geçecek yolculuğuna başlar…

BİR O YANA, BİR BU YANA
Yolculuk ancak 1971 yılının sonlarında başlar… 68’lerde başlayan ‘Tarabya Oteli’ şovlarına rağmen, ilk plağın yapılabilmesi için birkaç yıl geçmesi gerekir. Asu Maralman, dönemin önemli firmalarından ‘Diskotür’ ile anlaşır ve ‘Bir Görsem Ölmeden’ çıkar piyasaya. Oğuz Zulik, ‘Kiev’deki Adam’ın müziğini bir parça değiştirip, hızlandırıp, Ümit Yaşar Oğuzcan’ın sözlerine uyarlamıştır. Günümüz şarkılarıyla kıyaslandığında çok ‘efendi’ gözüken, ama dönemi için oldukça cüretkar sayılabilecek bu şarkıyı çok çabuk bir şekilde dilimize doladık… ‘Sevdiğim Biri vardı/ Beni öper okşardı/ Sıcaktı elleri/ Ateştendi dudakları/ Değdiğini yakardı…
Biz henüz ‘ateşten dudaklar’ın yaraları ile boğuşur, onları sarmaya çabalarken, sanatçı ‘Diskotür’ macerasını tek plakta bırakır ve dönemin küçük firmalarından ‘Sel’e geçer. Selda’nın ‘Katip Arzuhalim Yaz Yare Böyle’ ve ‘Tattlı Dillim’ plaklarını çıkartıp piyasayı allak bullak eden ‘Sel’in tek şartı, yapılacak plakların ‘Batılı’ değil, ‘Anadolu’ kokulu olması gerektiğidir. Öyle de olur…
Türk popunun emektarlarından Reyman Eray’ın desteğiyle ikinci 45’lik çıkar: ‘Oy Lelli Köy/ Yanam Yanam…’ Plak tutar. Dönemin hakim akımı ‘Anadolu pop’tur ve bu nedenle ‘Oy Lelli Köy Lelli Köy/ Güzelleri Belli Köy’ nakaratlı plak hakettiği ilgiyi toplar ve çok kısa aralıklarla Sel’den diğer plaklar arka arkaya gelir. Bunlardan bir tanesi ‘dünyaevi’ne birlikte girilen Orhan Şevki ile yapılır: ‘Hudey Hudey…’
Pir Sultan Abdal’ın deyişine Önder Bali de destek vermiştir ve kapağında çok güzel siyah-beyaz bir fotoğrafın yer aldığı bu plak Asu Maralman’ın ününe ün katar. Şarkıcı bir sonraki plağında Şanar Yurdatapan ile çalışır… Şanar Yurdatapan-Asu Maralman iş birliği, Türk popunun en güzel plaklarından birinin ortaya çıkmasına yol açar: ‘Dile Benden Ne Dilersen/ bana Güzel Bir şey Söyle’… Özellikle 45’liğin ‘B’ yüzü mükemmeldir… Muhteşem söz ve müzik, aslında bir parça ‘sert’ bir şarkıcı olan Asu Maralman’ın ‘yumuşak’ yorumu ve vokalleri ile birleşince sonuç harika olmuş, hepimizin kendimizi, ‘Beni sevdiğini Söyle/ Varsın Yalan Olsun’ vurarak zırlayıp durmuştuk. 
Türk popunun en çok firma gezen şarkıcılarının başında gelen, o firmadan bu firmaya savrulup duran Asu maralman, ‘Sel’den ‘Evren’e, oradan da ‘Türküola’ya geçer… Bu firmalardan da bir-iki 45’liği çıkar ve ilk plağını çıkarttığı ‘Diskotür’e geri döner… burada yine fazla kalmaz ve ‘Bir O Yana Bir Bu Yana’ şarkısını haklı çıkartırcasına ‘Yankı’ya geçer bu sefer de… Bu şirkette, Türk popunun gelmiş geçmiş en byük bestecilerinden Selmi Andak’la çalışmaya başlar ve bu iş birliği şarkıcının en büyük hitini çıkarır: ‘Bal Gibi Olur’. Günümüzdeki ‘Sezen Aksu Sloganları’ bu şarkıdaki sözlere rahmet okutsa da, epeyce slogan ile bezelidir ve ‘nerede slogan, orada biz’ ortak görüşü ile hareket eden herkes bu şarkının peşine düşer: ‘Kim Demiş ki Olmaz Diye/ Olur Olur Bal Gibi Olur…’ Firma tekrar değişir ama Selmi Andak ve Asu Maralman iş birliği devam eder ve Türk popunun bir başka muhteşem şarkısı çıkar ortaya: ‘Senin Yanında ve Senden Uzaklarda…’ Türk popunun gelmiş geçmiş en güzel şarkılarından olan bu şarkı da, aşklarımıza ve ayrılıklarımıza eşlik eder..
Bir süre sonra şarkıcının ilk ve tek albümü çıkar ‘Öncü’den: ‘Bağrı Yanık Dostlara’… Andak-Maralman iş birliğinin ürünü bu albüm, şarkıcının müzik yaşamının özeti gibidir. Bir yanda ‘Recep, Geirsem Valla İki Kaşın Arası’ bir yanda ‘Anadolu pop’, bir yanda oldukça Batılı şarkılar. İyi kötü bir denge gözetilmiş olmakla birlikte, albümün aslında ‘Recep’ten yana olduğu bellidir…
Asu Maralman, epey süredir ortalıkta yok… Ama kuşlar, yakın bir tarihte Bir ‘Best of’la döneceğini fısıldadı bana… Asu Maralman, bize güzel şeyler söyleyecek yine. (Varsın Yalan Olsun…’

BULURSANIZ KAÇIRMAYIN
Bana Güzel Bir Şey Söyle-Sel- 45’lik
Bir Görsem Ölmeden-Diskotür-45’lik
Senin Yanında ve Senden Uzaklarda-Ronnex-45’lik
Bağrı yanık Dostlara-Öcü-45’lik

NAİM DİLMENER

 



Diğer Yazılar